Madrik napisał:
To co ma ten dron na pokładzie, to może wykryje dom ze 100 metrów
Dzik ze 100 metrów, będzie wyglądał identycznie jak człowiek - też pewnie będą to ze 2 piksele. Powodzenia w rozpoznaniu.
Choć... to by tłumaczyło pewne zdarzenia...

Nie jest tak źle jak kolega pisze. Proponuję np. wypożyczyć i polatać takim dronem. Nie ma to jak praktyka, bo teoretyzować można i niewiele z tego zwykle wynika.
Full HD jeśli chodzi o matrycę termowizyjna to kega trochę przesadził

Chyba że chodziło koledze o interpolowanie do Full HD. Kolejna sprawa takie kamery nie służą do zdjęć portretowych

Powiedzmy sobie w celownikach do broni myśliwskiej mamy sensory na poziomie 384×288 w droższych 640x480 i da się z tego trafiać
Zdaje mi się że kolego mylisz chyba rozdzielczość sensora termowizji z rozdzielczością wyświetlacza czy tam sensora dziennego jak mowa np. o takich celownikach do sztucera i fulll hd (ot full hd to często akurat rozdzielczość wyświetlacza OLED w takim celowniku)
Tak jak taką gafę strzeliłeś porównując rozdzielczość termowizji w Mavic 3T z sensorem dziennym 20Mpx w H20T. Ot H20T termowizje ma tak samo "zabawkową" rozdzielczość jak Mavic 3T czyli 640x512...
Przykładowo taki DJI sprawdził się nieźle w praktyce np. Na Misji Afganistan (taka zabawa dla dużych dzieci)
Naprawdę do takich amatorskich zastosowań nie ma co przeginać i stosować sprzęt za miliony bo wymagania kolegi to bardziej takie kwoty. Pomijam że sprzęt nie dostępny raczej do cywilnych zastosowań.
Tutaj jak mówimy o realnym zastosowaniu bez fantazjowania to głównie chodzi o zobaczenie gdzie jest zwierzyna, jak się porusza itd. Natomiast strzelanie z drona zostawmy w sferze fantazji...
btw uchwytów do sztucera nie widziałem w handlu, ale uwierz mam kolego drona którym podniosę sztucera z optyka i na upartego można by z tego strzelać (tylko tutaj mamy problem prawny). Choć zamiast sztucera wolałbym chyba wyjąć z sejfu mojego AR-a (waga około 3kg) i z nim polatać jak już fantazjujemy

Powiedzmy sobie tak - taki sztucer bez optyki w kalibrze 308 Win z lufą w okolicy 20" - 21" to około 2,8kg - 2,9kg, a można dorwać i leciutkie w okolicy 2,3kg (znajdzie się coś od Barrett-a)
Do tego jest sporo mniejszy niż ten DJI i nie kosztował mnie 100k tylko sporo mniej

Dron w sumie samodzielnie składany... Latałem nim z podpiętą kamerą Arri Alexa Mini i fajną optyką - co śmieszne ten zestaw na papierze wypada patrząc na megapixele itp. gorzej niż nie jeden smartfon i oceńmy to teraz teoretycznie na podstawie danych z czego będzie lepszy obrazek

Wychodzi że ta Arri to zabawka
No ale tak to jest jak się patrzy na dane techniczne bez większej refleksji
Dlatego polecam jeszcze raz przetestować w praktyce zanim się coś napisze. Jest w PL sporo firm gdzie można taki sprzęt wypożyczyć i obczaić za stosunkowo niewielką kasę.
Natomiast jak kolegę interesują ciekawsze rozwiązania to zapraszam na targi MSPO będzie można przy kawie pogadać (jak coś PW).
Heh no i tak się składa że akurat dojechałem w pewien region Polski

Akurat czekają mnie dwa dni zabawy z różnymi dronami małymi i dużymi na poligonie. Zrobię trochę fotek tego co można i wkleję...