logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak internetu na głównym routerze przy użyciu TP-Link TL-WA850RE

technicspl 04 Mar 2024 12:59 1179 12
REKLAMA
  • #1 20989718
    technicspl
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam, mam pewny problem z urządzeniem, które ma służyć do rozszerzenia zasięgu WIFI z domowego rutera orange.
    Chyba coś robię nie tak z dhcp lub bramą ip, nie mam pojęcia co wpisać krew mnie zalewa.

Konfiguracja miała być automatyczna i też taka jest wpisuje się hasło wifi z głównej sieci i cyk tworzy się nowa podsieć z dopisem EXT i można się do niej zalogować i internet działa - LECZ - wtedy nie działa wifi z głównego rutera ....
    I tak non stop, albo jedno albo drugie, wyłączę z gniazdka tego TL-WA850RE i wtedy WIFI działa z rutera głównego na komputerach i telefonach.
    Włożę go do gniazdka spowrotem - > działa internet na urządzeniach połączonych z tym tl-wa850re , lecz nie działa internet z głównego rutera.
    Przecież to powinno działać tak że obydwa urządzenia działają jednocześnie.
    Wyłączyłem DHCP na tym adapterze wtedy wogóle nigdzie internetu nie ma...
    Jak daje dhcp na automatic to działa znowu tylko ten adapter z wifi bez głównego rutera.
    Przez 2 tygodnie było OK, od wczoraj zaczęło się znowu sypać. Zdecydowałem że napiszę w końcu na tym forum może ktoś w końcu mi podpowie co mam wpisać w te pola na tym adapterze z tp-linka żeby działały obydwa urządzenia jednocześnie i bezbłędnie.
    Oczekuję tylko tego żeby router orange oraz ten adapter siały internetem bez znaczenia czy mój smartfon będzie podłączony do punktu A lub do B.
    Nie jestem jasnowidzem ale chyba w tym adapterze tp-link coś tam trzeba manualnie wpisać jakąś bramę i zakres ip ?

Poniżej screeny chyba z wszystkiego co potrzeba by skumać mój problem.

Zrzut ekranu ustawień DHCP w Orange FunBox Zrzut ekranu konfiguracji sieci lokalnej z ustawieniami DNS i listą urządzeń z przypisanymi adresami IP. Ekran z konfiguracją sieci domowej z listą dynamicznie przypisanych adresów IP. Zrzut ekranu ustawień DNS i listy urządzeń sieci lokalnej Zrzut ekranu ustawień sieciowych urządzenia TP-Link TL-WA850RE. Zrzut ekranu listy sieci Wi-Fi z zaznaczoną siecią FunBox2-0CAA i informacją Brak Internetu, zabezpieczone.

zdziwiło mnie to żeby połączyć się z głównym ruterem orange musiałem być połączony z tym adapterem i wpisać 192.168.1.1
    A jak tak nie chcę, chcę żeby z tym adapterem łączyć się za pomocą 192.168.0.254,
    a żeby łączyć się z ruterem głównym (oczywiście uprzednio z nim połączyć) łączyć się przez 192.168.1.1
    to mają być dwa różne urządzenia, chcę połączyć się z tym, to łączę, chcę z drugim, to łączę z drugim, teraz to nie działa w żaden sposób.
    ja chyba wiele nie oczekuje ale na mojej drodze stoi chyba tylko to jedno pole do wpisania wartości cyferek.
    ktoś może to prosto jak budowa cepa wypisać cyferkami dla mnie co mam wpisać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20989740
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Ustaw przykładowo IP WA850 jako 192.168.1.150 potem włącz na nim serwer DHCP 192.168..151 - 192.168.1.250
    Brama 192.168.1.1 (taka jak na głównym routerze)
    DNS: 194.204.159.1 i 194.204.152.34
    Save i reset wzmacniacza,.
    Sprawdź czy działa.
  • REKLAMA
  • #3 20989753
    technicspl
    Poziom 3  
    w ten sposób ? a te pozostałe 3 pola ?

Brak internetu na głównym routerze przy użyciu TP-Link TL-WA850RE

sprawa wygląda następująco.
    Na komputerze wifi działa z głównym ruterem ( tak miało być)
    lecz na smartfonie nie działa wifi z tym adapterem, pokazuje mi smartfon że nie ma połączenia z internetem.
    Mam coś teraz wpisać na głównym ruterze orange ? zakresy ip jakieś ? w bramce dhcp ?

Tak wygląda teraz na głównym routerze orange:

A to z telefonu gdy się łącze z tym adapterem :

Brak internetu na głównym routerze przy użyciu TP-Link TL-WA850RE Brak internetu na głównym routerze przy użyciu TP-Link TL-WA850RE

połączyło z portem .1.151 , ale nie działa internet.

-----------------------
    Poprawiłem te cyferki, raz działa, raz nie w zależności z czym się połączę. Ma tak być wpisane jak teraz poniżej ?

Gdy adapter jest w prądzie to znowu komputer stacjonarny nie ma internetu/połączenia z głównym ruterem orange. Dopiero gdy wyjmę adapter z prądu to od razu łapie neta.
  • Pomocny post
    #4 20989852
    jimasek
    Dzierżawę adresu zrób na maksymalną ilość czasu. Pola też uzupełnij tak jak wyżej.
    Brama i DNS-y.
  • #5 20989858
    technicspl
    Poziom 3  
    Ustawiłem 2880.
    Tak ma to wyglądać i już nic więcej nie da się zrobić ?

Ustawienia sieciowe na routerze TP-Link TL-WA850RE z czasem przydzielania adresu 2880 minut.
  • #6 20989888
    jimasek
    WA850RE jest podłączony do sieci bezprzewodowej głównego routera??? Testować
  • #7 20989900
    technicspl
    Poziom 3  
    Jest połączony w taki sposób jak było na instrukcji napisane:
    Instrukcja konfiguracji wzmacniacza sygnału TP-Link.

Przeniosło na stronę konfiguracji, wpisałem tam tylko hasło do wifi z rutera no i to wszystko.
    Resztę skonfigurowałem według powyższych screenów.

Komputer stacjonarny działa z wifi głównym rutera orange,
    lecz teraz przestało działać wifi na moim smartfonie (połączone do głównego rutera orange)
    Działa wifi na smartfonie tylko wtedy gdy połącze je z tym adapterem extenderem...

Smartfon łączy mi z 192.168.1.50 (główny ruter) i nie mam internetu.
    Gdy przełączam się na adapter/extender to łączy z 192.168.1.153 i mam internet.
    Cały sęk w tym że ten telefon musi działać w obu połączeniach w zależności w jakiej części domu się znajduję, a działa tylko z extrenderem teraz
    0CAA to główny ruter, a dopis EXT to extender

https://obrazki.elektroda.pl/4141943400_1709561218.jpg
  • REKLAMA
  • #8 20989957
    jimasek
    Przecież głównym router ma adres 192.168.1.1 a nie 1.50? Masz jeszcze jakieś urządzenie typu router sieci???
  • REKLAMA
  • #9 20989963
    technicspl
    Poziom 3  
    Nie, niczego już nie ma, jest tylko głowny ruter czarny z orange leżący, i teraz extender w gniazdu 15 metrów oddalony.
    1.50 - to końcówka ip smartfona jaką dostał nadany

Teraz znowu działa połączenie z głównym ruterem jak i z adapterem/extenderem, mam leżeć na biurku 3 smartfony różne i przełączam losowo między punktami dostępu do wifi i działają - strony internetowe poprawnie się wczytują w sekundę. Stacjonarka z wifi też działa z głównym ruterem połączona.
    Wychodzi na to że jest to poprawnie skonfigurowane tylko ten sprzęt łapie jakieś zwiechy kiedy chce i się coś gryzie.
    Potraktujmy to jako temat rozwiązany bo już lepiej nie będzie skoro działa (aktualnie).
    Dam znać co będzie wieczorem jak wrócę o 22. i wtedy najwyżej temat zamknę.
    Póki co dziękuję ci bardzo za pomoc w tych adresach ip.
  • Pomocny post
    #10 20989966
    jimasek
    No ale skąd ten adres ....1.50?
    Główny router: 192.168.1.1
    WA850 - 192.168.1.150
    Tak masz ustawione???
  • #11 20989968
    technicspl
    Poziom 3  
    Tak.
    [...].1.50 to chodziło mi o IP telefonu jakie zostało przydzielone. Posprawdzałem na urządzeniach jak przydziela ip.

Od godziny 15:40 działa wszystko poprawnie na każdym PC i na każdym smartfonie, mogę się przełączać na te 2 punkty Wi-Fi w razie potrzeby.
    Na smartfonach nie wyświetla już żadnego wykrzyknika przy sieci wifi.
    Sądzę że dobrze mi podpowiedziałeś i jest to teraz odpowiednio skonfigurowane.
    Zobaczę co będzie wieczorem.
    Póki co dziękuję za pomoc, jak wieczorem będzie nadal działać to zakończę temat i wyślę ci monej na kawę.
  • #12 20990028
    jimasek
    ....1.50
    bo myślałem że chodzi ci o adres bramy i że taki dostajesz z DHCP w sieci.
    Testuj i daj znać czy jest ok.
  • #13 20990747
    technicspl
    Poziom 3  
    Oba punkty wifi działają prawidłowo z dhcp. Poprawnie przyznaje ip i nie pojawiają się już wykrzykniki na smartfonach.
    Podziękowanie i kawa dla @jimasek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z konfiguracją wzmacniacza sygnału TP-Link TL-WA850RE, który miał rozszerzyć zasięg Wi-Fi z głównego routera Orange. Po wprowadzeniu hasła do sieci, urządzenie tworzyło nową podsieć, ale nie działał internet z głównego routera. Użytkownik próbował różnych ustawień DHCP i bramy IP, co prowadziło do problemów z dostępem do internetu na różnych urządzeniach. Po kilku sugestiach dotyczących ustawień IP, DHCP oraz DNS, użytkownik ostatecznie skonfigurował urządzenia tak, że oba punkty dostępu do Wi-Fi działały poprawnie, a problemy z przydzielaniem adresów IP zostały rozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA