logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec olejowy ULRICH ED24 - "misfire" / brak iskry na elektrodach

artenova 14 Lut 2024 21:07 1782 12
  • #1 20961956
    artenova
    Poziom 9  
    Szanowni,

Mam piec ULRICH ED24 - olejowy, dwufunkcyjny z 2004 roku.

To miał być jego ostatni rok ponieważ przyciągnęli pod dom gaz, ale nie dotrwał do końca zimy.

Wyłączył się, nie chce wystartować ponownie, wyskakuje kontrolka "Misfire". Zawsze pomagało ponowne czyszczenie palnika, zmiana kondensatora silnika lub choćby przeczyszczenie detektora ale nie tym razem.

Chciałem kupić nowe elektrody ( kiedyś wymieniałem ) ale nie ma już ich dostępnych.

Paliwo podaje, ponieważ na tylnej ściance komody spalania są ślady świeżego oleju.

Czy na elektrodach powinna się pojawiać iskra non stop ( nie przerwanie ) czy tylko raz w którym momencie? Bo chyba właśnie nie mam tam nic. Podpiąłem nową elektrodę ( inny model ) pod transformator i zainicjowałem próbę startu ale tam nic się nie pojawia.

Jak mogę inaczej zdiagnozować, przetestować np transformator zapłonowy?

Może jeszcze jakieś inne sugestie? Pomysły?
  • #2 20962025
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Możesz sprawdzić czy na transformator pojawia się napięcie, innym sposobem to sprawdzenie rezystancji strony wtórnej i pierwotnej przy odłączonym zasilaniu.
  • #3 20962053
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1060
    Witam.

Transformatory zapłonowe w tych kotłach były dość awaryjne, i często się psuły. Niegdyś dużo ich wymieniałem.

Sprawdź w fazie zapłonu, czy jest podawane 230V~ na zasilanie transformatora.

damian5602 napisał:
    innym sposobem to sprawdzenie rezystancji strony wtórnej i pierwotnej przy odłączonym zasilaniu.
    Taki pomiar nie da jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ to nie jest tylko sam transformator z uzwojeniem pierwotnym i wtórnym, ale są tam jeszcze elementy elektroniczne po stronie pierwotnej, i pomiar rezystancji omomierzem po stronie pierwotnej zwykle wykazuje przerwę, nawet w przypadku sprawnego transformatora zapłonowego. Po stronie wtórnej rzeczywiście jest już tylko uzwojenie, i tam powinna być jakaś rezystancja uzwojenia, tyle że to też nie wyklucza możliwości, że może dochodzić do przebicia wewnątrz transformatora, i dlatego nie ma iskry na elektrodach.

Pozdrawiam.
  • #4 20963231
    artenova
    Poziom 9  
    Rysio4001 napisał:
    Sprawdź w fazie zapłonu, czy jest podawane 230V~ na zasilanie transformatora.

Podłączyłem miernik i otrzymałem wskazanie 320V. Dlaczego? O co może chodzić? Możliwe, że to przez słabą baterię w mierniku?
  • #5 20963400
    Rysio4001
    A zmierz tym miernikiem napięcie w gniazdku elektrycznym i sprawdź, jaki będzie wynik pomiaru.

artenova napisał:
    otrzymałem wskazanie 320V...Możliwe, że to przez słabą baterię w mierniku?
    Możliwe, albo miernik uszkodzony. Dlatego trzeba dokonać pomiaru znanego napięcia, w celu weryfikacji miernika, i najlepiej porównać jeszcze z innym woltomierzem.
  • #6 20963419
    artenova
    Poziom 9  
    Podłączyłem nowy transformator - piec się uruchomił - dziękuję Panowie.

Aby do lata, aby do lata...
  • #7 21305507
    przemus16
    Poziom 3  
    >>20963419 Witam gdzie pan nabył transformator też szukam bo mam podobny problem z tym modelem pieca .
  • #8 21306084
    Rysio4001
    Obecnie ciężko o jakiekolwiek oryginalne części zamienne do tych kotłów. Ja stosowałem zamiennie transformatory zapłonowe EBI
    Transformator zapłonowy typu EBI z przewodem.
  • #9 21306089
    przemus16
    Poziom 3  
    Model z zdjęcia daje radę?

Dodano po 5 [minuty]:

@Rysio4001 Czy może orientuje się pan, czy przy sprawnym transformatorze i elektrodzie można sprawdzić, czy pojawia się iskra po wyjęciu elektrod z palnika i podłączeniu ich poza nim i wyłączeniu pieca? Czy też piec ma jakieś czujniki.
  • #10 21306107
    Rysio4001
    przemus16 napisał:
    Model z zdjęcia daje radę ?
    052F0030, ewentualnie 052F0033, ale lepiej ten pierwszy.
    Trzy transformatorowe przetwornice zapłonowe Danfoss z numerami 052F0030, 052F0033 i 052F0040
    przemus16 napisał:
    @Rysio4001 Czy może orientuje się pan czy przy sprawnym transformatorze i elektroda można sprawdzić czy pojawia się iskra po wyjęciu elektrod z palnika i podłączeniu ich po za nim i wyłączeniu pieca . Czy też piec ma jakieś czujniki .
    Nie za bardzo rozumiem pytanie. Jeśli chodzi o wyjęcie elektrod i próbę, czy pojawi się iskra, to jest taka możliwość, ALE UWAGA! Występuje tam wysokie, niebezpieczne napięcie, kilka tysięcy V. Poza tym iskrę powinno być słychać bez wyjmowania elektrod.
    Jest czujnik płomienia (fotorezystor), jeśli do niego będzie docierało światło, to sterownik niedopuści do próby zapłonu, i iskry może nie być.
  • #11 21306357
    przemus16
    Poziom 3  
    @Rysio4001 Moduł zapłonowy Danfoss EBI4 na białym tle, z informacjami o parametrach technicznych na etykiecie. Czy ten model by podpasował i ewentualnie jak wygląda podłączenie. Bo w starym są jednakowe kolory, jedne idą do kostki, drugie do wsuwek, a w przypadku tego są kolory czarny i niebieski, czyli neutral i faza. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #12 21307588
    Rysio4001
    Tak, ten też będzie padował - też jest dwuprzewodowy po stronie WN.
    przemus16 napisał:
    Bo w starym są jednakowe kolory, jedne idą do kostki, drugie do wsuwek, a w przypadku tego są kolory czarny i niebieski, czyli neutral i faza.
    W poprzednim były 2 przewody L i N w tym samym kolorze, a tu masz brązowy i niebieski. I zwróć uwagę na to, że te transformatory nie zawsze są sprzedawane w komplecie z przewodem zasilającym. Czasem dokupuje się go osobno.
  • #13 21308623
    przemus16
    Poziom 3  
    @Rysio4001 Można do pana napisać na prywatną wiadomość mam pytanie dotyczące kotła dzwoniłem po specjalistach w okolicy ale nikt nie serwisuje już tych kotłów .

Podsumowanie tematu

✨ Piec olejowy ULRICH ED24 z 2004 roku przestał się uruchamiać, wyświetlając błąd "Misfire" i brak iskry na elektrodach. Pomimo podawania paliwa, iskra nie pojawia się na elektrodach, a dostęp do oryginalnych elektrod jest niemożliwy. W dyskusji zalecano sprawdzenie napięcia zasilającego transformator zapłonowy (230 V~) oraz pomiar rezystancji uzwojeń transformatora po odłączeniu zasilania. Pomiar napięcia miernikiem wymagał weryfikacji poprawności urządzenia. Po wymianie transformatora zapłonowego piec uruchomił się poprawnie. Wskazano, że transformatory zapłonowe w tym modelu są awaryjne i trudno dostępne, ale można stosować zamienniki, np. transformatory EBI o oznaczeniach 052F0030 lub 052F0033. Podkreślono, że przy próbie iskry poza palnikiem należy zachować ostrożność ze względu na wysokie napięcie (kilka tysięcy woltów). Czujnik płomienia (fotorezystor) może blokować zapłon, jeśli wykryje światło. Omówiono także różnice w przewodach transformatorów i konieczność dopasowania podłączenia elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA