logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seicento 900 nie zapala z kluczyka, tylko na popych - co robić?

mwolinski702 04 Mar 2024 21:07 408 6
REKLAMA
  • #1 20990521
    mwolinski702
    Poziom 2  
    Witam.
    Seicento900.Nie zapala z kluczyka tylko trzeba go popchnąć,dlaczego? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20990546
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    Rozrusznik słychać?
  • REKLAMA
  • #3 20993302
    mwolinski702
    Poziom 2  
    Witam.
    Przy pochmurnej pogodzie,
    lub gdy pada deszacz,rozrusznik kręci,lech brak iskry.Jeżeli
    seicento się popchnie to odpala. Przy ciepłej, słonecznej pogodzie, odpala z rozrusznika bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 20993313
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    Niemożliwe, pchanie nie pomoże, jeśli nie będzie iskry, bo to nie silnik "na ropę"
  • #5 20993341
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3704
    mwolinski702 napisał:
    Witam.
    Przy pochmurnej pogodzie,
    lub gdy pada deszacz,rozrusznik kręci,lech brak iskry.Jeżeli
    seicento się popchnie to odpala. Przy ciepłej, słonecznej pogodzie, odpala z rozrusznika bez problemu.
    Wilgoć powoduje jakąś upływność i spadek napięcia. Dodatkowy spadek napięcia powoduje włączenie rozrusznika i silnik nie odpala. Bez rozrusznika spadek napięcia nie jest na tyle duży, żeby silnik nie mógł się uruchomić. Zjawisko wcale nie jakieś wyjątkowe, ale trudne do zlokalizowania. Może to być np. czujnik położenia wału, ale i wiele innych rzeczy. Wredna usterka.
  • #6 20993721
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    balonika3 napisał:
    Może to być np. czujnik położenia wału

Ciepło.

Należy podpiłować łapę czujnika aby maksymalnie zbliżyć go do koła fonicznego. Nie wiem czy tam aluminium puchnie czy się odkształca ale ten zabieg zawsze pomaga.
    balonika3 napisał:
    Wredna usterka

Wredna ale bardzo typowa dla tego seiko. Kilkanaście razy mi się trafiło.
  • REKLAMA
  • #7 20993772
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    kortyleski napisał:
    Należy podpiłować łapę czujnika aby maksymalnie zbliżyć go do koła fonicznego.

Potwierdzam tę metodę, tylko ja skrobę czujnik aby dalej wszedł. efekt ten sam ale.... nie naruszam konstrukcji silnika, łatwiej spiłować czujnik mając go rękach, i nikt nigdy nie powie mi że to druciarstwo. W magankach w motylku robię dziurę wiertłem fi 9 mm i czujnik opuszczam o 0,5 mm, pali od ręki.

Co jeszcze może być, opisuję przypadki z którymi się spotkałem
    - zbyt słaby akumulator lub spadek napięcia poniżej 9 V na zasilaniu komputera (kilka razy miałem w pandach)
    -zużyty rozrusznik (styki w automacie). Styki ciągnęły łuk który siał i zakłócał pracę komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Seicento 900 nie uruchamia się z kluczyka, a jedynie po popchnięciu, co może być spowodowane brakiem iskry przy wilgotnej pogodzie. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z wilgoci powodującej spadek napięcia, co wpływa na działanie rozrusznika. Wskazano na możliwość uszkodzenia czujnika położenia wału, a także na zbyt słaby akumulator lub zużyty rozrusznik jako potencjalne przyczyny. Proponowane rozwiązania obejmują regulację czujnika, aby zbliżyć go do koła fonicznego oraz sprawdzenie napięcia zasilania komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA