logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Ubuntu 8.04.2 PL Hoża Hawajka - próba instalacji nowszej Mozilli Firefox

Czebu 01 Mar 2024 04:55 381 10
REKLAMA
  • #1 20985056
    Czebu
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Szanowni forumowicze!

Posiadam system Windows 7 Professional x64, Oracle Virtual Box 6.1 oraz dystrybucję Linux'a Ubuntu 8.04.2 PL Hoża Hawajka x86. Zainstalowałem linux'a na wirtualnej maszynie. Próbowałem otworzyć stronę internetową w przeglądarce Mozilla Firefox. Na przykład stronę Wikipedii, a tu niestety pojawia się błąd:
    Błąd w przeglądarce Mozilla Firefox - brak bezpiecznego połączenia

Pomyślałem sobie, że to sprawka certyfikatów. Próbuję zainstalować na wszystkie możliwe sposoby aktualizacje, a tu pojawia się następny problem:
    Okno Menedżera aktulizacji w systemie Ubuntu 8.04 z komunikatem o nowej wersji 10.04 LTS.

Kliknąłem na Aktualizuj. A tu wyskoczyło okno:

Okno menedżera aktualizacji Ubuntu z komunikatem o zakończeniu wsparcia

Piszą, że niby ta wersja jest już nie wspierana. Moje pytanie brzmi. Czy można zrobić to co chcę zrobić, bez żadnych zakłóceń w tej konfiguracji tego oprogramowania? Czy linux'y to są same problemy, które trzeba rozwiązywać na każdym etapie? Czy może jak zawsze przez swoje ambicje porywam się na rzeczy niemożliwe?
  • REKLAMA
  • #2 20985069
    mazek
    Poziom 11  
    Ocena: 2

Witam,
    Wydaje mi się, że nie masz dostępu do internetu.
    Sprawdź dokładnie konfigurację Oracle Virtual Box 6.1.
    Też kiedyś miałem wirtualny dysk z Oracle Virtual Box z programem (do samochodu) i też były problemy z internetem.
    Pozdr.
    Mazek
  • #3 20985129
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    dlaczego uzywasz tak starego systemu linux? on nie jest wspierany i ma bardzo stara przegladarke FF.
    Dokladnie ten sam problem bys napotkal uzywajc np. winXP czy 2000 i domyslnej przegladarki.
    Jezli musisz uzywac v8.04 to pobierz pakiet FF i zainstaluj go recznie:
    https://linuxconfig.org/how-to-install-uninst...ate-firefox-on-ubuntu-20-04-focal-fossa-linux
    https://support.mozilla.org/en-US/kb/install-firefox-linux
    Pozdrawiam
    PS linux to nie sa same problemy, zdziwil bys sie jak malo linux generuje problemow w porownaniu do okien.
  • REKLAMA
  • #4 21275683
    Czebu
    Poziom 20  
    viayner Rzeczywiście używam starego systemu Linux. Używam, bo kiedyś zauważyłem, że kolega ze studiów zainstalował sobie Linux Ubuntu obok Windows 7. Pomyślałem, że zrobię tak u siebie. Najpierw chciałem przekonać się, czy tak można. Na wirtualnej maszynie można! Ale okazuje się, że ta dystrybucja jest przestarzała, przez czynnik ludzki. Ludzie chcą coraz szybszych komputerów. Ludzie szybko kasują linki. Niestety. Poszedłem dalej. Programiści przez przeglądarki internetowe ostrzegali mnie, że używanie Windows 7 grozi problemem z połączeniami, ze stabilnością. To postanowiłem spróbować zainstalować obok Windows 7 Professional Linux Ubuntu 22.04.4-desktop na wirtualnej maszynie zainstalowanej na rzeczywistym systemie Windows 8.1 Professional (64 bity). Niestety dystrybucja Linux Ubuntu 22.04.4-desktop zacinała się. Przycinał się kursor myszy (strzałka). Tak jakby było za mało pamięci RAM? Zwiększyłem pamięć RAM na Virtual Box 7.0 do 4096 MB. Teraz zaktualizowałem rzeczywisty Win 8.1 na Windows 10 Education. Jest jeszcze taki problem, że mam po jednej płycie każdego z trybów 32 lub 64 bitowego. Nie bardzo chcę kombinować i instalować jakieś key generatory. Wydaje mi się, że to może załatwić system. Nie wiem może się mylę. Robię to wszystko, bo na system Windows 10 kończy się wsparcie za dwa lata. A nie wiem, czy pójdzie na moim komputerze Windows 11 .Chcę mieć jakieś alternatywne rozwiązania. Te linki, które podałeś są na aktualne systemy. Może ktoś miał pliki na płycie CD lub DVD z pakietami na ten stary Linux Ubuntu? Gdyby ta technika nie rozwijała się tak szybko, to już może uzyskałbym pomoc. Ale może rzeczywiście jest taki problem, jak go przedstawiasz z Win 2000 lub XP. Zobaczę jeszcze. Może za jakiś czas zamknę ten temat.
  • #5 21276076
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    może zacznij od tego, co to za komputer,
    dlaczego Linux na maszynie wirtualnej, a nie normalnie zainstalowany?
    Ja nie używam "okien", Linux Mint 22 działa u mnie bezproblemowo na 6GB RAM i Core Duo coś z serii 8500.
    Nie ma żadnego problemu, abyś zainstalował starszy system, a robisz to tak:
    - instalujesz, jeśli musisz, "okna"
    - instalujesz Linuxa, jeśli nie rozpozna "okien", nie martwimy się, najlepiej jak każdy system ma własną partycję
    - doinstalowujesz nowego Gruba i powinien wykryć oba systemy
    Pozdrawiam
    PS używając starych windowsów narażasz się na problemy używając internetu, ale używając starego linuxa robisz dokładnie to samo.
    https://old-releases.ubuntu.com/releases/
  • REKLAMA
  • #6 21276312
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2579
    Po pierwsze, na starych niewspieranych dystrybucjach trzeba zmienić adres do źródeł oprogramowania (repozytoriów), inaczej aplikacje będą zgłaszać błąd połączenia z repozytoriami. Jak pamiętam, w adres trzeba wpisać poddomenę archive lub coś w tym stylu. Wtedy będziesz mógł zaktualizować firefox do ostatniej wersji dostępnej na to wydanie.
    Po drugie, zazwyczaj nie ma możliwości zainstalowania paczek od nowszych wydań Ubuntu ze względu na problemy z zależnościami. Pozostaje instalacja ręczna poza systemem paczek .deb. Możesz sprawdzić czy pójdzie zainstalować inne przeglądarki.
  • #7 21277021
    Czebu
    Poziom 20  
    viayner napisał:

dlaczego Linux na maszynie wirtualnej, a nie normalnie zainstalowany?

Ja się nie chcę sprzeczać. Mam składany komputer, ale bardzo solidny i z zapasem zasobów. Procesor Intel Core. Windows pisze, że mam 2 rdzenie, ale 4 procesory logiczne. I mam 8 GB pamięci RAM. Windows widzi 7,88 GB. Nie wiem, pamięć się psuje czy jak. Na razie nie ważne. Nie grzebię w hardware tego komputera. W moim mieście mieszczącym się w Polsce większość informatyków zna się przede wszystkim na Windows'ach. Wydaje mi się, że Windows jest obowiązkowy w instytucjach publicznych w Polsce. Jak się zapytałem, czy mogę zainstalować sobie Linux? To ten facet, który składał mi komputer zapytał się: A znasz się na Linux'ach? Ja odpowiedziałem, że nie bardzo. Inny informatyk-amator (!) też instaluje jakieś modyfikowane Windows'y. Poza tym ja nie mam znajomości, takich jakie Wy macie. Ja nie mam informatyków na telefon. Kiedyś do odtworzenia dokumentu Word z rozszerzeniem *.doc użyłem pakietu OpenOffice. Zapisałem ten dokument przez OpenOffice Writer. Potem odtworzyłem ten dokument programem Word 2000 i co i lipa. Office 2000 ostrzegał mnie, że dokument jest nie kompatybilny. Word nie widział obrazków. Chodzi mi o tą kompatybilność. Zainstaluję Linux na rzeczywistym komputerze i np. stworzę partycję NTFS przez dystrybucję Linux'a, a Windows może tego nie zobaczyć. I jest problem. Ja dlatego proszę Was o rady, bo ja nie mam zaufanych informatyków. Każdy by tylko pieniądze brał i nic nie zdradził.
  • #8 21277069
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Większość aktualnych dystrybucji linuksów w wersji live można uruchomić z pena do testów bez instalacji. Jak się okaże że wszystko działa i się spodoba można instalować. Pobiera się obraz i zapisuje np rufusem. Na YouTube pełno filmików jak zrobić takiego pena. Od siebie polecam wypróbować Manjaro. Na forach wybranej dystrybucji zazwyczaj jest opisany proces instalacji.
  • REKLAMA
  • #10 21277186
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    Czebu napisał:
    Kiedyś do odtworzenia dokumentu Word z rozszerzeniem *.doc użyłem pakietu OpenOffice. Zapisałem ten dokument przez OpenOffice Writer. Potem odtworzyłem ten dokument programem Word 2000 i co i lipa. Office 2000 ostrzegał mnie, że dokument jest nie kompatybilny. Word nie widział obrazków. Chodzi mi o tą kompatybilność.

Z tą zgodnością bywa różnie. W przypadku prostych dokumentów nie powinno być problemów. Przy bardziej złożonych dokumentach formatowanie może ulec zniekształceniu. Tylko w nowych systemach Linux masz do wyboru do zainstalowania różne pakiety biurowe. OpenOffice, LibreOffice - ten pakiet instalowany jest najczęściej domyślnie. WPS Office - tworzony przez programistów z Chin. Jest jeszcze darmowy SoftMaker FreeOffice (można uaktualnić do płatnej wersji) tworzony przez programistów z Niemiec. Te dwa ostatnie pakiety biurowe są reklamowane jako wysoce zgodne z pakietem biurowym MS Office.

Ja najdłużej korzystam z Linuksa Mint z w miarę lekkim środowiskiem graficznym Xfce. Są inne jeszcze lżejsze środowiska graficzne. Dysk SSD też przyśpieszy działanie komputera. Powoli przymierzam się do całkowitej rezygnacji z systemów MS głównie z uwagi na politykę prywatności MS, gdzie do instalacji systemu trzeba podać trochę swoich danych, email, nr telefonu, itd.
  • #11 21277381
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    sugeruję instalację bez zobowiązań, taką wersję do zabawy/testowania, polecam Mint'a, ale w wersji XFCE czy innej lekkiej, to system najbardziej podobny do "okien". Raczej nie na maszynie wirtualnej, bo to spowalnia całość. Ewentualnie używanie wersji "live" z USB, więcej możesz zainstalować linuksa na szybkim USB i z niego go używać, może się okazać, że ten USB z linuksem jest szybszy od twojego dysku z "oknami".
    Kiedyś zasugerowałem, że nasz dom będzie "windows free" i były protesty, ale okazało się, że wszystko, co potrzeba, działa pod Linuksem, da się zrobić, co trzeba, a o dziwo te przestarzałe i wolne komputery nagle stały się dziwnie sprawne/szybkie.
    Jeżeli czegoś nie wiesz o linuksie lub nie wiesz, co to za komunikat, błąd itd., to używasz wyszukiwarki, linuks ma ogromne wsparcie w internecie. Więcej współpracuje ze starszym sprzętem (karty rozszerzeń itd.), z którymi już nawet "okna7" miały problem i brak wsparcia.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Linux Ubuntu 8.04.2 PL Hoża Hawajka na wirtualnej maszynie Oracle Virtual Box 6.1, jednak napotkał problemy z przeglądarką Mozilla Firefox, w tym błędy związane z certyfikatami i brakiem wsparcia dla tej wersji systemu. Forumowicze sugerują, aby sprawdził konfigurację sieci w Virtual Box oraz rozważył aktualizację do nowszej wersji Ubuntu, ponieważ używanie przestarzałych systemów wiąże się z problemami z bezpieczeństwem i stabilnością. Wskazano również na konieczność zmiany adresów repozytoriów dla niewspieranych dystrybucji oraz możliwość ręcznej instalacji przeglądarek. Użytkownik rozważa również instalację nowszej wersji Ubuntu, ale napotyka problemy z wydajnością na wirtualnej maszynie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA