logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działają i testować klapy kolektora w Polo 1.4 FSI - błąd P1031

MrQiuki 26 Lut 2024 22:54 909 2
REKLAMA
  • #1 20980129
    MrQiuki
    Poziom 2  
    Witam. Po zdiagnozowaniu błędu P1031 i odrzuceniu paru rzeczy zrozumiałem że chodzi o klapy kolektora ssącego ( Byłem u mechanika podpiąć pod kompa i wyszło że chodzi o klapy ). Więc z góry zaznacze że się uczę, po rozkreceniu kolektora i próby zlokalizowania problemu zauwazyłem że klapy są w jednej pozycji ( w połowie otwarte). Próbowałem je ręcznie otworzyć do końca, ale się to nie udało. Wziąłem silniczek sterujący owymi klapami, które zaznacze są umieszczone na listwie wtryskowej odkręciłem i zauważyłem że element łączacy ( silniczek z listwą ) jest połamany więc nawet nie ma fizycznej możliwości aby silniczek mógł manewrować klapami. Próbowałem ręczenie jakokowiek nimi poruszać (nie widziałem jak to zrobić, bo nie było sposobu jak tak złapac), ale próbując manewrować plastkiem wychodzacym z listwy wtryskowej udało mi się nimi poruszać, dało się zamknąc, ale otwierały się tylko w połowie. I tu moje pytanie, Jak powinny pracować te klapy i jak można je sprawdzić? I Czy jest sens jak już kupować nową listwe wtryskową
    Objawy po odkreceniu silniczka od klap, zwiekszone spalanie z ok 11\12 litrów, które paliło do 13
    Jeżeli chodzi o ogólne objawy poza spalalniem to lekki smród gdy auto jest na chodziei i Check, poza tym nic, nawet obroty sie trzymają
    Auto : Volkswagen Polo 1.4 FSI 9n3 2003 Rok.
  • REKLAMA
  • #2 20980302
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3427
    Klapy muszą swobodnie się obracać w pełnym zakresie a o ile to już sterownik je ustawi. Pewnie dlatego że są zapieczone/brudne uszkodziły się elementy je napędzające.
  • #3 20980892
    MrQiuki
    Poziom 2  
    Myślę żeby kupić nową listwę i tu pytanie, Czy po kodzie silnika jak się będzie zgadzać to bez problemu mogę kupić te z Golfa 5, bo ich jest dużo więcej dostępnych?
REKLAMA