logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron M - Pentium M - który najcichszy w pracy biurowej?

mahcin 09 Sty 2008 17:52 2690 9
REKLAMA
  • #1 4675688
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam
    Celeron M - Pentium M - który najcichszy w pracy biurowej?
    Tylko tyle mi potrzeba wiedzieć, resztę wyczytałem ;)
    Problem taki że wiatrak w laptope włącza się co ok minutę na celeronie i się właśnie zastanawiam czy pentium M go uciszy;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4675741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4675776
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    trzeba sprawdzić w specyfikacji na stronie intela ile wydzielają ciepła ten który mniej bedzie potrzebował mniej wydajnego chłodzenia i w związku z tym bedzie cichszy
  • #4 4675889
    mahcin
    Poziom 27  
    oki, popatrze, wiem że na 100% muszę w tym wybierać, pogrubiony to mój:

R8494 1.6 GHz, 380, Celeron-M, Dothan, 400MHz (RoHS)
    XC908 1.4GHz, 1MB, 360, Celeron-M, Dothan, 400MHz (RoHS)
    F5705 2.0GHz, 755, Pentium-M, Dothan, 400MHz (RoHS)
    J7426 2.1GHz, 765, Pentium-M, Dothan, 400MHz (RoHS)
    GG440 1.7 GHz, 2MB, 735A, Pentium-M Dothan, PGA, TJ85C
    XC804 1.6GHz, 725a, Pentium-M, Dothan, 400MHz (RoHS),(TJ85C)

A tych, nie jestem pewien , czy 533MHz też pójdzie

XC909 1.5GHz, 1MB, 370, Celeron-M, Dothan, 400MHz, C0 (RoHS)
    T1505 1.8GHz, 745, Pentium-M, Dothan, 400MHz (RoHS)
    C4815 1.7GHz, 735, Pentium-M, Dothan, 400MHz (RoHS)

....yhy, muszę zlokalizować które wersje najmniej ciepła wydzielają
  • #5 4675902
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Kurcze, to CPU też są w standarcie RoHS robione ? :?
  • #6 4675931
    mahcin
    Poziom 27  
    wygląda na to że tak, informacje takie uzyskałem z działu supportu DELL.UK
    Ale nikt tam nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie odnośnie ciszy pracy, dziwnie
  • REKLAMA
  • #7 4676088
    gringol
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    powiem tak:P procesor nie bedzie wydawał zadnego dzwieku :P a wentylacje mozesz kupic jakas dedykowana ktora bedzie cicha i po problemie.
  • #8 4676244
    mahcin
    Poziom 27  
    w ten sposób to na pewno, żaden problem, nawet tematu bym nie zakładał, ale...laptop jest laptopem...mobilny musi być (przynajmniej w moim przypadku) więc dołączanie czegoś zewnętrznego, czy poszerzanie nie wchodzi niestety w grę.

Poczytam sobie o o wydalanym cieple w/w procesorów, może do czegoś uda mi się dojść,w sensie jak wyjdzie na to że jest dość duża różnica między prockiem x a y to się zajmę wymianą, ale jeżeli różnice będą malutkie, to dam sobie spokój
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4676431
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Pentium M jest wyposażony w mechanizm Enhanced Speed Steep, redukujący częstotliwość taktowania (mnożnik) i napięcie zasilania, kiedy procesor nie jest obciążony, Celeron M jest tego mechanizmu pozbawiony.
    Przy pełnym obciążeniu Pentium M będzie wytwarzał więcej ciepła niż Celeron M z takim samym zegarem ale przy przy biurowej to Pentium będzie bardziej energooszczędne. Niestety mechanizm ESS musi być wspierany przez chipset i BIOS (ale jeśli laptop występował w opcji z Pentium M to będzie to działać).
  • #10 4676621
    mahcin
    Poziom 27  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D Tak, laptop (Dell Inspiron 1300) występował z Pentium M i Celeron M , a producent nie widzi przeszkód przy zamianach domowych Celeron <--> Pentium tej samej magistrali

....

Jeszcze pytanko , bo w DELLu chyba na odczepnego odpowiadają...
    ..."do laptopów na celeronie wychodzących na GM915, nie należy wkładać Pentiuma, bo to nie będzie stabilnie działać, lub wogóle nie będzie..."

czytam sobie czytam...:(strona intel.com)

FSB Speed
    533MHz:,
    Intel® Pentium® M processor,
    400MHz:,
    Intel® Pentium® M processor (LV),
    Intel® Pentium® M processor (ULV),
    Intel® Celeron® M processor

Czy dobrze myślę że to co napisane na stronie intela jest większą prawdą niż powiedziane przez jakiegoś konsultanta?

....
    mechanizm obslugiwany:D

Power Management
    Enhanced Intel SpeedStep® Technology, Deeper Sleep, ACPI Not supported for ICP Products

.....

A to:
    IDE / ATA
    ATA 100 (1 Ch.),
    SATA 150 (2 Ports)

Mój laptop ma ATA, opis ten oznacza , że chipset obsługuje SATA, czy to że w moim laptopie jest fizycznie SATA tylko trzeba sobie wyprowadzić?

I jeszcze odnośnie głównego tematu postu:
    Czy teoretycznie procek o mniejszyn mapięciu będzie się mniej grzał?
    Mam do wyboru Pentium'y M w 3 wersjach zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania procesorów Intel Celeron M i Pentium M pod kątem głośności pracy laptopa w zastosowaniach biurowych. Głównym problemem jest częste włączanie się wentylatora przy Celeron M, co budzi pytanie, czy Pentium M zapewni cichszą pracę. Wskazano, że kluczowym czynnikiem jest wydzielanie ciepła (TDP) procesora, które wpływa na intensywność chłodzenia i hałas wentylatora. Pentium M posiada mechanizm Enhanced Intel SpeedStep (ESS), który dynamicznie obniża taktowanie i napięcie przy niskim obciążeniu, co zmniejsza generowane ciepło i potencjalnie hałas, pod warunkiem wsparcia chipsetu i BIOS-u. Celeron M nie ma tego mechanizmu, co może powodować częstsze uruchamianie wentylatora. Wymiana procesora wymaga sprawdzenia kompatybilności płyty głównej i magistrali (FSB 400 MHz vs 533 MHz). Laptop Dell Inspiron 1300 występował z oboma procesorami, a producent dopuszcza zamianę między nimi przy tej samej magistrali. Wymieniono konkretne modele procesorów Celeron M i Pentium M z rodziny Dothan, wraz z ich częstotliwościami i TDP. Podsumowując, Pentium M może zapewnić cichszą pracę w biurze dzięki ESS i niższemu wydzielaniu ciepła przy niskim obciążeniu, ale wymaga kompatybilnego sprzętu i BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA