logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiedy założyć spór na Aliexpres o zwrot pieniędzy

kristopas 11 Mar 2024 16:27 2055 11
REKLAMA
  • #1 20999889
    kristopas
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Kupilem na Aliexpres telefon kosztował dość sporo .W trakcie dostawy odwiedziłem niemieckie forum Hilfe i dowiedziałem się że pomimo iż telefon będzie miał usługi google nie będzie reszta funkcji pracować jak w wersji globalnej ponieważ jest to wersja chińska.
    W trakcie dostawy pisałem do sprzedawcy że ja tej przesyłki nie przyjmę bo wymyśliłem powód że dostałem od dzieci na prezent inny nowy w kraju . Z początku kazali dać żonie . Jak serio napisałem że żona nie chce to napisali żebym przesyłki nie przyjmował poprostu i do nich wróci i że jest przesyłka ubezpieczona i zwrot opłacony .Obecnie zwrot obsługuje Warszawa i pójdzie z powrotem do Chin do sprzedawcy .Pytanie mam takie do pomocnych ludzi .Na jakim etapie założyć spór o zwrot wpłaty by pieniądze mi nie przepadły [sprzedawca napisał że jak przesyłka dotrze do niego]. Wogóle na internecie nie ma takiego postu by mieć jakie kolwiek wyobrażenie komu wierzyć by zwrot wpłaty nie przepadł bo przesyłka na pewno do sprzedawcy dotrze, tylko czy moja wpłata z powrotem ,pomimo zapewnień sprzedawcy że tak .
    Nawet w dowód dał mi parę zrzutów ekranu innych kupujących że zwroty dochodziły i gotówka wracała do nich .Wypadało by opłacić cło i wtedy zwrócić do sprzedawcy i być w tył z pieniędzmi za cło. W załączniku parę zrzutów ekranu od sprzedawcy jak mnie przekonywał bym się nie obawiał .Proszę o jaką kolwiek pomoc co będzie dalej 👉👀

Zrzut ekranu śledzenia zamówienia na AliExpress i szczegóły zamówienia. Zrzut ekranu z informacją o zakończonym sporze na platformie zakupowej. Zrzut ekranu z propozycją zwrotu na AliExpress
  • REKLAMA
  • #2 21009195
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    Nie odebrałeś towaru. Można się dogadać że sprzedawcą. Bo jakoś inaczej tego nie widzę. On się wywiązał i wysłał.
  • REKLAMA
  • #3 21009211
    kristopas
    Poziom 9  
    Pieniądze przetrzymuje Aliexpress, więc oni mają ostatnie słowo więc muszę ich przekonać że sprzedawca raczej do niego wraca przesyłka i potem chyba spór założyć ,tylko że przesyłka utknęła od 12 marca w Warszawie i status się nie zmienia
  • REKLAMA
  • #4 21009222
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    Spór możesz założyć. Ale jak do tego podejdą.
  • #5 21009239
    kristopas
    Poziom 9  
    Zostało 64 dni , a spór sprzedawca pisał mogę założyć wedle jego sugestii dopiero jak przesyłkę otrzyma [tylko czy mnie nie chce oszukać to jest pytanie]. Bo muszę mieć dowód na monitoringu ich strony ze przesyłka wróciła Innaczej nie będzie to chyba zasadne ,zdjęcia poniżej.
    Zrzut ekranu szczegółów zamówienia na AliExpress z informacją o oczekiwaniu na dostawę. Zrzut ekranu z aplikacji AliExpress z informacją o nieudanej próbie doręczenia przesyłki.
  • #6 21009275
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    Zawsze tak było że spór mogłeś założyć albo gdy przesyłka nie dotarła w określonym czasie albo była niezgoda z opisem.
    Przed odebraniem przesyłki nie można było założyć sporu.

P. S
    Ile ten telefon był tańszy nawet bez VAT?
    Bo towar powyżej 150€ vat i tak doliczą a jeszcze zapłacisz za obsługę celną.
    Rozumiem gdyby z opłatami cena była ~70% ceny w Polsce to byłby sens, oczywiście wersja Global z usługami Google.
  • REKLAMA
  • #7 21009296
    kristopas
    Poziom 9  
    Właśnie chodzi o to że w ich statusie pisze ze kupujący odmówił przyjęcia przesyłki i czy to nie stworzy problemu do zwrotu mojej wpłaty .Cena pierwotna była zaporowa 🤭około 6 tyś , po upuscie na cło około tysiąca 4,677 zł z czymś [bo to wersja 16/1000 GB] i od tej kwoty cło mi chcieli by dać A sprzedawca zapewnił że wysłał jako do oclenia kalkulator nawet zapakował taki papier przypominający kalkulator nie do prześwietlenia
  • #8 21009429
    Lukas6432
    Poziom 32  
    kristopas napisał:
    wysłał jako do oclenia kalkulator nawet zapakował taki papier przypominający kalkulator nie do prześwietlenia

To nic nie zmienia, gdybyś miał odebrać paczkę a po to kupowałeś, Urząd Celny zatrzymuje paczkę a Tobie wysyła list polecony z żądaniem udostępniania skanów z zakupu i zapłaty z banku.
    Od tego naliczają VAT i ewentualnie cło.
    Chociaż może teraz dzwonią jesli na paczce jest numer telefonu, kiedyś wysyłali list polecony.
    Znajomy za vat i obsługę celną zapłacił niewiele mniej niż za powerbank który kupił na Aliexpres jeszcze przed lipcem 2021 czyli wejściem VAT.
  • #9 21015636
    kristopas
    Poziom 9  
    do zamknięcia
  • #10 21015640
    Lukas6432
    Poziom 32  
    kristopas napisał:
    do zamknięcia

Może napisz jak się zakończyła sprawa, choćby po to żeby inni wiedzieli co robić czy jakie są szanse na bezpłatny zwrot czym się tak AliExpress szczyci.
  • #11 21016510
    kristopas
    Poziom 9  
    Szczyci mocne słowa a czym się szczyci to forum bez obrazy 👀, milczeliście paręnaście dni dopiero jak użyłem elektrodabota ktoś napisał że niepotrzebnie🤔 to się dyskusja rozpoczęła ot taka pomoc to w ramach sprostowania.
    Dlaczego temat jest do zamknięcia..👉🫵
    A teraz jeśli już wytłumaczyłem pierwszą część to użyłem poprzez Windowsa nie aplikacje tak jak tutaj elektrodabota na stronie AliExpressu agenta obsługi klienta, który mnie ładnie poprowadził krok po kroczku, założył dyskusje [spór] odpowiednio odznaczył dlaczemu i jest to teraz w trakcie do 5 ciu dni mam się dowiedzieć czy dostanę zwrot wpłaty ,ale najprawdopodobniej dostanę bo sprzedawca przyjął decyzję Aliexpres o full refund .W załączniku zdjęcia .Napisze jeszcze czy otrzymałem. TAK że obsługa pomocy w Aliexpress nie jest do końca kulawa a traktują kupujących może 🫨nie wszystkich bo mam platynowy status a maxymalnie jest diamentowy z wyższym priorytetem szybkości załatwiania spraw i ten niby agent to nie boot tylko fizyczna osoba pisze konkretnie i temat 👮🔥🔥🔥
    Zrzut ekranu z aplikacji AliExpress pokazujący historię zwrotów produktów. Zrzut ekranu z czatu z agentem obsługi klienta AliExpress Zdjęcie rozmowy z agentem obsługi klienta o zwrot pieniędzy na AliExpress. Zrzut ekranu z czatu z agentem obsługi klienta na AliExpress. Zrzut ekranu rozmowy z agentem obsługi klienta na AliExpress. Zrzut ekranu czatu z agentem obsługi klienta na AliExpress, omawiający zwrot pieniędzy. Zrzut ekranu rozmowy z agentem obsługi klienta na platformie AliExpress. Czat z agentem obsługi klienta AliExpress dotyczący ochrony płatności i otwarcia sporu. Zrzut ekranu z rozmowy z agentem obsługi klienta na AliExpress. Zrzut ekranu rozmowy z agentem obsługi klienta na czacie Aliexpress. Zrzut ekranu z rozmowy z agentem obsługi klienta na AliExpress. Zrzut ekranu czatu z agentem obsługi klienta na AliExpress. Zrzut ekranu z czatu z agentem obsługi klienta AliExpress. Zrzut ekranu z rozmowy z agentem obsługi klienta AliExpress. Zrzut ekranu czatu z agentem obsługi klienta na platformie zakupowej. Zrzut ekranu z czatu z agentem obsługi klienta AliExpress Zrzut ekranu czatu z agentem obsługi klienta na AliExpress z wymianą wiadomości.
  • #12 21020714
    kristopas
    Poziom 9  
    Finalnie dzisiaj spór został zakończony około południa a 16tej zwrot wpłaty na konto .
    Zrzut ekranu z e-maila od obsługi klienta AliExpress z informacją o zakończonym sporze i zwrocie pieniędzy. Zrzut ekranu z aplikacji Aliexpress przedstawiający szczegóły zwrotu pieniędzy za zakupiony telefon 2024 HONOR Magic 6 Pro. Zrzut ekranu z aplikacji Aliexpress pokazujący szczegóły procesu zwrotu pieniędzy

Tak że obsługa Aliexpres w porozumieniu i czat agent nie jest kulawy i pomocny w zadowalającym stopniu .
    Dowody na to w zrzutach ekranu z Aliexpress i maila .pozdrawiam i temat do zamknięcia, [może ktoś będzie miał podobny próblem to ten artykuł może pomóc].

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telefon na Aliexpress, który okazał się wersją chińską, co ogranicza jego funkcjonalność w porównaniu do wersji globalnej. Po odmowie przyjęcia przesyłki, sprzedawca zasugerował, aby użytkownik nie odbierał paczki, co miało ułatwić zwrot. Użytkownik zastanawia się, kiedy założyć spór o zwrot pieniędzy, aby nie stracić wpłaty. W dyskusji podano, że spór można założyć, gdy przesyłka nie dotrze w określonym czasie lub jest niezgodna z opisem. Użytkownik uzyskał pomoc od agenta Aliexpress, który pomógł mu w założeniu sporu, co zakończyło się pozytywnie, a zwrot pieniędzy został przyznany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA