logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 1.5dCi 2003 - brak reakcji rozrusznika, komunikaty na desce

ponar 02 Gru 2005 22:55 12679 13
REKLAMA
  • #1 2048270
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Witam.
    Walczę z meganą 1,5dci 2003r system delphi.
    Auto wyświetla gtamę komunikatów na desce ale rozrusznik ani dygnie nie kręci, auto było walone w lewy przód po wypadku jezdziło.
    Wyświetla:
    Press brake + start, press clutch + start , stering not locked , please inserty card, card not detected.
    Nie mogę złapać co w tych komunikatach jest poczebne tzn wyświetla się w działającym aucie.
    Kontrolka immo miga cały czas.
    Samochód nie ma żadnej komunikacji z kts, nie wiem czy kts go nie widzi czy jest jakiś problem.
    Prawdopodobnie był w serwisie ale też nie nawiązali komunikacji z czym kolwiek.

Proszę o jakieś sugsetię.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2048350
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    masz do niego karte - klucz ?

w zasadzie to on wszystko pisze co masz zrobić
  • #3 2048381
    ponar
    Poziom 21  
    karta jest ale chyba jej nie widzi, czyżby padła,
    Ale dlaczego brak jakiejkolwiek komunikacji.
  • REKLAMA
  • #4 2049941
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Co wyświetla na desce?
  • REKLAMA
  • #5 2051253
    ponar
    Poziom 21  
    na desce widać tylk.
    Press brake + start
    Press clutch + start
    Stering not locked przy tym zapala się lampka serv.
    please insert card
    card not detected.

Co mnie ciekawi czy jak by karty nie widział to pisał by aby hamulec wcisnąć i palić.

Głupie auto, idiotyczna karta zamiast klucza, głupia zielona skrzynka (kts) Co z tym zrobić?
  • Pomocny post
    #6 2052248
    hyper2000
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Wyglada na to ze nie widzi karty a np radio da sie wlaczyc?
    Sprawdz wszystkie bezpieczniki te w komorze silnika takze.
    Sprobuj odpalic na drugiej karcie.
    A centralny zamek z karty dziala?
    Sprawdz baterie w karcie.
    Pozdrawiam.
  • #7 2052352
    ponar
    Poziom 21  
    Z karty drzwi otwiera i zamyka więc co do bateri chyba można sobie odpuścić, 2 karty nie ma.
  • REKLAMA
  • #8 2057506
    hyper2000
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Sprawdz jeszcze czy masz zapieta kostke od regulatora paliwa na pompie cisnieniowej (wtryskowej) kostka z 2 pinami bo bez niej nie bedzie dzialal rozrusznik.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 2058097
    djelectric
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Moze najwyrazniej czytnik karty padl, moze byc taka sprawa ze np przycisk "strat, stop" jest uszkodzny . Moze rowniez byc problem polaczenia czytnik karty-UCH. A mam takie pytanie czy po nacisnieciu start odblokowuje sie koklumna kierownicy ????
    A sprawdz tez jeszcze czy wlaczy zaplon wloz karte do czytnika i przytrzymaj tak z 5 sek jak sie zaplon nie wlaczy mozesz isc wymieniac czytnik, pozdrawiam
  • #10 2058730
    ponar
    Poziom 21  
    kolumkny kierownicy nie jest blokowana wcale bo wywalone są poduchy,
    przycisk start stop raczej działa bo coś się włącza jak naciskam ale czy zapłon?
    Nie wiem dlaczego miga cały czas immo kiedy to ono powinno zgasnąć.
    Czytnik kart dziś będe miał inny i zobacze co się dzieje.
  • #11 2167090
    ponar
    Poziom 21  
    Mam drugie uch czytnik karty itd.
    Za padło zabrałem się raz jeszcze.
    Moje pytanie kiedy powinna zgasnąć migająca kontrolka na desce czy to kontrolka immo ?
  • #12 2167345
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    wiecie co mi sie nasowa na mysl jesli jeszcze to wkladaja do tak mlodych aut w meganie powinien byc takie cos jak ten no przeciwuderzeniowy taki jak sie rozbije auto i do poki sie nie wcisnie srodka to auto nie odpali w meganie coupe 2002 rok i jak to wcisnalem to odpalila a mechaniory nie mogli jej odpalic jesli nie wiecie oco chodzi to piszcie powinno to byc przy lewej podluznicy kolo fartucha kielicha mcphersona
  • #13 2167926
    ponar
    Poziom 21  
    właśnie u mnie nie ma nic takiego, ale tam mi miga kontrolka immo więc to taki wyłądcznik crasch napewno nie bruzdzi.
  • #14 2243742
    ponar
    Poziom 21  
    W meganie padła międzyinnymi blokada kierownicy i było zwarcie na szynie danych auto działa.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane II 1.5 dCi z 2003 roku z systemem Delphi ma problem z brakiem reakcji rozrusznika oraz licznymi komunikatami na desce rozdzielczej, takimi jak "Press brake + start", "Press clutch + start", "Steering not locked", "Please insert card" i "Card not detected". Kontrolka immobilizera miga cały czas, a samochód nie nawiązuje komunikacji z testerem KTS. Auto było powypadkowe, z uszkodzoną lewą stroną i wyjętymi poduszkami powietrznymi, przez co kolumna kierownicy nie jest zablokowana. Problem może wynikać z uszkodzonego czytnika karty lub przycisku start/stop, braku komunikacji między czytnikiem a modułem UCH, lub braku zasilania rozrusznika spowodowanego odpiętą kostką regulatora paliwa na pompie wtryskowej. Sprawdzono baterię w karcie (działa centralny zamek), bezpieczniki oraz brak drugiej karty zapasowej. Migająca kontrolka immo nie gaśnie, co wskazuje na problem z immobilizerem. Wskazano również na możliwość zwarcia na szynie danych oraz brak blokady kolumny kierownicy jako potencjalne przyczyny. Próba wymiany czytnika karty jest planowana w celu diagnozy. W dyskusji pojawiła się sugestia istnienia wyłącznika przeciwwstrząsowego (crash switch) w innych modelach Megane, którego brak w tym egzemplarzu potwierdzono.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA