logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać NIP do faktury VAT z MediaMarkt po zakupie jako osoba prywatna?

Adiid89 15 Lut 2024 14:37 5301 15
REKLAMA
  • #1 20962832
    Adiid89
    Poziom 4  
    Witam. Mam problem i pytanie. Zakupiłem telefon w sklepie MediaMarkt na fakturę VAT, ale "popełniłem" błąd (mogli to bardziej wyjaśnić), ponieważ zamówiłem go przez MyMediamarkt, a nie inaczej. Twierdzą, że kupiłem jako osoba prywatna, a nie jako firma, dlatego nie mogą zrobić korekty faktury i dopisać NIP. Zarówno księgowa, jak i urząd skarbowy twierdzą, że mogę sporządzić notę korygującą i dopisać NIP, a następnie poprosić ich o podpisanie tej noty. Media Markt nadal upiera się, że kupiłem jako osoba prywatna i nie mogą tego zmienić. Co robić w takim przypadku? Nie chcę zwracać telefonu i kupować go od nowa, ponieważ już nie ma promocji na ten model.
  • REKLAMA
  • #2 20962873
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Jeżeli oprócz faktury jest paragon bez NIP-u (zapewne tak, bo mieli obowiązek wystawić paragon fiskalny) to nie ma możliwości zmiany faktury z osoby prywatnej (konsumenta) na podmiot gospodarczy. NIP podmiotu gospodarczego należy podać przed odebraniem dokumentu zakupu. Tak jest od kilku lat kiedy obowiązuje nr NIP nabywcy na paragonie do którego wystawiana jest faktura VAT dla płatnika VAT. Jedyna możliwość na jaką sklep może ale nie musi się zgodzić to zwrot towaru oraz jego wartości a następnie zakup tego samego towaru przez nowego nabywcę. W Twoim przypadku zwracasz i odbierasz gotówkę a po formalności kupujesz już jako firma. Co do ceny tego późniejszego zakupu to już dobra wola sklepu. Nie wiem dlaczego dając dane do faktury nie podałeś NIP-u. NIP. W Twoim przypadku potrzebna Ci nota korygująca faktury VAT (tak wyrażają się księgowa i US) a nie korekta faktury VAT. To są dwa różne dokumenty stosowane w różnych sytuacjach. Nota korygująca z osoby prywatnej na firmę nie jest możliwa jeżeli wystawiono paragon bez NIP. Zmiana faktury VAT na osobę prywatną nawet zupełnie inną jest możliwa. Zwrot i ponowne kupno w Twoim przypadku to jedyna możliwość w tej sytuacji. Korekta faktury jest zawsze możliwa ale dotyczy ona zakupionych produktów (nazwy ceny, ilości) a nie danych nabywcy. Zwrot całkowity to też korekta faktury.
  • #3 20962941
    Adiid89
    Poziom 4  
    No ok, ale faktura została wystawiona VAT tylko z błędem w NIP jako osobie prywatnej. Dopytywałem się w urzędzie skarbowym i tam twierdzą, że mogę stworzyć notę korygującą do tej faktury i będzie ok, tylko sklep musi ją podpisać. Natomiast sklep twierdzi, że nie może tego podpisać. Więc nie wiem, jak skoro Urząd twierdzi, że można tak zrobić 🤷‍♂️
  • #4 20962978
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Masz na paragonie NIP (ale nie tylko sprzedawcy) tylko z błędem?
  • REKLAMA
  • #5 20962987
    DiZMar
    Poziom 43  
    Adiid89 napisał:
    Więc nie wiem, jak skoro Urząd twierdzi, że można tak zrobić 🤷‍♂️

Dał Ci to na piśmie? Jeżeli nie masz tego na piśmie to obowiązują przepisy a nie słowa urzędnika bądź księgowej.
    Adiid89 napisał:
    faktura została wystawiona VAT tylko z błędem w NIP

Uściślij. Z błędem w NIP ale na firmę czy bez NIP czyli osobie prywatnej? Podawałeś nr NIP przy podawaniu danych do faktury? Jest zasadnicza różnica. Kiedy zauważyłeś, że faktura błędnie wystawiona? Jeżeli jest błędny NIP (sprzedaż dla firmy) to nota korygująca możliwa. Jeżeli bez NIP (dla osoby prywatnej z paragonem bez NIP oraz fakturą bez NIP) to moim prywatnym zdaniem nota korygująca zmieniająca sprzedaż osobie prywatnej na sprzedaż firmie niemożliwa. Na piśmie Ci tego nie dam ale wyrażam zdanie jako płatnik podatku od towarów i usług (VAT) od pomad 25 lat. Powtarzam. Prawnie legalnym i prostym księgowo sposobem jest zwrot i ponowne kupno tego towaru z właściwą fakturą VAT.
  • REKLAMA
  • #6 20963007
    Adiid89
    Poziom 4  
    No nie no na to wygląda że została wystawiona Faktura VAT na osobę prywatna bez nip 🤷‍♂️. Dla podkreślenia ja zaczynam swoją przygote z fakturami VAT więc proszę o wyrozumiałość to jest mój pierwszy zakup, popełniłem błąd ale myślałem że można takie rzeczy naprostowac jakoś 🤷‍♂️
  • #7 20963011
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Jedyna możliwość to zwrot i zakup ponowny ale nie sądzę aby tak duża firma chciała się w to bawić.
  • REKLAMA
  • #8 20963032
    DiZMar
    Poziom 43  
    Adiid89 napisał:
    popełniłem błąd ale myślałem że można takie rzeczy naprostowac jakoś 🤷‍♂️

Zbych034 napisał:
    Jedyna możliwość to zwrot i zakup ponowny ale nie sądzę aby tak duża firma chciała się w to bawić.

Da się. Zależy od człowieka na jakiego się trafi. Zwrotu można nie przyjąć. Nikt jednak nie zabrania pójść na rękę klientowi i przyjąć zwrot i za tą samą cenę sprzedać go już na fakturę VAT z NIP. To nie system jest winny tylko wszystko zależy od ludzi będących w systemie. Wszystko się da załatwić legalnie i po myśli klienta. Trzeba tylko chcieć.
    PS.
    Rozważ jeszcze, że przy sprzedaży dla firmy mogą obowiązywać inne warunki gwarancji. Oczywiście mogą być takie same. Należy przeczytać gwarancję. W przypadku sprzedaży dla firmy będącej jednoosobową działalnością gospodarczą (z pracownikami bądź bez) warunki 2 letniej rękojmi są takie same jeżeli zakupiony towar jest do użytku a nie do odsprzedaży.
  • #9 20963940
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    DiZMar napisał:
    jeżeli zakupiony towar jest do użytku a nie do odsprzedaży

Lub jeżeli firma nie specjalizuje się w branży, z której pochodzi dany produkt.

Zbych034 napisał:

Jak trafi w okienku na pracownika, który będzie chciał to się uda - o ile nie mają jakichś wewnętrznych regulaminów, które tego zabraniają - ale tego się nie dowiemy pewnie, obstawiam, że jeśli są to nawet sam fakt ich istnienia jest objęty NDA.
  • #10 20964002
    DiZMar
    Poziom 43  
    siewcu napisał:
    DiZMar napisał:
    jeżeli zakupiony towar jest do użytku a nie do odsprzedaży

Lub jeżeli firma nie specjalizuje się w branży, z której pochodzi dany produkt.
    .

Trudno stwierdzić czy dana firma specjalizuje się w danej branży. Po PKD wpisanym do działalności :?: Ja mam wpisane prawie 100 PKD pewno w kilkunastu lub nawet w kilkudziesięciu branżach. W której ja się specjalizuję :?: Trudno określić.
  • #11 20964023
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Tak, po PKD.
  • #12 20964025
    DiZMar
    Poziom 43  
    siewcu napisał:
    Tak, po PKD.

Jak wpisane jedno to tak ale jak jest wpisane dużo to jest nie do rozstrzygnięcia przynajmniej w prosty sposób.
  • #13 21043717
    mnewsltr24
    Poziom 2  
    Cześć. Mam podobny problem. Złożyłem zamówienie na telefon w promocyjnej cenie i przy składaniu zamówienia zaznaczyłem, że chcę otrzymać fakturę i podałem dane z NIPem.
    Założyłem też konto mymediamarkt przy okazji i nigdzie nie widziałem informacji, że niby jest to tylko dla osób prywatnych.
    Fakturę VAT dostałem bez NIP, ale na moim koncie na paragonie wystawionym do tej transakcji widnieje "Adres do wysyłki" i osobno "Dane do faktury", gdzie jest podany NIP.
    Czy w tej sytuacji powinni bez problemów zrobić notę korygującą do faktury?
  • #14 21043790
    Adiid89
    Poziom 4  
    Zapomnij, że Ci poprawia, niestety. Walczyłem z nimi na wszystkie strony. Jedyna opcja, jaka była, to zwrot towaru i kupno jeszcze raz. (co mnie nie satysfakcjonowało, bo już było po promocji) To jest ich wewnętrzne widzimisię, dlatego nic już nie kupię w tym sklepie bp po zakupie mają już wyjeb...Ne na klienta żeby pomóc 🤷‍♂️ Bo nie było jasno napisane, że logując się nie masz możliwości kupna na firmę, (tak to bym się nie logował) tylko jako osoba prywatna, mimo tego że przy kupnie była opcja, że chcę fakturę VAT i podawałem nazwę firmy, NIP itp.
  • #15 21043793
    mnewsltr24
    Poziom 2  
    To mam tą samą sytuację. W międzyczasie też właśnie walczyłem i oczywiście gdzieś tam się znalazł punkt regulaminu, mówiący o tym, że jak masz u nich konto to z automatu wszystkie zakupy tylko jako osoba fizyczna, mimo, że tak jak Ty podawałem, że chcę fakturę i mam nawet NIP na paragonie 🤷‍♂️
    Brak możliwości robienia zakupów na firmę, jako osoba zalogowana - makes sense :)
  • #16 21052151
    ratajrat
    Poziom 1  
    mam dokładnie tą samą sytuację, nie było informacji na stronie że jeśli zaloguję się na konto nie mogę wziąć faktury na firmę a konsultant twierdzi że była, teraz weszłam z ciekawości na inną ofertę i będąc zalogowana normalnie mogłam wpisać nrNIP i nie ma problemu że jest sie zalogowanym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z dodaniem NIP do faktury VAT za zakupiony telefon w MediaMarkt, ponieważ transakcja została zarejestrowana jako sprzedaż dla osoby prywatnej. Pomimo zapewnień urzędników skarbowych o możliwości sporządzenia noty korygującej, sklep odmawia jej podpisania, argumentując, że nie mogą zmienić statusu zakupu. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat procedur, w tym konieczność zwrotu towaru i ponownego zakupu, co jest niekorzystne dla użytkowników, którzy chcą uniknąć utraty promocji. Wiele osób zgłasza podobne doświadczenia, wskazując na niejasności w regulaminie dotyczące zakupów na firmę przez zalogowanych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA