logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DFN28330X zmywarka woda przegrzewa się mimo wymiany grzałki i czujnika

crossley 26 Lut 2024 18:56 336 5
REKLAMA
  • #1 20979702
    crossley
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Mam problem ze zmywarką Beko DFN28330X. Pierwszy objaw uszkodzenia to zimne naczynia. Zdiagnozowałem uszkodzenie grzałki przepływowej, którą wymieniłem. Po tej czynności zmywarka przegrzewa wodę. Na programie 30min, 30 °C. osiąga ponad 50 °C. Grzałka grzeje do momentu startu cyklu płukania na zimno i rozłącza sie poprawnie. Włącza sie do płukania na ciepło i też ciągle grzeje. Po tym wymieniłem przekaźniki oraz czujnik temperatury. Kable bez przebicia. Kable z czujnika temp do programatora OK. Co mogę jeszcze zrobić zanim wydam 2k na nową zmywarkę?
  • REKLAMA
  • #2 20979750
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam,
    A przyszło mi do głowy, czy grzałka nie ma czasem przebicia?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20979775
    crossley
    Poziom 10  
    bajer1 napisał:
    Witam,
    A przyszło mi do głowy, czy grzałka nie ma czasem przebicia?
    Pozdrawiam

Grzałka nowa. Przebicie nie występuje. Kable pod kątem przebić na obudowę i przetarć sprawdzone. Wyglądają OK.
  • REKLAMA
  • #4 20979814
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6876
    Problem w module, płytka do przejrzenia, sprawdzenia i ustalenia przyczyny.
  • REKLAMA
  • #5 20979834
    crossley
    Poziom 10  

mrice napisał:
    Problem w module, płytka do przejrzenia, sprawdzenia i ustalenia przyczyny.

Też się skłaniam ku tej teorii. Wygląda jakby nie działał jakiś regulator/obwód sterujący odpowiedzialny za odczyt temperatury z czujnika więc grzeje do uzyskania temp, której de facto nie odczytuje. Niestety nigdzie nie doszukałem się serwisówki, czy schematu. Jeśli ktoś posiada takowy to chętnie się zapoznam.
  • #6 20979893
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6876
    Zapomnij o schematach PCB, serwisówki przy tych maszynach są też o kant (wiadomo czego).
REKLAMA