logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykorzystanie dronów w łowiectwie - nadmierna populacja dzików i ASF

14 Lut 2024 07:55 1221 34
  • #1 20960723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 20960897
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Hmmm... Dzik to nie czołg... Ciężko będzie trafić...

:)

Co do nadmiernej populacji dzików, to u mnie w okolicznych lasach (zachodniopomorskie) dzików jak na lekarstwo. Jeżdżę rowerem często po okolicznych lasach i zauważyłem, że od kilku lat ciężko spotkać dzika, jaszcze przed 2-3 laty na dziki, czy sarny trafiałem prawie co wyjazd, teraz to ewentualnie lisa albo tropy wilka - bo te mają dobry słuch i się chowają przed ludźmi.
  • #3 20960915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20960921
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    michał_bak napisał:
    To zrozumiałe bo przeniosły się do miast

... gdzie się ucywilizują i zostaną typowymi, kolejnymi świniami :P
    U mnie saren całkiem sporo, również lisy się rozmnożyły i robią ostrą selekcję po kurnikach :)
    V.
  • #5 20960964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20960985
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    jerzyp2015 napisał:

Np. w zakresie nadmiernej populacji dzików w związku z ASF.

Zaczynam się bać ;)

Karta identyfikacyjna z sylwetkami różnych obiektów oznaczonych jako DZIK, m.in. koń, człowiek, krowa, traktor.

Z drugiej strony latająca termowizja może się przydać ;) Zerknij na ceny takich rozwiązań - oraz obecnie zmiany odnośnie dronów wprowadzane przez UE (chodzi o możliwość latania czyli wprowadzane STS-y zamiast obecnie obowiązujących NSTS, klasy dronów itd.).

• #7 20961103
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1174
    Drony są używane od dawna do kontroli populacji zwierząt. Aczkolwiek, dron z kamerą termo, o odpowiedniej czułości, to co najmniej kilkadziesiąt jak nie kilkaset tysięcy złotych.
    Np. Dron użytkowy zdolny zabrać kamerę termo full HD, to ponad 100 000zł, a kamera drugie tyle. Jeśli wykonujesz usługę liczenia zwierząt ma to sens. Jeśli chcesz tylko upolować coś, to trochę drogo i bardziej sensowne jest wyposażenie broni w celownik termowizyjny.

Póki co granatów na dziki z drona nie wolno i nas zrzucać.
    Sztucera dron nie udźwignie, albo musiałby być wielkości małego samolotu.
    Zaś używanie drona na polowaniu, jest nieco kłopotliwe. W końcu i tak targa się nieco sprzętu, a potem jeszcze trzeba targać tusze. Do tego duży dron z oprzyrządowaniem i robi się mało przyjemnie.

Celownik termo daje prawie to samo, waży mniej i jest łatwiejszy w użyciu.

Wychodź na to, że karmisko z ziemniakami i zasiadka, będą tańsze i skuteczniejsze od nowoczesnej techniki.
  • #8 20961115
    tplewa
    Poziom 39  
    Madrik napisał:

Np. Dron użytkowy zdolny zabrać kamerę termo full HD, to ponad 100 000zł, a kamera drugie tyle.

Nikt tak nie robi :) Obecnie wszyscy używają DJI czyli gotowe komplety (pomijam wojskowe czyli np. taki FlyEye z WB - ale wojsko to inna bajka).

Można zobaczyć na ceny tych mniejszych np. DJI Mavic 3 Thermal (link do filmu dałem wyżej - dla myśliwego myślę że spokojnie wystarczy). Z większych z lepszą termowizja np. DJI Matrice 30T (około 43 tyś) - takich już używają profesjonalne służby i nie marudzą na jakość termowizji. Na YT spokojnie w języku polskim znajdzie się trochę o tych dronach więc można zobaczyć co potrafią zarówno jeśli chodzi o normalną kamerę jak i termowizję.

Co do cen to generalnie zabawa dronami nie jest tania czy to będzie DJI czy malutkie whoop-y FPV mieszczące się na dłoni jakie można samemu złożyć. Zwłaszcza ceny wszystkiego mocno skoczyły od czasów wojny na Ukrainie, ot kupują tam wszystko co lata. Natomiast wiadomo zwiększony popyt to i ceny lecą do góry.

Madrik napisał:

Sztucera dron nie udźwignie, albo musiałby być wielkości małego samolotu.

Udźwignie spokojnie i będzie miał sporo mniejsze wymiary :) Ot co potrafi stosunkowo mały i tani dron FPV jaki można kupić gotowy lub w częściach do złożenia:

Duże drony np. taki DJI T40 to nie tylko sztucer, ale i człowieka podniosą ;)

Na sztucer wystarczy sporo mniejszy ;) Natomiast jeśli chodzi o noszenia wybuchowych niespodzianek to na Ukrainie całkiem nieźle się sprawdzają dorny Autel-a...

Obecnie jak chcemy latać dronami to największym problemem mogą się okazać przepisy jakie nam przyszykowała UE. Sama cena drona może stać się pikusiem w stosunku do kosztów jakie trzeba ponieść aby spełnić warunki formalne aby w danym miejscu latać. Choć akurat bardziej to dotyczy terenów gdzie są zabudowania/ludzie. W przypadku lasów jeśli nie ma blisko zabudowy powinno to być łatwiejsze.

Kolejna sprawa to w przypadku dronów FPV niestety trudność latania jest dużo większa niż takim DJI - niestety bez dużej ilości treningów i najpierw latania na symulatorze się nie obejdzie, ale też i możliwości większe jeśli chodzi o to co można takim dronem wyczyniać (zabawa niesamowita jak się opanuje już latanie)...

• #9 20961564
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20962004
    tplewa
    Poziom 39  
    jerzyp2015 napisał:
    Temat się pięknie rozwija i liczę na to, że tak będzie dalej.
    .

Tjaa, o dronach to tu już wiele się nie napisze, ale już czuję, w jakim kierunku ten temat pójdzie :P
  • #12 20962149
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1174
    tplewa napisał:
    Madrik napisał:

Np. Dron użytkowy zdolny zabrać kamerę termo full HD, to ponad 100 000zł, a kamera drugie tyle.

Nikt tak nie robi :) Obecnie wszyscy używają DJI czyli gotowe komplety (pomijam wojskowe czyli np. taki FlyEye z WB - ale wojsko to inna bajka).

Można zobaczyć na ceny tych mniejszych np. DJI Mavic 3 Thermal

To co ma ten dron na pokładzie, to może wykryje dom ze 100 metrów.
    Dzik ze 100 metrów, będzie wyglądał identycznie jak człowiek - też pewnie będą to ze 2 piksele. Powodzenia w rozpoznaniu.

Choć... to by tłumaczyło pewne zdarzenia... ;)

tplewa napisał:

Duże drony np. taki DJI T40 to nie tylko sztucer, ale i człowieka podniosą ;)

Unieść, a używać, to dwie różne sprawy. No i taki duży dron swoje kosztuje.
    Ten z filmu, na surowo 100 000 zł. A nie ma wyposażenia do obsługi sztucera - to dopiero się dokupuje osobno. A podnosi do 50 kg. Człowieka (lekkiego) uniesie tylko na chwilę i nisko.
    A gdybyś chciał do niego kamerę termowizyjną, to taka DJI Zenmuse H20T kosztuje ponad 50000 zł. 20 Mpx i 23 krotny zoom. To już coś potrafi.
    A taki Mavic 3 Thermal z kamerką 640x512 Px, to zabawka.
  • #13 20962170
    tplewa
    Poziom 39  
    Madrik napisał:

To co ma ten dron na pokładzie, to może wykryje dom ze 100 metrów
    Dzik ze 100 metrów, będzie wyglądał identycznie jak człowiek - też pewnie będą to ze 2 piksele. Powodzenia w rozpoznaniu.

Choć... to by tłumaczyło pewne zdarzenia... ;)

Nie jest tak źle jak kolega pisze. Proponuję np. wypożyczyć i polatać takim dronem. Nie ma to jak praktyka, bo teoretyzować można i niewiele z tego zwykle wynika.

Full HD jeśli chodzi o matrycę termowizyjna to kega trochę przesadził :) Chyba że chodziło koledze o interpolowanie do Full HD. Kolejna sprawa takie kamery nie służą do zdjęć portretowych ;) Powiedzmy sobie w celownikach do broni myśliwskiej mamy sensory na poziomie 384×288 w droższych 640x480 i da się z tego trafiać ;)

Zdaje mi się że kolego mylisz chyba rozdzielczość sensora termowizji z rozdzielczością wyświetlacza czy tam sensora dziennego jak mowa np. o takich celownikach do sztucera i fulll hd (ot full hd to często akurat rozdzielczość wyświetlacza OLED w takim celowniku) ;)

Tak jak taką gafę strzeliłeś porównując rozdzielczość termowizji w Mavic 3T z sensorem dziennym 20Mpx w H20T. Ot H20T termowizje ma tak samo "zabawkową" rozdzielczość jak Mavic 3T czyli 640x512...

Przykładowo taki DJI sprawdził się nieźle w praktyce np. Na Misji Afganistan (taka zabawa dla dużych dzieci)

Naprawdę do takich amatorskich zastosowań nie ma co przeginać i stosować sprzęt za miliony bo wymagania kolegi to bardziej takie kwoty. Pomijam że sprzęt nie dostępny raczej do cywilnych zastosowań.

Tutaj jak mówimy o realnym zastosowaniu bez fantazjowania to głównie chodzi o zobaczenie gdzie jest zwierzyna, jak się porusza itd. Natomiast strzelanie z drona zostawmy w sferze fantazji...

btw uchwytów do sztucera nie widziałem w handlu, ale uwierz mam kolego drona którym podniosę sztucera z optyka i na upartego można by z tego strzelać (tylko tutaj mamy problem prawny). Choć zamiast sztucera wolałbym chyba wyjąć z sejfu mojego AR-a (waga około 3kg) i z nim polatać jak już fantazjujemy ;) Powiedzmy sobie tak - taki sztucer bez optyki w kalibrze 308 Win z lufą w okolicy 20" - 21" to około 2,8kg - 2,9kg, a można dorwać i leciutkie w okolicy 2,3kg (znajdzie się coś od Barrett-a)

Do tego jest sporo mniejszy niż ten DJI i nie kosztował mnie 100k tylko sporo mniej :) Dron w sumie samodzielnie składany... Latałem nim z podpiętą kamerą Arri Alexa Mini i fajną optyką - co śmieszne ten zestaw na papierze wypada patrząc na megapixele itp. gorzej niż nie jeden smartfon i oceńmy to teraz teoretycznie na podstawie danych z czego będzie lepszy obrazek ;) Wychodzi że ta Arri to zabawka ;)
    No ale tak to jest jak się patrzy na dane techniczne bez większej refleksji ;)

Dlatego polecam jeszcze raz przetestować w praktyce zanim się coś napisze. Jest w PL sporo firm gdzie można taki sprzęt wypożyczyć i obczaić za stosunkowo niewielką kasę.

Natomiast jak kolegę interesują ciekawsze rozwiązania to zapraszam na targi MSPO będzie można przy kawie pogadać (jak coś PW).

Heh no i tak się składa że akurat dojechałem w pewien region Polski ;) Akurat czekają mnie dwa dni zabawy z różnymi dronami małymi i dużymi na poligonie. Zrobię trochę fotek tego co można i wkleję...
  • #14 20962177
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    Bezdomny zaatakował bezbronnego i niewinnego dzika. Moje "ulubiene":

• #15 20962326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20963491
    Marcin125
    Poziom 29  
    A gdzie przyjemność z zabijania zwierząt? Tropienia godzinami rannego łosia po śladach jego krwi?
    Tym się podniecają myśliwi i na tym to polega. Gdyby nie to, to populacje zwierząt w lasach już dawno byłyby regulowane farmakologicznie.
  • #17 20963687
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    A dlaczego człowiek uważa, że ma prawo decydować o życiu innych zwierząt w ich "ojczyznach"?
    Wyobraźcie sobie, że jakieś zwierze czy ufoludek uzna, że za dużo jest ludzi w miastach i zacznie ich zabijać?
  • #18 20964591
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Rozmawiałem kiedyś z myśliwym i zapytałem jak to jest z tym ASF, czy strzelają do tych chorych dzkiów. Odpowiedź była prosta:
    - A ty byś chciał jeść kiełbasę z chorego dzika?
  • #19 20965649
    tplewa
    Poziom 39  
    Jogesh napisał:
    A dlaczego człowiek uważa, że ma prawo decydować o życiu innych zwierząt w ich "ojczyznach"?

Tak samo można zadać pytanie dlaczego nie :) Z drugiej strony pytanie trochę jak mowa o "prawach zwierząt" (określenie mocno niefortunne) przez przez osoby które często zwierzęta traktują jako dekorację/ozdobę np. piesek pasujący do torebki.

Na serio to świat jest jaki jest i można to próbować zmieniać - tylko efekty tego widać i jest to najczęściej upadek ;)

Temat jest bardzo złożony ale to właśnie przez nas jako ludzi pewne naturalne zachowania w naturze zostały zachwiane np. wyeliminowani (zmniejszona populacja) naturalnych drapieżników którzy regulują przyrost populacji itd. Więc czasem człowiek musi takie działania prowadzić. Oczywiście to musi być robione z głową bo może przynieść też przynieść szkody.

Myśliwi są różni tacy którzy to rozumieją i tacy którzy nie bo dla nich liczy się mięso. Podobnie jest w innych grupach jak wędkarze itp. Czasem wdziałem osoby które zabierają tyle ryb że na 100% nie są w stanie tego samemu spożyć itd. - ot często twierdzenie że opłata za kartę mus mu się zwrócić ;)

Jednak mimo tego pakowanie wszystkich do jednego wora i pierniczenie o jakiś "prawach zwierząt" jest taką samą patologią tylko w przeciwną stronę.

btw nie jestem myśliwym i mnie takie klimaty nie kręcą, choć z racji posiadania broni trochę osób takich znam i to nie są jakieś bestie, wręcz częściej więcej robią dla zwierząt niż tzw. "obrońcy" - często ciężką społeczną pracą w lesie.

--------------------

Natomiast co do dronów jakieś fotki z testów...

Autel EVO Max z termowizją (cena okolice 50k zł):

Dron Autel EVO Max trzymany w dłoni.Dron trzymany w ręce, z widoczną kamerą termowizyjną. Dron Autel EVO w szarym kolorze umieszczony na kamienistej nawierzchni. Dron o czterech śmigłach na betonowej powierzchni Dron latający nad wiejską drogą otoczoną polami i drzewami.

"Zabawkowa" termowizja z matrycą 640x512...

DJI Matrice 300:

Duży dron DJI Matrice 300 stojący na ziemi obok samochodu. Dron DJI Matrice 300 na ziemi

Jakaś tam samoróbka ;)

Prototyp drona zbudowany ręcznie, leżący na trawie. Widok z góry na drona DIY na trawie
  • #20 20965675
    Jogesh
    Poziom 28  
    Rzuciłem temat aby spowodować takie trochę inne spojrzenie. Nie jako zarzut. Tylko aby tak popatrzeć z innego punktu. Nie jestem zwolennikiem "praw zwierząt" bo te prawa ludzie ustalają a nie zwierzęta. To nie one tego chcą tylko ci co używają zwierzęta jako ozdoba czy maskotka.
  • #21 20965706
    tplewa
    Poziom 39  
    Jogesh napisał:
    Tylko aby tak popatrzeć z innego punktu. Nie jestem zwolennikiem "praw zwierząt" bo te prawa ludzie ustalają a nie zwierzęta. To nie one tego chcą tylko ci co używają zwierzęta jako ozdoba czy maskotka.

Wiesz to jest bardziej temat odnośnie etyki. Jednak obserwując obecny postępowy świat takie pojęcia jak etyka czy logika niestety chyba zanikły bezpowrotnie ;) Natomiast zastąpiła je totalna głupota która tak samo jak w przypadku "pseudo ekologii" nie ma nic wspólnego z dbaniem o dobro zwierząt.

Dodano po 8 [godziny] 9 [minuty]:

Jeszcze takie zdjęcie związane z dronami i hmm... z polowaniami ? ;)

Wykorzystanie dronów w łowiectwie - nadmierna populacja dzików i ASF
  • #22 21062007
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21062010
    Jogesh
    Poziom 28  
    Statystycznie chyba więcej ludzi ginie z powodu ludzi niż z powodu niedźwiedzi w Polsce? A może się mylę?

Jakby więcej ludzi na takiej wsi mało broń, to by się obronili przed wilkiem.
  • #24 21062025
    Marcin125
    Poziom 29  
    Nadmiar niepotrzebnych zwierząt w lasach to też wina ludzi.
  • #25 21062059
    Jogesh
    Poziom 28  
    Marcin125 napisał:
    Nadmiar niepotrzebnych zwierząt w lasach to też wina ludzi.

A co znaczy nadmiar i co znaczy niepotrzebny? Kto definiuje ilość? I komu niepotrzebny?

Czy odnosi się to też do ludzi w miastach?
  • #26 21062143
    Marcin125
    Poziom 29  
    Zwierzęta w lesie są niepotrzebne, są tylko po to żeby myśliwi mieli zabawę z zabija ich. To nie jest tani "sport".
  • #27 21062217
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Jogesh napisał:
    Statystycznie chyba więcej ludzi ginie z powodu ludzi niż z powodu niedźwiedzi w Polsce? A może się mylę?

Jakby więcej ludzi na takiej wsi mało broń, to by się obronili przed wilkiem.

Jak masz dziecko na podwórku a wilk za płotem się mu przygląda to poczytaj sobie statystykę.
    Psa na ogrodzone obejście nie wypuścisz bo do rana po mim. Podkopują się by pieska wszamać. Psy zamykane w domach na noc to normalne?
    I nie mówimy tu o domach na bezludziu.
    Miasto Sanok uliczka osiedlowa dom w dom płot w płot rano 5 do pracy a tam niedźwiedź na ulicy.

Broń??? Zastrzel wilka w obronie i pogadaj z ochroną środowiska i prokuratorem.

Postrasz gatunek chroniony petardą jak doniosą masz przechlapane.

Gminy dostają pozwolenie i specjalne kursy na odstraszanie wilka jak już dym się robi.

Nie jestem przeciw zwierzakom dla nich las dla mnie moje podwórko granica musi być.
    Jak idę do lasu to mam świadomość że może mnie zeżre. Zwierzak idąc do ludzi powinien czuć to samo.
  • #28 21062411
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21066841
    Jogesh
    Poziom 28  
    Wilki od pół roku czekały aż im owieczki wyrosną i postanowiły w końcu je zjeść :)

A czemu zdjęcia są rozmazane w tej części która stanowiła obiad wilków? Twarze poszkodowanych są widoczne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania dronów w łowiectwie, szczególnie w kontekście nadmiernej populacji dzików oraz afrykańskiego pomoru świń (ASF). Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z obserwacją dzików w różnych regionach Polski, zauważając ich migrację do miast, co wpływa na ich populację w lasach. Wskazują na wysokie koszty dronów z kamerami termowizyjnymi, które mogą być używane do monitorowania zwierząt, ale podkreślają, że bardziej opłacalne może być użycie celowników termowizyjnych w broni. Wspomniane są konkretne modele dronów, takie jak DJI Mavic 3 Thermal i DJI Matrice 30T, które są popularne wśród myśliwych. Dyskusja porusza również kwestie etyczne związane z polowaniem oraz wpływ ludzi na równowagę ekologiczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA