logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung S8 - Zakup czegoś nowego podobnego niedrogiego

Kaufel 13 Cze 2022 13:50 1089 10
  • #1 20059362
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam,

Od prawie 5 lat posiadam samsunga S8. Złego słowa na telefon nie mogę powiedzieć. Raz zalany, ale naprawa na gwarancji, nic mi się w nim nie popsuło, działa cały czas płynnie. Jedynie wypala się pomału matryca no i ostatni mi spadł w efekcie skruszuł mi się cały dolny lewy róg ekranu. Pewnie z tego rogu zacznie odpadać niebawem szkło więc nie wróżę zbyt długiej przyszłości tego telefonu. Póki co sprawny.
    I tu pytanie co nowego, co będzie nie gorsze od tego modelu ?
    Wiem że elektronika idzie szybko do przodu więc być może już nawet słabe średniaki są lepsze, a może nie ? Tego nie wiem.
    Generalnie nie chcę wydawać 4k na telefon, bo zwyczajnie inflacja, brak podwyżek w pracy i spore wydatki na rodzinę, kredyt. Do tego możliwe że będę musiał kupować laptopa bo obecny też już prawie 11 letni miewa swoje humory.
    Generalnie zależy mi na dobrej jakości zdjęć i w miarę płynnej pracy.
    Myślę że mógłbym na niego wydać między 1000-2000 zł aczkolwiek im mniej tym lepiej. Z 2 strony jak mam wydać więcej i mieć na dłużej to też ma to sens. Po samsungu też wolałbym coś z całkowicie płaskim ekranem bo na samsunga niestety te szkła dedykowane były o kant roztrzać. W sumie samsunga kupowałem za 2200 zł od osoby, która dostała z abonamentem więc się opłacało. Nie wiem czy za taką kwotę teraz coś sensownego dostanę. Żona kupiła sobie za ok 1000 zł jakiś Mi POCO i ma badziewny GPS który nie działa w pochmurne dni...
    Ewentualnie czy można jakoś zabezpieczyć to pęknięcie w rogu żeby kawałki szkła nie zaczęły wypadać - może sama folia ? Przyznam że wolę nie kupować póki co telefonu :) Jeszcze mógłbym kupić nowe szkło i sobie wymienić, ale słabo orientuję się w temacie, z tego co kojarzę potrzebny jest jakiś klej i opalarka. Nie wiem na ile trudna jest taka wymiana i czy te szkła z allegro za 23 zł są ok czy to chińskie podróby.
    Czekam na jakieś porady :)
  • Pomocny post
    #2 20059383
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Szybki sam sobie nie wymienisz a nowy wyświetlacz kosztuje do niego ok 800zł. więc mało opłacalne.
    Zerknij sobie na Samsunga S20 FE dobry stosunek jakości do ceny. Średnia półka na tą chwilę będzie pewnie gorsza niż obecny S8.
  • #3 20059392
    Kaufel
    Poziom 3  
    No ale ten samsung kosztuje 3000 zł i jeszcze jest słabszy od mojego obecnego telefonu ? :O

Dodano po 8 [minuty]:

A dobra ok, widzę że ten FE nie jest takim typowym średniakiem :) Poczytam więc o nim.
  • Pomocny post
    #4 20059415
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 598
    Samsungi są bardzo dobre, ale zawsze droższe od konkurencji. S8 robi bardzo dobre zdjęcia, w wielu testach lepsze od nowszych modeli S9, S10.
    Może zacząć poszukiwania od tego, aby wytypować modele z Amoled + aparatami Samsung/Sony?
  • #5 20061866
    Kaufel
    Poziom 3  
    Przejrzałem parę opinii nt. tego S20 FE i powiem szczerze że są dość słabe.
    Większość zgodnie twierdzi że cena jest nieadekwatna do jakości, że średniaki są lepsze pod pewnymi względami, że 3000 zł za taki telefon to jest dużo za dużo.... że S10tka jest nieporównywalnie lepsza.

Cóż co o tym myślicie ?
  • #7 20061964
    Kaufel
    Poziom 3  
    Wiesz co komentujący nie podali konkretów, porównali samsunga do modeli z XIAOMI twierdząc że jest to przejście "z deszczu pod rynnę".

Wiem też że czasem opinie są z tyłka, dlatego tutaj dopytuję.
    Jeśli jednak priorytety które podałem na początku - tj. nie gorsze aparaty i płynność pracy - są zachowane to nie widzę przeszkód w zakupie. Jeśli faktycznie miałby być ten telefon słabszy od np wspomnianego S10, to czy nie lepiej szukać używki S10 w bdb stanie ?

Jeśli chciałbym kupić na allegro czy olx tego S20 FE to czy są źródła których powinienem unikać ?
    Swego czasu pamiętam, że należało unikać sklepów internetowych które sprzedawały na tzw. gwarancję serwisową. Nie wiem jak jest teraz.

Czy zakup z opcją 5G jest istotny czy jest to zbędne ?
  • #8 20061997
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Komentujący zazwyczaj posługują się opiniami co gdzieś usłyszeli lub przeczytali i niby coś wiedzą, ale nie do końca są tego pewni itd.
    Są porównywarki gdzie można wpisać kilka modeli i suche parametry będziemy widzieć.
    Czy to będzie S10 czy S20FE to jeden i drugi będzie ciut lepszy niż S8, S20FE będzie miał jednego androida wyżej, ma też lepszą baterię. Kupić można na allegro czy w innych miejscach, trzeba jednak być czujnym i dobrze czytać ofertę oraz mieć intuicję gdyż przekrętów jest sporo, ale też uczciwych nie brakuje. Miesiąc temu na allegro znajomy kupił S20 za 1600zł. wyglad jak nowy z pełnym wyposażeniem i fakturą. Trzeba poświęcić na to sporo czasu, ale warto. Chcemy być pewni, że zakup nie jest trefny to kupujemy w sklepie typu media expert czy jemu podobnym, ale tu oczywiście zapłacimy więcej.
  • #11 20285609
    Kaufel
    Poziom 3  
    Witam,

Skończyło się na zakupie Galaxy S22. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego telefonu, który zastąpi jego pięcioletniego Samsunga S8, który mimo drobnych uszkodzeń nadal działa dobrze. Zwraca uwagę na potrzebę dobrego aparatu i płynnej pracy, a budżet wynosi 1000-2000 zł. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące modeli, takich jak Samsung S20 FE, S10 oraz alternatywy od konkurencji, jak Xiaomi i Realme. Użytkownicy podkreślają, że S20 FE może być droższy niż jego rzeczywista wartość, a także sugerują rozważenie zakupu używanego S10. Wskazują na znaczenie dokładnego sprawdzenia ofert przy zakupach online oraz na możliwość zakupu modeli z 5G.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA