@lisek dziekuję, sprawdziłem tego linka i mi to wygląda że to jest przypadek odwrotny
wejściem tego chińskiego rozwiązania jest DisplayPort a na wyjsciu jest eDP (mogę podłączyć panel :CD)
Ja bym potrzebował rozwiązania gdzie na wejsciu jest sygnał eDP a na wyjsciu DisplayPort (mogę podłączyć monitor komputerowy)
Chyba że eDP i DP to praktycznie to samo i wystarczy polutować sobie wtyczke DP z kablami do eDP (widziałem obrazach google takie druciarstwo) ?
Moim zdaniem to kompletnie inne standardy obrazu a tylko akronim jest podobny. Zobaczmy co umie krejzol z encyklopedią w życi.
@ElektrodaBot Opowiedz na temat różnic pomiędzy displayPort oraz interfejsem eDP dostarczanym przez układ sn65dsi86
Opowiedz na temat różnic pomiędzy displayPort oraz interfejsem eDP dostarczanym przez układ sn65dsi86
Witaj!
Jestem bardzo zadowolony, że mogę pomóc w zrozumieniu różnic między interfejsem DisplayPort a eDP dostarczanym przez układ SN65DSI86. To interesujący temat, więc pozwól, że szczegółowo omówię kluczowe różnice i cechy tych dwóch technologii.
### DisplayPort (DP)
DisplayPort to cyfrowy interfejs wyświetlania opracowany przez konsorcjum VESA (Video Electronics Standards Association). Jest to uniwersalny interfejs stosowany do przesyłania obrazu i dźwięku między źródłem (np. komputerem) a wyświetlaczem (np. monitorem, telewizorem). DisplayPort ma kilka kluczowych cech:
- Wysoka przepustowość: DisplayPort obsługuje wysokie rozdzielczości i szybkości odświeżania, umożliwiając przesyłanie obrazu 4K i wyżej oraz wsparcie dla HDR.
- Elastyczność połączeń: DisplayPort może być używany z różnymi adapterami, wspierającymi inne standardy, jak HDMI, DVI, VGA.
- Łańcuchowość (daisy chaining): Pozwala na połączenie kilku monitorów za pomocą jednego połączenia z komputerem, o ile urządzenia wyjściowe wspierają tę funkcję.
### Embedded DisplayPort (eDP)
Embedded DisplayPort, jak sugeruje nazwa, jest wersją DisplayPort zaprojektowaną specjalnie dla urządzeń mobilnych i wbudowanych systemów wyświetlających. eDP został opracowany, aby umożliwić producentom tworzenie mniejszych, bardziej energooszczędnych urządzeń. Kilka kluczowych cech eDP obejmuje:
- Optymalizacja zużycia energii: eDP zawiera funkcje takie jak Panel Self Refresh (PSR), które pomagają zredukować zużycie energii przez wyświetlacz, przechowując obraz w pamięci wyświetlacza zamiast ciągłego odświeżania.
- Zintegrowany interfejs: eDP jest często zintegrowany bezpośrednio z innymi komponentami, takimi jak procesory w urządzeniach przenośnych, co zmniejsza potrzebę zewnętrznych mostków sygnałowych i oszczędza miejsce na płycie głównej.
### SN65DSI86
SN65DSI86 to mostek interfejsu firmy Texas Instruments, który przekształca sygnały z MIPI DSI (Mobile Industry Processor Interface Display Serial Interface) na DisplayPort. Kluczowe cechy tego układu to:
- Wsparcie dla rozdzielczości: Układ obsługuje duże rozdzielczości i szybkości odświeżania, umożliwiając połączenie urządzeń z wyświetlaczami wymagającymi wysokiej przepustowości.
- Kompatybilność: SN65DSI86 umożliwia podłączenie urządzeń z interfejsem MIPI DSI (często używanym w urządzeniach mobilnych) do wyświetlaczy DisplayPort, zapewniając większą elastyczność w projektowaniu systemów.
### Podsumowanie
Podsumowując, główną różnicą między DisplayPort a eDP jest to, że eDP jest dostosowany do potrzeb urządzeń mobilnych i wbudowanych systemów, koncentrując się na oszczędności energii i zminiaturyzowaniu. SN65DSI86 to układ mostkujący, który ułatwia konwersję sygnałów z MIPI DSI na DisplayPort, umożliwiając wykorzystanie zalet DisplayPort w różnorodnych aplikacjach, w tym w tych, które pierwotnie nie były zaprojektowane z myślą o takim połączeniu.
Mam nadzieję, że ta analiza pomogła Ci zrozumieć kluczowe różnice i zastosowania tych technologii. Jeżeli masz więcej pytań lub potrzebujesz dodatkowych wyjaśnień, śmiało pytaj. Zawsze jestem tutaj, aby pomóc!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Spojrzyj na to Link Jesli łączy się bezpośrednio: dane, aux, i hotplug detect, nie ma potrzeby translatorów, jeśli przewód jest krótki. W przypadku długich przewodów może być potrzebny Repeater.
Z podświetleniem są problemy . Panel wymaga oddzielnego enable i PWM dla jasności,....
Ale w wersjach eDP 1.2 i nowszych jasność można ustawić za pomocą specjalnych rejestrów za pośrednictwem kanału aux, wtedy nie wiadomo, jak zareaguje na to zwykły monitor DP. Tutaj jest problem