logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy magazyn energii PV opłaca się dla zakładu fryzjerskiego?

kemot95 06 Mar 2024 22:04 807 14
  • #1 20993480
    kemot95
    Poziom 7  
    Cześć wszystkim.
    Znajomy ma w domu instalację fotowoltaiczną, a jego żonka ma zakład fryzjerski.
    Pytanie czy opłaca się zrobić magazyn energii, który będzie ładowany w domu z paneli i zabierany do zakładu żeby zasilić grzany bojlerek + ewentualnie grzejnik jakiś mały(okres zimowy). Ogólnie zakład ma jakieś 20m^2. Zaoszczędziło by się nieco na rachunkach na firmę.
    Minusem jest to, że taki magazyn energii mógłby być uszkodzony przez przenosimy w te i w tamte...
    Ma to sens?
  • #2 20993486
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1493
    Akurat zajmuję się magazynami energii i jakoś średnio sobie wyobrażam codzienne noszenie magazynu choćby 3kWh o większym nawet nie wspominając. Taki 3kWh może by starczył na pół godziny.
  • #3 20993692
    zbigmaz1
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Jak sobie kupi auto elektryka to magazyn może sam podjechać.
  • #4 20993735
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Ale auto musi wspierać V2H czy V2G Trzeba dobrze uważać przy wyborze auta bo niektóre marki mwymagają dodatkowego sprzętu albo mają ograniczenia ilości odebranej energii.
    https://elektrowoz.pl/magazyny-energii/v2h-do...-i-magazyn-energii-hagerenergy-s10-e-compact/
    No i jak auto będzie oddawało energie to nie będzie się ładowało za darmo z fotowoltaiki no chyba że to salon fryzjerski nocny albo kupi dwa takie auta i będzie je na zmianę użyać.
  • #5 20993743
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2496
    W zakładzie fryzjerskim mocy trochę trzeba, suszarki po 2-3kW to chyba norma?
    Słaby pomysł.
  • #6 20993750
    zbigmaz1
    Poziom 19  
    Dałeś przykład o zasilaniu całego gospodarstwa domowego a ja miałem na myśli mniejsze obciążenia i proste zasilanie na podobieństwo samochodów spalinowych w których jest zamontowana przetwornica na 230V.
  • #7 20993753
    karolark
    Poziom 42  
    zbigmaz1 napisał:
    Dałeś przykład o zasilaniu całego gospodarstwa domowego a ja miałem na myśli mniejsze obciążenia i proste zasilanie na podobieństwo samochodów spalinowych w których jest zamontowana przetwornica na 230V.

Jaki sens takich małych obciążeń
    Poza "ekologią"😁
    Koszt duży, zysk mizerny a nawet straty.
  • #8 20993802
    zbigmaz1
    Poziom 19  
    To zakład fryzjerski a tam to chyba suszarka da największe obciążenie?
    Też jestem zdania że słabo to wygląda i mało opłacalne ale to autor tematu podejmuje decyzję.
  • #9 20994920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20995080
    karolark
    Poziom 42  
    Jarzabek666 napisał:
    zbigmaz1 napisał:
    To zakład fryzjerski a tam to chyba suszarka da największe obciążenie?

Obciążenie może i tak, ale suszarka akurat działa na zasadzie włącz/wyłącz i jest mało stratna energia. Najwięcej energii podejrzewam zużywają prostownice i inne narzędzia grzewcze gdzie ich cykl jest bardzo stratny w energii.

A suszarka nie jest narzędziem grzewczym?
  • #11 20995112
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    kemot95 napisał:
    Cześć wszystkim.
    Znajomy ma w domu instalację fotowoltaiczną, a jego żonka ma zakład fryzjerski.
    Pytanie czy opłaca się zrobić magazyn energii, który będzie ładowany w domu z paneli i zabierany do zakładu żeby zasilić grzany bojlerek + ewentualnie grzejnik jakiś mały(okres zimowy). Ogólnie zakład ma jakieś 20m^2. Zaoszczędziło by się nieco na rachunkach na firmę.
    Minusem jest to, że taki magazyn energii mógłby być uszkodzony przez przenosimy w te i w tamte...
    Ma to sens?

oszczędności to by były gdyby zamiast magazynu przewoził klientów do domu z fotowoltaiką
  • #13 20995886
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    kemot95 napisał:
    żeby zasilić grzany bojlerek + ewentualnie grzejnik jakiś mały(okres zimowy)
    Te urządzenia też wykluczają bank energii. Lepszym rozwiązaniem do grzania wody i dogrzewania pomieszczeń może być instalacja kolektorów słonecznych (nie fotowoltaika) do grzania wody. Te lepsze (wydajniejsze) instalacje mogą dogrzewać pomieszczenia. Oczywiście w czasie słonecznej pogody. Kolektory słoneczne są też tańsze niż typowa instalacja fotowoltaiczna.
  • #14 20995890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20996337
    kemot95
    Poziom 7  

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)

Nie będę niczego budować, spokojnie. To tylko teoria powstała w głowie w wolnej chwili 😅

Zakład jest w takim miejscu, że kolektory słoneczne odpadają.
    Mam świadomość, ile mogą ważyć takie magazyny energii.
    Zapytałem dość ogólnie i odpowiedzi utwierdziły mnie w zdaniu, że nie ma to sensu 😅

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu magazynu energii dla zakładu fryzjerskiego, który miałby być ładowany z instalacji fotowoltaicznej w domu. Uczestnicy podnoszą kwestie związane z wagą magazynów energii, ich mobilnością oraz potrzebami energetycznymi zakładu, zwłaszcza w kontekście użycia urządzeń takich jak suszarki i prostownice. Wskazują na niską opłacalność takiego rozwiązania, sugerując alternatywy, takie jak kolektory słoneczne do grzania wody. Wspomniano również o koncepcji "prosumenta wirtualnego", która ma być wprowadzona w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA