logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem.

Alano166 21 Mar 2024 19:52 1245 19
REKLAMA
  • #1 21013922
    Alano166
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    Witam posiadam magnetofon Unitra zrk 8010 gdy wcisnę Play przez sekundę działa później się wyłącza wymieniłem filc oraz zębatki i pasek i problem występuje magnetofon grał pół godziny i problem wrócił.

• REKLAMA
  • #2 21013988
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Poskładaj go do końca włóż kasetę i dopiero wtedy zobaczysz czy działa prawidłowo. Takie objawy mogą występować ponieważ druga rolka stoi w miejscu, to jest zabezpieczenie na wypadek zerwania taśmy, żeby jej więcej nie odwijał.
  • #4 21016009
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    Alano166 napisał:
    i teraz jakim cudem

A no takim, że rozregulowałeś sprzęgło to, kółeczko z tą blaszką.
    Daj tą blaszkę na ten najniższy ząbek (czerwona strzałka), jak nie pomoże to, poluzuj, ten czarny korek (zielona strzałka).
    Ta gładka część sprzęgła (żółta strzałka) ma się obracać z wyczuwalnym oporem, a nie z bardzo dużym.
    To "mechanika" i wymaga regulacji, a nie "resetu", nie masz czy zmierzyć siły docisku to, musisz działać metodą prób i błędów.
    Da się to zrobić, bo też tak robię, nie mam przyrządów, wymaga to jednak czasu i cierpliwości.
    Oczywiście paski muszą być sprawne, nie porozciągane, ani zatłuszczone, i kółka z którymi pracują też nie mogą być zatłuszczone, brudne.
    Załączniki:
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. 15.jpg (142.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. 1.png (614.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21016412
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    Pomyśl.

Alano166 napisał:
    Kolejne pytanie jaki filc tam dać bo stary był już zużyty

Gdzie?
  • #8 21016548
    prazol
    Poziom 25  
    Użyj butaprenu itp. kleju, tylko nie kropelki, bo to dlatego filc twardnieje i odpada.
    Jeśli blaszka nie będzie z odpowiednią siłą przylegać do tego gładkiego kółka, to nie będzie ciągnąć dźwigni do góry i autostop będzie działać non stop.
    Jeśli nie ciągnie dźwigni, to delikatnie dognij blaszkę do osi kółka (czerwona strzałka).
    Jeśli kółko gładki przestaje się kręcić (koniec kasety), to dźwignia opada i autostop wyłącza mechanizm.
    Załączniki:
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. 3.png (402.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 21016678
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9243
    Ta dźwignia praktycznie biorąc pownina się poruszać na osi bez ŻADNEGO OPORU! Problemem autostopu jest najczęściej zbyut luźny pasek napędowy (ślizga się na kole autostopu) lub źle wyregulowany autostop - sprzęgło cierne. Sądząc po stanie mechaniki bardzo możliwe, ze filc ten (krążek w kole autostopu) jest tłusty i regulacja nie daje żadnej poprawy - zarówno powierzchnie wewnątrz kółka sprzęgła powinny być czyste odtłuszczone jak i sam krążek filcu - Kółka myjemy wacikiem do uszu zwilżonym IPA (żadne rozcieńczalniki!), a filc kładziemy na ręczniku papierowym nasączamy IPA i wyciskamy drugą warstwą ręcznika. Czynność należy powtarzać aż do uzyskania idealnej czystości krążka. Tak w ogóle to plastik z którego jest wykonana mechanika nie wymaga praktycznie smarowania - jeśłi już to na ośki wystarczy minimalna kropelka oliwy do maszyn precyzyjnych. Powierzchnie kółek mają być czyste - z tego co widzę nie są, a wręcz przeciwnie - widać zmianę koloru od kontaktu ze smarem czy olejem, a na metalowych elementach przyklejony olejem kurz.
    Praktycznie sprzęgło należy regulować za pomocą kasety dynamometrycznej - w wypadku jej braku wystarczy zdrowy rozsądek i obserwacja taśmy. Za duży moment zwijający taśmę - taśma ma tendencję do "schodzenie" z rolki dociskowej (gumowej) a taśma w kasecie nawinięta jest tak ściśle że może się wyciągnąć (i przez to szybciej się niszczy). Zbyt mały naciąg - taśma zwijana jest z luzem - w ekstremalnych wypadkach podczas potrząsania kasetę taśma potrafi się przemieszać wewnątrz kasety ( luz międzyzwojowy samej taśmy). Taka sytuacja również jest niedobra; taśma może nie mieć odpowiedniego napędu podczas odtwarzania a przy przewijaniu i gwałtownym zatrzymaniu potrafi się "marszczyć" na zwojach.
    A co do kawałka filcu wymuszającego wahanie się dźwigni autostopu - naprawdę trzeba by bardzo się postarać żeby filc sam odpadł. - Więc albo fabrycznie by źle sklejony: Butapren i to "prawdziwy" ew. klej na bazie silikonu - musi być elastyczny i względnie gęsty - Kropelka po wyschnięciu twardnieje a przy tym wsiąka w porowate materiały utwardzając je na kamień. Nie trzeba chyba wspominać ze zarówno sama blaszka jak i filc MUSZĄ być odtłuszczone?
  • #12 21017019
    prazol
    Poziom 25  
    Alano166 napisał:
    gdzie kupić taki?

Taki to, pewnie w ZRK.
    Są wkładki filcowe do butów, wytnij z niej, tylko z nowej, a grubość to, 1-2 mm, szerokość jak blaszka.
    Ja wywaliłem filc i też autostop działa, tylko bez niego jest trudniej to, ustawić, niż z filcem.
    Nie mam czym zrobić dobrego zdjęci, jak wygląda ta blaszka bez filcu i działa prawidłowo.
    Jak mi się uda zrobi to, zdjęcie, wrzucę.

Dodano po 12 [minuty]:

Udało się.
    Załączniki:
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. Blaszka.jpg (675.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21017204
    Alano166
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    podkleiłem wczoraj w nocy kawałek filcu butapremem i jakoś to się nie chce za bardzo przykleić.

Dodano po 53 [sekundy]:

prazol napisał:
    Alano166 napisał:
    gdzie kupić taki?

Taki to, pewnie w ZRK.
    Są wkładki filcowe do butów, wytnij z niej, tylko z nowej, a grubość to, 1-2 mm, szerokość jak blaszka.
    Ja wywaliłem filc i też autostop działa, tylko bez niego jest trudniej to, ustawić, niż z filcem.
    Nie mam czym zrobić dobrego zdjęci, jak wygląda ta blaszka bez filcu i działa prawidłowo.
    Jak mi się uda zrobi to, zdjęcie, wrzucę.

Dodano po 12 [minuty]:

Udało się.

O kurcze to dlaczego mi bez flicu to nie działa?
  • #14 21017491
    prazol
    Poziom 25  
    Alano166 napisał:
    jakoś to się nie chce za bardzo przykleić.

Smarujesz klejem blaszkę i filc i przylepiasz filc do blaszki.
    Nie czekaj aż klej wyschnie tylko, przylep jak jest mokry i zostaw w spokoju na dzień, dwa.
    Alano166 napisał:
    O kurcze to dlaczego mi bez flicu to nie działa?

Bo musi wszystko "grać", pasek(i), sprzęgło i blaszka.
    Jak pisałem cierpliwość i da się to, ustawić bez przyrządów.
  • #15 21017662
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Klejenie Butaprenem nieco różni się od klejenia innymi rodzajami klejów. Obie powierzchnie klejone muszą być posmarowane cieniutką warstwą kleju i pozostawione do wyschnięcia. Dopiero wówczas gdy klej będzie suchy (w tym wypadku max 10 minut) dociskamy klejone elementy do siebie tam mocno jak można. Po tym klejenie jest zakończone. Jeśli klej miał odpowiednią konsystencję, a powierzchnie klejone zostały właściwie odtłuszczone - musi trzymać. Aha - po dociśnięciu klejone elementy już nie mogą być poprawiane; należy więc od razu dobrze spasować klejone elementy - zanim jeszcze się zetkną ze sobą.

A co do pozostawienia gołej blaszki (w dodatku reklamowanie takiego rozwiązania jako równie dobrego) to Kolega winien się zastanowić nad sensem takiej porady - Filc zapewnia jednorodny opór mało zależny od siły docisku. Twarda blacha zarysuje w końcu (o ile już tego nie zrobiła) powierzchnię plastikowego kółka i tarcie będzie niejednorodne - a to z kolei przenosi się na taśmę. To nie hamulec samochodowy a cierne sprzęgło - tam należy zachować pewne zasady.
  • #16 21018236
    prazol
    Poziom 25  
    398216 Usunięty napisał:
    Klejenie Butaprenem nieco różni się od klejenia innymi rodzajami klejów.

Wiem jak się klei Butaprenem, kleiłem dla firmy elementy parę lat, więc wiem.
    To był klej nie taki jak teraz, jak się pomyliłeś, to już był amen, nie dało się tego rozerwać, więc trzeba było uważać, bo za popsuty materiał musiało się płacić z własnej kieszeni.
    398216 Usunięty napisał:
    Aha - po dociśnięciu klejone elementy już nie mogą być poprawiane; należy więc od razu dobrze spasować klejone elementy - zanim jeszcze się zetkną ze sobą.

Właśnie i dlatego lepiej połączyć elementy, kiedy klej jest jeszcze mokry, bo można poprawić, a połączenie jest równie mocne, jeśli klej jest dobrej jakości.
    398216 Usunięty napisał:
    A co do pozostawienia gołej blaszki (w dodatku reklamowanie takiego rozwiązania jako równie dobrego) to Kolega winien się zastanowić nad sensem takiej porady

Niczego nie reklamuję, i nie doradzałem, tylko napisałem, że działa bez filcu.
    Wiem, że tak jest, bo już tak działa od dwudziestu lat i nic się nie zaciera.
    Blaszka nie łapie żadnego brudu, kurzu i innego dziadostwa z otoczenia, tak jak filc, a i autostop działa szybciej niż z filcem (mniejszą powierzchnią się styka z kółkiem), czyli raczej jest mniejsze tarcie.
    Drugi magnetofon mam z filcem i działa wolniej.
  • #17 21018445
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    prazol napisał:
    Właśnie i dlatego lepiej połączyć elementy, kiedy klej jest jeszcze mokry, bo można poprawić, a połączenie jest równie mocne, jeśli klej jest dobrej jakości.
    No właśnie - nie jest. Butapren schnie "od wierzchu" a gdy zewnętrzna (cieniutka) warstwa wyschnie nie dopuszcza do uwolnienia z warstw pod spodem rozcieńczalników. W efekcie taki klej trzyma dużo słabiej, a w ekstremalnym wypadku nawet po miesiącu (o ile będzie jeszcze trzymać) nadal pod spodem jest nie zaschnięty.
    Dlatego na przykład dobrze jest lekko podgrzać (o ile to możliwe rzecz jasna) klejone elementy po ściśnięciu - wówczas podwyższona temperatura pozwoli na "ucieczkę" z głębszych warstw (a mowa tu o ułamkach milimetra) lotnych frakcji i tak potraktowana spoina będzie mocna i trwała latami.
    Przykład - kupiłem dawno temu obudowy w których wszystkie blachy były oklejone tworzywem (winyl?) drewnopodobnym. Kupiłem tanio (1/5 ceny oryginalnej) ponieważ wszystkie te okleiny odłaziły od aluminiowej blachy do której były pierwotnie klejone. Najprawdopodobniej (a daty produkcji i data kupna obudów na to wskazywały) obudowy po złożeniu stały w jakimś magazynie sklepu czy firmy około miesiąca - potem procedura przecenienia wadliwego towaru; w efekcie miały od pieczątki zakładu który je wytwarzał do momentu gdy je kupiłem - jakieś dwa miesiące - oczywiście okleiny same się przez ten czas nie przykleiły. Zastanawiałem się nad tym czy lepiej nie będzie usunąć zaschnięty klej z blach i nakleić jakieś nowe folie, albo wręcz pomalować blachy farbą. W końcu postanowiłem spróbować klejenia ponieważ warstwy kleju na blasze i folii przez ten czas stwardniały na kamień a przez to usunięcie starego kleju było niemożliwe bez uszkodzenia blach. Klejenie wyglądało następująco: POŁOŻYŁEM NA BLACHĘ ODKLEJONĄ OD NIEJ FOLIĘ PRZYKLEIŁEM PAPIEROWĄ TAŚMĄ ŻEBY SIĘ NIE PRZESUNĘŁA I NAKRYŁEM CAŁOŚĆ ARKUSZEM PAPIERU PAKOWEGO. WYRÓWNAŁEM POWIERZCHNIĘ (FOLIA LEKKO ODSTAWAŁA) I... PRZEPRASOWAŁEM CAŁOŚĆ MOCNO CIEPŁYM ŻELAZKIEM. Efekt? Do dziś folia trzyma się blachy.
    Nawet nie wymieniałem kleju, nie próbowałem go rozpuszczać! Po prostu uaktywniłem temperaturą klej.

Wbrew pozorom przykład podobny do tego z tematu - z jednej strony materiał przepuszczający lotne frakcje rozpuszczalnika kleju z drugiej blacha, która nie przepuści niczego. Klej - jak pisałem wcześniej) po wierzchu wyschnie i zablokuje wyschniętą warstwą migrację lotnych frakcji - w efekcie klej nigdy nie zwiąże do końca.
    prazol napisał:
    Blaszka nie łapie żadnego brudu, kurzu i innego dziadostwa z otoczenia,
    bo jak coś złapie to zeskrobie - nie wierzę by jej powierzchnia była tak idealnie gładka by nie rysowała przy okazji powierzchni koła - PLASTIKOWEGO koła. Z podręcznika Młodego mechanika to idealny przykłąd jak nie powinno się robić. A poza tym wszystkim - goła blacha (nawet gładka) plus gładka powierzchnia koła sprzęgła nigdy nie da takiego tarcia jak ten kawałek filcu. Tak wiec masz przy okazji odpowiedź czemu tyle się namęczyłeś ostawiając ten układ tak, by działał poprawnie. A wystarczyło dobrze nakleić kawalątek filcu...
    prazol napisał:
    Drugi magnetofon mam z filcem i działa wolniej.
    A co to ma do rzeczy? Obroty silnika reguluje się potencjometrem na regulatorze silnika i to od niego zależne są obroty a nie od sprzęgła dowijania! Jak sama nazwa wskazuje - sprzęgło to odpowiada za dowijanie taśmy - TYLKO dowijanie taśmy na szpuli taśmy odbieranej z rolki napędowej i wałka dociskającego taśmę do niego. Co prawda w tym samym zespole kół sprzęgła jest jeszcze drugie sprzęgło, ale ono z kolei odpowiada za zabezpieczenie taśmy przed nadmiernym naciągnięciem podczas przewijania - konkretnie po przewinięciu do końca. Wówczas blokuje się koło napędu talerzyka a nadal obracające się koło główne poprzez dźwignię z filcem nadal się obraca a dźwignia wyłączająca napęd zwalnia przez ten wahliwy plastik cięgło blokady klawiszy. Blokada się przesuwa, zwalnia zaczep klawisza przewijania (lub odtwarzania ) ten odskakuje i przez to następuje rozsprzęglenie napędu z silnika do talerzyków. Mechanika w tych kaseciakach (POLSKI PATENT!) jest dość prosta a jednocześnie bardzo sprawnie działajaca - warunek jest jeden - czystość i poprawna regulacja sprzęgieł. O ile wszystko jest złożone poprawnie (i nie ma żadnych domorosłych patentów) jest praktycznie niezniszczalna. Mam do dziś sprawny M8011 który swego czasu pracował po jakieś 6 godzin non stop co dzień (przegrywanie taśm z matki na demo) w sumie przepracował w ten sposób kilka lat, później już nieco mniej był eksploatowany ale po kilka godzin dziennie grał. Jedynie co w nim wymieniłem (po zakupie od razu wymieniona głowica na szklaną plus regulacja mechaniki i strojenie elektroniki) to dwa komplety pasków napędowych - jak na prawie 50 lat używania chyba niezły wynik?
  • #18 21018554
    prazol
    Poziom 25  
    398216 Usunięty napisał:
    Klej - jak pisałem wcześniej) po wierzchu wyschnie i zablokuje wyschniętą warstwą migrację lotnych frakcji - w efekcie klej nigdy nie zwiąże do końca.

Tak, przy dużych powierzchniach, a tu to milimetry materiału, który jest przepuszczalny.
    Kleiłem tak różne małe elementy i trzyma do dziś, tylko musi być klej, a nie jakieś gluty udające klej, jakie teraz sprzedają.
    398216 Usunięty napisał:
    A co to ma do rzeczy? Obroty silnika reguluje się potencjometrem na regulatorze silnika i to od niego zależne są obroty a nie od sprzęgła dowijania!

Nic nie pisałem o obrotach, tylko o autostopie, temat jest o autostopie.
    398216 Usunięty napisał:
    bo jak coś złapie to zeskrobie - nie wierzę by jej powierzchnia była tak idealnie gładka by nie rysowała przy okazji powierzchni koła - PLASTIKOWEGO koła.

Słabo widać, ale nie widzę jakichś poważnych uszkodzeń na tym kółku.
    Załączniki:
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. kółko.jpg (495.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 21019089
    prazol
    Poziom 25  
    Kolega Alano166 gdzieś zniknął, ale zapytam, czy ten tryb zębatka dobrze pasuje na ośkę, nie ma luzów?
    Jakieś dwa lata temu kupiłem te czerwone i nie są za dobrze wykonane, mają za duży luz na osi,
    wtedy nie było innych ofert, a może nie widziałem.
    Załączniki:
    • Unitra ZRK M8010 Play cały czas odskakuje, problem z autostopem. x.png (125.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem Unitra ZRK M8010, który po wciśnięciu przycisku Play działa przez chwilę, a następnie się wyłącza. Po wymianie filcu, zębatek i paska problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być rozregulowane sprzęgło lub zanieczyszczone elementy mechaniczne. Wskazówki dotyczące regulacji sprzęgła oraz czyszczenia kółek mechanizmu są podawane, a także porady dotyczące użycia odpowiedniego filcu do sprzęgła. Użytkownik pyta o grubość filcu i miejsce zakupu, a także o problemy z klejeniem filcu do blaszki. Dyskusja obejmuje również różne metody klejenia i ich efekty na działanie autostopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA