logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B9010 Toyota Avensis T25 nie czyta płyty startowej po wymianie akumulatora

vxsite 07 Mar 2024 09:03 3240 5
REKLAMA
  • #1 20993812
    vxsite
    Poziom 3  
    Posiadam Toyotę Avensis T25 z radiem z nawigacją B9010. W ostatnim czasie wymieniałem akumulator i po wymianie pojawił się problem z uruchomieniem radia, z komunikatem na ekranie "A program cannot be read. Plase consult to a dealer."

Z tego co sobie zdążyłem zweryfikować jest to standardowy komunikat, który się pojawia zazwyczaj właśnie po odłączeniu akumulatora i podstawową procedurą w tym wypadku jest włożenie do napędu płyty startowej, będącą też przy okazji płytą z mapami do nawigacji.

Jako, że nigdzie nie mogłem znaleźć oryginalnej płyty (możliwe, że nawet jej nigdy nie miałem jak kupowałem samochód jako używany) zakupiłem na Allegro dedykowaną do tego radia (według sprzedawcy) płytę startową z mapą.

Problem niestety jest tego typu, że po włożeniu płyty startowej słychać, że kręci się w napędzie po czym po jakiś 15-20 sekundach napęd wysuwa płytę z powrotem sam z siebie przez co radio/nawigacja nie chcę się nawet próbować załadować, bo w tym czasie na ekranie widnieje wspomniany wyżej komunikat.

Pytanie więc co może być przyczyną, że napęd wyrzuca płytę chwilę po jej włożeniu i z tego powodu nie jestem w stanie uruchomić w ogóle radia.
  • REKLAMA
  • #2 20993835
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 443
    Pożycz od kogoś oryginalną płytę, a jeśli i to nie pomoże, to jedyną szansą jest czyszczenie lub ew. wymiana czytnika laserowego.
  • REKLAMA
  • #3 20993898
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Tak jak kolega wyżej napisał, prawdopodobnie czytnik do czyszczenia lub wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 20993942
    vxsite
    Poziom 3  
    A czy do czyszczenia jest sens kupować płytę czyszczącą? Czy lepiej rozkręcić całość i ręcznie wyczyścić, ale jest przy tym trochę zabawy.
  • REKLAMA
  • #5 20994008
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Ja zawsze rozkręcam i czyszczę soczewkę.
  • #6 20994118
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 443
    Nie radzę stosowania płyty czyszczącej. Może ona porysować powłokę antyrefleksyjną soczewki oraz spowodować deformację (delikatnych) wieszaków ramki z cewkami elektromagnesu i soczewką.
REKLAMA