logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie modułu Bluetooth i naprawa głośności w Technics SL-EH560

kubsonzamencki 04 Mar 2024 18:54 414 3
REKLAMA
  • #1 20990255
    kubsonzamencki
    Poziom 3  
    Dzień dobry, jestem (od jakiś dwóch godzin) posiadaczem wieży Hi-Fi, Technics SL-EH560. Mam z nią niestety dwa problemy, mianowicie:
    - Dołożony moduł bluetooth
    - Problem z pogłaśnianiem

Co do modułu bluetooth chciałbym go usunąć z urządzenia ponieważ, chciałbym użyć Decka kasetowego oraz CD, robił to ktoś kiedyś?
    Co do problemu z potencjometrem sprawa nie jest taka jasna, na ekraniku widać że głośność się zwiększa i zmniejsza, ale nie ma to przełożenia na głośność z głośników (nic nie słychać), podejrzewam Końcówkę mocy lub sam w sobie potencjometr albo ewentualnie. mikrokontroler,

Może ktoś robił już te rzeczy i był by w stanie pomóc.
    Dzięki za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20990922
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    Skoro na wyświetlaczu widać zmianę głośności, a jej nie słychać, to enkoder ("potencjometr") możesz śmiało wykluczyć.
    Co do modułu bluetooth warto pokazać, co tam jest pokręcone z jego podłączeniem. Przecież ta wieża ma gniazda aux, więc po co ktoś odłączał magnetofon i cd żeby podłączyć BT - nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #3 20996559
    kubsonzamencki
    Poziom 3  
    Ostatnio bardziej się przyjrzałem, i podczas manipulacji głośności enkoderem, na ekranie czasem nic się nie zmienia, a czasem coś załapie i wartość się zmienia ale, tylko na ekranie. Jeśli to nie enkoder to gdzie można szukać przyczyny?

A co do modułu BT to narazie w to nie wnikam, chce najpierw przywrócić wieży funkcjonalność, dopiero potem można się bawić w odwracanie druciarstwa :)
  • #4 20999222
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    Na początek proponuję rozebranie enkodera i wyczyszczenie jego wnętrza, jak również przelutowanie go na płycie. Po latach te komponenty często mają problem z regulacją głośności, właśnie ze względu na zabrudzenie wnętrza enkondera. A jak reguluje głośność z pilota? Jeśli poprawnie, to masz już trop.
REKLAMA