logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór falownika Anern 10,2 kW i panele Trina Vertex S 425W do grid-tie

lpg_jet 06 Mar 2024 11:31 2733 23
REKLAMA
  • #1 20992490
    lpg_jet
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam szanowne grono.
    Planuję w domu założyć instalację fotowoltaiczną grid-tie opartą o falownik hybrydowy Anern 10,2 kW z magazynem energii 2xEA Sun LifePo4 100Ah 51,2V oraz panele Trina Vertex S 425W. Panele mają być montowane na dachu skośnym z blachy trapezowej o pochyleniu ok. 25 stopni. Wstępnie myślałem o 2x6 szt. na wschód i zachód spięte równolegle oraz 8 szt. na południe.
    Zależy mi na optymalizacji kosztów, żeby instalacja możliwie szybko się zwróciła. Większość tematów mam już ogarnięte, ale pozostało kilka pytań bez jednoznacznej odpowiedzi, dlatego proszę Was o pomoc.
    1. Czy ten falownik jest godny polecenia? Ewentualnie jakie inne rozwiązanie było by bardziej optymalne?
    2. Na budynku nie ma instalacji odgromowej. Rozumiem, że trzeba będzie założyć i spiąć ją z uziemieniem paneli?
    3. Czy 6 paneli będzie wystarczające, żeby MPPT pracowało poprawnie?
    4. Czy wschód/zachód spinać przy panelach i ciągnąć 6mm2 do falownika, czy osobno przewodami 4mm2?
    5. Długość przewodów między panelami, a inwerterem będzie większa niż 10 m. Z tego co wyczytałem trzeba dać SPD przy panelach i przed falownikiem?
    6. Kabel AC miedzy rozdzielnicą główną a falownikiem ma ok 10mb. W rozdzielnicy aktualnie nie ma SPD. Jakie rozłączniki i zabezpieczenia zastosować po stronie DC i AC, żeby było optymalnie i bez zbędnych kosztów?
    7. Czy jest się czego obawiać jeśli chodzi o moc bierną?
  • REKLAMA
  • #2 20992760
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Polecam falownik deye hybryda z gwarancją w polsce.
  • REKLAMA
  • #3 20992874
    lpg_jet
    Poziom 11  
    Dziękuję, za propozycję. Szybki zwrot inwestycji z tymi falownikami, raczej nie będzie możliwy, a to dla mnie istotna kwestia.
  • #5 20993551
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    2xEA Sun LifePo4 100Ah ile to kosztuje nie będzie taniej na 16 szt LiFePO4 280Ah
  • #6 20993604
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Budujesz pełny Off-grid? Bo gdybyś planował podłączenie się do sieci to nie zarejestrujesz tego falownika gdyż nie ma on odpowiednich certyfikatów. To tak tylko uprzedzam.
  • #7 20993893
    lpg_jet
    Poziom 11  
    retsew napisał:
    Witam .
    Zobacz ten film.

Dziękuję za link. Film już widziałem, dlatego między innymi wybór padł na ten falownik. Martwi mnie jedynie potencjalny problem z różnicówkami. Po cichu liczę, że to przypadłość tego konkretnego egzemplarza. Inaczej chyba nie miał by zastosowania w prawidłowo wykonanej instalacji?
    marekj31 napisał:
    2xEA Sun LifePo4 100Ah ile to kosztuje nie będzie taniej na 16 szt LiFePO4 280Ah

Normalnie kosztuje sporo, ale kupiłem w mega promocji, więc taniej nie będzie :)
    Tadeo29 napisał:
    Budujesz pełny Off-grid? Bo gdybyś planował podłączenie się do sieci to nie zarejestrujesz tego falownika gdyż nie ma on odpowiednich certyfikatów. To tak tylko uprzedzam.

Dzięki za uprzedzenie. Na razie robię Grid-tie. Być może w przyszłości będzie Off-grid. Oddawanie energii do sieci, za półdarmo mnie nie interesuje.
  • #8 20994657
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Przepraszam ale czegoś nie rozumiem - grid -tie to rozwiązanie z podłączonym falownikiem do sieci czyli tzw on-grid.
    off-grid to rozwiązanie gdzie energia elektryczna nie jest wysyłana do sieci i nie ma z siecią kontaktu. Jeśli robisz grid-tie czyli on-grid to zawsze coś tam uleci do sieci a Twój licznik to policzy jako energię zużytą i za to zapłacisz.
    Popraw mnie jeśli się mylę.
  • #9 20994772
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Mam też Anerna ale tylko 3.6 kW ale też może wysyłać do sieci .
    W ustawieniach wysyłanie jest zablokowane ,można odblokować ale po co jeśli nie ma certyfikatu sieciowego .
    Pozdrawiam Sylwester .
  • #10 20994888
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Piszesz zablokowane ? Załóż licznik to się przekonasz ile wychodzi - nie ma ZERO export. Zawsze wycieka gdyż aby falownik coś zablokował to musi to najpierw zidentyfikować przez przekładnik. Po drugie sam fakt, że nie exportujesz do sieci nie oznacza, że nie zjawi się ekipa pomiarowa i będziesz to musiał wyłączyć. Chodzi o zakłócenia jakie Twój falownik może wprowadzać do sieci. Falowniki są sprawdzane co do poziomu częstotliwości harmonicznych. Nie straszę ale informuję że takie coś istnieje.
  • #11 20994894
    lpg_jet
    Poziom 11  
    Tadeo29 napisał:
    grid -tie to rozwiązanie z podłączonym falownikiem do sieci czyli tzw on-grid.

Według mojego stanu wiedzy, to nie do końca. On-grid wtedy, kiedy nadwyżka jest wysyłana do sieci, a grid-tie jak falownik uzupełnia potrzebną moc z sieci, ale nadwyżek do niej nie wysyła. Taką funkcjonalność ma większość chińskich inwerterów.
  • #12 20994910
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Grid -tie to obecnie funkcjonalność. Wszystkie nowoczesne rozwiązania mają taką możliwość - zero export. A jak są to falowniki hybrydowe to dodatkowo nadwyżka może iść na ładowanie akumulatorów.
    Tylko, że to zero nie jest tak naprawdę zerem bo zawsze coś tam wycieka a licznik jednokierunkowy (czyli standardowy) liczy to jako zużycie. Wszystko zależy od konstrukcji falownika i jego oprogramowania. Załóż sobie kontrolnie licznik i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #13 20994953
    lpg_jet
    Poziom 11  

Planuję licznik na wejściu i wyjściu z inwertera, więc sytuacja będzie pod kontrolą. Jeśli coś z produkcji wycieka do sieci, to raczej niewiele. Trochę już takich urządzeń pracuje w Polsce i było testowanych na YouTube, więc jeśli problem byłby poważny, to zapewne już by to wyszło.
  • #14 20994964
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Nie patrz na youtube tylko sam sprawdź.
  • #15 20994968
    lpg_jet
    Poziom 11  
    Sprawdzę na pewno. Jak kolega ma taką wiedzę, to może orientuje się, jak wygląda sytuacja z mocą bierną?
  • #16 20995588
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @lpgjet

tie-grid to inne (wymienne) oznaczenie on-grid, czasami dowolnie zamieniane. Choć jest trend do nazywania tie-grid instalacji on-grid wpinanych do gniazda sieciowego, zamiast podpinania na stałe pod licznik. Kwestia względna, jak da mnie.

Tak czy inaczej - dla mnie zrobisz instalację on-grid (>800W), ze wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi. To, że dla ciebie będzie się to nazywało "tie-grid", to twoja sprawa, ale formalnie będzie to typowy on-grid, tyle, że nie eksportujący mocy do sieci - wycieki z funkcji "zero eksport" pomińmy, bo to mogą być tylko, mniejsze lub większe, koszty dla ciebie.

I teraz - planujesz podłączyć niecertyfikowane urządzenie generujące moc do sieci publicznej. Dopóki nic się nie zadzieje, będzie spokojnie, ale jak się coś zadzieje - będziesz pierwszy "do odstrzału" jako posiadacz niecertyfikowanego urządzenia. Bo nikogo nie interesowałoby wtedy, że w swoim mniemaniu nie eksportujesz, tylko, że używasz nicertyfikowanego urządzenia podłączonego do sieci ZE. I jak domniemam - niezgłoszonej instalacji. Rozważyłbym to.

Jak również rozważyłbym normalny eksport, nawet "za pół darmo", bo po co tracić jakiekolwiek pieniądze ze energii słonecznej zamienionej w dodatkowe ciepło w panelach? Szanowałeś, ile kWh będziesz wysyłał w eter i ile dałoby to moniaków?

Co do mocy biernej falowniki zwykle mają ją ustawianą w typowych zakresach (-0.8...+0.8). Ustawienie arbitralne. Można też ustawić automat na generację zmiennej mocy biernej w zakresie generowanej mocy całkowitej, ale to, póki co, ma zastosowanie czasami w przypadkach, kiedy napięcia na sieci są zbliżone do limitów i w ten sposób można w niewielkim zakresie chronić się przed wyłączeniem falownika. Przy zero eksport nie ma to takiego zastosowania.
  • REKLAMA
  • #17 20996097
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Tutaj przedmówca trochę Cię postraszył ale to co podepniesz do sieci w domu może mieć wpływ na sieć w okolicy. Choćby te harmoniczne.
    Co do mocy biernej to jako konsument/prosument nie musisz się tym przejmować. Problem mają firmy, które rozliczają się z "elektrownią" z mocy biernej i za to płacą.
  • #18 20996222
    retsew
    Poziom 14  
    Witam.
    Sprawdzałem oscyloskopem przebieg napięcia przed i za inwerterem ,czysta sinusoida .
    Pomiar w trybie SBU, SUB bez paneli, gdyż o 21 nic nie produkują .
    Jutro w dzień sprawdzę z panelami .
    W moim inwerterze w ustawieniach jest opcja parametr 37 GRID-tie operation , który można ustawić jako Off grid lub Hybrid.
    Pozdrawiam Sylwester .
  • #19 20996532
    lpg_jet
    Poziom 11  
    @k_pec
    Czy miałeś osobisty kontakt z takim falownikiem, czy twoja wypowiedź opiera się głównie na domysłach? Te inwertery są włączane szeregowo na zasilaniu, a cała generowana moc idzie bezpośrednio do odbiorników i do akumulatorów. Dla mnie to urządzenie funkcjonuje praktycznie tak samo jak UPS. Brak wymyślonego przez EU certyfikatu nie przesądza, jak dane urządzenie działa. Jeśli znajdzie się odpowiednia firma, a może być tak niebawem, która zapragnie na większą skalę sprzedawać takie falowniki na terenie unii, to certyfikat zrobią, tak jak w przypadku innych chińskich inwerterów.

Tadeo29
    Z tego, co się orientuję, zakłócenia mogą też generować inne urządzenia, więc tak naprawdę trzeba zwracać uwagę na wszystko co podłącza do sieci.
    Tak jak już pisałem, takie falowniki, od dłuższego czasu działają już w wielu domach w Polsce. Jak do tej pory, nie słyszałem, żeby ktoś miał z tego powodu problemy, a zapewne ZE sprawdza takie przypadki, kiedy nagle pobór energii z sieci drastycznie się zmniejsza.
  • #20 20997870
    retsew
    Poziom 14  
    Witam .
    Dzisiaj sprawdziłem przebiegi przy pracy tylko z paneli przy mocy 1,6 kW w trybie SBU i czysta sinusoida .
    W trybie SUB też czysty przebieg .
    Pozdrawiam Sylwester .
  • #21 21005863
    petrykcom
    Poziom 13  
    Mam nadzieję że rozwieję wszystkie wątpliwości i inne niedomówienia poruszone w tym temacie (jeżeli nie to proszę o kontakt pytania to doprecyzuję).
    Posiadam ten inwerter (i jeśli ktoś chce to chętnie go odsprzedam - przepracowanie ok 4-10h). Urządzenie to rzeczywiście może pracować jako ongrid (czy jak ktoś che lub woli grid-tie) a także off grid. W trybie off grid działa - Dzieje się tak ponieważ CAŁA INSTALACJA DOMOWA JEST PODŁĄCZANA DO WYJŚCIA tego inwertera a przewody z przyłącza bezpośrednio do niego. Takie podłączenie powoduje, że ograniczenie eksportu energii do sieci do totalnego 0 jest możliwe. Oczywiście jeśli ktoś połączy coś "nie tak" to eksport może wystąpić. Czy eksport do sieci ma wystąpić czy nie wybiera się tylko programowo. Sprawdzałem działa i nie podlega to wątpliwości. Falownik ten zgodnie z zapewnieniami producenta może działać zarówno z jak i bez akumulatorów. Może działać również jak klasyczny UPS czyli tylko z akumulatorami (bez PV). Jest tylko kilka szczegółów o których albo nie mówi się wcale lub mało.

1. inwerter ma 10.2kW tylko i wyłącznie jako przetwornik energii z PV na AC !!!
    Uzyskanie mocy na odbiorze bez doboru energii z sieci energetycznej z samych akumulatorów lub z samego PV lub z akumulatorów i PV jest niemożliwe !!!! Inwerter w okolicach 6kW zgłasza błąd przeciążenia i się wyłącza !!! Faktycznie jest to urządzenie o mocy ok 6-7 kW !!!! 10.2 kW uzyskuje ono tylko w trybie konwersji PV->AC. Zgłaszałem to do sprzedawcy jako oszustwo i reklamację - oczywiście otrzymałem odpowiedź, że tak jest ale nie mam racji twierdząc że inwerter bezpodstawnie jest określony jako 10.2 kW.

2. Inwerter jest totalnie niezdatny d instalacji na zewnątrz (pomimo zdjęć reklamowych w warunkach zewnętrznych zadaszonych). Liczba i ilość otworów powoduje że woda będzie się do jego wnętrza lała się strumieniami !!!

3. Wentylatory urządzenia (bodajże trzy) wyją niemiłosiernie praktycznie przy każdym obciążeniu. (Nie można instalować na zewnątrz jak i wewnątrz domu, to w takim razie gdzie ???)

4. Producent zobowiązuje użytkownika do COMIESIĘCZNEGO CZYSZCZENIA FILTRÓW - chyba bardzo marnej jakości, żenujący żart !!!!

Dodano po 4 [minuty]:

Co do certyfikacji tego urządzenia - oczywiście brak. A co do opinii że brak certyfikacji nie przekreśla jego prawidłowej pracy.... mhhh....
    Po jego podłączeniu i uruchomieniu przestają prawidłowo działać działać (synchronizować się z siecią) moje pozostałe inwertery Refusol i SMA (te moją wszystkie wymagane badania i certyfikaty)... chyba nie muszę wyjaśniać jaki śmietnik w sieci musi ten AERN wytwarzać...

Dodano po 27 [minuty]:

Tech132 napisał:
    Polecam falownik deye hybryda z gwarancją w polsce.

Niestety "to coś" tez miałem w rękach - kolejna tania chińska masówka.... byłem na "szkoleniu"... co drugie moje pytanie bez odpowiedzi ... ale cóż cena czyni cuda....

Dodano po 14 [minuty]:

Wracając do jednego z wątków, certyfikacji, sprawdzania przez ZE itp. Jeżeli podłączy się takiego AERNA do sieci to sąsiadom się zaczną wyłączać ich certyfikowane inwertery i na bank zgłoszą to do OSD. Wtedy namierzenie takiego szkodnika to kwestia jednego dnia... nie chciałbym być w skórze osoby która takie urządzenie podłączyła do sieci. Zakłady energetyczne mogą łamać prawo na potęgę i to robią, reklamacje odrzucają masowo - nie ma na nich bata, nie pomagają sądy, UOKiK, URE itp (sam doświadczyłem to na własnej skórze), ale jak tylko ktoś z klientów lekko "podpadnie" to nie ma zmiłowania - zniszczą takiego delikwenta doszczętnie....
  • #22 21006313
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Inwerter nie ma Europejskiego certyfikatu NCRfG i nie może być podłączony do polskiej sieci energetycznej .
  • #23 21006333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację fotowoltaiczną grid-tie z falownikiem hybrydowym Anern 10,2 kW oraz panelami Trina Vertex S 425W. Pojawiają się pytania dotyczące optymalizacji kosztów, certyfikacji falownika, instalacji odgromowej, liczby paneli oraz sposobu ich połączenia. W dyskusji podkreślono, że falownik Anern może działać w trybie on-grid, ale nie ma europejskiego certyfikatu NCRfG, co może stanowić problem przy podłączeniu do sieci. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z falownikami, sugerując alternatywy oraz omawiają kwestie związane z mocą bierną i zakłóceniami w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA