logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie awaryjne kominka z płaszczem wodnym poza zasięgiem wodociągów

jack967 22 Lut 2024 23:10 906 2
REKLAMA
  • #1 20974303
    jack967
    Poziom 3  
    Witam wszystkich forumowiczów,
    przeczytałem wiele wątków na temat awaryjnego zasilania kominka z płaszczem wodnym czy innych systemów c.o. i miałbym parę pytań.

Najpierw parę danych odnośnie mojego systemu w trzech grupach:

1 grupa podstawowa
    - kominek z płaszczem wodnym
    - sterowniki Tech ST-392 z PID (pobór mocy według producenta 4W)
    - dwie pompy cyrkulacyjne (do bufora i do zbiornika cwu) Wilo Yonos Pico Plus 25/1-4, Imax 0,26A, 4-20W

2 grupa c.o.
    - listwa sterująca Tech L-5s (poboru mocy niestety nie znalazłem)
    - 8 siłowników (pobór mocy 2 albo 3W każdy - nie jestem pewny który model mam zamontowany)
    - pompa cyrkulacyjna Wilo jak wyżej
    - pompa cyrkulacyjna Wilo Yonos Pico Plus 25/1-6, Imax 0,44A, 4-40W

3 grupa hydrofor
    - sterownik Switchmatic 2 Tropic (pobór mocy?)
    - pompa głębinowa Hydro-Vacuum GTB 1.20, moc 0,55kW

Jeśli dobrze zrozumiałem wcześniejsze wnioski, stosując przetwornicę musiałbym ją sam włączyć i akumulator samemu ładować. Stosując UPS, wszystko idzie automatycznie.
    Chciałbym przede wszystkim zabezpieczyć kominek przed przegrzaniem na wypadku braku prądu.
    W tym wypadku wystarczyłoby zasilanie awaryjne dla 1-szej grupy na 44W. W sumie to nie jest dużo dlatego zastanawiam się nad utrzymaniem całego systemu grzewczego. Potrzebowałbym wtedy zasilanie dla grupy 1+2, czyli około 130-135W (podejrzewam, że listwa sterująca nie będzie potrzebowała więcej jak parę wat).
    Jaki UPS/przetwornicę byście polecali. Wszystko musiałoby funkcjonować automatycznie. Jaki duży musiałby być akumulator żeby utrzymać wszystko np. 2 albo 4 godziny.

Czy np. Volt Sinus Pro 500e (moc ciągła 350W) nie będzie w sumie za dużo? Mniejszego nie znalazłem. Czy polecacie produkty tej firmy. Znalazłam trochę krytyki jeśli chodzi o obsługę klienta w razie awarii urządzenia. Może jakieś inne propozycje?

Teraz trochę co do 3-ciej grupy. Podstawowym zabezpieczeniem kominka jest oczywiście zawór ciśnieniowy (jeśli się nie mylę co do nazwy), którego zadaniem jest schłodzenie kominka jakby temperatura wzrosła do bodajże 95°C. Tylko jak wcześniej wspomniałem nie ma u mnie wodociągu, mam studnię głębinową. Czyli nie ma prądu - nie ma wody. Wcześniej wymienione zasilanie awaryjne nie da mi 100% zabezpieczenia. Ale w rzeczywistości co by musiało się stać żeby kominek się przegrzał - awaria pompy cyrkulacyjnej do bufora (akurat jak nie ma prądu?) albo ewentualnie nieuwaga przy obsłudze (nie wiem czy to jest wogóle możliwe, przy 70°C kominek przychodzi na nadzór i zamyka przepustownicę). Pomimo tego jaką moc musiałby mieć UPS żeby zasilić także hydrofor z pompą głębinową. Czy np. 800W mocy ciągłej by w tym wypadku wystarczyło. Podejrzewam że nie, ze względu na wyższy pobór prądu przy starcie pompy.

Trochę dużo tego tekstu wyszło...
    Mam nadzieję że mi ktoś poradzi jaki sprzęt dobrać.
  • REKLAMA
  • #2 20974690
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3217
    Grupa 3, zawór ciśnieniowy otwiera sie i nie powoduję wzrostu ciśnienia w układzie kominka nie potrzeba wody do chłodzenia ze studni.
    A po drugie masz zła zrobioną instalację płaszcz kominka powinien pracować z wymiennikiem płytowym w układzie otwartym i wtedy nic sie nie dzieje przy braku prądu.
  • #3 20976892
    jack967
    Poziom 3  
    W takim razie to nie jest zawór ciśnieniowy (wspominałem, że nie wiem czy to się tak nazywa). Kominek jest wyposażony w zawór, który puszcza przez dodatkową wężownicę zimną wodą żeby go schłodzić i nie doprowadzić do przegrzania. Dlatego przy pompie głębinowej, nie ma prądu - nie ma wody - nie ma zabezpieczenia.
    Co do wykonania instalacji, kominki z płaszczem wodnym stosuje się w systemach otwartych i zamkniętych, tak jak to u mnie zrobiono. Który jest lepszy, nie wiem. Wiem tylko, że przy systemie otwartym z wymiennikiem powstają straty ciepła.

Moje pytanie dotyczyło głównie mocy UPS-a i wielkości akumulatora jakie bym musiał u mnie zastosować, żeby to wszystko funkcjonowało.
REKLAMA