KOCUREK1970 napisał: IC_Current napisał: IC_Current napisał: Ważna jest umowa,
A masz w tej umowie określone, co, jak, czym, w sensie, jak ma ten prawidłowy montaż wyglądać?
IC_Current napisał:
Tak. Prawo budowlane. Rozporządzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane. Normy branżowe. Normy z zakresu wykonania instalacji. Normy z zakresu produkcji i eksploatacji przewodów.
KOCUREK1970 napisał: IC_Current napisał: Potem znowu i znowu, aż technik zrobi jak należy.
Nikt nie jest głupi i pozna od razu wszystkie szkody klienta, a te będą wpływać na sieć operatora.
Nie jest głupi i ma poznać. Jak by puścił przez okno, które by się nie zamykało, albo przez drzwi to też by było ok?
Dodatkowo klient może żądać odszkodowania za narażenie jego zdrowia lub życia, bo w uszkodzonym przez złe prowadzenie przewodzie miedzianym może pojawić się wysokie napięcie, a zniszczony przewód światłowodowy może uszkodzić wzrok.
KOCUREK1970 napisał: tak NIE powinno być (stare prawo
Prawo w zakresie prowadzenia przewodów i instalacji jest ok. Tylko nikt go nie egzekwuje albo nie zna. Sprawa ilości gniazd w mieszkaniu to już całkiem inna sprawa.
KOCUREK1970 napisał: Tylko wystarczy poczytać dokładnie umowę, a tam akapitów co firma może zrobić mnie 3 strony
I jeśli tam jest coś niezgodnego z prawem wyższego rzędu, albo jeszcze klauzule niedozwolone, to taką umową można sobie tyłek podetrzeć, tyle Cię te trzy strony zapisów zobowiązują. Niedawno był przełomowy wyrok TS - jeśli w umowie znajdzie się choć jedna klauzula niedozwolona, to umowa automatycznie staje się nieważna i tylko od klienta zależy czy chce ją dalej kontynuować - przedsiębiorca nie ma wtedy nic do gadania. Kolejna prawna kwestia to nierównowaga stron umowy - niedawno dostały firemki od fotowoltaiki po 20 milionów kary z UOKIK za brak równowagi stron we wzorcach umownych.
KOCUREK1970 napisał: Zapłacą za to bagno klienci i ci starzy i nowi, zapewniam.
UPC/Play to głównie bloki. Jak przegną, to ich klienci oleją, bo i tak zazwyczaj mają inny wybór.
KOCUREK1970 napisał: Dlatego całym sercem popieram działania - żadnych umów terminowych do niczego jako usługi.
Jestem z Tobą

Jednak wybierając swojego ISP nie miałem możliwości podpisać umowy bez lojalki, choćbym chciał.
KOCUREK1970 napisał: Dla mnie obecnie, to już nie niska cena decyduje, dam więcej za prawdziwie lepszą usługę.
U mnie też jakość, publiczny IP i własny router były podstawą wyboru. Ale ilu ludzi ma takie rozeznanie techniczne? Większość kupi, bo "w pakiecie taniej" albo "bo przecież fejsbuk działa".