logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec olejowy Ulrich ED20 2004 - wyłączanie palnika, lampki COMBUS TION i MIS-FIRE

remik54 27 Gru 2011 19:56 5864 7
REKLAMA
  • #1 10310270
    remik54
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Od pewnego czasu piec ''zwariował". Po włączeniu, przez ok. minutę pracuje prawidłowo a następnie palnik wyłącza się i zapala lampka "COMBUS TION". Non stop pracuje wentylator. Pompa paliwa nie pracuje. Po pewnym czasie ponownie włącza się piec, chwilę popracuje i gaśnie. Wówczas zapala się lampka "MIS-FIRE". Nie korzystam z cwo. W miejsce modułu AW-04 mam wstawiony moduł AW-03. Dotychczas przez kilka lat nie miałem problemów. Piec sprawował się nienagannie. Próbowałem odłączyć moduł AW-03 a po ponownym wpięciu piec pracował do pierwszego wyłączenia po osiągnięciu ustawionej temperatury na panelu sterowania FR-DIGI. I wszystko od początku. Czy widzicie Panowie jakieś rozwiazanie tego problemu? Nadmieniam, że dysza, czujnik temperatury kotła i inne zostały wymienione i domniemam, że są sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 10310920
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    remik54 napisał:
    Nadmieniam, że dysza, (...) i inne zostały wymienione i domniemam, że są sprawne.

Trzeba by "zapiąć" analizator spalin aby coś więcej powiedzieć. Bez tego będzie trudno. PS: Jeśli silnik pracuje to pompa paliwa również :) Może to jakaś cewka, lub element światłoczuły. No ale zostały wymienione - zgodnie z Twoim oświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #3 10313159
    remik54
    Poziom 10  
    Przed ubiegłym sezonem został wykonany serwis łącznie z analizą spalin. Serwisant był zdumiany wynikiem. Powiedział mi, że piec jest jak nowy. Tak sobie kombinuję, jak bym wypiął moduł AW-03 i bezpośrednio włączł sterownik pokojowy, czy nie padnie jedno i drugie? Po wypiędiu tego mudułu uruchamiał się i chodził do pierwszego wyłączenia.Później to samo.
  • REKLAMA
  • #4 10470725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10476400
    remik54
    Poziom 10  
    Witam! Piec naprawiłem metodą prób i błędów. Bardzo uprzejmy serwisant nie chcąc wpędzać mnie w koszty dał mi nowy komputer sterujacy bym mógł sprawdzić. Po podłączeniu piec jak nowy. Koszt komputera 550zł. Usterki które opiywałem były wynikiem uszkodzonego komputera. Pozdrawiam
  • #6 10478139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 12071569
    sypa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    U mnie elektronik od napraw RTV wymienił jeden z 2 kondensatorów w tym sterowniku (za 1 zł) i piec działa jak nowy.
  • #8 12072821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Piec olejowy Ulrich ED20 z 2004 roku wykazywał problemy z wyłączaniem palnika, co objawiało się zapaleniem lampki "COMBUS TION" oraz "MIS-FIRE". Użytkownik wymienił dyszę, czujnik temperatury oraz moduł AW-04 na AW-03, jednak problem nie ustąpił. Po serwisie i analizie spalin, serwisant stwierdził, że piec jest w dobrym stanie. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego komputera sterującego, piec zaczął działać prawidłowo. Inny użytkownik zasugerował, że wymiana kondensatora w sterowniku mogła również rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA