logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zapobiec resetowaniu układu przez przekaźnik czasowy 0-999 minut?

phelpskamil 20 Lut 2024 20:55 501 13
  • #1 20970858
    phelpskamil
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Cześć,
    Korzystam z poniższego przekaźnika czasowego:
    https://sklep.msalamon.pl/produkt/przekaznik-...zM3F5a8DmOKUNZ9P-ePXP7etoA8R1TLxoCE6YQAvD_BwE

Mam ustawiony cykl pracy 2 minuty przekaźnik włączony, 2 minuty wyłączony, całość zapętlona. Przekaźnik włącza i wyłącza fazę prądu zmiennego.
    Problem w tym że czasami przy włączaniu/wyłączaniu przekaźnika, cały układ się prawdopodobnie restartuje/resetuje. Czasami przekaźnik jest kilka razy z rzędu w etapie wyłączenia i nie potrafi się włączyć. Ogólnie duża losowość.

Powyższy układ jest zasilany z zasilacza 230V AC/12V DC.

Czy ktoś może podsunąć jakieś rozwiązanie?

Sprawdzałem napięcie zasilania 12V w momencie przełączania przekaźnika i nie widać żadnego spadku, nic z tych rzeczy, więc raczej o wydajność tutaj nie chodzi, bardziej myślę w kontekście zakłóceń.
    Jeszcze jedno co zauważyłem to w pomieszczeniu gospodarczym gdzie mam teoretycznie lepszą instalację to się nie dzieje. Układ działa bez zarzutu.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam!
  • #2 20970926
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Pierw sprawdź czy sam układ pracuje prawidłowo bez podłączonego obciążenia, jeśli tak to znaczy że przy łuk który powstaje w przekaźniku zakłóca pracę układu i będziesz musiał wymienić go na ssr.
  • #3 20970928
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Cytat:
    znaczy że przy łuk który powstaje w przekaźniku zakłóca pracę układu

Radyjko ustawine na fale długie lub średnie umieścić w pobliżu i posłuchać, co i jak trzeszczy.
    A tak w ogóle, co jest obciążeniem?

Cytat:
    będziesz musiał wymienić go na ssr

Może najpierw na inny egzemplarz zwykłego przekaźnika?
  • Pomocny post
    #4 20970941
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20971000
    phelpskamil
    Poziom 8  
    >>20970928

Na razie obciążeniem jest żarówka, 150W. A docelowo mają być lampki ale 50W.

Dodano po 27 [minuty]:

spinacz napisał:
    Pierw sprawdź czy sam układ pracuje prawidłowo bez podłączonego obciążenia, jeśli tak to znaczy że przy łuk który powstaje w przekaźniku zakłóca pracę układu i będziesz musiał wymienić go na ssr.

Sprawdzałem bez obciążenia i cały czas to samo.
  • #6 20971089
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3536
    phelpskamil napisał:

phelpskamil napisał:

Jeszcze jedno co zauważyłem to w pomieszczeniu gospodarczym gdzie mam teoretycznie lepszą instalację to się nie dzieje. Układ działa bez zarzutu.
    Szukaj w instalacji nie w przekaźniku.
  • #7 20971170
    phelpskamil
    Poziom 8  
    khoam napisał:
    phelpskamil napisał:

Zainstaluj gasik (dwójnik RC) na styki przełączające przekaźnika.

Ten gasik wpiąć między L a N?
  • Pomocny post
    #8 20971173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20971206
    phelpskamil
    Poziom 8  

khoam napisał:
    Jak najbliżej styków załączających przekaźnika, równolegle do styków. W załączeniu szczegółowe informacje.

Dzięki wielkie za plik, wyliczyłem sobie dla obciążenia 50W. Mój gasik powinien mieć następujące parametry: C = 25nF, R = 50Ω.
    Natomiast znalazłem takiego gotowca:
    https://www.gotronik.pl/uklad-gasikowy-dla-przekaznika-lub-tyrystora-p-5349.html
    Myślisz, że będzie to coś warte, czy lepiej zrobić swój zgodnie z obliczeniami?

Wielkie dzięki za pomoc!
  • #10 20971216
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    phelpskamil, ten typ gasika używam i w moim przypadku się sprawdza.
  • #11 20971318
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Koledzy czytaliście post nr 5?
    Układ zachowuje się niestabilnie bez podłączonego obciążenia czyli na stykach przekaźnika nie występuje żadne zjawisko iskrzenia czy łuku więc po co gasik.
    Trzeba spróbować z innym zasilaczem, bądź lepiej odfiltrować napięcie zasilania elektroniki.
  • #12 20971362
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20973037
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Podepnij kondensator elektrolityczny na zasilanie tego ukłądu tak ok 2200uF
  • #14 21048482
    phelpskamil
    Poziom 8  
    Zastosowanie gasika na stykach przekaźnika rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z przekaźnikiem czasowym, który resetuje cały układ podczas włączania i wyłączania, mimo braku spadków napięcia zasilania. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym sprawdzenie działania układu bez obciążenia, zastosowanie gasika (dwójnik RC) na stykach przekaźnika oraz podłączenie kondensatora elektrolitycznego na zasilanie. Użytkownik potwierdził, że zastosowanie gasika rozwiązało problem. Wskazano również na możliwość sprawdzenia zasilacza oraz filtracji napięcia zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA