logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama FAAC 741 nie zatrzymuje się - problem z krańcówką magnetyczną

Venone 11 Mar 2024 12:24 2100 10
REKLAMA
  • #1 20999496
    Venone
    Poziom 7  
    Ocena: 2

Cześć :)
    Potrzebuję pomocy z napędem do bramy FAAC 741. Po zimie pojawił się problem z krańcówką magnetyczną przy zamykaniu bramy. Brama nie zatrzymuje się i uderza w słupek (mam zadany czas pracy bramy więc wyłącza się po ok. pół sekundy) - przy otwieraniu problemu nie ma. Sprawdzałem magnesy i okazało się, że przy otwieraniu dioda FCO gaśnie, z kolei FCC nie gaśnie przy przekraczaniu krańcówki - co ciekawe gdy zdemontowałem magnes i przykładałem go ręcznie to dioda gaśnie (początkowo myślałem, że nie jest w osi czujnika, ale okazało się, że dioda gaśnie jedynie wtedy gdy magnes jest "do góry nogami", a jeśli ustawiony jest normalnie, to niezależnie od usytuowania nie wywołuje reakcji czujnika. Jeśli wiecie, jak rozwiązać problem, to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20999510
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Standardowa awaria w tym napędzie. Wymiana czujnika krańcówek na nowy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20999968
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Przerabiałem temat. Magnes włożyc odwrotnie i będzie dobrze.
  • #5 20999979
    Venone
    Poziom 7  

Zdemontowałem właśnie magnes i sprawdzałem jak to w środku wygląda, okazało się że magnes się obrócił. Ustawiłem go, ale okazuje się, że w każdym położeniu gaśnie tylko dioda FCA, przy obu magnesach. Obracanie wadliwego magnesu nic nie daje. To kwestia wadliwego już magnesu, czy jakichś ustawień napędu? Z tego co kojarzę, to przy jednym magnesie powinna gasnąć dioda FCA, a przy drugim FCC.
  • #6 21000478
    kotbury
    Jak ten magnes się obrócił? To spora sztabka w plastikowej obudowie, na dodatek niesymetrycznej (nie da się założyć w stopkę do góry nogami ani przodem do tyłu). Chyba że cały zestaw wyleciał z oprawy, rozpiął się, magnes wypadł i włożyłeś go na odwrót... .
    Do rzeczy - w obu krańcówkach jest taki sam magnes i tak samo ustawiony. Tyle że krańcówka otwarcia podjeżdża do czujnika końcem z biegunem powiedzmy S, a krańcówka zamknięcia od drugiej strony biegunem przeciwnym czyli N.
    Schemat z magnesami ustawionymi w różnych kierunkach

Testowo jedną z krańcówek (obojętnie którą, lepiej tę nierozbieraną) przysuń od jednej strony czujnika, potem nie obracając jej od drugiej.
    Ilustracja pokazująca magnes w prostokątnej obudowie z zaznaczeniem biegunów magnetycznych S (po lewej) i N (po prawej) oraz wskazującą strzałkę w kierunku czarnego prostokąta.
    Schemat działania magnesu w obudowie pokazujący kierunek biegunów S i N
    W obu przypadkach powinna zgasnąć inna LEDa (tzn np u góry FCA, u dołu FCC, lub odwrotnie)

Jeśli, jakbyś nie podsuwał - gaśnie tylko jedna z LEDów krańcówek, na 99% uszkodzony jest czujnik. Jeśli chcesz szybko i prosto - wymiana. Jeśli masz zacięcie majsterkowicza - na siłę da się z obudowy czujki wyskubać płytkę z magnesikiem i kontaktronami czujnika, wymienić oba kontaktrony i zalać ponownie termoglutem lub żywicą.

Jak napisałem wcześniej - to praktycznie jedyna (poza eksploatacyjnym uszkodzeniem kondensatora silnikowego) często występująca usterka tego napędu.
  • REKLAMA
  • #7 21000510
    dr. No
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Też miałem podobnie. Prubowałem kombinować z magnesami. Ba, nawet napend do góry nogami ustawiałem i nic, tylko nie zatrzymywał sie przy zamykaniu a wcześniej przy otwieraniu. Fachowiec przyszedł i wymienił taki czujnik z przewodami i jest dobrze. Skasował 500. 250 za czujnik i 250 za odwrócenie napendu.
  • #8 21000549
    kotbury
    Ja tam nie zamierzam wchodzić fachowcom w drogę - jeśli chce się być bohaterem w swoim domu to czujka kosztuje niewiele ponad 150 zł ( https://www.ceneo.pl/76181785;pla?se=obGX5S8f...MI5uHa2aLthAMVVguiAx3MrQ14EAQYByABEgIp7PD_BwE ) a kwestia zmiany kierunku bramy to kilka kliknięć w przyciski centrali (która to czynność, jeśli wcześniej napęd pracował poprawnie - jest zbędna). Albo nie wnikasz w technikalia i płacisz.
  • #9 21000900
    szpilakonrad
    Poziom 8  
    Wiem z doświadczenie że nie w każdym przypadku taka awaria to wina kontaktronu. Miałem przypadek rozmagnesowanego wyłącznika krańcowego (magnesu) po prostu tak stracił na mocy że kontrakton reagował jak był 5mm od tej krańcówki. Choć tak jak wspominał kolega kotbury obstawiał bym kontrakton to bardzo częsta awaria.
  • #10 21000939
    Venone
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedzi :) Napiszcie mi jeszcze proszę, czy każda z krańcówek ma wyłączać osobno diodę FCA i FCC i czy poza wymianą kontraktonów jest jakaś regulacja na centralce (wiem tylko że jest spowolnienie przed i po wykryciu magnesu).
  • #11 21117411
    marcinmikolajczyk4
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem . Wymieniłem czujnik z kontaktronami i niestety problem nie zniknął. Przyczyną okazał się zimny lut na gnieździe gdzie wtyka się czujnik. Płyta główna nie jest w żaden sposób zabezpieczona przed wilgocią.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem do bramy FAAC 741, który nie zatrzymuje się przy zamykaniu, co prowadzi do uderzenia w słupek. Po sprawdzeniu krańcówki magnetycznej, zauważył, że dioda FCO gaśnie przy otwieraniu, a FCC nie gaśnie przy zamykaniu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z wadliwego magnesu lub czujnika krańcowego. Wymiana czujnika na nowy jest często zalecana, a także sprawdzenie poprawności ustawienia magnesów. W jednym przypadku problem okazał się być spowodowany zimnym lutem na gnieździe czujnika. Użytkownik pyta o regulacje na centralce oraz o to, czy każda krańcówka powinna wyłączać osobno diody FCA i FCC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA