logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Tiguan II 2019 - brak osłony sprzęgła alternatora - skutki, przyczyna, naprawa

ollaf 08 Lut 2024 21:35 729 7
REKLAMA
  • #1 20952140
    ollaf
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Cześć, zaglądając ostatnio do komory silnika (VW Tiguan II, 2.0 TDI, 2019r produkcji, rok modelowy 2020. przebieg 40000 km ) zauważyłem że od strony alternatora mam rozchlapany samar (nie wygląda to na olej) jak na zdjęciach 1 i 2.
    Po obejrzeniu co mogło być powodem tego zabrudzenia zauważyłem że sprzęgło alternatora jest jakby nieosłonięte, podejrzewam więc że najprawdopodobniej gdzieś zgubiłem "dekiel" od tego sprzęgła co spowodowało rozchlapanie smaru, teraz wygląda to, taka jak na zdjęciu 3 i 4.
    Pytanie mam - czy faktycznie sprzęgło alternatora powinno być osłonięte?, czy jazda w takim stanie może spowodować zatarcie tego sprzęgła? czy można to jakoś naprawić, czy trzeba wymienić na nowe?
    Widok komory silnika z oznaczeniami wskazującymi na prawdopodobny wyciek smaru. Zdjęcie komory silnika VW Tiguan II z widocznym wyciekiem smaru w okolicy alternatora. Widok na komorę silnika VW Tiguana, z uwydatnionym sprzęgłem alternatora. Widok z komory silnika przedstawiający odkryte sprzęgło alternatora w VW Tiguan II.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20952851
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4224
    To jest sprzęgło nowego typu OAP chyba tak, taki wymysł aby ograniczać wibrację alternatora - często niestety się uszkadza właśnie w ten sposób - najpierw gubi osłonę. Najlepiej wymienić na najlepsze co w tej kwestii wymyślono - koło orginiał INA Germany nr katalogowy 55347001.
    Bardzo często siadają te koła produkcja chyba Litens niby Canada rzeczywistość China.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20952880
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3341
    Siadają bo producent oszczędza na oleju przy procesie produkcji. Nawet nowa ina siada w 1-2 lata. Patent jest prosty zalać olejem. Pytanie tylko jak? Ano przed montażem wizyta w aptece. Kupno strzykawki 2ml i igły 0.3-0.4 mm do tego olej przekładniowy GL4. Strzykawkę napełnić olejem i pod uszczelnienia wsunąć delikatnie z obu stron igłę i napełnić sprzęgło olejem u mnie np w octavii 1.9 TDI 1 INA ma już 5 rok i dalej działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #4 20957855
    ollaf
    Poziom 10  
    Czy uzupełnienie smarowania można wykonać w nowym sprzęgle czy w tym co zgubiło osłonę ? zastanawiam się czy olej przekładniowy czy może lepiej jakiś smar, to co wychlapało to sprzęgło nie bardzo przypomina olej.
    Pozostaje jeszcze kwestia osłony, czy da się kupić samą osłonę czy trzeba wymieniać całe sprzęgło?
  • Pomocny post
    #5 20957882
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3341
    Pierwsze o trzeba sprawdzić czy stare sprzęgło jednokierunkowe działa , nie przycina się czy nie wydaje dziwnych dźwięków. Wtedy można je olejem przekładniowym traktować. Ale jak wyleciało z niego coś ciemnego i suchego to raczej zaczęło się mielić i długo nie pożyje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20957920
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Zaslepka znikła. Ale smar samoistnie nie wylata z koła z wolnobiegiem. Sama zaślepka też nie jest hermetyczna
  • Pomocny post
    #7 20958002
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 316
    Dokładnie , zaślepka jest tylko " przeciw - brudowa "
  • #8 21647681
    ollaf
    Poziom 10  
    Dzięki, ostatecznie wymieniłem sprzęgło na nowe, mechanik potwierdził że był to ostatni dzwonek na jego wymianę.

Podsumowanie tematu

✨ W VW Tiguan II 2019 (2.0 TDI) zaobserwowano brak osłony sprzęgła alternatora typu OAP, co spowodowało rozchlapanie smaru wokół alternatora. Sprzęgło to służy do tłumienia drgań alternatora i jest podatne na uszkodzenia, zwłaszcza gdy traci osłonę ochronną. Osłona pełni funkcję przeciwbrudową, ale nie jest hermetyczna, więc smar sam nie powinien wylecieć. Częstą przyczyną awarii jest niewystarczające smarowanie olejem przekładniowym GL4, co wynika z oszczędności producentów na ilości oleju w sprzęgle. Zaleca się uzupełnienie oleju strzykawką z igłą przed montażem lub wymianę sprzęgła na oryginalne, np. INA Germany nr katalogowy 55347001, które jest lepszej jakości niż popularne zamienniki produkowane w Chinach. W przypadku utraty osłony i wycieku smaru, należy sprawdzić działanie sprzęgła – jeśli wydaje dziwne dźwięki lub jest zatarte, konieczna jest wymiana. W opisywanym przypadku wymiana sprzęgła była konieczna i potwierdzona przez mechanika jako ostatni moment na interwencję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA