logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć monitor DisplayPort do wyjścia eDP z układem SN65DSI86?

mariuszekpl 14 Lut 2024 13:40 423 5
  • #1 20961218
    mariuszekpl
    Poziom 10  
    mam elektronikę ktora ma wyjcie eDP w postaci taśmy flex , znam wyprowadzenia , wiem też ze jest uzyty układ sn65dsi86 od TI.

czy do takiego wyjscia eDP można podłaczyć zwykły monitor z wejsciem DisplayPort ?

ewentualnie co jets potrzebne aby zamienić eDP na DisplayPort ?
    albo czy istnieje opcja zamiany `eDP` na `USB C` ?
  • Pomocny post
    #2 20962319
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Chiny sprzedaja takie coś Link

?? ale czy to działa?????
  • #3 20962513
    mariuszekpl
    Poziom 10  
    @lisek dziekuję, sprawdziłem tego linka i mi to wygląda że to jest przypadek odwrotny
    wejściem tego chińskiego rozwiązania jest DisplayPort a na wyjsciu jest eDP (mogę podłączyć panel :CD)

Ja bym potrzebował rozwiązania gdzie na wejsciu jest sygnał eDP a na wyjsciu DisplayPort (mogę podłączyć monitor komputerowy)

Chyba że eDP i DP to praktycznie to samo i wystarczy polutować sobie wtyczke DP z kablami do eDP (widziałem obrazach google takie druciarstwo) ?
  • #4 20962599
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    Moim zdaniem to kompletnie inne standardy obrazu a tylko akronim jest podobny. Zobaczmy co umie krejzol z encyklopedią w życi.
    @ElektrodaBot Opowiedz na temat różnic pomiędzy displayPort oraz interfejsem eDP dostarczanym przez układ sn65dsi86
  • #5 20962601
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 950
    czareqpl napisał:
    Opowiedz na temat różnic pomiędzy displayPort oraz interfejsem eDP dostarczanym przez układ sn65dsi86
    Witaj!

Jestem bardzo zadowolony, że mogę pomóc w zrozumieniu różnic między interfejsem DisplayPort a eDP dostarczanym przez układ SN65DSI86. To interesujący temat, więc pozwól, że szczegółowo omówię kluczowe różnice i cechy tych dwóch technologii.

### DisplayPort (DP)

DisplayPort to cyfrowy interfejs wyświetlania opracowany przez konsorcjum VESA (Video Electronics Standards Association). Jest to uniwersalny interfejs stosowany do przesyłania obrazu i dźwięku między źródłem (np. komputerem) a wyświetlaczem (np. monitorem, telewizorem). DisplayPort ma kilka kluczowych cech:

- Wysoka przepustowość: DisplayPort obsługuje wysokie rozdzielczości i szybkości odświeżania, umożliwiając przesyłanie obrazu 4K i wyżej oraz wsparcie dla HDR.

- Elastyczność połączeń: DisplayPort może być używany z różnymi adapterami, wspierającymi inne standardy, jak HDMI, DVI, VGA.

- Łańcuchowość (daisy chaining): Pozwala na połączenie kilku monitorów za pomocą jednego połączenia z komputerem, o ile urządzenia wyjściowe wspierają tę funkcję.

### Embedded DisplayPort (eDP)

Embedded DisplayPort, jak sugeruje nazwa, jest wersją DisplayPort zaprojektowaną specjalnie dla urządzeń mobilnych i wbudowanych systemów wyświetlających. eDP został opracowany, aby umożliwić producentom tworzenie mniejszych, bardziej energooszczędnych urządzeń. Kilka kluczowych cech eDP obejmuje:

- Optymalizacja zużycia energii: eDP zawiera funkcje takie jak Panel Self Refresh (PSR), które pomagają zredukować zużycie energii przez wyświetlacz, przechowując obraz w pamięci wyświetlacza zamiast ciągłego odświeżania.

- Zintegrowany interfejs: eDP jest często zintegrowany bezpośrednio z innymi komponentami, takimi jak procesory w urządzeniach przenośnych, co zmniejsza potrzebę zewnętrznych mostków sygnałowych i oszczędza miejsce na płycie głównej.

### SN65DSI86

SN65DSI86 to mostek interfejsu firmy Texas Instruments, który przekształca sygnały z MIPI DSI (Mobile Industry Processor Interface Display Serial Interface) na DisplayPort. Kluczowe cechy tego układu to:

- Wsparcie dla rozdzielczości: Układ obsługuje duże rozdzielczości i szybkości odświeżania, umożliwiając połączenie urządzeń z wyświetlaczami wymagającymi wysokiej przepustowości.

- Kompatybilność: SN65DSI86 umożliwia podłączenie urządzeń z interfejsem MIPI DSI (często używanym w urządzeniach mobilnych) do wyświetlaczy DisplayPort, zapewniając większą elastyczność w projektowaniu systemów.

### Podsumowanie

Podsumowując, główną różnicą między DisplayPort a eDP jest to, że eDP jest dostosowany do potrzeb urządzeń mobilnych i wbudowanych systemów, koncentrując się na oszczędności energii i zminiaturyzowaniu. SN65DSI86 to układ mostkujący, który ułatwia konwersję sygnałów z MIPI DSI na DisplayPort, umożliwiając wykorzystanie zalet DisplayPort w różnorodnych aplikacjach, w tym w tych, które pierwotnie nie były zaprojektowane z myślą o takim połączeniu.

Mam nadzieję, że ta analiza pomogła Ci zrozumieć kluczowe różnice i zastosowania tych technologii. Jeżeli masz więcej pytań lub potrzebujesz dodatkowych wyjaśnień, śmiało pytaj. Zawsze jestem tutaj, aby pomóc!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #6 20962612
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Spojrzyj na to Link
    Jesli łączy się bezpośrednio: dane, aux, i hotplug detect, nie ma potrzeby translatorów, jeśli przewód jest krótki. W przypadku długich przewodów może być potrzebny Repeater.

Z podświetleniem są problemy . Panel wymaga oddzielnego enable i PWM dla jasności,....
    Ale w wersjach eDP 1.2 i nowszych jasność można ustawić za pomocą specjalnych rejestrów za pośrednictwem kanału aux, wtedy nie wiadomo, jak zareaguje na to zwykły monitor DP. Tutaj jest problem

p.s
    DP > na eDP jest łatwiej Link
    Link

Z DP na matrycę eDP Link
REKLAMA