logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć router Play światłowód - konwerter na LAN?

DominikWarmuz 30 Sty 2024 13:30 5643 24
REKLAMA
  • #1 20936280
    DominikWarmuz
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam, założyli mi w bloku z play światłowód, ten router jest bardzo duży i nie mieści mi się w takie skrzynce gdzie są przyłącza lan/swiatłowody itd. Poszukuje jakiegoś konwertera lub czegoś dzięki czemu będę mógł sygnał ze światłowodu przerobić go na lan i w innym miejscu podłączyć ten router ze złącza lan ze ściany.
    Jak zmniejszyć router Play światłowód - konwerter na LAN? Jak zmniejszyć router Play światłowód - konwerter na LAN?
  • REKLAMA
  • #3 20936331
    DominikWarmuz
    Poziom 4  
    Nie, nie chodzi mi o to, żeby te kable tak nie wisiały. Jak zrobić to, żeby mądrze podłączyć?
  • #4 20936354
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20936393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20937204
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    k45i89o98j66 napisał:
    Coś takiego?

Nie.
    W sieciach FTTH stosuje się specjalne modemy/mediakonwertery nazywane w branży ONT lub ONU.

Erbit napisał:
    W światłowodzie prawdopodobnie sa VLANy dla różnych usług (internet, TV, telefon) i taki mediakonwerter nic może nie dać.

Akurat to jest problem jeszcze do rozwiązania.

@autor
    Nie da się tak łatwo przełączyć urządzenia operatora. ONU zintegrowane w urządzeniu operatora jest autoryzowane na podstawie numeru seryjnego lub specjalnego identyfikatora w terminalu liniowym OLT operatora. Choćbyś kupił zgodny z siecią dostawcy ONU, to on i tak nie zadziała bez autoryzacji w OLT.
    Są sposoby, aby w niektórych przypadkach dostać identyfikator ONU sprzętu od operatora, a następnie przeprogramować specjalne wkładki SFP, tak aby symulowały podłączenie pierwotnego sprzętu. Jednak po Twoich pytaniach mam prawie pewność, że byś sobie z tym nie poradził. Potem dalej zostaje problem z danymi do PPPoE, konfiguracją własnego routera, czy przestawienia tego od operatora aby nie korzystał z portu WAN ONU, tylko przez WAN Ethernetowy.

Niestety sam jesteś sobie winien. Powinieneś był dopilnować instalatora, aby zamontował sprzęt gdzie powinien. Wtedy pewnie dostałbyś dodatkowy terminal ONU, router w pokoju i przestawiony WAN na port miedziany.
    Ewentualnie mogłeś wybrać operatora, który pozwala na montaż ONU i swojego sprzętu a nie zmusza klientów do wyboru jedynie słusznego rozwiązania.

Zostaje Ci reklamować usługę instalacji. Powód - wykonanie niezgodne ze sztuką i prowadzenie przewodów w sposób uniemożliwiający zamknięcie drzwi szafki krosowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20942193
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    @DominikWarmuz
    A kto zapomniał w tej skrzynce gdzie jest router Play położyć dodatkowych przewodów sieciowych, żeby można było zamknąć drzwi?

Reklamacja nic nie da na montaż bo zostanie odrzucona z bardzo prostej przyczyny: miał zamontować usługę i zamontował, okablowanie strukturalne jest w gestii klienta nie montera.
  • #9 20942402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20942451
    KOCUREK1970
    @Erbit
    Cześć! :D
    Dokładnie, więc tyle też w kwestii reklamacji montażu.
    Montera ani operatora takie "wykwity" kretynizmu i braku wyobraźni inwestora, w tym przestarzałego już obecnie prawa jeśli chodzi o struktury kablowe nie interesują.
    Operator ani monter tego nie projektował, nie rozkładał szkieletu sieci itd. Miał zadanie zamontować i to zrobił, tyle.

A co do zastępowania urządzenia operatora innym, to jest to wprost zabronione w umowie i ryzykujemy niemałe koszty odszkodowawcze dla operatora.

Play w swojej usłudze światłowodowej (prawdziwe światło jak tutaj), NIE stosuje żadnych ONT.
    Do wyboru mają tylko sprzęt jak na fotce z wkładką SFP+, modele modemów są obecnie Kaon i SDMC, nie ma niczego innego.
    A to nie jedyne atrakcje pod szyldem Play Internet Światłowodowy (w tym też ten po UPC Polska czyli DOCSIS).
  • #11 20943778
    IC_Current
    @KOCUREK1970
    Sory, ale bronisz za każdym razem operatorów piersią jak Rejtan. Nic od nich nie wymagasz.
    W umowie/regulaminie masz że instalator montuje sprzęt w miejscu wskazanym przez użytkownika. Jak nie ma skrzynki w domu jednorodzinnym to zamontuje na zewnątrz, bo nie przewiercić otworów przez kilka ścian? Jak w mieszkaniu nie ma szafki teletechnicznej to z korytarza puści przewody pod drzwiami, czy przewiercić jednak przez ścianę? Skoro nie było przewodu a urządzenie się nie mieściło, to instalator po prostu powinien wykonać malutki otwór w rynku od strony wpustów w szafce i wyprowadzić te przewody po ludzku. Reklamacja jak najbardziej potrzebna.

Dodano po 4 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Operator ani monter tego nie projektował, nie rozkładał szkieletu sieci itd. Miał zadanie zamontować i to zrobił, tyle.

W umowie jest "w miejscu wskazanym przez użytkownika" (i ewentualny limit odległości) i mnie jako klienta nie interesuje jak to zrobi. Jak mu każę zamontować w lazience pod łóżkiem, bo taki mam kaprys, to tam ma zamontować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20944834
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Sory, ale bronisz za każdym razem operatorów piersią jak Rejtan.

Bo wiem, jak to wygląda od tej właśnie strony.
    IC_Current napisał:
    Nic od nich nie wymagasz.

Dlatego, że mam wymagania, u mnie nigdy Playa jako usługodawcy nie będzie.
    Wybrałem operatora w 2007 roku, do dzisiaj ten sam.
    Sprzęt w pełni konfigurowalny, jest każdy typ pracy modemu operatora, podłączyć za sprzętem opa mogę co tylko chcę i gwarantowana stała cena przez lata, prawie stały adres IP, serwery DNS do wpisania jakie chcę, otwarte porty.
    IC_Current napisał:
    W umowie jest "w miejscu wskazanym przez użytkownika"

Nawet, jak tam nie ma szkieletu sieci klienta ani doprowadzonego szkieletu z klatki schodowej?
    Tu zawaliła archaiczna ustawa i brak myślenia (cięcie kosztów) dewelopera.
    To co ma do tego operator?

To co tu wielokrotnie podaję (dzięki również za Twój w to wkład) jako rozprowadzenie szkieletu w lokalu - to na rok 2024 powinno być MINIMUM dla dewelopera.

A przypomnij mi, z jakiego roku jest ustawa z obecnymi zaleceniami?
  • #13 20945114
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Dlatego, że mam wymagania, u mnie nigdy Playa jako usługodawcy nie będzie.

To znaczy, że nie można ich cisnąć i wymagać od nich? Poza tym rzadko który klient zna się na technikaliach i niuansach w ofertach. Więc jak ma wybrać tego optymalnego? Zresztą ktoś musi wybrać też tego złego, żeby inni siedzący w temacie wiedzieli kogo nie wybierać.
    KOCUREK1970 napisał:
    Nawet, jak tam nie ma szkieletu sieci klienta ani doprowadzonego szkieletu z klatki schodowej?
    Tu zawaliła archaiczna ustawa i brak myślenia (cięcie kosztów) dewelopera.
    To co ma do tego operator?

Dokładnie tak jest w umowie, którą sam operator przygotował - jego psim obowiązkiem jest się z tej umowy wywiązać. Zresztą jak każdego innego dostawcy usług, a już szczególnie tych co korzystają ze wzorców umownych.
    KOCUREK1970 napisał:
    to na rok 2024 powinno być MINIMUM dla dewelopera.

Powinno być, ale skoro operator się zobowiązał wykonać instalację wewnątrz mieszkania to ma ja zrobić. No chyba że klient też będzie mógł się "niedokładnie trzymać umowy" i płacić zamiast 80zł to 80 kopiejek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20945168
    KOCUREK1970
    @IC_Current
    Każdy z nas pozostaje przy swoim zdaniu.

Ale postaram się odnaleźć instrukcję dla technika UPC Polska i jakie tam były wytyczne montażu :D - za głowę się chwycisz, co tam mogło być uznane za standard montażu i w 99% przypadków było. Bo ten 1%, to było "brak możliwości technicznych".

Ale zaproponuję zakład w tym kierunku - jeśli klient zrobi reklamację na montaż i ją uznają i to poprawią, to ten, który przegra, drugiemu Whisky powiedzmy między 150-200 zł za 1L butelkę stawia?

Play tak w UPC Polska wpierniczył, że głowa mała, problemy ma takie, że spory procent monterów w ogóle nie dojeżdża, a czas reakcji to obecnie dziś chyba tydzień :D
    A się wpierniczyli w bagno, bo chcieli DOCSIS na własnym sprzęcie wymyślić na nowo - czyli wszystko po UPC w max 2 lata idzie na śmietnik i wchodzi cały na fioletowo sprzęt Playa.
    A efekt jest taki, że migracji z UPC na Play jest promil (bo nikt nie chce płacić więcej za gorzej), a szkielet światłowodu w Play też szwankuje.
    Play już 6 MIESIĘCY walczy z wprowadzeniem trybu mostu w swoich routerach z DOCSIS i tyle samo czasu walczą z brakiem IPv4. - i na razie to jest kamieni kupa :D
  • REKLAMA
  • #15 20946074
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    za głowę się chwycisz, co tam mogło być uznane za standard montażu i w 99% przypadków było

To klienta ma po prostu "wal..ć". Ważna jest umowa, regulamin do niej a nawet jak coś w tych dokumentach jest niezgodne z prawem wyższego rzędu (normy branżowe, prawo budowlane itd) to i tak nie obowiązuje.
    Banki frankowe jak chojraczyły, jakich prawników miały i ilu urzędników wcześniej skorumpowały a przy zaparciu klientów przegrały z kretesem. Chodzi o to, żeby nie dać sobie narzucać woli "większego" tylko dlatego z e jest większy.
    KOCUREK1970 napisał:
    jeśli klient zrobi reklamację na montaż i ją uznają i to poprawią,

A jak nie uznają, to na miejscu klienta godzinę po odjeździe technika bym zatrzasnął szafkę i uszkodził przewód. Reklamacja niedziałającej usługi, kara umowna, odszkodowanie za uszkodzone drzwiczki w skrzynce i przyjazd technika na naprawę. Potem znowu i znowu, aż technik zrobi jak należy.

Dodano po 1 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    A się wpierniczyli w bagno, bo chcieli DOCSIS na własnym sprzęcie wymyślić na nowo

Tylko co mnie to jako klienta obchodzi? Jak mnie ma to obchodzić, to niech mnie zatrudnią jako doradcę (testera) i zapłacą za to.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 20946090
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Ważna jest umowa,

A masz w tej umowie określone, co, jak, czym, w sensie, jak ma ten prawidłowy montaż wyglądać?
    IC_Current napisał:
    Potem znowu i znowu, aż technik zrobi jak należy.

Nikt nie jest głupi i pozna od razu wszystkie szkody klienta, a te będą wpływać na sieć operatora.

IC_Current napisał:
    Tylko co mnie to jako klienta obchodzi? Jak mnie ma to obchodzić, to niech mnie zatrudnią jako doradcę (testera) i zapłacą za to.

Zapłacą za to bagno klienci i ci starzy i nowi, zapewniam.

Co do zasady, chyba się obydwoje zgodzimy - tak NIE powinno być (stare prawo, zalecenia).
    Prawdą też jest, że klient ma PRAWO złożyć reklamację.

Tylko wystarczy poczytać dokładnie umowę, a tam akapitów co firma może zrobić mnie 3 strony, a co ja mogę zrobić firmie to może 2 paragrafy.

Dlatego całym sercem popieram działania - żadnych umów terminowych do niczego jako usługi.
    Chcę to mam i płacę.
    Skucha, to opłacam ostatnią fakturę i won z mojego domu
    I wierz mi, wtedy by było dbanie o klienta i wizerunek firmy - bo przetasowania klientów i odejścia to spore straty finansowe.
    Dla mnie obecnie, to już nie niska cena decyduje, dam więcej za prawdziwie lepszą usługę.
  • #17 20946249
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    IC_Current napisał:
    IC_Current napisał:
    Ważna jest umowa,

A masz w tej umowie określone, co, jak, czym, w sensie, jak ma ten prawidłowy montaż wyglądać?
    IC_Current napisał:

Tak. Prawo budowlane. Rozporządzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane. Normy branżowe. Normy z zakresu wykonania instalacji. Normy z zakresu produkcji i eksploatacji przewodów.
    KOCUREK1970 napisał:
    IC_Current napisał:
    Potem znowu i znowu, aż technik zrobi jak należy.

Nikt nie jest głupi i pozna od razu wszystkie szkody klienta, a te będą wpływać na sieć operatora.

Nie jest głupi i ma poznać. Jak by puścił przez okno, które by się nie zamykało, albo przez drzwi to też by było ok?
    Dodatkowo klient może żądać odszkodowania za narażenie jego zdrowia lub życia, bo w uszkodzonym przez złe prowadzenie przewodzie miedzianym może pojawić się wysokie napięcie, a zniszczony przewód światłowodowy może uszkodzić wzrok.
    KOCUREK1970 napisał:
    tak NIE powinno być (stare prawo

Prawo w zakresie prowadzenia przewodów i instalacji jest ok. Tylko nikt go nie egzekwuje albo nie zna. Sprawa ilości gniazd w mieszkaniu to już całkiem inna sprawa.
    KOCUREK1970 napisał:
    Tylko wystarczy poczytać dokładnie umowę, a tam akapitów co firma może zrobić mnie 3 strony

I jeśli tam jest coś niezgodnego z prawem wyższego rzędu, albo jeszcze klauzule niedozwolone, to taką umową można sobie tyłek podetrzeć, tyle Cię te trzy strony zapisów zobowiązują. Niedawno był przełomowy wyrok TS - jeśli w umowie znajdzie się choć jedna klauzula niedozwolona, to umowa automatycznie staje się nieważna i tylko od klienta zależy czy chce ją dalej kontynuować - przedsiębiorca nie ma wtedy nic do gadania. Kolejna prawna kwestia to nierównowaga stron umowy - niedawno dostały firemki od fotowoltaiki po 20 milionów kary z UOKIK za brak równowagi stron we wzorcach umownych.
    KOCUREK1970 napisał:
    Zapłacą za to bagno klienci i ci starzy i nowi, zapewniam.

UPC/Play to głównie bloki. Jak przegną, to ich klienci oleją, bo i tak zazwyczaj mają inny wybór.
    KOCUREK1970 napisał:
    Dlatego całym sercem popieram działania - żadnych umów terminowych do niczego jako usługi.

Jestem z Tobą :-) Jednak wybierając swojego ISP nie miałem możliwości podpisać umowy bez lojalki, choćbym chciał.
    KOCUREK1970 napisał:
    Dla mnie obecnie, to już nie niska cena decyduje, dam więcej za prawdziwie lepszą usługę.

U mnie też jakość, publiczny IP i własny router były podstawą wyboru. Ale ilu ludzi ma takie rozeznanie techniczne? Większość kupi, bo "w pakiecie taniej" albo "bo przecież fejsbuk działa".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20946323
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Tak. Prawo budowlane. Rozporządzenie o warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane. Normy branżowe. Normy z zakresu wykonania instalacji. Normy z zakresu produkcji i eksploatacji przewodów.

A co to ma obchodzić?
    Pretensje do posłów i inwestora autor może tylko mieć.
    Op dając umowę do podpisu, zawarła w niej co zawarł i tyle - i tylko to tam zawarte można reklamować
    To prawo weszło w 2004, potem jakaś nowelizacja w 2007 i do dziś ten archaik obowiązuje - masakra.
    IC_Current napisał:
    Nie jest głupi i ma poznać.

Tylko skończy się tym, że mu tego nie naprawią a udowodnią, że świadomie niszczy, a umowy op nie wypowie, celowo.
    I będzie opłacał 20 mc niedziałającej usługi z JEGO winy.
    IC_Current napisał:
    jeśli tam jest coś niezgodnego z prawem wyższego rzędu

Sam wiesz, jak odbywa się odbiór mieszkania - wszyscy sprawdzają płytki w łazience a kto sprawdza szkiełko sieci w lokalu...
    Odbiory walą hurtem, często to nawet nikt na miejscu się nie pojawia a papiery z pieczątkami.

Tylko co łatwiej wymienić płytki na inne czy jak tutaj bez prucia ścian dołożyć przewody.

na czym się oszczędza, a na tym, czego nie widać.
  • #19 20946389
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    co to ma obchodzić?
    Pretensje do posłów i inwestora autor może tylko mieć.

Normy i prawo budowlane obowiązuje przy każdej modernizacji, czy przeróbce czy doróbce instalacji. KAŻDEGO, w tym operatora.
    KOCUREK1970 napisał:
    Tylko skończy się tym, że mu tego nie naprawią a udowodnią, że świadomie niszczy, a umowy op nie wypowie, celowo.

Nie udowodnią, bo wtedy sami na siebie doniosą że zrobili niebezpieczną dla użytkownika w eksploatacji instalację - on przecież się bał i zamykał dla swojego bezpieczeństwa. Tak jak zamykasz drzwi wejściowe do mieszkania. Inaczej sprawa w sądzie z góry przegrana o odszkodowanie, bo użytkownik potknął się o niezabezpieczony i źle zamontowany przewód. Akurat normy budowlane z zakresu prowadzenia przewodów i bezpieczeństwa instalacji są bardzo dokładne.
    Jak spadł przewód telefoniczny (nieużywany) na posesji sąsiada i ten zgłosił, to nikt nie przyjeżdżał przez kilka dni. Pomimo kilku jego zgłoszeń. Jak ja zadzwoniłem i powiedziałem że spadł, ktoś może go dotknąć i coś może się stać, jednocześnie powiedziałem że sąsiad zgłaszał do Orange a ja za godzinę idę zgłosić do prokuratury zaniedbanie i narażenie osób postronnych to technicy byli wcześniej niż my z sąsiadem kawę zdążyli zaparzyć. Dobrze wiedzieli jakie mają obowiązki i jak ma wyglądać instalacja, ale to olewali ... "bo nam wolno" i "co mi zrobisz".
    KOCUREK1970 napisał:
    Odbiory walą hurtem, często to nawet nikt na miejscu się nie pojawia a papiery z pieczątkami.

Tylko jest jeszcze po odbiorach rękojmia wykonawcy. Poza tym to operator robi nową instalację (niezależną od wcześniejszych odbiorów) i ta ma być też zgodna z prawem budowlanym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 20947185
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Poza tym to operator robi nową instalację (niezależną od wcześniejszych odbiorów) i ta ma być też zgodna z prawem budowlanym.

No to już należy zapytać samego autora tematu.
    Bo może była taka propozycja ze strony operatora, a klienci nie zgodził.
    Nie zapominajmy, że wszystko co tutaj wiemy wiemy tylko i wyłącznie od autora tematu który i tak od kilku dni w ogóle chyba się w nim nie pojawia.
    Czyli wszystko co wiemy, wiemy tylko z jednej strony.
    IC_Current napisał:
    Normy i prawo budowlane obowiązuje przy każdej modernizacji, czy przeróbce czy doróbce instalacji. KAŻDEGO, w tym operatora.

Czy jakieś normy zostały złamane lub niewykonane w ogóle, będzie decydował sąd cywilny.
    Operator podejmie decyzję i na tej podstawie ją wyegzekwuje.
    Ani UKE, ani UOKiK, pismo od klienta nie pójdzie na żadną drogę sądową.

A tą instalację to operator robi przed położeniem tynków, czy w momencie kiedy klient już mieszka jakiś czas i zamawia usługi?

A takie uszkadzanie sieci operatora, sam operator również ma prawo zgłosić na policję jako wandalizm 😉, a tu jeszcze wiedzą dokładnie kto, gdzie.

Autorowi by cokolwiek wyegzekwować i co najważniejsze udowodnić te błędy o których mówisz pozostanie tylko droga sądowa w trybie cywilnym.
  • #21 20947261
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    A tą instalację to operator robi przed położeniem tynków, czy w momencie kiedy klient już mieszka jakiś czas i zamawia usługi?

I przed i po - w momencie montażu usługi. Np. Orange w cenie montażu ma wykonać do 25m instalacji wewnątrz domu mieszkania (w korytkach lub przewodem po ścianie). Kolejne 25m to ryczał 149zł a potem jakiś ryczałt za każdy metr dalej.
    KOCUREK1970 napisał:
    A takie uszkadzanie sieci operatora, sam operator również ma prawo zgłosić na policję jako wandalizm

Ma. Tylko jakby puścił przewód przez drzwi wejściowe, to też by zgłaszał że ktoś drzwi zamyka, czy jednak poprawił. Bo tu identyczna sytuacja.
    Zresztą każdy operator mając do wyboru rezygnację klienta i stratę kilku tysięcy w parę lat, czy wywiercenie jednej dziury w ścianie, gdzie koszt to 30zł chyba wybrałby to drugie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 20947544
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Zresztą każdy operator mając do wyboru rezygnację klienta i stratę kilku tysięcy w parę lat, czy wywiercenie jednej dziury w ścianie, gdzie koszt to 30zł chyba wybrałby to drugie.

Wszystko zależy jak bardzo jest upierdliwy klient.
    Jeżeli bardzo upierdliwy to wypowiedzą umowę - wolą takiego klienta stracić, ale mieć święty spokój.
    A klienta nawet w sumie nie stracą, bo do tego samego splitu mogą nawet w tym samym bloku podłączyć kogoś kogo wcześniej właśnie z braku miejsca nie podłączyli, także operatorowi się wszystko wyrówna a pozbędą się problemu.

Zauważyłeś że przewaliliśmy między sobą tyle tekstu 😉, dysputy - a autor znikł 😉.
    Być może uznał, że zrobiliśmy mu śmietnik w temacie

Mam propozycję dla Ciebie - na razie wstrzymajmy nasze dysputy, aż wróci Autor tematu.
    Bo tracimy na to czas, energię. A może się okaże, że po prostu Autor zniknął na zawsze i temat będzie się nadawał tylko do kosza.

Serdecznie pozdrawiam
  • #23 20956323
    DominikWarmuz
    Poziom 4  
    Kupiłem, ten konwerter, niestety nie działa. Byłem w salonie PLAY powiedzieli że mam składać reklamacje ale to wiąże się z zerwaniem umowy i podpisaniem kolejnej umowy.
  • #24 20956533
    KOCUREK1970
    DominikWarmuz napisał:
    składać reklamację, ale to wiąże się z zerwaniem umowy

Jak minęło 14 dni, już po zawodach.
    I tylko umowa, zawarta na odległość ma tu zastosowanie..
    DominikWarmuz napisał:
    podpisaniem kolejnej umowy.

Kolejnej?
    Na co kolejnej?

Przez 30 dni, nic nie podpiszesz.
  • #25 20956704
    IC_Current
    DominikWarmuz napisał:
    Kupiłem, ten konwerter, niestety nie działa

Przecież Ci pisaliśmy, że nie zadziała, ale bezpłatna nauka nic nie jest warta. Lepiej człowiek się uczy kiedy musi zapłacić.
    DominikWarmuz napisał:
    powiedzieli że mam składać reklamacje

Też Ci to pisałem. Reklamacja ma być w formie PISEMNEJ. A jak nie rozpatrzą pozytywnie, to zamknij drzwiczki od szafki. Wzrośnie tłumienie na włóknie, usługi przestaną całkowicie działać i wtedy już muszą poprawić.
    DominikWarmuz napisał:
    ale to wiąże się z zerwaniem umowy

Tak. Słuchaj tych głąbów w salonie /na infolinii robiących dobrze za psie pieniądze akcjonariuszom a nie kieruj się poradami od ludzi co się tematem profesjonalnie zajmują i nie korzystaj z możliwości określonymi przepisami prawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania na podłączenie routera Play światłowodowego, który nie mieści się w skrzynce z przyłączami LAN. W odpowiedziach poruszono kwestie mediakonwerterów, które mogą przekształcić sygnał światłowodowy na Ethernet, jednak zaznaczono, że mogą występować problemy z VLANami, co może uniemożliwić prawidłowe działanie. Użytkownik został poinformowany, że Play stosuje specjalne urządzenia ONT/ONU, które są autoryzowane przez operatora, co komplikuje możliwość użycia innego sprzętu. Wskazano również na możliwość reklamacji montażu, jednakże może to wiązać się z zerwaniem umowy. Ostatecznie użytkownik zakupił konwerter, który nie działał, co potwierdziło wcześniejsze obawy o jego skuteczność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA