logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kamera JVC GR-SX22 - tylko jedna kaseta VHS-C bez obrazu, dźwięk OK

Kama1948 01 Mar 2024 17:56 342 3
REKLAMA
  • #1 20985916
    Kama1948
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,
    dostałam w swoje ręce starą kamerę VHS-C z kilkoma kasetami w celu ich zdigitalizowania wprost z tego ustrojstwa.
    Mam jednak dziwny objaw, z którym spotykam się pierwszy raz.
    Tylko przy jednej kasecie praktycznie brak obrazu w wizjerze kamery. Obraz czasem pojawia się na sekundę lub mniej.
    Przy przewijaniu na podglądzie obraz jest widoczny oczywiście z zakłóceniami, ale jest.
    Gdy podłączę kamerę przez video grabbera do OBS-a jest dokładnie ten sam objaw z wizją. Dodatkowo bez problemu słychać ścieżkę dźwiękową.
    Inne kasety są odtwarzane prawidłowo. Obraz i dźwięk jest bez zastrzeżeń.
    Czy jesteście w stanie poradzić mi co może być nie tak z kasetą? Czy to jednak jakiś feler kamery? Tylko, że na jednej kasecie?

Pozdrawiam
    Katarzyna
  • REKLAMA
  • #2 21011894
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Dzień dobry,

Trochę czasu minęło, nie wiem czy sprawa aktualna, ale na pytanie odpowiem pytaniem:

Czy masz możliwość odtworzenia tej kasety na innej kamerze lub na magnetowidzie VHS? Jeżeli tak, to czy na innym sprzęcie jest ten sam problem?

Czy regulacja "tracking" wpływa na występowanie problemu w Twojej kamerze i ewentualnie w innym urządzeniu odtwarzającym?
  • REKLAMA
  • #3 21012068
    Kama1948
    Poziom 3  
    Zdobyłam tzw. taśmę matkę i udało się odtworzyć kasetę na magnetowidzie. Kaseta była odtwarzana bez problemu.
    Felerna wydaje się być tylko ta jedna kaseta. Tracking w kamerze również nie daje efektu.
    Tak jak pisałam wyżej, inne kasety odtwarzane są prawidłowo.
  • #4 21398539
    Kama1948
    Poziom 3  
    Kamera poszła do serwisu. Wymieniono cały moduł napędowy (tak opisano to w karcie gwarancyjnej). Kamera działa po dziś dzień wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Katarzyna
REKLAMA