logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SN457S04MS/34 zmywarka i słabe ciśnienie w dyszach nie domywa naczyń.

prezesx 18 Lut 2024 12:13 648 14
  • #1 20966790
    prezesx
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Zmywarce Siemens iq500 SN457S04MS/34 zdarza się nie domyć naczyń. Poza tym nie słychać charakterystycznego odgłosu periodycznego spryskiwania ścianek zmywarki, kiedy pracuje praktycznie jej nie słychać.
    Przeczyszczono: dysze, tunel, filtr, odpływ - wszystko wydaje się być w porządku.
    Grzałka działa, temperatura jest, wodę odciąga.
    Ciśnienie jakieś tam jest, po otwarciu drzwiczek podczas pracy trochę chlapie na zewnątrz, ale niezbyt mocno. Poza tym po otwarciu drzwiczek podczas pracy środkowego śmigła od razu wysuwa, wypycha kosz.

W poprzedniej zmywarce Bosch >SMU58L32SK< o identycznej budowie komory myjącej kosza nigdy nie wysuwało. Z tego, co wyczytałem na forum, przyczyn należy szukać w:

- pompie myjącej
    - turbinie pompy myjącej
    - rozdzielaczu wody
    - zatkany/brudny kubek hydrostatu + wężyk

Czy może to być coś jeszcze? Ktoś miał podobne objawy?
  • #2 20966908
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    prezesx napisał:
    zatkany/brudny kubek hydrostatu + wężyk
    To wykluczam wypunktowaną resztę trzeba sprawdzić.
  • #4 20969294
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    prezesx napisał:
    Poza tym po otwarciu drzwiczek podczas pracy środkowego śmigła od razu wysuwa, wypycha kosz.

Charakterystyczne dla zapchanego górnego śmigła.
  • #5 20976372
    prezesx
    Poziom 9  
    Smilgo jak i kanał drożny, wychodzi na to że uchwyt, gniazdo umieszczone na ścianie zmywarki jest kiepsko dopasowane do gniazda kanału idącego do śmigła. Generalnie chodzi o to że w starej zmywarce żeby wysunąć kosz trzeba było użyć lekkiej siły, w Siemensie wysuwa się lekko.

Nie widzę tam żadnego uszczelnienia, ma tam być jakaś uszczelka ??
  • #6 20977172
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    W starej generacji sprzętów z stajni BSH rzeczywiście górny kosz trzeba było szarpnąć, w tej kosze wysuwają się bez tego oporu. Uszczelnienie jest w gnieździe w rurze któa jest na koszu.
  • #7 20977897
    prezesx
    Poziom 9  
    Czy ta listwa zasilająca śmigło górne, dolne i środkowe da się wymienić bez rozbierania zmywarki? Na górze i na ścianie mocowana jest na zatrzaski, a jak jest mocowana na dole?
  • #8 20977911
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    prezesx napisał:
    a jak jest mocowana na dole??
    Wciskana, odepnij górę i środek a wyjdzie bez problemu.

Dodano po 3 [minuty]:

Tylko nie wiem po co chcesz to robić, kolega @mrice napisał że uszczelnienie jest na koszu. Poza tym, zobacz czy w trakcie cyklu kręcą się naprzemiennie obydwa spryskiwacze.

Dodano po 8 [minuty]:

Ja osobiście stawiam na wymianę pompy myjącej, zrobiłem tak 2x...w ciemno i pomogło. Ale nie sugeruję że u ciebie tak jest, bo nie słyszę, nie widzę sprzętu. A może to poprostu zły dobór programu do stopnia zanieczyszczeń....nie wiem....temat to ogólnie błądzenie we mgle. Polecam wezwać dobry...powtarzam dobry! serwis, który nawet po dźwięku zlokalizuje przyczynę niedomywania, powie czy to wina urządzenia, czy wina użytkownika.
  • #9 20977939
    prezesx
    Poziom 9  
    Chcę wymienić, ponieważ w starej zmywarce nie wypychało mi kosza, tylko tyle.
    Ze słyszenia mogę stwierdzić, że kręcą się oba śmigła naprzemiennie.

Zmywarka jest puszcza na programie intensiv 70 z włączoną funkcją ekstra mycia czy jakoś tak.
    Poza tym ostatnie 2 mycie wlałem podczas prania po około 05 litra octu żeby ją porządnie przeczyścić, nie wiem czy pompę czy nie.

Na razie sam ładuję zmywarkę żeby sprawdzić, czy to nie przypadkiem wina ukochanej, która upycha jak najwięcej naczyń.

Czy pompy albo inne wewnętrzne części zmywarki Bosch >SMU58L32SK< będą pasowały do tego Siemensa?
  • #10 20977959
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    prezesx napisał:
    Czy pompy albo inne wewnętrzne części zmywarki Bosch >SMU58L32SK< będą pasowały do tego Siemensa?
    Sam oceń czy to to samo, nie jesteśmy porównywarką, która zrobi to za Ciebie w Niedzielne popołudnie...no wybacz.
  • #11 20978018
    prezesx
    Poziom 9  
    Dobra, niech ci będzie

Wybaczam
  • #12 20978113
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    W zmywarce Bosch masz taką pompę myjącą: Link
    W Siemens tą: Link
    Gdybyś podał E numer tej Bosch to było by wszystko jasne.
    Siemens SN457S04MS/34 zmywarka i słabe ciśnienie w dyszach nie domywa naczyń.Screenshot...480b12.jpg (202.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens SN457S04MS/34 zmywarka i słabe ciśnienie w dyszach nie domywa naczyń.Screenshot...480b12.jpg (273.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20978263
    prezesx
    Poziom 9  
    Dzięki bardzo.
    Niestety nie pasuje.
    Bosch E nr SMU58L32SK/34

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Siemens SN457S04MS/34 ma problemy z niedomywaniem naczyń oraz brakiem charakterystycznego dźwięku spryskiwania. Użytkownik sprawdził dysze, filtr i odpływ, a także zauważył, że środkowe śmigło wysuwa kosz podczas otwierania drzwiczek. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie pompy myjącej, turbin, rozdzielacza wody lub zanieczyszczony kubek hydrostatu. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie uszczelnienia górnego spryskiwacza oraz drożności gniazda. Wymiana pompy myjącej była skuteczna w podobnych przypadkach. Użytkownik zastanawia się nad kompatybilnością części z modelu Bosch SMU58L32SK.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA