logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować układ regulatora, by wentylator miał 12V?

werde 16 Mar 2024 21:03 429 3
REKLAMA
  • #1 21006942
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 59
    Zmontowałem gotowy zestaw regulatora napięcia z przeznaczeniem do zasilania wentylatora komputerowego (ale nie w komputerze). Zasiliłem układ stabilizowanym napięciem 15V/DC bezpośrednio w oznaczonych punktach z pominięciem mostka. Wentylator na 12V.
    Schemat regulatora napięcia dla wentylatora komputerowego.
    Przy skręceniu potencjometru w lewo wentylator nie startował a napięcie na nim wynosiło niecałe 5V. Po dodaniu rezystora Rx (w białej ramce) sytuacja zmieniła się i przy potencjometrze max w lewo napięcie było już ponad 6V i wentylator startował na wolnych obrotach. I bardzo dobrze.
    Jednak w pozycji potencjometru max w prawo napięcie na wentylatorze jest około 13,4 V więc zbyt dużo, a chcę by było około 12V
    Czy jest możliwość zmodyfikowania układu do uzyskania takiego efektu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21007255
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Przede wszystkim, na schemacie są błędy. LM 317 ma zasilanie na końcówce 3, a pin 1 jest wejściem sygnału regulacji. Patrz: https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm317.pdf
    Ponadto, tranzystor Q1 nie spełnia żadnej roli, ponieważ bazę zawsze będzie mieć zwartą do masy poprzez suwak potencjometru.
    Wrzuć może zdjęcia układu. Z góry i z dołu płytki.
    Cytat:
    Przy skręceniu potencjometru w lewo wentylator nie startował a napięcie na nim wynosiło niecałe 5V.

Według tego, co na schemacie, skręcenie suwaka potencjometru w jedno skrajne położenie może dawać najwyżej tyle, ile wynosi napięcie referencyjne LM 317, czyli około 1,25V. Skręcenie zaś w drugą stronę, dla napięcia zasilającego, które zastosowałeś i wartości rezystorów, jakie są na schemacie, powinno skutkować wyjściem poza zakres rgulacji. Inaczej mówiąc, możesz uzyskać najwyżej 15 V minus spadek napiecia na tranzystorze mocy LM-a, a więc, dla niewielkiego obciążenia, mniej więcej tak, jak mierzysz, około 13,4 V.

Wzór na napięcie wyjściowe masz na dole 11 strony linkowanego datasheet.
    Wg niego, powinieneś zmienić rezystancję szeregowo połączonych: potencjometru i dodatkowego rezystora, na około 1,9 kilooma. Stąd, po odjęciu 800 om, potencjometr powinien mieć jakieś 1,1 kilooma. W praktyce, 1 k - taki kupisz.
    Inna metoda - zmień R1 na 1 kiloom, a dodatkowy rezystor Rx, na 3,6 kilooma.
  • #4 21010059
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Każdy wentylator ma swoje minimalne napięcie, aby rozpocząć obrót. Zmniejszenie tego napięcia powoduje jego zatrzymanie i nagrzanie.Dlatego potrzebujesz regulatora z możliwością regulacji zarówno minimalnego, jak i maksymalnego napięcia.

Dodano po 50 [minuty]:

Jak zmodyfikować układ regulatora, by wentylator miał 12V?
REKLAMA