Faktycznie laickie.. raczej do "początkujących .." należało by dać.
Zapisujesz w zależności od tego jak jest php zastosowane albo z rozszeżeniem "html" albo z "php" może zacznij od jakiegokolwiek kursu jakich pełno w googlach się znajduje..
Co do pytania o "odpalanie" to nic nie musisz odpalać. Jeśli dobrze wstawiłeś to w plik html, lub PHP to o ile serwer ma obsługe php to po wywołaniu pliku przez przeglądarkę serwer powinien sam zrbić reszte (odwrotnie niż w skryptach javy gdzie skrypt interpretowany jest przez przeglądarkę i lokalny komputer tu całą robotą zajumje się serwer). Jeśli myślisz o odpalaniu php na lokalnym komputerze (np testowanie skryptu) to wyjścia są dwa:
- edytor z interpreterem PHP
- serwer obsługujący PHP
Osobiście radzę drugi sposób, dlatego że często testowanie skryptu w oderwaniu od reszty (choćby MYSQL) powoduje to że nie daje sieę po prostu nic przetestować.. co do serwera polecam pakiet Krasnala
No właśnie czytałem pewien kurs i pisało coś o KRASNALU. Ściągnołem go zainstalowałem i co dalej ? Jak odpalic teraz moj plik ? Aha i polecasz mi jakiś serwer z PHP ?
Z tego co pamiętam, to KRASNAL ma wbudowanego apache i zmodułowany jest z PHP, więc możesz np. odpalić poprzez przeglądarkę, jeżeli umieścisz plik w miejscu, w którym jest katalog domowy apache'a. (czasami jest to np. /var/www). Możesz też wywołać poleceniem php <nazwa pliku>, co powinno zinterpretować skrypt PHP'a samodzielnie, czyli bez przeglądarki.
winda nie ma standardowo parsera PHP; Krasnal to jest taki maly serverek z apachem (obsluga PHP) i mysql.
jak go zainstalujesz, to na dysku C masz kataog usr, potem krasnal i www. Do tego katalogiu wrzuc swoj projekt, do stworzonego przez siebie kataogu
uruchom krasnala
uruchom przegladarke wpisz 127.0.0.1. Jesli widzisz strone krasnala server dziala. i po lewej powinienes miec nazwe swojego katalogu. Kliknij
Aby zapisać skrypt PHP osadzony w HTML, plik można zapisać z rozszerzeniem .php lub .html, w zależności od konfiguracji serwera. Skrypt PHP nie jest uruchamiany lokalnie przez przeglądarkę, lecz interpretowany po stronie serwera obsługującego PHP. Do testowania lokalnego zaleca się użycie serwera z obsługą PHP, np. pakietu Krasnal, który zawiera serwer Apache z modułem PHP oraz MySQL. Po zainstalowaniu Krasnala pliki PHP należy umieścić w katalogu www (np. C:usrkrasnalwww), uruchomić serwer, a następnie otworzyć przeglądarkę i wpisać adres 127.0.0.1, aby uzyskać dostęp do projektu. Alternatywnie można uruchomić skrypt poleceniem php w konsoli. W przypadku braku serwera PHP przeglądarka nie zinterpretuje kodu PHP, co powoduje, że skrypt nie działa. Dodatkowo polecono darmowy serwer www.host.sk z obsługą PHP i MySQL jako alternatywę. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.