logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste resetowanie Windows XP - błąd STOP 0x000000D1, ALCXWDM.SYS, Memtest86

skitraszacz 02 Gru 2005 23:47 1797 13
REKLAMA
  • #1 2048471
    skitraszacz
    Poziom 12  
    Czy może ktoś mi powiedzieć dlaczego System Windows XP bardzo często się resetuje
    Mam:
    Procesor: 800Mhz
    RAM: 128 DDR
    HDD: WDC 80GB
    Grafika: 64 MB
    Płyta główna: ECS VIA K7VTA3

Na początku pojawiała się jakaś niebieska ulotka ale bardzo szybko znikała po wyłączeniu w PANEL STEROWANIA/SYSTEM / ZAAWANSOWANE / URUCHAMIANIE I ODZYSKIWANIE / USTAWIENIA / <Automatycznie uruchom ponownie> nadal tak się dzieje ale mogę całą treść przeczytać. Jest tam napisane żeby wszystko dobrze posprawdzać itp.… i na samym dole jest takie coś:

STOP: 0x000000D1 (0xFBFEC312, 0x00000002, 0x00000000, 0xFBFEC312)

ALCXWDM.SYS – Address FBFEC312 base at FBFB9000, DateStamp 3ac09bb6

Poczytałem dalej na Forum Elektroda.pl i znalazłem program Memotest86 po sprawdzeniu tym programem miałem jakiś błąd :

Test
    7
    Pass
    1
    Failiny Address
    00006425368- 100,3MB

98e51d62

Bad
    90e51d62

Err-Bits
    08000000

Count
    1

Chan
    -

Czy ktoś wie co to za błąd i jak go zlikwidować
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2048491
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Wygląda na to że masz uszkodzoną pamięc RAM. Żeby błąd zlikwidować najelpiej kupić nową kość RAMu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2048495
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To jest błąd pamieci RAM.Jesli masz FSB podkręcane to odkręć,lub ustaw "luzniejsze"timmingi dla RAMu.Jesli nic nie da to RAM do wymiany.Skontroluj jeszcze napiecia z zasilacza,najlepiej miernikiem.
    Odkurz kompa,wyjmij RAM i wyczyść go z kurzu a styki płytki przemyj jakims alkoholem.
  • #4 2048527
    skitraszacz
    Poziom 12  
    tronic1
    Cytat:
    Jesli masz FSB podkręcane to odkręć,lub ustaw "luzniejsze"timmingi dla RAMu

mógłbyś mówić troszkę jaśniej bo nie bardzo jaze o co biega :] czy to się ustawia w biosie ?? bo coś tam takiego było mogłem ustawić na: BY SPD (czy jakoś tak :] ), na 100 i na 133 czy to oto chodzi ??

Z odkurzaniem to jutro sprawdzę bo rzeczywiście na płycie i na RAM-ach jest troszkę :]
    Aaa i jeszcze jedno nie mam ustawionego hmmm……….. chodzi mi o ATA znaczy jest ale cały czas na 33 a dysk i płyta śmiało obsługuje ATA 100 tylko ze nie mogę tego ustawić :/ może tez to być przyczyną tego błędu ??

Dodano po 4 [minuty]:

Napięcia teraz pomierzyłem i są takie 12,8V i 5,1 V zasilacz ma dopiero jakiś 1 rok i ma 300W
  • REKLAMA
  • #5 2071559
    skitraszacz
    Poziom 12  
    Więc tak FSB i Timming nie mogę zmienić w biosie jest ustawiany Automatycznie, ten sam błąd zaczął mi wyskakiwać na początku windowsa W „Raport o błędach” i jest napisane ze te pliki mają błąd:

C:\Windows\Minidump\Mini121005-03.dmp
    C:\Docume~1\Slavek\Ustawienia\Temp\WERS5.Tmp.dir00\sysdata.xml

Tylko nie wiem co to za pliki i jaki to może być błąd :/
    Byłem w komputerowym żeby pożyczyć ramy ale znajomy powiedział mi ze jak jest tylko jeden błąd w RAM-ach to nic takiego gorzej jak by było ich więcej (co sądzicie o tym ?? mówił prawdę czy mnie tylko spławiał :] )
  • #6 2071590
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    ściągnij program memtest http://www.memtest86.com/memt32.zip
    nagraj go na dyskietkę, program ten sprawdza czy ma się uszkodzoną pamięć ram, jeśli program pokaże błędy to nie stety będziesz musiał kupić nową pamięć.
  • Pomocny post
    #7 2071591
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    kolega cie splawil po prostu blad w kosciach ram owocuje jak u ciebie resetami w najmniej oczekiwanych momentach . po jakims czasie pokaza ci sie bledy na dysku i system sie rozsypie . zmieniaj ta kosc jak zalezy ci na danych .
  • REKLAMA
  • #8 2071597
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Napięcie 12,8V jest zbyt wysokie. Dopuszczalne tolerancje to 5%.
    2. Proszę podać dokładne oznaczenie i producenta zasilacza.
    3. Test pamięci nie powinien wykazać ani jednego błędu.
  • #9 2071768
    skitraszacz
    Poziom 12  
    Więc tak zacznę od zasilacza tak na szybkiego to przeczytałem na nim takie coś :]
    SWITCHING POWER SUPPLY
    MODEL : LC-B300ATX
    Nic więcej nie znalazłem oprócz tabelki z Voltami ,Am, i Watami

Jankol napisal
    Cytat:

Proszę podać dokładne oznaczenie

Czy to chodzi o tą tabelkę co wyżej pisałem czyli napięcia itp….. mam ją przepisać :]

yurus1

Czy ten program co podałeś link to jest to samo co Memtest86 ( pomyłka w pierwszym poście źle napisałem ) bo ja właśnie takim programem sprawdzałem i tez on się z dyskietki uruchamia :] Wykrył mi jeden błąd taki jak pisałem w 1 poście :]

A jeśli chodzi o tego kolegę to on mi powiedział ze nawet sprzedawaną ramy jak mają kilka błędów i to nic nie szkodzi heheheh to dopiero JAzdaaaaaa :]

Czy jak wymienię Ramy to musze na nowo system instalować ???(Wydaje mi się ze nie ale ja już sam nie wiem) i czy jak dokupię powiedzmy 256 Ramu to będę mógł jeszcze tamte razem używać czy lepiej zepsutych nie wkładać ????
  • Pomocny post
    #10 2071809
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    skitraszacz napisał:
    MODEL : LC-B300ATX

Zasilacz jast określony w sposób wystarczający
    skitraszacz napisał:
    A jeśli chodzi o tego kolegę to on mi powiedział ze nawet sprzedawaną ramy jak mają kilka błędów i to nic nie szkodzi

Proszę zmienić kolegę albo przynajmniej sklep, w którym ten kolega pracuje, omijać baaaaardzo szerokim łukiem.
    skitraszacz napisał:
    Czy jak wymienię Ramy to musze na nowo system instalować

Być może nie będzie takiej potrzeby.
    skitraszacz napisał:
    czy jak dokupię powiedzmy 256 Ramu to będę mógł jeszcze tamte razem używać czy lepiej zepsutych nie wkładać

Zepsute pamięci proszę zareklamować - jeżeli taka możliwość istnieje. jeżeli zareklamować się nie da, proszę je przykleic na przykład do ściany. od komputera należy trzymać je z daleka.
    Dobrze byłoby przetestować te pamięci w innym komputerze. W ten sposób można wykluczyć usterke gniazd pamięci na płycie głównej.
  • #11 2071877
    skitraszacz
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Cytat:

Proszę zmienić kolegę albo przynajmniej sklep, w którym ten kolega pracuje, omijać baaaaardzo szerokim łukiem.

Sklep już na pewno będę omijał baaaaardzo szerokim łukiem a już na pewno nic w nim nie kupie i to na 100% dzięki wielkie za rade :)

jankolo napisał:
    Cytat:

Zepsute pamięci proszę zareklamować - jeżeli taka możliwość istnieje. jeżeli zareklamować się nie da, proszę je przykleic na przykład do ściany. od komputera należy trzymać je z daleka.
    Dobrze byłoby przetestować te pamięci w innym komputerze. W ten sposób można wykluczyć usterke gniazd pamięci na płycie głównej.

Jeśli chodzi o przyklejenie do ściany to powiem tak… jak sprawdzę je na innym komputerze i nie będą śmigać to zrobię sobie Breloczek do kluczy hehehehehee bo na ścianie nie wiem czy będzie się dobrze prezentować :):):):D:D hehehe

Mam jeszcze jedno pytanie jak okaże się ze mam coś z gniazdami na płycie głównej to znaczy ze będę musiał kupić nową :( ??
  • #12 2072099
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ... najprawdopodobniej tak , ale to nigdy nie wiadomo .
    Naprzód lub jak wolisz wpierw trzeba je przetestować na innym komputerze i gdy będą dobre to można dopiero pogdybać.
  • #13 2072356
    Kerad
    Poziom 15  
    Mam troche doswiadczenia w tej branży. Jeżeli chodzi o błedy w memtescie nie powinny wystepować . Często zdarza sie że dana model i typ pamieci nie będzie prawidłowo współpracował z danym modelem płyty głównej. Najlepiej doczytać lub dobrać doświadczalnie. Powdzenia
  • #14 2092406
    skitraszacz
    Poziom 12  
    Witam wszystkich Kompa już naprawiłem:D:D:D uszkodzone była pamięć ram:D:D po wymianie chodzi elegancko.
    Dziękuję wszystkim Za pomoc …. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ System Windows XP na komputerze z procesorem 800 MHz, 128 MB RAM DDR, dyskiem WDC 80 GB, kartą graficzną 64 MB oraz płytą główną ECS VIA K7VTA3 często się resetował, wyświetlając błąd STOP 0x000000D1 związany z plikiem ALCXWDM.SYS. Po wyłączeniu automatycznego restartu pojawiał się komunikat o błędzie pamięci RAM. Test pamięci wykonany programem Memtest86 wykazał pojedynczy błąd w określonym adresie pamięci. Wskazano, że przyczyną problemów jest uszkodzona kość RAM, co potwierdziły porady dotyczące wymiany pamięci. Dodatkowo zwrócono uwagę na napięcia zasilacza (model LC-B300ATX), gdzie napięcie 12,8 V było nieco poza normą. Zalecano przetestowanie pamięci w innym komputerze, czyszczenie styków oraz unikanie wadliwych kości. Po wymianie pamięci RAM system działał stabilnie i problem został rozwiązany. Poruszono także kwestie ustawień BIOS dotyczących FSB, timingów RAM oraz trybu ATA dysku, które jednak nie były główną przyczyną błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA