logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Tiguan - dziwna awaria, stukanie w kole po czym brak przełożenia mocy na koła

szymonbis2016 12 Sty 2025 16:34 1161 9
REKLAMA
  • #1 21389635
    szymonbis2016
    Poziom 2  
    Witam, piszę w sprawie awarii samochodu taty.
    W Tiguanie było słychać płukanie w przednim, najprawdopodobniej lewym kole podczas hamowania, jednak samochód oprócz tego zachowywał się normalnie. Zrobił z tą usterką kilka kilometrów, po czym kiedy tata stanął w bramie i chciał ruszyć od 0, samochód już nie ruszył. Silnik reaguje normalnie na pedał gazu, jednak moc nie jest przekładana na koła. Co to może być za awaria???
    Dziękuję za pomoc.
    AI: Jaki jest dokładny rok produkcji i typ silnika Twojego Volkswagena Tiguana?
    2020 1,5 TSI.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś naprawy lub konserwacje w samochodzie?
    Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21389643
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    Najprawdopodobniej uszkodzony przegub osi koła.
  • #3 21389645
    szymonbis2016
    Poziom 2  
    >>21389643 : Tak też myślałem, jednak dziwi mnie to, że na koniec silnik nie przekłada mocy na koła, jest to normalne przy takich awariach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21389653
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 585
    Podnieś na lewarku tak żeby jedno koło stało na ziemi.Wrzuć bieg i niech ktoś pokręci kołem.Ty w tym czasie popatrz czy półoś obraca się razem z przegubem wewnętrznym ,ew czy obraca się koło a półoś stoi .W sprawnym samochodzie kołem nie pokręcisz. Jeśli jest dobrze to podnieś drugą stronę i zrób to samo.
  • REKLAMA
  • #5 21389661
    szymonbis2016
    Poziom 2  
    >>21389653 Dziękuję za radę, samochód jutro i tak uda się na lawetę i do mechanika, jednak chcę się zorientować mniej więcej, czego mogę się spodziewać, raczej jest to wina przegubu. Wiesz, może co innego mogłoby to być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21389688
    m2606
    Poziom 34  
    Przypadki są różne,dlatego zaproponowałem prosta wizualna kontrolę na początek żeby się w którąś stronę skierować z poszukiwaniami. Może być to uszkodzenie wieloklinu na półosi ,może rozpadł się koszyk w przegubie i kulki leżą w osłonie.
    Równie dobrze mogła pęknąć "satelitka" w dyferencjale .Oczywiście nie obie razem-najpierw jedna,a druga z przesilenia.
    Zaproponował bym położenie się przed autem i obserwację półosi kiedy ktoś będzie ruszał,ale nie zaproponuję ,bo możesz zostać najechany :-). Już taki przypadek widziałem kiedyś.Śmieci tak się ułożyły w przegubie że auto ruszyło.
  • #7 21389710
    szymonbis2016
    Poziom 2  
    >>21389688 dzięki za informacje, największym problemem jest to, że samochodem nie da się jechać, ponieważ pomimo dodania gazu na biegu zachowuje się jakby był na luzie, dlatego właśnie ta usterka trochę mnie martwi
  • Pomocny post
    #8 21389864
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    szymonbis2016 napisał:
    >>21389643 : tak też myślałem jednak dziwi mnie to że na koniec silnik nie przekłada mocy na koła , jest to normalne przy takich awariach ??

Jest to normalne zjawisko przy takich awariach, ponieważ napęd kół posiada mechanizm różnicowy.
    Taki mechanizm działa w taki sposób, że podczas skrętów jedno koło porusza się wolniej, a drugie kręci się szybciej. Jak jedno koło traci przyczepność do jezdni i zaczyna się ślizgać to drugie także traci napęd.
    Jeżeli przegub ulegnie uszkodzeniu to napęd osi nie jest przekazywany na koło. Ponieważ drugie koło stoi w miejscu to cały napęd silnika poprzez skrzynię biegów jest przekazywany na swobodnie obracającą się oś, ponieważ dla tej osi koło już nie stanowi oporu.
    Aby to drugie koło zaczęło napędzać samochód to ta swobodna półoś musi być zablokowana.
    Teoretycznie gdybyś tę oś z urwanym przegubem zablokował to autem dałoby się dojechać na warsztat lub do domu. Jednak jest to dość karkołomne.

Tego typu awarie nie są czymś wyjątkowym i czasami się zdarzają, zwłaszcza jak wczęsniej osłony przegubu (takie gumowe mieszki) są uszkodzone i piach oraz błoto dostają się do przegubów.
    Osobiście radzę wymienić przeguby z obydwu stron. To nie są skomplikowane i drogie naprawy.
  • #9 21390766
    m2606
    Poziom 34  
    Z tą wymianą z obu stron to bym nie szalał jeszcze za bardzo. Najlepiej najpierw ocenić stan sprawnej części zamiast wymieniać dla zasady która nie istnieje w przypadku przegubów i półosi.Ten stan da się stwierdzić w tym przypadku z bardzo dużą precyzją.
    Przeguby potrafią wytrzymać bez problemu pół miliona w zależności od sposobu użytkowania .Ten akurat uległ awarii z nieznanego dla nas powodu,a drugi może być idealny i trwać aż do wyzłomowania auta.
    90% awarii różnego rodzaju przegubów,sworzni,końcówek drążków itd jest spowodowane nieszczelnością osłon.
    Na tym bym się skupił i najwyżej ją wymienił profilaktyczne
  • #10 21559708
    szymonbis2016
    Poziom 2  
    Naprawa przegubu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagenie Tiguan 2020 1.5 TSI pojawiła się awaria objawiająca się stukaniem w przednim, najprawdopodobniej lewym kole podczas hamowania, a następnie brakiem przeniesienia mocy na koła mimo normalnej pracy silnika. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony przegub osi koła, co powoduje, że napęd nie jest przekazywany na koło, a samochód zachowuje się jak na luzie. Wskazane jest podniesienie pojazdu i sprawdzenie, czy półoś obraca się razem z kołem i przegubem. Możliwe są także inne uszkodzenia, takie jak uszkodzenie wieloklinu na półosi, rozpad koszyka w przegubie lub pęknięcie satelitki w dyferencjale. Mechanizm różnicowy powoduje, że uszkodzenie jednego koła skutkuje brakiem napędu na oś, ponieważ napęd przenoszony jest na swobodnie obracającą się półoś. Częstą przyczyną awarii są uszkodzone gumowe osłony przegubów, które pozwalają na dostanie się zanieczyszczeń i piasku. Zaleca się wizualną kontrolę stanu przegubów i osłon oraz ewentualną wymianę uszkodzonych elementów. Wymiana przegubów z obu stron nie jest konieczna, jeśli druga strona jest w dobrym stanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA