Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamstanislaw1954 napisał:Co tu oszukiwać? dobić ciśnienie w instalacji i po problemie, a ewentualnie szukać gdzie z jakiego powodu spada ciśnienie.
xury napisał:Chyba nie rozumiesz zasady jego działania. W zależności od ciśnienia w układzie, takie jest napięcie na wyjściu. Tam nic się nie reguluje. Skoro nie działa, to znaczy, że jest zepsuty i trzeba go wymienić.
lopr_pol napisał:Robisz dzielnik rezystorowy z tych 5V na wymagane ciśnienie 0Bar->0,5V, 4Bar->2,5V.
adiu30 napisał:Co w środku jest co reaguje na nacisk zmieniając napięcie
jarekgol napisał:adiu30 napisał:Co w środku jest co reaguje na nacisk zmieniając napięcie
wpisz w google: przetwornik ciśnienia mems
oczywiście nie wiem czy konkretnie w tym czujniku, ale co do zasady tak się to robi.
Poszukaj sobie pracy:
Czujniki mikromechaniczne – cz. 2
dr inż. Wojciech Maziarz, prof. dr hab. T. Pisarkiewicz Katedra Elektroniki
ps. tak przy okazji, ten czujnik mógł dać znać że nie ma wody i żeby nie grzać "na sucho".
lopr_pol napisał:Robisz dzielnik rezystorowy z tych 5V na wymagane ciśnienie 0Bar->0,5V, 4Bar->2,5V.
pawlik118 napisał:Pozwolę sobie zapytać, z jakiego powodu chcesz zostać przy układzie otwartym?
pawlik118 napisał:Układ zamknięty jest bezobsługowy, bo woda "nie paruje" przez zbiornik wyrównawczy. Dzięki temu nie trzeba jej często uzupełniać, co zmniejsza ilość kamienia w wymienniku kotła gazowego.
Modyfikacja czujnika ciśnienia może wyglądać różnie w zależności od modelu kotła. Z tego, co wiem, Viessman 100 działa już od 0,5 bar, a tyle będzie w piwnicy przy układzie otwartym.
madyd napisał:Nie chcę się wypowiadać co do innych marek, ale w Aristonie masz tak, że w menu serwisowym jesteś w stanie wyłączyć czujnik ciśnienia minimalnego. Bez kombinacji. W innych kotłach jest pewnie tak samo lub podobnie.
ccezary napisał:Witam
W kotle Termet, do czujnika ciśnienia dołożyłem szeregowo zwykłą diodę do pinu masy. Sygnał ciśnienia zwiększył się o ok. 0,6-0,7 V w górę i kotłowi to wystarczyło do prawidłowej pracy.
ccezary napisał:>>20960891
Koledzy w między czasie dobrze wytłumaczyli jak podłączyć diodę.
Co do oszukiwania kotła. Nie powinno się w zasadzie tak robić. Termet w swoich kotłach oferuje(oferował) zestaw do obiegu otwartego - kawałek rurki z czujnikiem przepływu. Nie polecam oszukiwania czujnika ciśnienia jeżeli obsługa nie będzie wiedziała o tym zabiegu. Trzeba często kontrolować stan zładu aby nie dopuścić do pracy kotła na "sucho". Przyznaję, że jest to porada dla wiedzących o zagrożeniach i myślących. W przeciwnym przypadku odradzam takie rozwiązanie.