logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć UPS i akumulator do sterownika kominka z płaszczem wodnym?

flatronw1946 20 Gru 2017 22:15 3030 7
REKLAMA
  • #1 16904098
    flatronw1946
    Poziom 8  
    Witam.Potrzebuję porady jak podłączyć zasilanie awaryjne typu ups plus akumulator do sterownika kominka z płaszczem wodny i trzy pompy do istniejącej sieci zasilającej w trybie auto.
  • REKLAMA
  • #2 16904130
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Witam.
    Proszę podać więcej informacji na temat sterownika (marka, model), pomp, UPS-a.
    Na obecną chwilę ciężko coś powiedzieć, nie wiedząc o czym dokładnie mówimy.
    Pompy są różne, jedne wymagają zasilania przebiegiem sinusoidalnym (starsze), a obecne "elektroniczne" większość może pracować na przebiegu prostokątnym.
    Większość UPS-ów komputerowych ma przebieg prostokątny.
    Nie znamy mocy pomp, itp. co też utrudnia, lub uniemożliwia dobór właściwych urządzeń.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16911866
    flatronw1946
    Poziom 8  
    Witam.W odpowiedzi Sterownik kominka Lechma Tatarek RT-08G Dwie pompy Grundwos UPE 25-60 Jedna pompa Wilo UPS 25-60.Potrzebuję to wszystko zasilić awaryjnie Przetwornica i akumulatory.
  • REKLAMA
  • #4 16915087
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Biorąc pod uwagę poprawną pracę pomp, co musisz dobrać odpowiednią przetwornicę. Istotnym czynnikiem jest właśnie sygnał podawany na urządzenia. Sygnał z przetwornicy o pełnej sinusoidzie jest idealnym rozwiązaniem ponieważ jest to sygnał identyczny do tego jaki jest dostarczany przez zakłąd energetyczny w sieci (a nawet lepszy ponieważ nie ma aż takich wahań wartości amplitudy napięcia i częstotliwość, parametry są stabilne) więc jeżeli chcesz kupić przetwornicę o takim sygnale wyjściowym to nie musisz obawiać się o pracę urządzeń. Każde urządzenie będzie pracowało poprawnie. Niestety przetwornice z sinusoidą pełną są o wiele droższe od tych z sinusoidą modyfikowaną dlatego zwykły użytkownik zadaje sobie pytanie czy przypadkiem taka przetwornica nie będzie dla niego lepsza. To zależy co rozumiemy przez słowo lepsza… na pewno jeżeli chodzi o cenę to tak, będzie lepsza ale jeżeli chodzi o pracę urządzeń zasilanych niekoniecznie

Ja osobiście kupiłem na portalu internetowym APC i działa od kilku lat idealnie.
  • #5 16915114
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Jaki czas ma ten układ działać na UPS? Na jakich biegach są poszczególne pompy? Trzeba określić ile to wszystko pobiera. Ja mam awaryjnie Ups APC Smart 1000XL i pompe Wilo, która chodzi na 8W. Dlatego układ potrafi u mnie pracować z UPS ponad 12h(pompa pracuje cyklicznie, mowa o normalnej pracy kominka). Więcej nie testowałem :> W UPS mam 2x 18Ah 12V (normalnie są mniejsze aku ale po drobnych zmianach takie wchodzą a nie ma problemów z ich ładowaniem i w sofcie da się zmienić pojemność dla prawidłowej pracy).
  • REKLAMA
  • #6 16917595
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Witam.

Wiemy że autor tematu ma pompy UPS 25-60 marki Grundfos, oraz Wilo.
    Są to pompy zwykłe (nie elektroniczne), z silnikami klatkowymi, i rozruchem z fazą rozruchową pojemnościową, więc przebieg zasilania musi być sinusoidalny.
    Pompa Grundfos 25-60 ma parametry elektryczne:
    1 bieg 0,21A 50W
    2 bieg 0,25A 55W
    3 bieg 0,28A 60W
    Taka sama pompa w starszym wydaniu miała analogicznie:
    1 bieg 0,2A 45W
    2 bieg 0,3A 65W
    3 bieg 0,4A 90W

Nie znam tych parametrów dla pompy Wilo, ale można przyjąć, że będzie podobnie.

Nie wiemy na jakich biegach pracują te pompy, i czy wszystkie jednocześnie, ale trzeba raczej przyjąć możliwość pracy wszystkich jednocześnie, i na najwyższych biegach.
    Wiec pobór prądu przez pompy będzie około 0,85A, a w przypadku tych starszych pomp, około 1,2A.
    To daje nam moc pozorną około 195VA do 276VA przy zasilaniu napięciem 230V dla samych pomp. Do tego dojdzie obciążenie sterownika (ale to jest jakiś odsetek obciążenia), i ewentualnie jakiś osprzęt dodatkowy, jak np: przepustnica powietrza, czy nadmuch.
    Trzeba też zwrócić uwagę na to, że pobór prądu w czasie rozruchu pomp, będzie dużo większy.
    Tak więc w tym przypadku UPS, czy przetwornica o mocy około 350W ciągle, i chwilowo przydało by się co najmniej z 500-600W, o przebiegu sinusoidalnym. To takie szacowanie, na podstawie skąpych informacji, jakie dostarczył do tej pory autor tematu.

Jeśli chodzi o pojemność akumulatora, to będzie zależne od sprawności przetwornicy, oraz od czasu, na jaki ma wystarczyć to awaryjne zasilanie.
    Nie wiemy, czy zasilanie awaryjne ma być na normalną pracę kominka (autor planuje dokładać paliwa do kominka, czy rozpalać go korzystając z zasilania awaryjnego gdy nie ma prądu, i jak długi jest przewidywany maksymalny czas takiej pracy), czy tylko awaryjnie, do czasu wypalenia się paliwa i wygaśnięcia kominka, i tu znowu jak długo może maksymalnie trwać takie wypalenie się załadowanego kominka).

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 16917634
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Autor tematu podał za mało danych i nie będziemy się domyślać o co mu chodzi. Czekamy aż uzupełni podane informacje. Jeśli tego nie zrobi nie ma sensu kontynuowanie tego tematu.
  • #8 16956406
    flatronw1946
    Poziom 8  
    Witam.Przepraszam że nie odpisywałem ale zmogła mnie choroba.Co u mnie w temacie ,zakupiłem przetwornicę m-ki Volt Polska Sinus Pro 800 E i do tego akumulator żelowy 50 A, trochę kosztowało ale działa.Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej podłączenia zasilania awaryjnego (UPS) oraz akumulatora do sterownika kominka Lechma Tatarek RT-08G, który obsługuje dwie pompy Grundfos UPE 25-60 oraz jedną pompę Wilo UPS 25-60. W odpowiedziach podkreślono znaczenie doboru odpowiedniej przetwornicy, zalecając model z pełną sinusoidą, aby zapewnić prawidłowe działanie pomp. Ustalono, że pompy wymagają zasilania sinusoidalnego, a ich pobór mocy wynosi od 195VA do 276VA. Użytkownik ostatecznie zakupił przetwornicę Volt Polska Sinus Pro 800 E oraz akumulator żelowy 50Ah, co okazało się skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA