Witam. Mój Realme 8 Pro powoli zaczyna się psuć, także zastanawiam się nad zakupem nowego modelu. Praktycznie zawsze miałem chińczyka (Xiaomi, Huawei, Oppo, Realme), słyszałem jednak, że warto dopłacić do Samsunga, że powinien służyć na lata. W sumie chińczyki często się zawieszały, muliły, lekki upadek często kończył się pęknięciem ekranu. Ponoć Samsungi na tych samych parametrach są znacznie stabilniejsze i służą dłużej. Czy to prawda?
A może coś innego niż Samsung polecacie? Budżet do 1500zł, może być jak najbardziej sprzęt używany (z tym, że w dobrym stanie), na pewno nie chce Iphone bo wg. mnie to jedno wielkie nieporozumienie (miałem okazję trzymać w ręku i chwilę używać to nie znajdę w sklepie wielu ulubionych aplikacji, nie ma wielu opcji w ustawieniach, ogólnie dziwny interfejs). Raczej jestem właśnie za Samsungiem, więc chciałbym się dopytać o różnice między modelami Galaxy S20 Ultra, Galaxy S21 Ultra, Galaxy S21 i Galaxy S22. Czy oprócz daty produkcji S21 Ultra różni się czymś od S20 Ultra? Bo specyfikacja jest bardzo podobna więc czy warto dopłacać do nowszego S21 Ultra? Czy wg. was S20 Ultra jest w zupełności wystarczający? A także czy są wielekie różnice między S21 a S21 Ultra czy S22? Chciałbym ten telefon poużywać na dłużej, więc się chcę dobrze zastanowić. A może Galaxy A54? Ale słyszałem, że lepiej kupić starszego flagowca niż nowszego średniaka. Co wy polecacie?
Czego wymagam:
- 5G, w tym pasmo C-BAND (3600MHz)
- Agregacja pasm LTE+
- Obsługę wszystkich polskich pasm LTE (800, 900, 1800, 2100, 2600), a także obsługę 2G i 3G, z możliwością ręcznego przełączenia (mile widziane również działające na Słowacji pasmo LTE700)
- Możliwość pracy w każdej sieci (brak Sim Locka)
- Dual SIM (praca z 2 kartami SIM, 2 różnych operatorów)
- Wifi 5GHz (najlepiej standard ax)
- Minimum 12GB pamięci RAM
- Minimum 128GB pamięci wewnętrznej
- Przyzwoity aparat fotograficzny
- Szybkie ładowanie
- Żyroskop i Czytnik linii papilarnych
- NFC (płatności zbliżeniowe)
- Bluetooth minimum v4.0 oraz GPS
- Ekran AMOLED/OLED/QLED
- mile widziane ładowanie indukcyjne
- mile widziana możliwość ręcznego wymuszenia konkretnego pasma LTE
- mile widziana obsługa kart microSD
- mile widziane głośniki Stereo
I jak to jest w tych Galaxy S20 Ultra czy S21 Ultra z dual SIM, bo wszystkie strony podają, że on posiada Dual SIM, a MGSM, że nie. Czy telefony te działają na tym nowym (prawdziwym) 5G C-Band (3,4-3,8GHz)?
I jeszcze jedno pytanie co warto zrobić przy zakupie telefonu z 2 ręki?, bo jak wiadomo każdy telefon ma swój numer IMEI, czy zakup używanego telefonu nie wiąże się z jakimś ryzykiem jego blokady czy coś?
A może coś innego niż Samsung polecacie? Budżet do 1500zł, może być jak najbardziej sprzęt używany (z tym, że w dobrym stanie), na pewno nie chce Iphone bo wg. mnie to jedno wielkie nieporozumienie (miałem okazję trzymać w ręku i chwilę używać to nie znajdę w sklepie wielu ulubionych aplikacji, nie ma wielu opcji w ustawieniach, ogólnie dziwny interfejs). Raczej jestem właśnie za Samsungiem, więc chciałbym się dopytać o różnice między modelami Galaxy S20 Ultra, Galaxy S21 Ultra, Galaxy S21 i Galaxy S22. Czy oprócz daty produkcji S21 Ultra różni się czymś od S20 Ultra? Bo specyfikacja jest bardzo podobna więc czy warto dopłacać do nowszego S21 Ultra? Czy wg. was S20 Ultra jest w zupełności wystarczający? A także czy są wielekie różnice między S21 a S21 Ultra czy S22? Chciałbym ten telefon poużywać na dłużej, więc się chcę dobrze zastanowić. A może Galaxy A54? Ale słyszałem, że lepiej kupić starszego flagowca niż nowszego średniaka. Co wy polecacie?
Czego wymagam:
- 5G, w tym pasmo C-BAND (3600MHz)
- Agregacja pasm LTE+
- Obsługę wszystkich polskich pasm LTE (800, 900, 1800, 2100, 2600), a także obsługę 2G i 3G, z możliwością ręcznego przełączenia (mile widziane również działające na Słowacji pasmo LTE700)
- Możliwość pracy w każdej sieci (brak Sim Locka)
- Dual SIM (praca z 2 kartami SIM, 2 różnych operatorów)
- Wifi 5GHz (najlepiej standard ax)
- Minimum 12GB pamięci RAM
- Minimum 128GB pamięci wewnętrznej
- Przyzwoity aparat fotograficzny
- Szybkie ładowanie
- Żyroskop i Czytnik linii papilarnych
- NFC (płatności zbliżeniowe)
- Bluetooth minimum v4.0 oraz GPS
- Ekran AMOLED/OLED/QLED
- mile widziane ładowanie indukcyjne
- mile widziana możliwość ręcznego wymuszenia konkretnego pasma LTE
- mile widziana obsługa kart microSD
- mile widziane głośniki Stereo
I jak to jest w tych Galaxy S20 Ultra czy S21 Ultra z dual SIM, bo wszystkie strony podają, że on posiada Dual SIM, a MGSM, że nie. Czy telefony te działają na tym nowym (prawdziwym) 5G C-Band (3,4-3,8GHz)?
I jeszcze jedno pytanie co warto zrobić przy zakupie telefonu z 2 ręki?, bo jak wiadomo każdy telefon ma swój numer IMEI, czy zakup używanego telefonu nie wiąże się z jakimś ryzykiem jego blokady czy coś?