logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcia grzania dla lampy prostowniczej z 100ohm?

kaspery 15 Lut 2024 03:24 768 8
REKLAMA
  • #1 20962243
    kaspery
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Kupiłem taką oto lampę. Podobno to lampa prostownicza i jak na moje to chyba tak jest. Nie mam większego pojęcia o takich przedmiotach, ale chciałbym ją uruchomić ;) Nie udało mi się znaleźć jakiejkolwiek informacji o niej w internecie. Zwój w tej lampie ma 100ohm. Ktoś jest w stanie pomóc?
    Jakie napięcia grzania dla lampy prostowniczej z 100ohm?DSC_13..JPG (2.11 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Jakie napięcia grzania dla lampy prostowniczej z 100ohm?DSC_13..JPG (1.65 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dobrze kombinuję? jakie napięcia grzania można podać?
    Jakie napięcia grzania dla lampy prostowniczej z 100ohm?lampa.png (4.05 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Proszę o przeniesienie tematu na odpowiednie forum, jeśli jakieś jest odpowiednia dla takiego tematu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20962284
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2012
    Witam,
    to nie wygląda jak lampa prostownicza, raczej jest to "żarówka" dla określonej długości fali (zależnie co znajduje się w środku), te dolne elektrody w żadnym wypadku nie mają zdolności emisyjnych.
    Jeśli już to katoda to ta duża "banka", a anoda ta mała, dolne elektrody to być może kontrola przepływu.
    Pozdrawiam.
    PS teoretycznie każda lampa emisyjna może działać jak prostownik, jako że może pracować tylko w jednym kierunku, ale jeśli nie została do tego celu zoptymalizowana, jej "wydajność" pozostawia wiele do życzenia.
  • REKLAMA
  • #3 20962602
    kaspery
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź. W środku znajduje się rtęć. Zapomniałem o tym napisać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20962604
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Napisz do mojego kolegi AlekZ. On raczej na pewno będzie wiedział "z czym to się je".
  • Pomocny post
    #6 20963240
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2812
    Wygląda na lampę prostowniczą, ale nie można tego przesądzić. Zastanawia, ze elektrody prętowe są w wąskich rurkach, a nie gruszkach. Lampa przypomina nieco senditron, choć na pewno nim nie jest. Patrząc na żarnik w bańce, zastanawiam się, jaka jest prawidłowa pozycja pracy tej lampy. Ten żarnik, patrząc po nawinięciu może służyć do nagrzewania rtęci, w celu zwiększenia ciśnienia par.
  • REKLAMA
  • #9 20964672
    kaspery
    Poziom 12  
    Na pierwszy rzut oka bym się zgodził, ale problem pojawia się w momencie jak załączę grzałkę i nie wygląda to jakby miało działać jako przełącznik. Ciężko o pozycję, w której ta lampa miałaby działać jak przełącznik. Narazie 32V podłączyłem, na oko bańka ma z 50-60*C, rtęć coś tam bąbelkuje, ale dalej nie widzę pozycji w jakiej miałoby to działać jako przełącznik. W każdej jest źle. Albo odsłania elektrodę, albo rtęć ucieka do zasobnika z boku.

EDIT:

Tak, to jest przełącznik NC! Dzięki odpowiedzi ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił lampę, która według jego opisu może być lampą prostowniczą, jednak nie znalazł informacji na jej temat. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat jej funkcji, w tym sugestie, że może to być lampa emisyjna lub przełącznik rtęciowy. Użytkownik potwierdził, że w lampie znajduje się rtęć, co wzbudziło obawy o bezpieczeństwo. Inni uczestnicy dyskusji podkreślili, że rtęć jest niebezpieczna i nie należy włączać lampy bez odpowiedniej wiedzy. Użytkownik eksperymentował z napięciem 32V, zauważając, że rtęć bąbelkuje, ale nie udało mu się ustalić prawidłowej pozycji pracy lampy. Ostatecznie stwierdził, że lampa działa jako przełącznik NC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA