logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAS24463PL/07 wybór pompy odpływowej Hanning DP025 czy EBS0260112?

tko7 10 Mar 2024 12:10 1050 27
REKLAMA
  • #1 20998015
    tko7
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Padła mi pompa odpływowa w pralce Bosch Logixx 8 WAS24463PL/07. Pralka raz ładnie odpompowywała wodę, ale często buczało i wywalało błąd E18. Rozkręciłem, sprawdziłem filtr, drożność odpływu i zdecydowałem się wymienić pompę.

Tu mam problem po na pompie jest oznaczenie Hanning DP025-263 A01 230V 30W i taka kompletna pompa jest na north.pl w cenie 328 zł za oryginał: Pompa odpływowa kompletna (silnik + obudowa) do pralki Siemens 00145093 DP025-263 https://north.pl/karta/pompa-odplywowa--00145093--do-pralki-siemens-bosch,732-WG-0154.html

Jednak wyszukując na tej samej stronie pompę po modelu pralki jest pompa (też oryginał) w cenie 420 zł z opisem: Pompa odpływowa kompletna do pralki WAS24463PL/07 (Bosch) EBS0260112 https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...pl-07--bosch--ebs0260112,8B9-7W-CMM1-J66.html

Teraz zgłupiałem i nie wiem co kupić. Dodam że na zdjęciach obie nieznacznie różnią się od tego co wyjąłem z pralki. Wiadomo, że bez pralki ciężko przetrwać dłużej niż 3 dni, więc pytanie do Was - czy zamówić pompę po modelu pompy czy też modelu pralki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20998055
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    No to kup tą, i silnik przełóż jak nie będzie pasować obudowa.
    https://allegro.pl/oferta/pompa-pralki-pralki-bosch-wan-4-vario-perfect-12370527391
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20998690
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6892
    tko7 napisał:
    Dodam że na zdjęciach obie nieznacznie różnią się od tego co wyjąłem z pralki.

Różnić się mogą, ważne by pasowały. Szuka się wg numeru serwisowego pralki.
    Firma North ma zamiennik na silniki Askoll, więc nie ma co dumać i cudować tylko zamawiać. Cena dobra, orginałowi nie ustepuje, a może i nawet jest lepsza:
    https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...ki-was24463pl-07--bosch-,SN5-2M-ZMM1-J66.html
  • #5 20998692
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Mogłeś kupić na porządnym silniku Askoll za ponad połowę ceny a kupiłeś znów chińczyka: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa--292075--do-pralki-bosch-siemens,613-EW-0343.html
    Kolego @Jakubserwis autor nie przełożył by silnika do oryginalnego korpusu pompy. Pasuje również silnik z takiej pompy: https://majsteragd.pl/polar-pompa-pralki-pdg-pdh-pdf-pds-pdc,id7111.html
  • #6 20998885
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    To co podlinkowałem, nie jest tym co autor zamówił kolego @Kenworth 18, to co w moim linku jest jak najbardziej ok.
  • #7 20998901
    tko7
    Poziom 4  
    Ale te pompy Askoll mają 40W, a u mnie jak byk 30W. Czy to nie byłby problem?
  • #8 20998918
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Nie ma znaczenia te 10W ale wysłałem link do oryginału Copreci, lub dobrej podróbki :) bo dziś to nie wiadomo.
  • Pomocny post
    #9 20998939
    mrice
    Moderator AGD
    tko7 napisał:
    Ale te pompy Askoll mają 40W, a u mnie jak byk 30W. Czy to nie byłby problem?

Żadna różnica. Modul utrzyma do 200W, a takiej pompy nie znajdziesz do pralki.
  • #10 21001976
    tko7
    Poziom 4  
    Ponieważ wysyłka pompy z Allegro miała być później, to zamówiłem pompę Askoll. Pierwsze pranie i wtopa. Przy odpompowaniu pełno wody wokół pralki. Wygląda na to, że pompa przecieka na łączeniu z obudową. Po zdjęciu dolnej obudowy i wpuściłem trochę wody do pralki uruchamiając na chwilę program, a następnie włączając odpompowanie. Widać krople wody lecące z pompy i czy da się to uszczelnić?
    Bosch WAS24463PL/07 wybór pompy odpływowej Hanning DP025 czy EBS0260112?20240312_2..749.jpg (1.15 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21001980
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    tko7 napisał:
    Czy da się to uszczelnić

Takich rzeczy się nie robi - to niebezpiecznie i niefachowe.

Powinna być kupiona i założona pompa 00145338 lub 00145777.
  • #12 21001997
    tko7
    Poziom 4  
    @AsReeX
    Czyli nie można odkręcać silnika od obudowy w przypadku gdy mocowania nie pasują? Czekam na dostawę pompy Hanning, ale ze zdjęć wynika, że są inne mocowania (na 3 śruby). Planowałem przełożyć nową pompę do starej obudowy...
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #13 21001999
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    tko7 napisał:
    Czyli nie można odkręcać silnika od obudowy w przypadku gdy mocowania nie pasują?

To wszystko jest rzeźba xD

Oczywiście cena pompy w B/S/H to jakiś kabaret, także trzeba szukać w/g tych numerów zamiennika (razem z korpusem).
  • #14 21002085
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wyślij to zdjęcie do sprzedawcy bo należy Ci się zwrot pieniędzy. Pierwszy raz widzę taki wyciek z nowej pompy. Może podwinął się oring uszczelniający przy montażu w fabryce, ale najpierw spróbuj zwrócić część a jeżeli sprzedawca będzie robił problemy to dopiero wtedy możesz oddzielić pompę od korpusu i sprawdzić co się stało. Nie będziesz przecież kupował kilku pomp.
  • #15 21002291
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ja bym nawinął taśmę teflonową na uszczelkę, a przed tym sprawdził co tam się wydarzyło. Bo inaczej to miesiąc będziesz pralkę naprawiał.

Dodano po 2 [minuty]:

AsReeX napisał:
    Takich rzeczy się nie robi - to niebezpiecznie i niefachowe.
    Gdyby tak nie robić, to kolejne naście% sprzętu, szło by na złom z racji nieopłacalności naprawy.
  • Pomocny post
    #16 21002660
    mrice
    Moderator AGD
    Kupiłeś sam silnik czy jak ?
    Oring uszczelniający na miejscu ?

Dziesiątki tych silników nazakładałem i nigdy problemu wyciekowego nie miałem.
  • #17 21003832
    tko7
    Poziom 4  
    Poprawiłem uszczelkę między pompą i obudową (chyba była zgnieciona) i teraz z samej pompy nie cieknie.
    Pierwsze krótkie pranie i wszystko działało. Kolejne pranie - pralka wirowała, odpompowywała i wyglądało ok, ale niestety znowu pod koniec wyskoczył błąd E18. Po resecie uruchomiłem program samego wirowania (bez płukania) i pod koniec takie dźwięki było słychać ...

Tak jak pisałem wcześniej przewody są raczej drożne, nie sprawdzałem tego w środku pralki, ale po dmuchnięciu nie ma żadnego "oporu". Dodam że woda spływa do wspólnego małego syfonu dla pralki i zmywarki, ale akurat zmywarka nie była podłączona (sam syfon też sprawdzony).
    Czy ktoś coś może jeszcze zaproponować do sprawdzenia? Czy te dźwięki na filmie coś sugerują?
  • Pomocny post
    #18 21003914
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wszystko jest ok biorąc pod uwagę pracę pompy. Po prostu pracowała już na "sucho" bo usunęła całą wodę ze zbiornika. Co do błędu to odkręć filtr pompy odpływowej tylko podłóż ręcznik itp. bo wyleje się trochę wody, następnie do kubka lub szklanki nalej wody i wlej tą wodę bezpośrednio do bębna przez otwarte drzwi bębna. Jeżeli woda wypłynie od razu pompą to jest ok a jeśli będzie się sączyła powoli to masz jeszcze mały zator w wężu łączącym zbiornik pralki z pompą.
  • #19 21003922
    tko7
    Poziom 4  
    Ze względu na problemy z oringiem pomiędzy pompą spustową a obudową pompy, kilka razy musiałem spuszczać wodę z bębna - najpierw otwierałem ten czarny "dzyndzel", który widać na moim filmie z pracą pralki (woda bardzo ładnie spływa), a potem odkręcałem sam filtr i wylewa się reszta wody.
    Jakieś inne możliwe rozwiązania? Błąd E18 wskazuje na pompę, a obawiam się, że nawet ta stara jest dobra, bo na nowej pompie Askoll dokładnie to samo...
  • #21 21004006
    tko7
    Poziom 4  
    Jeżeli chodzi o samo pranie, to w momencie jak wywala błąd E18 to pranie jest mokre. Dopiero po uruchomieniu programu "płukanie i wirowanie" + wyłączenie płukania jest odwirowane, ale tak jak widać na filmie we wcześniejszym poście, program nie chce się skończyć.

Co do hydrostatu... że pobór wody jest raczej odpowiedni - najpierw woda jest wlewana, potem bęben zakręci parę razy i znowu dopuszcza wodę. Widzę że to nie jest droga cześć, a wymiana bardzo prosta, ale znowu kupować coś nie mając pewności gdzie tkwi problem...
    W jaki sposób można sprawdzić czy hydrostat jest sprawny?

Jeszcze jedna rzecz... od kilku/kilkunastu tygodni pralka w pewnym zakresie obrotów przy wirowaniu trochę tłukła - tak jakby od wibracji jakiś element dotykał innego. Już kiedyś zdjąłem pokrywę i próbowałem znaleźć przyczynę, ale nie ma pojęcia od czego taki stukot. Jak obroty są wyższe, to problem zanika. Może od tych wibracji i stukotania coś się podziało (hydrostat?)...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 21004033
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    tko7 napisał:
    W jaki sposób można sprawdzić czy hydrostat jest sprawny?
    Na sam początek to przed wyrzuceniem błędu ściągnij wężyk od hydrostatu i zobacz czy odwiruje.

Dodano po 3 [minuty]:

A no i standardowo grzałkę trzeba pomierzyć, zawsze zaczynam od tego, na wszelkie czkawki.
  • #25 21005538
    tko7
    Poziom 4  
    Ciąg dalszy przygód z pralką...
    Dziś ponownie rozkręciłem pralkę z przodu + dodatkowo z tyłu.
    Sprawdziłem rękaw łączący bęben pralki z pompą odpływową - czysto
    Zdjęcie elementu pralki - węża odpływowego z usuniętym wężykiem.
    Sprawdziłem zbiornik odpowietrznika do hydrostatu. Było trochę osadu, ale na pewno nie był zatkany na całym przekroju.
    Wnętrze pralki z widocznymi przewodami i elementami montażowymi po jej rozkręceniu. Rura odpływowa pralki z widocznym osadem.
    Ściągnąłem też czarny wężyk od tego odpowietrznika i szukając drugiego końca zauważyłem, że to urządzenie do którego był podpięty (na zdjęciu widać już sytuację po zdjęciu wężyka) nie jest na swoim miejscu. Może to być mój błąd, bo coś kojarzę, że rozkręcając pralkę za pierwszym razem chciałem dobrać się do węża odpływowego wewnątrz pralki i chyba go później nie założyłem na miejsce.
    Czy to mógł być powód moich problemów? Dziś zrobiłem pranie, ale woda odpływała do wanienki i wiadra, zamiast do odpływu w ścianie. Efekt - bardzo ładnie się uprało, widać było jak woda płynie całą szerokością węża.
    System rur podłączonych do pralki, z widocznym zaworem i fragmentem węża. Woda wylewająca się z węża do zielonej wanienki.
  • #27 21005667
    tko7
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    Tak, syfon też jest winą błędnej pracy urządzenia.

Syfon też był rozkręcony i sprawdzony. Zastanawiam się nad tym czy coś w odpływie w ścianie sie nie przytkalo, chociaż zmywarka nigdy nie sygnalizowała problemu z odpompowaniem wody?
  • #28 21029719
    tko7
    Poziom 4  
    Myślę, że czas zamknąć temat. Od ostatniego wpisu wykonane kilkanaście prań i bez żadnego problemu. Co ciekawe zupełnie ucichł tez stukot o którym pisałem (#21). Zgodnie z Waszymi sugestiami dobrałem się do odpowietrznika hydrostatu i potem doszedłem do samego hydrostatu (tak chyba nazywa się ten czarny element widoczny na foto), który jakimś cudem nie był włożony na swoje miejsce. Dodam że wężyk był do niego wpięty, zdjąłem go tylko żeby sprawdzić czy jest drożny.
    Teraz nie wywala żadnych błędów, a stukanie zupełnie ucichło. Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Osoba trzyma hydrostat pralki, który jest połączony przewodami elektrycznymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pompą odpływową w pralce Bosch Logixx 8 WAS24463PL/07, która często buczała i wyświetlała błąd E18. Po rozkręceniu pralki i sprawdzeniu filtra oraz drożności odpływu, zdecydował się na wymianę pompy. Użytkownik rozważał zakup dwóch modeli: Hanning DP025 oraz EBS0260112, które różniły się ceną i wyglądem. Ostatecznie wybrał pompę Askoll, jednak po jej zainstalowaniu wystąpiły problemy z przeciekami oraz ponownym błędem E18. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie hydrostatu oraz drożności węży, a także wymianę amortyzatorów. Po dalszych próbach i naprawach, użytkownik zidentyfikował problem z odpowietrznikiem hydrostatu, co ostatecznie rozwiązało jego problemy z pralką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA