Witam, chciałbym mieć prąd w garażu i ładować samochód hybrydowy Peugeot 308 SW 2022 (Pojemność baterii brutto 13.2 kWh) ile kW mam wpisać w formularzu z taurona? @ElektrodaBot
Witam, chciałbym mieć prąd w garażu i ładować samochód hybrydowy Peugeot 308 SW 2022 (Pojemność baterii brutto 13.2 kWh) ile kW mam wpisać w formularzu z taurona?
Witaj!
Rozumiem, że chcesz przygotować instalację elektryczną w garażu na potrzeby ładowania Twojego Peugeota 308 SW hybrydowego z 2022 roku, a pytanie dotyczy mocy przyłączenia, którą należy zgłosić do dostawcy energii, w tym przypadku Taurona. Postaram się pomóc, krok po kroku.
1. Określenie potrzebnej mocy dla ładowania:
Pojemność baterii Twojego samochodu to 13.2 kWh. To kluczowa informacja, ale dobór mocy przyłączeniowej zależy także od tego, jak szybko chcesz naładować samochód oraz jakie inne urządzenia będą korzystały z prądu w garażu.
2. Szybkość ładowania:
- Przy standardowym gniazdzie domowym (230V/16A), możesz liczyć na moc ok. 3.7 kW. W takim przypadku pełne naładowanie baterii 13.2 kWh zajmie około 3.5-4 godziny. To podstawowa opcja, która nie wymaga specjalnego przygotowania instalacji poza upewnieniem się, że jest ona w dobrym stanie i ma odpowiedni przekrój przewodów.
- Jeśli masz na myśli instalację dedykowanego punktu ładowania (Wallbox), to tu możesz wybierać urządzenia oferujące moc od 7.4 kW do nawet 22 kW (przyłącze trójfazowe). Przy mocy 7.4 kW czas ładowania skróci się do około 2 godzin.
3. Analiza potrzeb:
Zastanów się, czy w przyszłości planujesz ładować więcej niż jeden samochód jednocześnie lub dodawać inne energochłonne urządzenia w garażu. Jeśli tak, warto rozważyć większą moc przyłączeniową.
4. Decyzja o mocy przyłączeniowej:
- Dla podstawowego ładowania (3.7 kW) i ogólnego użytku garażu, moc przyłączeniowa ok. 4.6 - 5.5 kW powinna być wystarczająca. - Dla szybkiego ładowania (7.4 kW) rozważ moc przyłączeniową co najmniej 10 kW, aby zapewnić sobie komfort użytkowania także innych urządzeń. - Jeśli planujesz instalację bardzo szybkiego ładowania (do 22 kW), niezbędna będzie większa moc przyłączeniowa, np. 25 - 30 kW, co wymaga już instalacji trójfazowej i zgody dostawcy energii.
5. Konsultacja z dostawcą energii:
Zalecam, aby przed podjęciem ostatecznej decyzji skonsultować się bezpośrednio z Tauronem. Mogą mieć oni specyficzne wymagania lub zalecenia dotyczące mocy przyłączeniowej dla Twojego obszaru.
6. Inne kwestie:
Pamiętaj, że oprócz mocy przyłączeniowej, ważne jest też odpowiednie zabezpieczenie instalacji oraz potencjalna potrzeba modernizacji licznika energii na inteligentny licznik, który pozwoli na precyzyjniejsze zarządzanie zużyciem.
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w podjęciu odpowiedniej decyzji. Jeśli masz więcej pytań lub potrzebujesz dodatkowych precyzji, jestem tutaj, aby pomóc. Powodzenia z Twoim projektem!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.