logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków

mjakub 08 Mar 2024 23:07 1410 28
REKLAMA
  • #1 20996332
    mjakub
    Poziom 3  
    Witam
    Zostałem szczęśliwym posiadaczem UNITRA ZRK M9108. Wszystkie paski były do wymiany. Założyłem nowe i po włączeniu zasilania po 1sek wyłącza się. Tzn bez wciśniętego play czy przewijania co 1 sek słychać cyknięcie mechaniki wyłączania. Po wciśnięciu play czy przewijania po 1s wyłącza i dalej cyka. Poradźcie co sknociłem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20996383
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 229
    mjakub napisał:
    Po wciśnięciu play czy przewijania po 1s wyłącza i dalej cyka.

Jak nie jest włączona żadna funkcja to coś się dzieje? Co ci tam cyka?
    Może wrzuć film.

Nie wiem co trzeba zrobić by popsuć mechanizm K520 Kaspraka przy wymianie pasków. Operację przeprowadziłem na dziesiątkach mechanizmów i każdy ruszał od strzała.
  • #3 20996522
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    mjakub napisał:
    Po wciśnięciu play czy przewijania po 1s wyłącza i dalej cyka.

Po prostu działa autostop. Sprawdź, czy ta blaszka (czerwona strzałka) przylega swoim końcem dobrze do sprzęgła (zielona strzałka), jeśli jeszcze tam jest. Mogłeś ją niechcący odgiąć, lub mogła się ukruszyć, odpaść, jak możesz, daj zdjęcie.
    Sanjose napisał:
    Nie wiem co trzeba zrobić by popsuć mechanizm K520 Kaspraka przy wymianie pasków.

Nie wiele, wszystko można popsuć i wszystko się psuje.
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków K520.jpg (259.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20997184
    mjakub
    Poziom 3  
    Zbliżenie na mechanizm zębatek z zaznaczoną częścią strzałką

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi o ten haczyk-domyślam się że odpowiada za autostop, jednak przy każdym obrocie oski klika

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 31 [sekundy]:

Dodano po 3 [minuty]:

To jest ruch "z palca", normalnie na silniku jest co 1 sek.
    Zepsuć raczej nie miałem co.
    Dostałem sprzęt z zerwanym paskiem, po założeniu nowego kompletu pasków wyszła taka niespodzianka. Myślałem początkowo o awarii układu zliczania obrotów rolki, ale tu widzę to mechanicznie jest zrobione.
    Mechanizmy raczej nie dłubane.

Dodano po 10 [minuty]:

prazol napisał:
    Po prostu działa autostop. Sprawdź, czy ta blaszka (czerwona strzałka) przylega swoim końcem dobrze do sprzęgła (zielona strzałka), jeśli jeszcze tam jest. Mogłeś ją niechcący odgiąć, lub mogła się ukruszyć, odpaść, jak możesz, daj zdjęcie.

Wiesz, nie rozbierałem tych zębatek, a jak są złożone to guzik widać :(
  • REKLAMA
  • #5 20997298
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Wiesz, nie rozbierałem tych zębatek, a jak są złożone to guzik widać

Musisz zdjąć koło zamachowe i to duże kółko (czerwona strzałka), blaszka jest pod sprzęgłem (zielona strzałka).
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków 9990226200_1710006681.jpg (217.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20997333
    mjakub
    Poziom 3  
    U mnie wygląda to tak, po zdjęciu tych 2 plastikowych zębatek Zdjęcie wnętrza mechanizmu z kilkoma plastikowymi zębatkami i metalowymi elementami.
  • #7 20997399
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    U mnie wygląda to tak, po zdjęciu tych 2 plastikowych zębatek

Blaszka jest pod sprzęgłem (zielona strzałka) ściąg sprzęgło, przytwierdzona jest do tej dźwigni (czerwona strzałka).
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków 4724932300_1710013244.jpg (228.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20997413
    mjakub
    Poziom 3  
    Mechanizm zębatkowy z metalowym elementem w urządzeniu.
    Jest cała
    BTW
    Jaka jest logika działania autostopu w tym modelu? Nie zliczania impulsów, nie ma magnesu... To co wyzwala stop? Rozumiem, że wykonuje to ten plastikowy "haczyk", natomiast nie widzę co "decyduje".
  • #9 20997650
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    mjakub napisał:
    Jest cała

Jaki jest stan "filcu" naklejonego na blaszkę w miejscu ocierania o sprzęgło (czerwona strzałka)?
    mjakub napisał:
    Jaka jest logika działania autostopu w tym modelu?

Prosta, dźwignia autostopu ma być ściągana w kierunku osi trubu autostopu przez obracające się sprzęgło (zielona strzałka).
    Zbliżenie na mechanizm zegara z zaznaczonymi strzałkami miejscami brakującego filcu.
  • #10 20997696
    mjakub
    Poziom 3  

Filc jest delikatnie wyślizgany, natomiast zostało jeszcze 75% grubości. Przylega, wygląda jak na ten wiek całkiem dobrze.
    Dźwignia z zieloną strzałką jest niestety cały czas ściągana do osi. Szukam właśnie tego "czegoś", co decyduje o jej zbliżeniu do osi, żeby zapięła się o wypust. W moim przypadku, żeby była oddalona przy normalnej pracy.
  • REKLAMA
  • #11 20997707
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Jest cała

Ale pewnie zabrudzona (tłuszcz) przemyj ją i delikatnie dogni do osi(zielona strzałka), tak z 1-2 mm.
    Złap pęsetą tam gdzie (czerwona strzałka), tylko nie złam bo będzie po zamiatane.
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków 8609439400_1710016669.jpg (144.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20997823
    mjakub
    Poziom 3  
    Odgiąłem, odtluscilem, natomiast chyba nie to jest kluczem. Zapadka cały czas jest dociskana do ośki. Coś musi ją ustawiać w tym położeniu. A blaszka z filcem ślizga się, natomiast nie wykonuje czy nie wymusza żadnego ruchu.

Jaki jest łańcuszek zdarzeń po zakończeniu odtwarzania bądź przewijania?
    Który element się napina/przeskakuje (czy co tam robi innego) gdy taśma dojdzie do końca?
  • #13 20998122
    DjZjawa
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj, czy wymieniłeś pasek od licznika? U mnie tak było że po sekundzie wyzwalał stop bo pasek był uszkodzony.
  • #14 20998146
    mjakub
    Poziom 3  
    Hej. W 9108 pasek licznika zdaje się nie jest powiązany z autostopem.
  • #15 20998156
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Odgiąłem

Miałeś dogiąć do oski sprzęgła.
    Pokaż jak ta blaszka teraz wygląda.
  • #16 20998182
    mjakub
    Poziom 3  
    prazol napisał:
    Miałeś dogiąć do oski sprzęgła

Tak, słownik mi zmienił :) dałem 1-2mm do osi. Tak że dociska "mocniej". Będę dopiero wieczorem, to wkleję zdj.
  • REKLAMA
  • #17 20998219
    prazol
    Poziom 25  
    A ta blaszka ślizga się po tej gładkiej części sprzęgła i czy ta gładka część sprzęgła się obraca (zielona strzałka)?.
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków K520.jpg (125 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 20998310
    mjakub
    Poziom 3  
    prazol napisał:
    A ta blaszka ślizga się po tej gładkiej części sprzęgła i czy ta gładka część sprzęgła się obraca

Ślizga, obraca.

Dodano po 3 [minuty]:

Zbliżenie na mechanizm z kołami zębatymi i metalową blaszką Pokaż jak ta blaszka teraz wygląda.[/quote]
  • #19 20998346
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Ślizga, obraca.

OK. zrób tak jak na zdjęciu, ta czerwona linia, a i sprawdzaj na silniczku.
    mjakub napisał:
    Jaki jest łańcuszek zdarzeń po zakończeniu odtwarzania bądź przewijania?
    Który element się napina/przeskakuje (czy co tam robi innego) gdy taśma dojdzie do końca?

Kaseta się kręci, całe sprzęgło też, blaszka jest ciągnięta do góry co powoduje ruch dźwigni w lewo i nie działa autostop.
    Koniec kasety, część sprzęgła przestaje się obracać, ta gładka z którą styka się blaszka, co powoduje, że dźwignia cofa się w prawo i auto stop wyłącza mechanizm.
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków 7565346000_1710078506.jpg (85.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20998408
    mjakub
    Poziom 3  
    prazol napisał:
    część sprzęgła przestaje się obracać, ta gładka z którą styka się blaszka

Czy to oznacza, że poszczególne elementy sprzęgła (te na wspólnej ośce) powinny obracać się względem siebie bez użycia siły?

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Blaszka jest teraz tak:
    Widok zbliżeniowy na mechanizm zębatkowy z metalową płytką i sprężynami.

Natomiast efekt:

:(
  • #21 20998848
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Czy to oznacza, że poszczególne elementy sprzęgła (te na wspólnej ośce) powinny obracać się względem siebie bez użycia siły?

Tak,z małym oporem.
    mjakub napisał:
    Blaszka jest teraz tak

Przy takim dogięciu to, musi działać, w moim jest mniej przygięte i działa bez problemu.
    Czy ta dźwignia nie ma luzu na tej osi (zielona strzałka)?
    Tam nie ma prawa być żadnego luzu,a na zdjęciu wygląda, że jest.
    Załączniki:
    • UNITRA ZRK M9108 - cykanie i wyłączanie po wymianie pasków 9832904300_1710091326.jpg (211.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20998898
    mjakub
    Poziom 3  
    prazol napisał:
    Kaseta się kręci, całe sprzęgło też, blaszka jest ciągnięta do góry co powoduje ruch dźwigni w lewo i nie działa autostop.
    Koniec kasety, część sprzęgła przestaje się obracać, ta gładka z którą styka się blaszka, co powoduje, że dźwignia cofa się w prawo i auto stop wyłącza mechanizm.

Hmm, zastanawia mnie że blaszka nie wykonuje ruchu-cały czas dolega do sprzęgła. Przez co jest ciągnięta? Przez tarcie filcu o talerz sprzęgła?

Dodano po 37 [sekundy]:

prazol napisał:
    Tam nie ma prawa być żadnego luzu,a na zdjęciu wygląda, że jest.

Nie ma luzu.
    Tyle tylko żeby się obracało, zero ruchu na boki.
  • #23 20999018
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    mjakub napisał:

Hmm, zastanawia mnie że blaszka nie wykonuje ruchu-cały czas dolega do sprzęgła. Przez co jest ciągnięta? Przez tarcie filcu o talerz sprzęgła?

Mam co prawda 8010, ale chyba autostop działa tak samo. Jeśli ta blaszka z filcem się nie rusza, to poszukaj przyczyny jej unieruchomienia. Może dostał się syf pod nią. Normalnie działa to tak, że dźwignia AS za każdym obrotem przesuwa się w położenie wykonawcze i "czeka", aż zahaczy ją taki ząbek. W tym czasie blaszka z filcem, trącym o gładkie koło, przesuwając się powoduje "zabranie" dźwigni do położenia wyjściowego, tuż przed zahaczeniem jej przez ten ząbek. Jak kaseta się zatrzymuje, to gładkie koło też. Wtedy blaszka nie cofnie już dźwigni, ząbej ją zahaczy i klawisz wyskoczy. Za małolata (połowa lat '80) dość długo z tym walczyłem i wiem jak działa ;-). Spróbuj ręcznie przeanalizować sekwencję zdarzeń, to dość proste rozwiązanie. Ale jeśli twierdzisz że blaszka z filcem jest nieruchoma to tutaj moim zdaniem jest przyczyna.

Dodano po 2 [minuty]:

Szczerze mówiąc nie bardzo mam kiedy, ale jak naprawdę nie dasz rady to w tygodniu przyniosę z garażu M8010 i nakręcę Ci filmik jak to działa ;-)

Dodano po 12 [minuty]:

Kurcze, tak sobie teraz usiłuję przypomnieć czy aby dobrze to opisałem. Szczerze mówiąc nie jestem już do końca pewny, jutro rozbiorę magnetofon żeby sprawdzić ;-). Nie da mi to spokoju jak nie zobaczę ;-). Mam tylko nadzieję że działa, bo nie używałem go chyba z ćwieć wieku... Po prostu szkoda wyrzucić wspomnienia ;-). A że mam gdzie trzymać...
  • #24 20999247
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    Przez co jest ciągnięta? Przez tarcie filcu o talerz sprzęgła?

Nie jest, dlatego to, nie działa jak powinno, jest zbyt duży poślizg, pewnie jest zatłuszczone na amen.

mjakub napisał:
    Filc jest delikatnie wyślizgany, natomiast zostało jeszcze 75% grubości.

Umyj go dobrze acetonem (czystym) i kółko też, lub zdrap do gołej blachy, w moim tak zrobiłem i działa do dziś.
    Zawsze można tam przykleić nowy filc, lub coś o podobnej strukturze.
    Nic nie tracisz bo i tak nie działa, a może się uda i będzie działać.
  • #25 20999332
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Na tej blaszce brakuje filcu. Dlatego mechanizm stuka. Nie trzeba nic tu doginać a tylko przykleić cieniutki nowy filc. W moim deku tak niedawno naprawiłem to nieszczęsne stukanie.
    Zbliżenie na mechanizm zegara z zaznaczonymi strzałkami miejscami brakującego filcu.[/quote]
  • #26 20999745
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    Do autora tematu.
    Potrafisz sprawdzić poprawność działania sprzęgła dowijania taśmy?
  • #27 21000473
    mjakub
    Poziom 3  
    Dzięki serdeczne za wyjaśnienia myśli technicznej naszych inżynierów minionej epoki. Co do zasady brzmi logicznie. Ale...
    Plastik na którym jest blaszka i haczyk porusza się luźno na osi. Wyczyściłem połączenie, puściłem ciut oleju (wiem, można zaszkodzić itd), nadmiar oczyściłem, filc (jest-może na zdjęciu słabo widoczny, ale jest) dostał aceton poprawiony ostatnim w domu spirytusem. Obecność tłuszczu wyeliminowana. Blaszka dogięta. Dociska. Wisienka na torcie-gładkie koło sprzęgła dostało nacięcia jak kiełbasa na ognisku-szyszka się zawstydzi jak zobaczy wzorek. Złożone, skręcone, nawet 1 śrubka nie została. Komplet nowych pasków? Proszę bardzo-jest.
    I....
    D. PA zbita. Jest dokładnie jak było. Ręce opadają.
    Jak delikatnie wspomogę haczyk odwodząc go od ośki z zaczepiający go wypustem to wszystko działa ok. Na Playu i przewijaniach. Jak zostawię samemu sobie, to (czasem! ) wytrzyma ze 2 obroty i haczy samoistnie.
    Zawieszam rozkminę na 2tyg, bo nie będzie mnie "pod sprzętem" ale to się nie może tak skończyć :D
    Pzdr

Dodano po 54 [sekundy]:

Józio17 napisał:
    Potrafisz sprawdzić poprawność działania sprzęgła dowijania taśmy?

Jeszcze nie
  • #28 21000804
    prazol
    Poziom 25  
    mjakub napisał:
    filc (jest-może na zdjęciu słabo widoczny, ale jest) dostał aceton poprawiony ostatnim w domu spirytusem.

To już nie jest filc, tylko stwardniały glut, któremu już nic nie pomoże, żadne mycie.
    Zdrap ten niby "filc" i daj nowy, lub zostaw samą blaszkę, ale wtedy będziesz musiał metodą prób i błędów ją z odpowiednią siłą "ustawić" dogiąć do tego gładkiego kółka.
    Tylko po tym Twoim "nacinaniu na kiełbaskę" to, nie wiadomo, czy to w ogóle będzie działać z filcem, czy bez niego.
  • #29 21001298
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 167
    Gdyby krawędż tego elementu miała być karbowana to taka byłaby. Swego czasu dużo tych mechanizmów przeszło mi przez ręce i nigdy nie kombinowałem przy tym kole. Powodem niewlaściwego działania autostopu był zbyt luźny pasek dowijania, niewłaściwie ustawione sprzęgło dowijania lub brak tego filcu na spręzynie. Jeżli magnetofon właściwie przewija, dowija taśmę na prawy talerzyk to stawiam na filc. Zakup samoprzylepne podkładki filcowe do mebli (cienkie - max 1mm) przyklej po docięciu do właściwego rozmiaru na odtłuszczona sprężynę, umyj spirytusem wszystkie powierzchnie cierne (bieżnie, paski itp.). Poskładaj do kupy i sprawdź czy pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem UNITRA ZRK M9108, który wyłącza się po włączeniu zasilania, a mechanika wydaje cyknięcia. Po wymianie pasków, urządzenie nie działa prawidłowo, co sugeruje problem z autostopem. Uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe ustawienie blaszki autostopu, zanieczyszczenie elementów mechanizmu, a także konieczność wymiany filcu na blaszkach. Wskazówki obejmują sprawdzenie luzu na osi dźwigni, czyszczenie elementów mechanicznych oraz odpowiednie ustawienie blaszki, aby zapewnić prawidłowe działanie autostopu. Użytkownik potwierdza, że blaszka nie wykonuje ruchu, co może być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA