Witam. Po zdiagnozowaniu błędu P1031 i odrzuceniu paru rzeczy zrozumiałem że chodzi o klapy kolektora ssącego ( Byłem u mechanika podpiąć pod kompa i wyszło że chodzi o klapy ). Więc z góry zaznacze że się uczę, po rozkreceniu kolektora i próby zlokalizowania problemu zauwazyłem że klapy są w jednej pozycji ( w połowie otwarte). Próbowałem je ręcznie otworzyć do końca, ale się to nie udało. Wziąłem silniczek sterujący owymi klapami, które zaznacze są umieszczone na listwie wtryskowej odkręciłem i zauważyłem że element łączacy ( silniczek z listwą ) jest połamany więc nawet nie ma fizycznej możliwości aby silniczek mógł manewrować klapami. Próbowałem ręczenie jakokowiek nimi poruszać (nie widziałem jak to zrobić, bo nie było sposobu jak tak złapac), ale próbując manewrować plastkiem wychodzacym z listwy wtryskowej udało mi się nimi poruszać, dało się zamknąc, ale otwierały się tylko w połowie. I tu moje pytanie, Jak powinny pracować te klapy i jak można je sprawdzić? I Czy jest sens jak już kupować nową listwe wtryskową
Objawy po odkreceniu silniczka od klap, zwiekszone spalanie z ok 11\12 litrów, które paliło do 13
Jeżeli chodzi o ogólne objawy poza spalalniem to lekki smród gdy auto jest na chodziei i Check, poza tym nic, nawet obroty sie trzymają
Auto : Volkswagen Polo 1.4 FSI 9n3 2003 Rok.
Objawy po odkreceniu silniczka od klap, zwiekszone spalanie z ok 11\12 litrów, które paliło do 13
Jeżeli chodzi o ogólne objawy poza spalalniem to lekki smród gdy auto jest na chodziei i Check, poza tym nic, nawet obroty sie trzymają
Auto : Volkswagen Polo 1.4 FSI 9n3 2003 Rok.