logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam dobrego i niedrogiego falownika PV 6-9kWp on-grid.

jk4401626 13 Lip 2023 21:59 2754 67
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tani i dobry falownik on-grid wybrać do instalacji PV 6–9 kWp z opcjonalnym magazynem 48 V i dwoma MPPT?

Najrozsądniej szukać certyfikowanego falownika on-grid z listy PTPiREE, a z tańszych i sprawdzonych marek forum wskazywało Sofar Solar, Huawei, Growatt, Sungrow oraz Deye [#20653494] Jeśli nie potrzebujesz baterii, wybierz wersję Deye on-grid zamiast hybrydy, bo jest tańsza i dobrze radzi sobie z wysokim napięciem sieci, np. 253 V [#20654919] Jeśli jednak chcesz zostawić sobie opcję 48 V i off-grid, padła propozycja Deye Hybrid 8 kW lub 10 kW, ale sam autor uznał go za za drogi [#20654549] Przy doborze mocy pamiętaj, że falownik 8 kW odda maksymalnie 8 kW po AC, za to po DC zwykle przyjmuje ok. 120% przewymiarowania, czyli około 9,6 kWp paneli; do Taurona liczy się moc paneli, nie falownika [#20661964]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20653431
    jk4401626
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witajcie.
    Przyszedł rachunek za prąd, kwota brutto do zapłaty chyba pomyliła im się z numerem konta bankowego, więc pora pomyśleć o PV "na już".
    W zasadzie instalacje PV montuję od jakiegoś czasu (kilka sztuk, nie tylko przy PV pracuję), kable DC mam już dociągnięte. pociągnąłem 4 kable 6mm2 za dom na pole. Mam zamiar zamontować tam około 6kWp w panelach PV, skierowane na południowy-zachód (rano i tak nic nie naprodukują bo świerk zasłania), a same kable mają 40 metrów sztuka. Przy panelach uziom szpilkowy, szyna uziemiająca podłączona do konstrukcji, mała rozdzielnica hermetyczna pod ogranicznik przepięć lub dwa (zależy czy 1 czy 2 stringi). Po drugiej stronie falownik, rozdzielnica DC z ponownie dwoma ochronnikami przepięć i bezpiecznikami PV, obok mała skrzynka z rozłącznikiem izolacyjnym. Rozdzielnica znajduje się zaraz obok falownika (podłączę ją do niego przewodem YLgY 5x6mm2), z niej prąd wędruje na blok rozdzielczy rozdzielnicy wewnątrz domu, i z niej do złącza pomiarowego. Łącznie odcinek falownik-licznik będzie miał może 10m długości i cały jest pociągnięty 5x6mm2.
    Także szukam falownika. O ile montowałem je, podpisywałem papiery do zgłoszenia, o tyle nie mam głowy do wybrania odpowiedniego modelu. Nie wiem które są dobre, które złe.
    Wymagania:
    On-grid (konieczność)
    Moc 6-8kWp, może być więcej za dobrą cenę.
    Możliwość podłączenia akumulatorów 48V i praca w off-gridzie (opcja, nie szalejemy bez potrzeby)
    Minimum 2 wejścia DC z osobnymi MPPT
    Fajnie jakby można było go podłączyć bezpośrednio do internetu skrętką i w jakimś programie sprawdzać moc, ilość energii itp.
    Budżet nieokreślony, nie znam warunków, cen. Ja tylko montuję, kupował będę pierwszy raz. Z ceną raczej nie szalejemy bez potrzeby.
    Dostawca Tauron, woj. opolskie.
    Pozdrawiam.
  • #2 20653494
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Najlepiej zapoznać się z tą listą http://ptpiree.pl/documents/opracowania/kodek...ykaz-urzadzen-akceptowanych-po-01.05.2022.pdf i wybrać falownik z dożywotnim certyfikatem, wtedy będzie można sobie samemu podziękować podczas rozbudowy instalacji za kilka lat.

Co do producentów "tanio a dobrze" zaproponuję Sofar Solar, Huawei, Growatt, Sungrow.
  • #3 20654418
    jk4401626
    Poziom 6  

elektronik123456789 napisał:
    Wybrać falownik z dożywotnim certyfikatem,

Też taka kwestia, że certyfikaty są różne, a za tym stoją różne wymogi montażu. Niestety, jestem monterem i robię to, co mam w planie.
    elektronik123456789 napisał:
    Co do producentów "tanio a dobrze" zaproponuję Sofar Solar, Huawei, Growatt, Sungrow.

A jakiś konkretniejszy model spełniający wymagania? Lista, którą wysłałeś, ma 3 tysiące pozycji. "Chwilę" zajmie mi jej przejrzenie (i sprawdzenie każdego falownika...)
    Pytanie - czy mogę zamontować panele na naziemnej konstrukcji z drewna? Znaczy - wiem, że można. Pytanie, czy warto. Zawsze to problem z uziemieniem paneli, konstrukcja łatwopalna...
  • #4 20654424
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Witaj.
    jk4401626 napisał:
    Zawsze to problem z uziemieniem paneli, konstrukcja łatwopalna...

Panele uziemisz łącząc je linkami z zaprasowanymi tulejkami oczkowymi, przewodem 6mm2. Zwykle mają one przygotowane pod to otworki w dolnej części ramki.
    A łatwopalność konstrukcji to nie problem - to drewno zajmie się od paneli w razie pożaru, a nie panele od drewna. Drewno same z siebie się nie zapali.
    Największy problem to żywotność. Konstrukcja aluminiowa będzie stała dziesiątki lat. Drewniana kilka lat. Ale będzie tańsza i szybsza.
  • #5 20654549
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Kup falownik deye hybryd 8KW lub 10KW i po problemie .
  • #6 20654576
    jk4401626
    Poziom 6  

austriackimalarz napisał:
    Panele uziemisz łącząc je linkami z zaprasowanymi tulejkami oczkowymi, przewodem 6mm2. Zwykle mają one przygotowane pod to otworki w dolnej części ramki.

A co jeżeli w instalację uderzy piorun? Te linki 6mm się nie przepalą?
    W sumie faktycznie drewno długo nie pożyje. Spróbuję coś ze stali.
    Tech132 napisał:
    Kup falownik deye hybryd 8KW lub 10KW i po problemie .

O! I to jest dokładnie to, czego szukam.
    W cenie absolutnie nie do przyjęcia. Rezygnujemy z akumulatorów, czysty ON-GRID. Nadal potrzebna diagnostyka i połączenie z internetem
  • #7 20654580
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    jk4401626 napisał:

Wtedy stosunkowo cienkie linki będą Twoim ostatnim problemem, bo trafiony panel wyparuje.
    jk4401626 napisał:
    W cenie absolutnie nie do przyjęcia. Rezygnujemy z akumulatorów, czysty ON-GRID. Nadal potrzebna diagnostyka i połączenie z internetem

Tak to jest jak się nawymyśla a potem widzi się ceny... Czyli najzwyklejszy falownik bez udziwnień...
  • #8 20654822
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77

>>20654576
    To weź Deye niehybrydę :)

A co do konstrukcji z drewna. Przecież po pierwsze jakoś super tanio nie będzie, po drugie i tak za jakiś czas będziesz musiał robić nową, stalową czy aluminiową.
  • #9 20654919
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390

jk4401626 napisał:

austriackimalarz napisał:

W sumie faktycznie drewno długo nie pożyje. Spróbuję coś ze stali.
    Tech132 napisał:
    Kup falownik Deye hybryd 8KW lub 10KW i po problemie.

O! I to jest dokładnie to, czego szukam.

Kup sobie Deye on grid, jest dużo tańszy i dobrze radzi sobie z wysokim napięciem 253V.
  • #10 20656419
    jk4401626
    Poziom 6  
    Dzień dobry.
    Zajęty byłem ale już jestem.
    Czyli stawiamy na DEYE. To już coś. DEYE SUN 12K-G05 kosztuje 5 tysięcy i to jest już super cena.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie falowników hybrydowych Deye - mogę do nich podłączyć własne baterie kwasowe, i ustawić w nim ręcznie parametry ładowania? Czy system umożliwia podłączenie tylko akumulatorów fabrycznych?
  • #11 20656424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20656462
    msr99
    Poziom 20  
    jk4401626 napisał:
    DEYE SUN 12K-G05

to jest on grid, BEZ MOZLIWOSCI BATERII - z tego co pamietam aktualnie sprzedają G04 ( inne parametry, moim zdaniem lepsze )

hybryda na baterie ~11kW, to koszt coś koło 15k PLN
  • #13 20656503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20656511
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    No i ile akumulatorów autor podłączy do takiego falownika? 5kWh? I zapłaci za to grube tysiące? Bez sensu. Inna sprawa, że 5kWh w bateriach nic nie zmieni...
    Taka inwestycja miałaby sens w nowym domu. Bo falownik ma wyjście AC pozwalające odbierać prąd z baterii, czyli żeby to wykorzystać, trzeba mieć w domu część instalacji za falownikiem. W istniejącym domu taki manewr będzie trudny do przeprowadzenia.
  • #15 20656535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20656632
    jk4401626
    Poziom 6  
    napisał:
    Trudny może dla Ciebie, ja mam za sobą dziesiątki takich przeróbek. Poziom skomplikowania zależy głównie od stanu istniejącej rozdzielnicy i jej lokalizacji. Czasem wystarczy trochę przesznurować, a czasem obok trzeba dokładać kolejną rozdzielnicę.

Cieszę się w takim razie, że tu trafiłeś. Mógłbyś podpowiedzieć co i jak zrobić bez drutowania?
    Przyłącze napowietrzne, z poddasza schodzi kabel 4x10mm. Trafia on do złącza pomiarowego z licznikiem i zabezpieczeniami. Od tego miejsca odchodzą 2 WLZty - jeden 5x10 o długości jakichś 7 metrów na piętro gdzie jest rozdzielnica zasilająca piętro (kuchnia, salon, łazienka i 2 pokoje, z większych rzeczy pralka, piekarnik i zmywarka). Drugi WLZ 5x6mm o długości 3m idzie na parter, podobna ilość pomieszczeń i obciążenia, ale dochodzi tam płyta indukcyjna. Od tej rozdzielnicy odchodzi 5x16 o długości 5 metrów do warsztatu w którym jest rozdzielnica na całą gospodarcza część domu, obciążenia to pompa ciepła z grzałkami elektrycznymi, elektronarzędzia i silnik trójfazowy 6kW włączany od czasu do czasu. Dokładnie do tej rozdzielnicy planuję dopiąć się z falownikiem, bo zamontuje go obok tejże rozdzielnicy.
    I typowa sytuacja - nie wszędzie mogę wiercić. Elewacja jest nowa sprzed miesiąca, wewnątrz również świeżo po remoncie. Mogę bez problemu ciągnąć kable od rozdzielnicy gospodarczej, przez poddasze na piętro do rozdzielnicy. I chyba tyle. Niżej rysunek.
    Szukam dobrego i niedrogiego falownika PV 6-9kWp on-grid.
    Po żółtej linii mogę pociągnąć wszystko, chociaż trasa nie będzie przyjemna.
  • #17 20656648
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    A jakbyś położył kabel 5x10 między ZK a falownikiem (pod ziemią?), falownik wyjściem podłączony do małej skrzyneczki z szyną rozdzielczą, i od niej odejścia na 3 rozdzielnice osobno.
  • #18 20656677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20656691
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    @pawciu85 poprzedni temat autora:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3983681.html
    On kombinował nad bankiem 100kWh w akumulatorach! W sumie to by wiele wyjaśniało, wyżej wspominał o kwasówkach i się nieco zdziwiłem, ale baterie trakcyjne sporo wyjaśniają.
    Cytat:
    Moc umowna budynku to 18,5kW.

Czyli autor chce całe zasilanie domu puścić przez falownik. Czyli musiałby kupić falownik na 20kW, do tego jak chce 100kWh w bateriach. Ciekawe tylko czy zdaje sobie sprawę, że w razie awarii falownika nie ma w domu prądu :)
  • #20 20657671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20658081
    jk4401626
    Poziom 6  
    Zaraz zaraz, bo tu się zaczęły odstawiać jakieś cyrki.
    Po pierwsze, nie mam zamiaru stawiać 100kWh akumulatorów. W zupełności mi wystarczy 20kWh właśnie w postaci palety z akumulatorami trakcyjnymi. Także chociaż tyle dobrze wywnioskował kolega o niestosownym nicku.
    napisał:
    Przy 100 kWh w kwasie to się zrobi już niezła akumulatorownia, musi zadbać o odpowiednią wentylacje pomieszczenia z aku. I pewnie pokusić się o jakieś czujniki wykrywania wodoru żeby utrzymywać jego stężenie w powietrzu poniżej dolnej granicy wybuchowości.

Zakładam raczej, że akumulatory umieszczę w piwnicy (w zasadzie pod falownikiem), lub na strychu nad nim. W obu przypadkach zastosowałbym rurki odprowadzające gazy z akumulatorów na zewnątrz, oraz system wentylacji całości. Prądu będę miał pod dostatkiem, więc nawet takie 50W może się kręcić non stop.
    napisał:
    Przydał by się tez przy takiej pojemności jakiś automat do uzupełnia wody w aku.

No tego nie wiem akurat jak wykonać :/ Może wystarczyłoby pociągnąć rurki z wodą destylowaną ze zbiornika do każdej celi, ale czy nie cofnie mi się przez to elektrolit robiąc zwarcie?
    napisał:
    Przy tylu różnych rozdzielnicach to chyba najprościej będzie w jego przypadku położyć dwa nowe kable 4 x 10 z ZK do miejsca w którym ma być falownik, w ten sposób uniknie poprzez instalacje przełącznika PRZK zaniku zasilania na obiekcie w razie awarii falownika.

Wystarczyłby nawet jeden, i przełącznik umieścić koło falownika.
    napisał:
    Ogólnie autor pisze ze nowa elewacja, pomieszczenia po remoncie itd. Przecież takich inwestycji nie planuje się z dnia na dzień, przed elewacją można było położyć pod styropianem aroty, ogólnie nic nie jest jeszcze przegrane. Można wiertnicą z mikro udarem wyciąć piękne otwory 40 czy 50 mm np. Na skos tak zeby wyjść poniżej elewacji w ziemie i kłaść kable ziemne pod falownik. Temat do ogarnięcia ale trzeba by jechać na miejsce i trochę pogłówkować.

Mam wiertnicę i koronę 52mm metrową, inne rozmiary mógłbym pożyczyć w miarę potrzeb. Myślałem by puścić kabel piwnicą, bo z niej mogę bezpośrednio wyjść pod falownikiem, jak i ZK jest kilka metrów od piwnicy. Ale nadal musiałbym ciąć elewację by wpuścić rurę do ziemii i do piwnicy, a bardzo nie chcę tego robić.
    Niestety, ale o ile elewacja i remonty były uskuteczniane w miarę czasu, to decyzja o PV oraz montaż jest w zasadzie natychmiastowa. Muszę ustalić kilka rzeczy, głównie na 100% zdecydować o położeniu paneli i wszystko zamawiam i montuję. Kwestia kilku dni na pokładanie ze szwagrem :)

Zastanawiam się nad inną opcją. Co gdyby nieco rozbebeszyć rozdzielnicę na parterze i zmufować WLZ z ZK do tej rozdzielnicy, z WLZtem z tej rozdzielnicy do rozdzielnicy gospodarczej. Takiego odcinka użyć jako główne zasilanie całości i wejść na przełącznik sieć-falownik i na wejście do falownika. Następnie z falownika idziemy na przełacznik sieć-falownik, i z jego wyjścia odchodzimy na rozdzielnicę gospodarczą, kładziemy nowy kabel z falownika na piętro, i nowy z piętra na parter do rozdzielnicy.
    A pierwsze pytanie jakie powinienem zadać to - czy w ogóle inwestycja w instalację z akumulatorami jest opłacalna? To jest około 15 tys więcej, czyli niemal dwukrotność on-grida. Bo jeżeli akumulatory to taki-se pomysł, to zwykły on grid to bułka z masłem do zainstalowania. A magazynowanie energii w sieci w absurdalnych ilościach mógłbym użyć do ogrzewania domu zimą i zaoszczędzenia na węglu.
  • #22 20658905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20659184
    jk4401626
    Poziom 6  
    napisał:
    Dochodzą kwestie zabezpieczeń SPD dostępnych uziemień ich rezystancji itp.

Tu akurat nie ma żadnego problemu, "coś jest" (znaczy uziomy są, ale nie wiem w jakim stanie), a i tak jakbym wymieniał zasilania nie ma problemu z dociągnięciem kolejnych kabli.
    Tylko się właśnie zastanawiam - falownik droższy o 10 tysięcy, do tego kilka tysięcy akumulatory, prucie ścian i przeróbki wszędzie by przepiąć dom za falownik... Słowem masa dodatkowej kasy i dodatkowej roboty, za co?
    W sumie jakie praktyczne minusy miałbym z "magazynowania" energii w sieci? Problemów z pchaniem 10kW non stop nie widzę żadnych, bo w dzień okolice 235V, w nocy spada poniżej 215V.
  • #24 20659224
    Tadeo29
    Poziom 18  
    To w jakiej odległości miały by być akumulatory od falownika? Rozumiem, że zakładasz napięcie dc 48V.
  • #25 20659231
    jk4401626
    Poziom 6  
    Tadeo29 napisał:
    To w jakiej odległości miały by być akumulatory od falownika? Rozumiem, że zakładasz napięcie dc 48V.

Jak wrzucę je do piwnicy, to przewody będą miały długość około 5m każdy, a jeżeli na strych to jakieś 15 metrów.
  • #26 20660225
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    To jeszcze kwestia tego, jaką moc maksymalną planujesz pobierać z samej baterii. Przy 6kW musiałbyś użyć przekroju 35mm2 do piwnicy lub 50mm2 na strych, a jakbyś chciał pełne 12kW z baterii, to wchodzimy w okolice 120mm2. Oczywiście mowa o miedzi. W tym konkretnym przypadku odradzam aluminium - z prądem stałym, w dodatku tak dużym nie ma żartów.
  • #27 20660581
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Co do kabelków to dla napięcia 48V i mocy falownika 3000VA kabel o długości do 5 m przekrój nie mniej niż 35mm a do 10m 70mm kwadrat. Dlatego przy większych mocach falowników używa się wyższych napięć.
    Polecam kable jak najkrótsze - mniejsze straty.
  • #28 20661831
    jk4401626
    Poziom 6  
    To nie problem. Znaczy 35-70mm to jeszcze nieduże przekroje.
    Zastanawiają mnie 2 rzeczy:
    1:
    Jak to jest z wyjściem AC falownika (tego na dom). Bo potrzebuję 20kW wyjścia na dom (wiadomo wejście z sieci do falownika też 20kW), ale panele około 8kW. Czy mogę kupić falownik 8kW i on mi przepchnie 20kW między wejściem a wyjściem AC? Czy muszę kupić 20kW i podłączyć paneli ile potrzebuję?
    I jak to jest ze zgłaszaniem PV do Taurona - liczą moc instalacji wg falownika, czy wg paneli? Tzn. 20kW falownik i 8kW paneli będzie instalacją o mocy 20kW czy 8kW w ich mnienamiu?
    2:
    IPZ wyjścia falownika. Wiadomo, że w sieci TN prądy zwarciowe są spore, i spokojnie SWZ zapewniają wyłączniki nadprądowe. A co z zasilaniem domu z falownika? Czy on też ma możliwość podawania setek amperów prązy zwarciowego na dom? Bo nie chciałbym sytuacji, gdzie w razie zwarcia jednego obwodu wyłącza się cały falownik.
  • #29 20661964
    msr99
    Poziom 20  
    jk4401626 napisał:
    Jak to jest z wyjściem AC falownika (tego na dom). Bo potrzebuję 20 kW wyjścia na dom (wiadomo wejście z sieci do falownika też 20 kW), ale panele około 8 kW. Czy mogę kupić falownik 8 kW i on mi przepchnie 20 kW między wejściem a wyjściem AC? Czy muszę kupić 20 kW i podłączyć panele ile potrzebuję?

Falownik dołączasz "równolegle" do zasilania domu. Nic nie "przepychasz" przez falownik. Mając falownik 8 kW odda po stronie max AC 8 kW. Po stronie DC przyjmie spokojnie ~120% (bo tak zazwyczaj się przewymiaruje). Więc w panelach możesz mieć 9.6 kW
    Cytat:

I jak to jest ze zgłaszaniem PV do Taurona - liczą moc instalacji wg falownika, czy wg paneli? Tzn. 20 kW falownik i 8 kW paneli będzie instalacją o mocy 20 kW czy 8 kW w ich mniemaniu?

Liczy się moc paneli.
  • #30 20662021
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    msr99 napisał:
    falownik dołączasz "równolegle" do zasilania domu.Nic nie "przepychasz" przez falownik.

Zwykłego on grida tak. Ale jakbym zamontował hybrydę, to zasilanie z akumulatorów mam tylko z wyjścia z falownika na dom, a nie na sieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i montażu falownika fotowoltaicznego on-grid o mocy 6-9 kWp, z naciskiem na dobrej jakości, niedrogie rozwiązania. Zalecane marki to Sofar Solar, Huawei, Growatt, Sungrow oraz szczególnie falowniki DEYE, w tym modele DEYE SUN-10K-SG04LP3-EU, DEYE SUN-12K-SG04LP3-EU oraz DEYE SUN-18K-G04. Autor planuje instalację około 6-9 kWp paneli Trina Vertex TSM-D19 550W, z jednym lub dwoma stringami, na konstrukcji naziemnej (rozważano drewno i stal). Poruszono kwestie uziemienia paneli, zabezpieczeń przepięciowych, rozdzielnic DC i AC oraz długości i przekrojów kabli, szczególnie przy podłączeniu baterii kwasowych 48 V DC. Omówiono różnice między falownikami on-grid a hybrydowymi, w tym możliwości podłączenia akumulatorów i sterowania funkcją zero-export. Zwrócono uwagę na ograniczenia falowników on-grid, które nie uruchamiają się bez napięcia z paneli i nie zasilają domu z sieci w trybie standby. Dyskutowano także o kwestiach prądów zwarciowych falownika, konieczności odpowiedniego doboru przekrojów przewodów DC przy różnych mocach i odległościach baterii, a także o wpływie taryf i rozliczeń energii na opłacalność inwestycji. Autor ostatecznie zdecydował się na falownik DEYE SUN-18K-G04 z 18 panelami Trina, planując rozbudowę i ewentualne wykorzystanie dwóch MPPT dla dwóch stringów. Poruszono także temat sterowania funkcją zero-export w zależności od cen energii oraz ustawień norm sieciowych (EN50438). Wskazano, że falowniki on-grid nie działają bez paneli i nie mają funkcji zasilania awaryjnego z sieci. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące montażu, doboru zasilacza podtrzymującego MPPT (np. Meanwell 400V 0,5A), oraz uwagi dotyczące efektywności i kosztów ogrzewania elektrycznego w kontekście produkcji PV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA