logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić skrypt PHP i wyświetlić wynik w przeglądarce?

BudynPrezes 03 Gru 2005 19:34 1188 3
REKLAMA
  • #1 2050502
    BudynPrezes
    Poziom 10  
    Temat może laikowy, ale tylko tu moge znaleźć pomoc. Jestem zmuszony nauczyć się PHP. Już na samym początku zaczeły się schody. Troszke zaczynam rozumieć co to jest PHP, ucze się z kursów on-line. Jednak napisanie prostego skryptu sprawia mi problem. Poprostu nie rozumiem jak zobaczyć wynik mojej pracy.
    <?php echo 'Hello World!'; ?>
    jak zrobić by widziała to przeglądarka.
    Bardzo proszę o wyrozumiałość, przypuszczam że moje pytanie może być błędne.
    Ewentualnie może ktoś mógłby napisać coś na podstawie czego mógłbym coś zakupać. By potem usiąść przy kursie.
  • REKLAMA
  • #2 2050870
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    BudynPrezes napisał:
    Jednak napisanie prostego skryptu sprawia mi problem. po prostu nie rozumiem jak zobaczyć wynik mojej pracy.
    <?php echo 'Hello World!'; ?> jak zrobić by widziała to przeglądarka.
    Możesz wywolaś php <nazwa skryptu> wtedy wyrzuci wynik działania na konsole, albo otworzyć ten plik przez przeglądarke, wtedy php automatycznie wygeneruje strona będąca wynikiem działania skryptu.
  • REKLAMA
  • #3 2050969
    dziqus
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    BudynPrezes napisał:
    jak zrobić by widziała to przeglądarka.
    przegladarka widzi, i to az za duzo ;)

zeby zobaczyc efekty dzialania php musisz strone umiescic na serwerze ktory obsluguje php, serwer ten odczytuje skrypt i na tej podstawie tworzy kod strony ktory nastepnie zostaje wyslany do przegladarki. gdy otworzysz plik php bezposrednio z dysku to przegladarka wyswietla go jako normalny tekst bo nie wie ze to skrypt php ;)

Najwygodniej jest zainstalowac sobie krasnala, do pobrania z tej strony http://www.krasnal.tk/ (nie kombinuj z katalogami tylko zainstaluj w domyslnej lokalizacji C:\usr), jak juz zainstalujesz krasnala to wystarczy go uruchomic, a swoj skrypt umiescic w odpowiednim katalogu na dysku (jak sie nie myle c:\usr\krasnal\www\jakas_nazwa) i swoj skrypt uruchamiasz z adresu "localhost/~jakas_nazwa/nazwa_skryptu.php"

pozdro ;)
  • #4 2085366
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    1. Instalujesz serwer na swoim kompie np: krasnal, webserv
    2. Zapisujesz plik z kodem z rozszeżeniem *.php,*.phtml, *.php3, *.php4
    3. Wejdź na www.webpacket.net i tam znajdziesz porady na temat PHP i obsługi bazy danych.
REKLAMA