logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować CB Alan 48L Midland z Niemiec do użytku w Polsce?

Kamiloliwa 03 Gru 2005 20:59 3428 11
REKLAMA
  • #1 2050781
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam bardzo proszę o pomoc dostałem radyjko CB Alan 48L Midland z Niemiec i bardzo proszę o wskazanie strony z sposobem przerobienia tak abym mógł się cieszyć tym radyjkiem w Polsce lub o podanie co mam zrobić !!!! bardzo serdecznie dziękuje i poz;Stanisław
  • REKLAMA
  • #2 2054597
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Napisz czy radyjko ma trafo w obwodzie modulacji i jaki ma procek?
    Jeśli z literką "A" na końcu nr. to trzeba postawi kleksa na 17 i 18 nodze procka. Będzie 400ch AM/FM w zerach.
    Załączniki:
    • sch_alan48p.pdf (364.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2055019
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    dzięki sprawdzę dopiero we wtorek i zaraz napiszę bo mam je w samochodzie a jestem chory poz.;Stanisław dzięki za schemat !!!!!

Witam sprawdziłem procesor jest Maxon 2204446-A 8982 8CAW

Witam zrobiłem tego kleksa tak jak radziłeś i bez zmian resztę zworek mam rozwarte dalej Fm .
    Bardzo proszę o podanie jak rozpoznać czy moje radyjko ma te trafo w obwodzie modulacji jeśli by ktoś był tak łaskaw zaznaczył mi to na schemacie lub podesłał fotkę jestem młodym i jeszcze nie doświadczonym elektronikiem proszę o pomoc !!!!
  • #4 2061599
    Roger00
    Poziom 18  
    http://www.cbsite.nl/modif/midland/midland.htm - opisy modyfikacji popularnych radyjek CB. Trafo modulacyjny wyglada jak ten przeciwzakłóceniowy, ale jest większy. Jeżeli radio jest jednowatowe w AM, to na 99% nie ma takiego transformatora. Modulatorem jest tranzystor.
  • #5 2061843
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Dzięki za podesłany materiał sprawdziłem nie mam tego transformatorka jest tylko oznaczenie T6 i połączone uzwojenie wtórne z pierwotnym i co dalej czy nie będzie mi to chodziło w AM czy będzie pracowało ale będzie miało małą moc !!! a jeśli bym miał taki transformator jakie mam zastosować przeróbki poz; stanislaw
  • REKLAMA
  • #6 2064076
    welek
    Poziom 19  
    Jesli byś zdobył taki trfko to będzie 4W a jesli nie to 1W tylko trzeba dostawic diode jest miejsce na płycie obok transformatora modulującego.
  • #7 2065558
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    welek napisał:
    Jesli byś zdobył taki trfko to będzie 4W a jesli nie to 1W tylko trzeba dostawic diode jest miejsce na płycie obok transformatora modulującego.

Bez transformatora radio WOGULE nie będzie działało w AM transformator jest po to aby wytworzyć modulacje a bez niego to będzie tylko czysta nośna.
  • Pomocny post
    #8 2066672
    welek
    Poziom 19  
    oki188 napisał:

Bez transformatora radio WOGULE nie będzie działało w AM transformator jest po to aby wytworzyć modulacje a bez niego to będzie tylko czysta nośna.

Widzę, że masz mało do czynienia z radiami CB. Każde radio bez transformatora będzie działało mocą 1W. Radia takie jak Alan 78,48 z niemiecką homologacją lub te radia jako PR27 z niemiecką homologacją, mam w serwisie, co parę dni. Jeśli jest jakiś dawca organów to radio będzie 4W. Jeśli nie ma pod ręką jakiś zwłok Alan, to robimy 1W w AM i musi działać. Tak tylko czysta nośna w AM ma moc 4W!!!! i trzeba jeszcze coś zrobić BY BYŁO OK.
  • REKLAMA
  • #9 2067080
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Hmm ja prubowałem tak zrobić na 2-ch sztukach alan 48+ multi i w każdym po wyjęciu trafa modulacyjnego i wstawieniu zworek nie działa modulacja hoć nośna była więc wydaje mi sie to dziwne :/
  • #10 2069557
    yzy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jesli radio przywiezione z niemiec dziala na AM12kanal, i fm 40 lub wiecej, to prawdopodobnie ma trafo modulacyjne, natomiast jesli pracuje tylko w FM to takiego trafa nie posiada. w pierwszej sytuacji wystarczy ustawienie na zworkach a w drugiej, ustawienie na zworkach przy procku i wstawienie trafa. Alan 48 i 78 ma moc 1w tylko na systemie niemieckim, po ustawieniu zworek na 400kanałów nosna na am ma 4W.
  • Pomocny post
    #11 2071481
    welek
    Poziom 19  
    Witam!
    Podaje opis jak zrobić w radiach Alan 48 i 78, 1W w AM.
    Informacja w załączniku.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak dostosować CB Alan 48L Midland z Niemiec do użytku w Polsce? a48.jpg (27.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2071673
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Sprawa zakończona zrobiłem tak jak opisał Welek radio pracuje ale jest słabsze dzięki !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji radia CB Alan 48L Midland sprowadzonego z Niemiec, aby działało zgodnie z polskimi standardami. Kluczowym problemem jest obecność lub brak transformatora modulacyjnego, który jest niezbędny do pracy w trybie AM z mocą 4W. Radio bez transformatora modulacyjnego działa tylko z mocą 1W i generuje jedynie nośną bez modulacji. W modelach z niemiecką homologacją, takich jak Alan 48 i 78, transformator modulacyjny może być obecny lub nie, co wpływa na dostępne kanały i moc wyjściową. Modyfikacja polega na ustawieniu zworek przy procesorze Maxon 2204446-A (np. postawienie "kleksa" na nóżkach 17 i 18) w celu rozszerzenia kanałów do 400 AM/FM oraz ewentualnym dołożeniu transformatora modulacyjnego i diody, jeśli go brak. Bez transformatora nie ma pełnej modulacji AM, a moc jest ograniczona. Wskazano również źródło schematów i opisów modyfikacji (http://www.cbsite.nl/modif/midland/midland.htm). Po wykonaniu modyfikacji radio działa, choć z mniejszą mocą, co jest akceptowalne w przypadku braku transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA