logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bardziej opłaca się zamontować ogrzewanie podłogowe czy kaloryferowe?

binop 05 Mar 2024 21:16 2811 11
REKLAMA
  • #1 20991956
    binop
    Poziom 9  

Czy, Waszym zdaniem i z Waszego doświadczenia, bardziej opłaca się zamontować ogrzewanie podłogowe czy kaloryferowe?

Mieszkanie ma 120 m2 i piec gazowy do CWU i CO.

Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
    Które rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne w użytkowaniu?
  • REKLAMA
  • #2 20991959
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1073
    Witam.
    Na obecne czasy ogrzewanie podłogowe.
    Jak nas zmuszą do pomp ciepła, to będzie nieporównywalnie bardziej ekonomicznie.
    Pozdrawiam.
  • #3 20991981
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Jak nie chcesz kuć posadzek to grzejniki, przyszlosciowo wybrał bym podłogówkę, ogrzewanie niskotemperaturowe. Grzejniki też teraz wcale nie tanie, trzeba to wszystko sobie podliczyc i przemyslec, ja mam w domu grzejniki ale remontuje pokoje i wszędzie już daje podłogowe choc póki co mało używam
  • REKLAMA
  • #4 20991982
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Według mnie kaloryfery, dowalasz temperaturę ( u mnie robi to automatyka) i po przyjeździe do domu szybko ciepło, podłogówka dłużej trzyma (masa betonu) ale i wolniej się rozgrzewa, ty decydujesz. Jedno ale: obecnie stawiamy całoroczny dom nad rzeką Skrwą (mamy wszelkie pozwolenia oczywiście), działka niespełna 10ha prawie cała sama się zalesiła (drzewa liściaste i iglaste ponad 20 lat, sosna, sporo grabu, brzozy i akacji) I NIE MA BATA, JEŚLI W ZIMIE KTOŚ TAM BĘDZIE ZAWSZE OGRZEWANIE BĘDZIE DREWNEM. Ciekawe jak ktoś ma mieszkanie w bloku jak zamontuje pompę ciepła.
  • REKLAMA
  • #5 20992046
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Podłogowe jest jedynym ogrzewaniem, które potrafi wyeliminować problem zimnych nóg.
  • #6 20992215
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Zdecydowanie ogrzewanie niskotemperaturowe z temperaturą zasilania max 35'C przy -20'C na zewnątrz. Do wyboru masz podłogowe, ścienne lub sufitowe.
  • #7 20992339
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Sufitowe to nonsens. Trzeba grzać od dołu (probem zimnych stóp).
  • REKLAMA
  • #8 20993140
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    Jeśli etap robót na to pozwala , to zdecydownie podłogowe. Tańsze w instalacji i w utrzymaniu, lepsze dla kotła gazowego i dla Twojej kieszeni. Nieporównywalnie lepsza ustawność pomieszczeń. Nie nadaje się do pomieszczeń z grubymi dywanami.
    Mam 100% podłogowe w domu , który ma 23 lata i jakich opowieści się nasłuchałem od "fachofcóf" i znajomych. Teraz już i oni zmienili zdanie.
  • #9 20993888
    pan_pp
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Przy podłogówce jest zdecydowanie mniejsze zużycie gazu (niska temperatura zasilania, efekt kondensacji w kotle), większe możliwości aranżacyjne pomieszczeń (kaloryferów nie zasłonisz meblami).
    Zimne pomieszczenia o wiele szybciej nagrzewają się przy kaloryferach, ale przy normalnym, codziennym zamieszkiwaniu nie ma to znaczenia.
    Mam we wszystkich pomieszczeniach ogrzewanie podłogowe, jestem zachwycony w porównaniu do wcześniejszych nieruchomości z kaloryferami.
    Osobiście nie wierzę w 100% wycofanie kotłów gazowych, ale gdyby rzeczywiście do tego doszło, do instalacja niskotemperaturowa wybroni się każdym źródłem ciepła. Kaloryfery nie.
    Aaaa i jeszcze jedno - kaloryfery fajnie się sprawdzały, jak trzeba było dzieciakom buty czy jakieś inne rękawiczki na szybko wysuszyć po zimowym szaleństwie :-)
  • #10 20993917
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Kluczem jest to tu było napisane na rożne sposoby.
    Jak masz piec CO kondensacyjny to on najwydajniej będzie pracować przy podłogówce i odpowiednim sterowaniu. Jak na miejsce pieca z otwarta komora i kaloryferami dasz kondensacyjny do tego sterowany włącz wyłącz prawie oszczędności nie zobaczysz.

Ale pytanie jakie warunki ile tam planujesz mieszkać i tak dalej bo może po prostu najlepiej będzie jak najtaniej.
  • #11 20993968
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6527
    cirrostrato napisał:
    dowalasz temperaturę ( u mnie robi to automatyka) i po przyjeździe do domu szybko ciepło, podłogówka dłużej trzyma (masa betonu) ale i wolniej się rozgrzewa, ty decydujesz.
    Zdecydowanie bardziej ekonomicznie jest utrzymywać stałą temperaturę, niż "oszczędzać" przez cykliczne wychładzanie i ponowne ogrzewanie...
  • #12 20994222
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Zawsze jest cos za cos i nie ma nic za darmo. :-)

Przy podlogowce jest bardziej komfortowo tym ktorzy lubia caly czas cieplo pod nogami, a inni lubia ogrzac nogi przy kominku, siedzac okryty kocem na fotelu bujanym. :-)
    Wszystko zalezy od tego co kto uwaza za dobre dla siebie, wiec w tym wzgledzie mozna jedynie mowic o roznych potrzebach, a nie co lepsze.
    Oszczednosci sa dobre dla kazdego, jednak nie dla kazdego bedzie dobry kazdy sposob tego oszczedzania.
    Podlogowka ogranicza cyrkulacje powietrza w pomieszczeniach, co przeklada sie na zwiekszenie wilgotnosci i dwutlenku wegla w warstwie srodkowej przestrzeni pomieszczen, co moze choc nie musi szkodzic osobom starszym, lub majacym problemy z oddychaniem. Grzejniki wrecz wymuszaja cyrkulacje powietrza, a nawet wspomagaja wentylacje grawitacyjna, wysuszaja pomieszczenia, a tym samym przedluzaja zywotnosc mebli, wyposazenia, jak i samych scian i ich wykonczenia powierzchni. Nie musza tez byc problemem z ustanoscia pomieszczenia, bo moga byc instalowane tam gdzie mebli nie stawiamy. Mozna wykozystywac to co jest mozliwe do wykonania na rozne sposoby. Ciagle ogrzewanie, ma swoje plusy czy minusy, a takze przerywane ogrzewanie ma swoje plusy czy minusy. Wazniejsze jest to by wiedziec czego potrzebujemy i tego sie trzymac, a nie wymyslac co roku innaczej.
    Problem jest raczej z moda ktora dzis jest aktualna, a za 5-10 lat bedzie czyms przestarzalym. Kotly, te solidne to inwestycja na min. 15-20 lat, choc jak widac zapedy EU chca to ograniczyc do5-10 lat, wiec znow kompletnie sprawne kotly pojda na zlom. A elektryka jako jedyne zrodlo energii moze w kazdej chwili zawiesc i wtedy chyba pozostanie ognisko na srodku kuchni by sie ogrzac i cos ugotowac. :-(
    CO jest na wiele lat, wiec nie mozna w tym wzgledzie podazac za moda i nowinkami, ktore moga okazac sie totalnym niewypalem, mimo ze na poczatku sa uzyteczne z jakichs wzgledow. Postep technologiczny to nie mus, tylko wiekszy wybor.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zalety i wady ogrzewania podłogowego oraz kaloryferowego w kontekście mieszkania o powierzchni 120 m² z piecem gazowym. Użytkownicy wskazali, że ogrzewanie podłogowe jest bardziej ekonomiczne w dłuższej perspektywie, oferując niższe zużycie gazu i lepsze możliwości aranżacyjne pomieszczeń. Podkreślono również komfort cieplny, eliminację problemu zimnych nóg oraz korzyści z niskotemperaturowego ogrzewania. Z drugiej strony, kaloryfery zapewniają szybsze nagrzewanie pomieszczeń, co może być istotne w przypadku sporadycznego użytkowania. Wskazano na znaczenie odpowiedniego sterowania systemem grzewczym oraz na różne preferencje użytkowników dotyczące komfortu cieplnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA