Dziękuję za pokazane wykresy. Daj mi dużo podpowiedzi.
Jaka jest moc zainstalowana częsci Twojej instalacji, z której masz wykresy? Czy to całość?
W między czasie deszedłem własnie do tego:
"W pierwszym etapie montaż instalacji fotowoltaicznej on-grid tu falownik zastosować hybrydowy lub nie.
Drugi etap to skupienie się na auto konsumpcji.
Trzeci zbieranie danych i ich analiza.
"
Jedyna decyzja jaka muszę podjąć na tym etapie, po wymaksowaniem możliwości PC na 3 pory roku dla chłodzenia/ogrzewania, to czy kupić falowniki hybrydowe czy nie, bo jeśli dołożony zostanie duzy magazyn energii z własnym falownikiem, to hybryda być może nie ma sensu. Strata latem na podwójnej konwersji nie będzie duża, a zimą prąd będzie kupowany z taryfy nocnej. Cała idea mojego pomysłu zakłada kupowanie, w okresie kiedy PV działa słabo, prądu nocą i ładowanie magazynu.
Cały proces mojego rozpoznawania tematu rozpocząłem miesiąc przed ogłoszeniem "opłat" na metale ziem rzadkich przez przez CHRL. Muszę się pochwalic, że dość dobrze to przewidziałem

. Obawiałem się w jakiejś tam niedalekiej przyszłości wzrostu cen aku. Dotacji nie ma, rynek na pewno zwolni, dolar stoi nisko - ceny baterii nie były tak niskie jeszcze chyba nigdy. Na ten moment do takich falowników niskonapięciowych można mieć magazyny energii 32kWh za 10-11 tysięcy netto - stąd ostateczna "rozkmina" - duży przemysłowy czy małe "domowe". Cena małych + dołozenie do faowników hybrydowych - cena drugiego rozwiązania to praktycznie 30% ceny przemysłowego magazynu.