logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny konwerter światłowód <-> ethernet w sieci domowej, do internetu z Play'a (playbox)

klarki 11 Mar 2024 12:48 4257 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy da się zamienić światłowód z Playboxa na Ethernet przez mediakonwerter i postawić router w innej szafie, a jeśli nie, to jakie jest sensowne rozwiązanie?

Nie, proponowany mediakonwerter światłowód–Ethernet nie zadziała z Playboxem, bo na wejściu operatora nie masz zwykłego Ethernetu, tylko tor GPON/ONT, a port WAN w Playboxie to światłowód z wkładką SFP [#21000141][#21000987][#21001196] Żeby to działało, światłowód musi być wpięty bezpośrednio w wkładkę SFP operatora w routerze, więc „przepuszczenie” sygnału przez RJ45 i z powrotem do światłowodu nie rozwiązuje problemu [#21000141][#21000847] Najpraktyczniejszym wyjściem jest po prostu dłuższy patchcord światłowodowy i przeniesienie Playboxa/routera w miejsce, gdzie może stać bezpiecznie [#21000145] Ewentualnie można myśleć o własnym routerze z wejściem WAN SFP i użyciu tej samej wkładki operatora, ale to już zależy od zgodności sprzętu, parametrów optyki i uwierzytelnienia po stronie Play [#21004302][#21004435] Rozwiązanie z dwoma konwerterami SFP–RJ45–SFP jest co najwyżej eksperymentem i według odpowiedzi na forum ma małe szanse powodzenia [#21000847][#21000141]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20999542
    klarki
    Poziom 10  
    Witam

Szukam rozwiązania które pomogłoby umieścić olbrzymi router playbox w szafie, do której mam doprowadzony kabel ethernet. Sygnał internetowy mam w skrzynce bezpieczników z światłowodu zainstalowanego przez dewelopera, tam też mam przyłącze ethernet (wyjście ethernetu jest w docelowej szafie). Router playbox ma wyjmowany moduł SFP

Planuję zakupić poniższe urządzenie konwertujące sygnał światłowodowy na ethernet, z modułem SFP, pytanie czy internet będzie w takiej konfiguracji działał, a jeśli nie, to czy możliwe jest inne rozwiązanie

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet.../mc220l-media-konwerter-1xsfp-gb-1xrj45-1000m

Skrzynka bezpieczników z światłowodem i gniazdem ethernet
    Skrzynka bezpieczników z urządzeniem Fibrain i kablami światłowodowymi.

Router playbox który ma się znaleźć w szafie po drugiej stronie kabla ethernet
    Tył routera Playbox z portami LAN, USB i złączem SFP. Cylindryczny router Playbox z fioletowym światełkiem na podstawie, umieszczony na podłodze przy ścianie.
  • REKLAMA
  • #2 20999596
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    klarki napisał:
    Planuję zakupić poniższe urządzenie konwertujące sygnał światłowodowy na ethernet, z modułem SFP, pytanie czy internet będzie w takiej konfiguracji działał

Jeśli myślisz o dosłaniu tak netu ze światła do Playboxa na ethernet, to nie, nie zadziała.
    klarki napisał:
    a jeśli nie, to czy możliwe jest inne rozwiązanie

Światłowód, musi być wpięty wprost we wkładkę SFP operatora i umieszczony w routerze operatora.
    Nic innego nie zadziała i jest nawet zabronione w regulaminie operatora.
  • #3 20999659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20999675
    klarki
    Poziom 10  
    moim problemem jest to, że nie mam miejsca przy skrzynce bezpieczników na ten router (skrzynkę multimedialną) - mam małe dziecko i koty, i nie mam półki na której mógłbym tutaj ten router postawić. Za to miejsce na niego jest w szafie, do której prowadzi kabel ethernet wmurowany w ścianę. Dlatego myślę o konwerterze światłowód <-> ethernet który jeszcze będzie potrafił zdekodować sygnał internetowy z Play'a

Dodano po 1 [minuty]:

>>20999596

dlatego urządzenie, które podlinkowałem wyposarzone jest w gniazdo SFP, do którego chcę przepiąć ten moduł SFP od play'a, przekonwertować sygnał na ethernet i puścić dalej do szafy, w której umieszczę router wifi
  • #5 20999691
    KOCUREK1970
    klarki napisał:
    latego urządzenie, które podlinkowałem wyposarzone jest w gniazdo SFP, do którego chcę przepiąć ten moduł SFP od play'a, przekonwertować sygnał na ethernet i puścić dalej do szafy, w której umieszczę router wifi

To i tak nie zadziała.
    klarki napisał:
    Dlatego myślę o konwerterze światłowód <-> ethernet który jeszcze będzie potrafił zdekodować sygnał internetowy z Play'a

To też nie zadziała.
    Portem WAN w PlayBoxie jest port i wkładka SFP.
  • #6 20999713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20999726
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Przypuszczam, że autor chce zrobić coś takiego, jak na poniższym obrazku. Ale czy to ma prawo działać, nie mam pojęcia.
    Schemat połączeń sieciowych z mediakonwerterami i światłowodami.
  • REKLAMA
  • #8 20999781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20999814
    bednarus3
    Poziom 17  
    To jest raczej gniazdo abonenckie, nie ONT, bo nie widzę zasilania do tego. Co do trzeciej prawdy, to możesz mieć rację. Zresztą napisałem przy tym rysunku, że nie mam pojęcia, czy to będzie działać.
    Do autora: To co narysowałem, to są tylko moje rozważania nie podparte żadna wiedzą, ani praktyką. Prawdopodobieństwo, że takie rozwiązanie nie będzie działać jest bardzo duże.
  • #10 20999983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21000109
    klarki
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie, poniżej przedstawiam schematy

Rozwiązanie wykonane przez Playa (niezadowalające z powodu braku miejsca na router)

Schemat połączenia światłowodowego z routerem Play

Rozwiązanie, które chcę przetestować, pytanie czy ma szansę zadziałać:

Schemat połączeń sieciowych z konwerterem i routerem

Dodano po 1 [minuty]:

wchodzi w grę też rozwiązanie podobne do tego co sugerował bednarus3, czyli gniazdo abonenckie <-> konwerter światłowód / ethernet <-> konwerter ethernet / światłowód <-> router play w szafie
  • Pomocny post
    #12 21000141
    KOCUREK1970
    klarki napisał:

Powtórzę ponownie, NIE, nie zadziała.
    klarki napisał:
    wchodzi w grę też rozwiązanie podobne do tego co sugerował bednarus3,

Jeśli gdziekolwiek znajdziesz informację, jaką długość fali stosuje Play na swoim świetle i uda się Tobie zakupić takie wkładki do mediakonwerterów i sam ethernet w mediakonwerterze czegoś nie wytnie - to może, przez duże może to zadziała.
  • Pomocny post
    #13 21000145
    bednarus3
    Poziom 17  
    klarki napisał:
    To, co proponujesz, nie będzie działać, ponieważ do urządzenia Playbox musi być podłączony światłowód. Najlepiej będzie kupić tego samego rodzaju, ale dłuższy przewód światłowodowy z gotowymi złączami, schować go w listwie przypodłogowej i doprowadzić do miejsca, gdzie bezpiecznie będzie mógł stać wspominany tu Playbox. Jedynym mankamentem będzie to, że przewód będzie widoczny na ścianie pomiędzy szafką multimedialną, gdzie jest gniazdo abonenckie, a listwą przypodłogową.

KOCUREK1970 napisał:
    klarki napisał:

Jeśli gdziekolwiek znajdziesz informację, jaką długość fali stosuje Play na swoim świetle

To akurat nie musi być problem, ponieważ urządzenie operatora wyposażone jest w moduł SFP i jest szansa odczytania z niego modelu, a co za tym idzie ustalenie parametrów wiązki świetlnej.

Niemniej moje rozważania należy traktować jako eksperyment, a nie jako fachowe rozwiązanie i odradzam jego stosowanie, bo jak napisał kolega KOCUREK1970, szansa oczekiwanego działania jest mała.
  • #14 21000784
    klarki
    Poziom 10  
    Niestety puszczenie światłowodu w listwie przypodłogowej nie jest możliwe, gdyż po drodze są drzwi. Pozostawienie routera na podłodze też nie jest dobre, bo już mi raz koty potrąciły router i wyrwały światłowód z gniazda, przez co musiałem zapłacić 250zł za spawanie, a skrzynka abonencka jest w korytarzu przy drzwiach wejściowych, przez co jest tam duży ruch.

Mogę puścić światłowód sufitem, mam do tego 10m patchcord, ale będzie to brzydko wyglądało, i żal mi wiercić otwór w szafie na ten patchcord (no chyba, żeby go przez drzwiczki puścić - tylko wtedy ryzykuję uszkodzeniem kabla) dużo bardziej wolałbym znaleźć jakieś rozwiązanie które wykorzystywałoby tą skrętkę którą już mam puszczoną pod tynkiem, a w miejscu w którym planowałem router, oprócz gniazda wyjściowego ethernet, jest też gniazdo zasilania.

Ew. jeszcze mogę umieścić router na innej szafce pod sufitem, która jest bliżej, niestety jednak brakuje tam gniazdka zasilania, więc po ścianie do tej szafki musiałby by biegnąć dwa kable, w tym gruby zasilający

Pytanie, dlaczego jest taki problem z konwersją tego sygnału z światłowodu na skrętkę? Jaką funkcję tutaj ma ten moduł SFP? Czy w nim zachodzi dekodowanie sygnału? Jeśli chciałbym wypróbować rozwiązanie z dwoma konwerterami światłowód <-> ethernet <-> światłowód, to czemu potrzebuję trzech zgodnych modułów SFP?
  • Pomocny post
    #15 21000847
    bednarus3
    Poziom 17  
    Potrzebowałbyś dwóch modułów SFP zgodnych z tym, co jest teraz zamontowany w Playbox. Jeden z identyczną długością fali dla transmisji i odbioru, drugi z odwróconymi wartościami. I tylko tyle możesz zrobić, czyli zachować zgodność fizyczną. A czy pod względem logicznym, to będzie działać to jest wielka niewiadoma.
  • Pomocny post
    #16 21000987
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    klarki napisał:
    Jaką funkcję tutaj ma ten moduł SFP? Czy w nim zachodzi dekodowanie sygnału?
    Moduł SFP raczej niczego nie dekoduje w sensie kodów cyfrowych. On odbiera sygnał świetlny i przetwarza na elektryczny na parze symetrycznej w jedna stronę a w drugą odwrotnie - z sygnałem elektrycznym moduluje światło lasera nadawczego.
    Całą resztę robi urządzenie gdzie jest zamontowany.
    Prosty konwerter Ethernet RJ45 na Fiber działa tylko jak sygnał jest Ethernet 1000Base-T na stronie elektrycznej i odpowiedni 1000Base-LX albo SX (albo innej podobnej - to zależy właśnie od SFP) po stronie światłowodu.
    Jeżeli jednak od operatora przychodzi GPON to tam nie jest prosty sygnał Ethernet ale bardziej skomplikowany z szyfrowaniem, podziałem czasu i tego raczej prosty konwerter nie ogarnie.
    Dodatkowo funkcja terminala optycznego ONT w tym Playbox jest identyfikowana u operatora swoim numerem/adresem MAC itp więc raczej nic innego nie zadziała.
  • REKLAMA
  • #17 21001001
    klarki
    Poziom 10  
    Te routery playbox są także przystosowane żeby odbierać sygnał z koncentryka, wiem, bo widziałem takie rozwiązanie u znajomych, więc technicznie da się rozkodować w nich sygnał z innego medium niż światłowód

Z tego co rozumiem, konwerter po przepięciu modułu SPF z Playbox'a powinien poprawnie przekonwertować sygnał z światłowodu na skrętkę, pozostaje zatem już tylko kwestia, żeby router Playbox go zdekodował, no i pytanie czy od strony Play'a będzie widziany nr. MAC konwertera
  • #18 21001029
    stachu_l
    Poziom 38  
    klarki napisał:
    konwerter po przepięciu modułu SPF z Playbox'a powinien poprawnie przekonwertować sygnał z światłowodu na skrętkę,
    Nie musi bo sygnał w światłowodzie to raczej nie jest Ethernet tylko GPON.
  • #19 21001153
    klarki
    Poziom 10  

stachu_l napisał:
    Nie musi, bo sygnał w światłowodzie to raczej nie jest Ethernet, tylko GPON.
    Ale chodzi mi o to, żeby przekonwertować z medium światłowodu na medium skrętki
  • REKLAMA
  • #20 21001185
    stachu_l
    Poziom 38  
    klarki napisał:
    ale chodzi mi o to, żeby przekonwertować z medium światłowodu na medium skrętki
    A jak ma to zrobić? Proste konwertery radzą sobie z konwersją 1000Base-SX/LX (światłowód) na 1000Base-T (skrętka). To działa dla tak zdefiniowanych sygnałów. Definicja 1000Base-T w normie IEEE 802.3 zajmuje ze 40 stron i na każdej parze skrętki jest wysyłany sygnał 125MHz modulowany amplitudowo-fazowo, dwa bity, cztery możliwe stany. Jest też kasowanie własnego echa bo każda para wysyła i odbiera. Napisz jak chcesz sygnał GPON który ma więcej niż 1GHz (dla Eth 1Gbps jest to 1,25GHz) - teoretycznie GPON zapewnia transmisje do 2,4Gbps down i 1,2 Gbps up.
    To nie zadziała.
  • Pomocny post
    #21 21001196
    jprzedworski
    Ocena: 828
    No to ci już tu mówiono wiele razy, że się tak nie da. Konwertery mają zupełnie inne parametry niż ONT. Jedną, podstawową rzeczą jest szybkość transmisji. W przypadku GPON to jest 2,5/1,2 Gb/s. Konwertery tego nie zapewnią. Druga to synchronizacja TDM na poziomie optycznym. Transmisja jest dzielona splitterami optycznymi i ONT ma zareagować tylko na swoją szczelinę czasową. Podczas transmisji działa mechanizm dopasowywania poziomów mocy optycznej - to nie zadziała przez konwertery. To wszystko nie takie proste.
    klarki napisał:
    czy od strony Play'a będzie widziany nr. MAC konwertera
    Przy okazji, konwertery nie mają adresów. Ani IP ani MAC. ONT też jest identyfikowane po MAC ale po PON SN (numer seryjny PON)
    https://pl.fibresplitter.com/info/ftth-gpon-43569119.html
    Jeszcze jedno. Ponieważ transmisja idzie przez splittery, gdzie jest wielu użytkowników, podłączenie jakiegoś konwertera o niezgodnych z ONT parametrach może ubić cały segment z tymi użytkownikami. I wtedy masz już operatora na karku z odpowiednim paragrafem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3456968.html
  • #22 21001704
    klarki
    Poziom 10  
    wynika z tego że jedynym dobrym rozwiązaniem byłoby zmiana dostawcy na takiego, który zapewni ONT które zmieści się w skrzynce technicznej, czyli urządzenie mające max 14x14x9
  • #23 21001715
    KOCUREK1970
    @klarki
    Pytanie, kiedy i gdzie podpisałeś aktualną umowę?
    Jeśli zdalnie i NIE minęło jeszcze 14 dni, możesz obecną umowę wypowiedzieć.
  • #24 21001726
    bednarus3
    Poziom 17  
    jprzedworski napisał:
    ONT też jest identyfikowane po MAC ale po PON SN (numer seryjny PON)

Możliwe, że ta wkładka robi za ONT, bo takie są stosowane w GPON, a przynajmniej taką znalazłem, co wyposażona jest niejaki chipset GPON ONT.
    https://www.cyberbajt.pl/produkt/11714/halny-hl-gsfp-modul-sfp-gpon-stick-scapc-b.html
    Tak czy owak żaden konwerter jej nie obsłuży.

Ale rodzi się pytanie, jakby tę konkretną wkładkę z Play zastosować w innym użądzeniu niż ten walec, to czy uzyskałoby ono dostęp do sieci po uprzednio właściwym skonfigurowaniu. Kiedyś Mikrotik miał takie wkładki SFP GPON, działające z każdym urządzeniem z systemem RoutrOS
    https://cdr.pl/p4869,mikrotik-sfp-gpon-onu-stick-class-c.html
  • #25 21001829
    jprzedworski
    bednarus3 napisał:
    czy uzyskałoby ono dostęp do sieci po uprzednio właściwym skonfigurowaniu.
    Konfigurację robi się z OLT, czyli przez operatora. Play ci to zrobi?
    https://www.youtube.com/watch?v=Jnc2x5WFjx0
  • #26 21001843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #27 21001921
    bednarus3
    Poziom 17  
    jprzedworski napisał:
    Konfigurację robi się z OLT, czyli przez operatora

Jeżeli przedmiotowa wkładka faktycznie służy za ONT, to OLT konfiguruje tylko ją. Ja pomyślałem o podobnym rozwiązaniu jak w poniższym odnośniku, tylko wkładka zostaje ta sama, co jest w tym urządzeniu Playbox. Odpada fragment o autoryzacji nowej wkładki w sieci operatora. Pytanie czy zamiast użytego w filmie urządzenia Zina, można wykorzystać ogólnodostępne urządzenie. Na moje to byłoby nawyt legalne, ponieważ przedmiotowa wkładka SFP jest brzegowym urządzeniem w sieci operatora, a ona by została.
    https://m.youtube.com/watch?v=yD8aq4KSWko
  • #28 21002393
    klarki
    Poziom 10  

To jeszcze proszę o potwierdzenie, czy dobrze rozumiem, że sygnał przed ONT jest modulowany wg. innych standardów, niż sygnały w sieci LAN (za OLT), czyli gdy przykładowo za ONT mam konwerter Ethernet <-> światłowód to w tym światłowodzie idzie sygnał inaczej modulowany niż w światłowodzie przed ONT...

Czy przed ONT mamy coś w rodzaju wielodostępu (na jednej nośnej modulowane jest wiele sygnałów do wielu użytkowników)?
  • #29 21003346
    jprzedworski
    Oczywiście. Cały czas o tym piszemy. W sieciach obowiązuje podział na warstwy OSI, każda z tych warstw ma swoje standardy, protokoły, technologie. Skonstruowano to tak, aby dane z punktu A mogły dotrzeć do punktu B niezależnie od tego, jak wygląda realizacja każdych z tych warstw. Kiedyś był kabel miedziany, teraz mogą być kable koncentryczne, światłowody, radiolinie, które rządzą się zupełnie innymi prawami, protokołami. To wszystko ewoluowało przez lata, więc się różni, ale za pomocą odpowiednich procesorów można to zagrać. Stosowana jest tzw. enkapsulacja. Dane IP są enkapsulowane w ramki Ethernet, te w ramki GFC itd.
    Potrzebny konwerter światłowód <-> ethernet w sieci domowej, do internetu z Play'a (playbox)
    Jednym z elementów ramek GPON jest TDM, czyli protokół podziału w czasie danych do poszczególnych klientów. Strumień jest wspólny dla danej grupy, ale dzięki TDM klient odbiera tylko to, co jest dla niego.
    W sumie to mocno skracam, bo temat jest za obszerny jak na forum.
    Tu jest tylko fragment o tym.
    https://pl.fibresplitter.com/info/what-s-the-...erence-between-epon-and-gpon-op-39180539.html
  • #30 21004302
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Eh. Ale się tu półprawd nazbierało.
    @autor
    Jak najbardziej możesz zrobić PRAWIE tak jak planujesz, ale nie będzie to łatwe.
    To co posiadasz to wpięte do routera to pełnoprawny konwerter ONT. Często się takie stosuje i nie jest tak jak piszą koledzy jakimś niespotykanym okazem. ONT w formie wkładki dają operatorzy, kiedy klient posiada nieco bardziej zaawansowany sprzęt albo brakuje portów miedzianych w jego urządzeniu brzegowym. Rozwiązanie rzadko spotykane w segmencie konsumenckim, ale coraz częstsze w biznesowym.
    Wkładając wkładkę do własnego routera zostaniesz uwierzytelniony w OLT. Niestety kwestią są dane do PPPoE i inne dane uwierzytelniające jakie Play stosuje. Nie wiem czy są one podawane klientowi, czy zaszyte w ich routerze. Jak zaszyte w routerze, to musiałbyś podmienić wkładkę ONT na taką programowalną z Chin aby móc zesnifować ruch na niej i odczytać potrzebne dane.
    Jednak najlepiej będzie poprosić o te dane Play. Jak odmówi, to pisać skargę do UOKIK, że Play ogranicza konkurencję i nie stosuje się do dyrektywy UE w zakresie neutralności sieci i swobodnego wyboru urządzenia końcowego przez konsumenta. Ostatnio UOKIK tłumaczył się Remingtonowi z Telepolis, że nie przyciska i nie monitoruje w tym zakresie operatorów, bo nie ma na nich oficjalnych skarg.
    Oczywiście jak już napiszesz skargę i UOKIK Ci pomoże, to będziesz potrzebował własnego routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do umieszczenia routera Playbox w szafie, gdzie ma dostęp do kabla Ethernet, a sygnał internetowy pochodzi z światłowodu. Zastanawia się nad użyciem konwertera światłowód-Ethernet z modułem SFP, jednak wielu uczestników dyskusji podkreśla, że takie rozwiązanie nie zadziała, ponieważ router Playbox wymaga bezpośredniego podłączenia światłowodu do wkładki SFP. Wskazano, że światłowód dostarczany przez operatora (GPON) nie jest prostym sygnałem Ethernet, co komplikuje konwersję. Uczestnicy sugerują alternatywy, takie jak zakup dłuższego kabla światłowodowego lub zmiana dostawcy na takiego, który oferuje mniejsze urządzenia ONT. Wskazano również na konieczność uwierzytelnienia w sieci operatora, co może być problematyczne przy próbie użycia własnego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA