logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między 1,5 GHz Celeron M a 2,2 GHz zwykłym Celeronem - co lepsze?

Talibanczyk 04 Gru 2005 11:45 900 4
REKLAMA
  • #1 2052079
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam mam pytanie takie jak w temacie.... prosil bym o uzasadnienie odpowiedzi jesliu 1,5 bedzie lapszy od 2,2...

dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2052142
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Moja opininia na temat procesora z literką M jest taka że jest on uboższy i w trakcie działanie większej ilości aplikacji czasem nie potrafi sobie wszystkiego dobrze przeliczyć, efektem czego są błędy i zawieszanie komputera.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #3 2052155
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm Mysle ze celeron 1.5Ghz bedzie lepszy. Jest wydajniejszy mimo nizszego zegara, poniewaz ma inna architekture i wyzszy wspolczynnik IPC (instrukcji na cykl). Celeron 2.2GHz ma "tzw puste megahertze. Szybko biega, ale z kazdym taktem mało robi (nizszy wspolczynnik IPC).
    To tak samo jak u AMD - maja inna architekture, i sa wydajniejsze, mimo nizszego zegara.
  • REKLAMA
  • #4 2052264
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    ==>>PLATON no chyba mi nie powiesz ze Pentium jest gorszy on Athlona ???
  • #5 2052403
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Zdecydowanie Celeron M, zwłąszcza, że chodzi o laptopa. Celeron M 1,5 będzie nie tylko w większości zastosowań wydajniejszy od zwykłego Celerona 2,2 ale i o wiele bardziej energooszczędny.

Tak, procesory NetBurst (m. in. Northwood, Presscott) mają o wiele gorszy współczynnik IPC niż Athlony XP czy Pentium M i wykonując nieoptymalizowany pod nie kod (a takich aplikacji jest mało) są "gorsze".
REKLAMA