logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić adapter dla Unidena wykorzystując adapter Bao i wtyk mic 4pin oraz EXT?

jakintos 17 Mar 2024 00:24 1848 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć mikrofonogłośnik Baofeng do starego Unidena 520XL z 4-pinowym gniazdem mikrofonowym i wyjściem EXT?

Nie da się tego zrobić jako prostego adaptera przewód-w-przewód: w Unidenie trzeba dołożyć przekaźnik, bo oryginalny mikrofon przełącza też tor głośnika, czego mikrofonogłośnik Baofenga nie robi [#21007708] Głośnik mikrofonogłośnika podłącz do wyjścia EXT przez szeregowy rezystor, wstępnie około 18 Ω, żeby ograniczyć moc do ok. 1 W [#21015420] Cewkę przekaźnika podłącz z jednej strony do wyjścia stabilizatora 7808, a z drugiej do pinu PTT (Tx) [#21015420] Zestyki przekaźnika mają być rozwierne i wpięte w miejsce przeciętej ścieżki w radiu; dodatkowo daj diodę 1N4148 oraz kondensator około 100 µF, żeby głośnik nie „pukał” po puszczeniu PTT [#21015420] Piny 1 i 4 gniazda mikrofonu należy zewrzeć ze sobą [#21015420]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21007155
    jakintos
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam.
    Potrzebuję adaptera z mikrofonogłośnika Baofeng na wtyk mikrofonowy 4-stykowy typu stary Uniden i minijack. Na zdjęciu jest zamysł, jak to ma mniej więcej wyglądać, tylko nie jestem pewny, jak połączyć przewody.
    Krótki podwójny adapter gniazda radia Baofeng, który zdobyłem, ma tylko 4 przewody, a 6 styków, masa (-) jest chyba wspólna dla mikrofonu i głośnika, czyli 1 przewód mniej.
    Jeden ze styków minijacka 3,5 mm (zewnętrzny) jest oznaczony jako V+ i tego chyba nie potrzebuję, czyli według mnie 4 przewody wystarczą.
    Dwa przewody chcę podłączyć do gniazda minijack 3,5 mm do głośnika, a następne do wtyku mikrofonowego 4-stykowego. Czy do wtyku mikrofonowego 4-stykowego potrzebuję przewodu (+) głośnik?
    Jeśli się okaże, że adapter gniazda radia Baofeng ma za mało przewodów, mogę kupić gniazdo stereo minijack 3,5 mm i gniazdo stereo minijack 2,5 mm, będę miał możliwość podłączenia 6 przewodów.
    Proszę o jakieś pomysły, jak to podłączyć.
    Pozdrawiam

Na stole leży radio Baofeng z różnymi kablami i adapterami, w tym mikrofonogłośnik i wtyki.
  • REKLAMA
  • #2 21007222
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    W Google wpisz-układ pinów mikrofonów
  • #4 21007682
    jakintos
    Poziom 13  
    A powiedz mi czy Twoim zdaniem problem jest z torem PTT mikrofonowym, czy głośnikowym?
  • REKLAMA
  • #5 21007708
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Największy problem jest z głośnikiem w CB, bo oryginalny mikrofon od CB ma w przełączniku zestyk załączający głośnik, czego mikrofon od baofenga nie ma, więc potrzebny do tego będzie przekaźnik w radiu CB. Zaś dla pewności czy się nie mylę z tym mikrofonem od bao (bo mogę się mylić) rozbierz mikrofon i sprawdź miernikiem czy schemat Twojego mikrofonu się zgadza.

Schemat podłączenia mikrofonu ręcznego z przyciskiem PTT i elementami.
  • #6 21009953
    bsq500
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam,
    Kolejnym problemem będzie brak napięcia w 4-pinowym złączu od Unidena. Mikrofon od Baofenga jest pojemnościowy, który potrzebuje zasilania (Mic+ na pinout). Uniden stosował wkładki elektretowe, które nie wymagają napięcia do działania.
    Krzysztof
  • #7 21009962
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1695
    bsq500 napisał:
    Witam,
    Kolejnym problemem będzie brak napięcia w 4-pinowym złączu od Unidena. Mikrofon od Baofenga jest pojemnościowy, który potrzebuje zasilania (Mic+ na pinout). Uniden stosował wkładki elektretowe, które nie wymagają napięcia do działania.
    Krzysztof
    Jesteś w błędzie. W Unidenie jest obecne zasilanie wkładki.
    Michał
  • #8 21009965
    bsq500
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    W takim razie mój błąd. Z ciekawości sprawdzę swój Uniden PRO 520XL, jak go znajdę. 😉 Pozostaje w takim razie jeszcze kwestia rozwiązania przełączania RX/TX.
    Krzysztof
  • #9 21010028
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    bsq500 napisał:
    W takim razie mój błąd. Z ciekawości sprawdzę swój Uniden PRO 520XL, jak go znajdę. 😉
    A czego tu szukać? Styk 2 (żółty przewód).

Schemat złącza z ponumerowanymi pinami i ich opisem.

EDIT:

jakintos napisał:
    stary Uniden
    Jaki model?
  • #10 21010977
    jakintos
    Poziom 13  
    Hektar Zahle.r napisał:
    ...Zaś dla pewności czy się nie mylę z tym mikrofonem od bao (bo mogę się mylić) rozbierz mikrofon i sprawdź miernikiem czy schemat Twojego mikrofonu się zgadza.

Zrobię to, tylko w tygodniu nie mam zbytnio czasu

gumisie napisał:
    Jaki model?

Uniden 520XL
  • #11 21011483
    yes2mike
    Ocena: 322
    To musisz sprawdzić, czy "pstryczek" w mikrofonie ma dwa stany. W sensie, czy ma zwarcie po "odpuszczeniu".
    W innym przypadku albo zmienisz, albo niestety przekaźnik, bo to radio bez mikrofonu ma odłączony głośnik.
  • #12 21014131
    jakintos
    Poziom 13  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Największy problem jest z głośnikiem w CB, bo oryginalny mikrofon od CB ma w przełączniku zestyk załączający głośnik, czego mikrofon od baofenga nie ma, więc potrzebny do tego będzie przekaźnik w radiu CB. Zaś dla pewności czy się nie mylę z tym mikrofonem od bao (bo mogę się mylić) rozbierz mikrofon i sprawdź miernikiem czy schemat Twojego mikrofonu się zgadza.

Schemat podłączenia mikrofonu ręcznego z przyciskiem PTT i elementami.

Trochę pobawiłem się miernikiem i niby układ jest ten sam ale nie do końca.
    U mnie w mikrofonogłośniku zwarty jest cały czas + i - głośnika.
    Czyli pin zewnętrzny i wewnętrzny w jacku 2,5mm zwiera się i nie ma znaczenia czy PTT jest wciśnięte, czy nie.
    Przycisk PTT powoduje że idzie sygnał i zwiera masę z pinem wewnętrznym jacka 3,5mm.
    Prócz tego zasilanie diody idzie prawdopodobnie z + mikrofonowego, nie znalazłem przewodu odpowiadającego dla pinu +V.
    Tak dobrze się nie znam ale w układzie PTT i mikrofonu są to prawdopodobnie kondensatory ceramiczne o oznaczeniu C2 102P i C1 102P.
    Nie wiem dlaczego głośnik jest zwarty, tak ma być?
  • REKLAMA
  • #13 21014595
    yes2mike
    Miernik może pokazywać głupoty. Sprawdź np. 1,5-woltową baterią, czy głośnik będzie "pukał" przy podłączaniu i odłączaniu. Zresztą przy mierniku powinno być podobnie.
  • Pomocny post
    #14 21015420
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Schemat jest dobry. Co do głośnika, to miernik pokazuje "przejście", bo ma on rezystancję 8 Ω.

Sporządziłem schemat podłączenia tego mikrofonu do Unidena wraz z przeróbką głośnika na przekaźniku.

Uzwojenie przekaźnika idzie z jednej strony do wyjścia stabilizatora 7808 (przykręcony jest do obudowy obok końcówki mocy), a z drugiej strony do pinu PTT (Tx).

I teraz kolejna ważna rzecz - rezystor R ma za zadanie dopasować moc Unidena do 1 W mocy głośniczka w mikrofonie - o ile dobrze policzyłem, to ma mieć on wartość coś w okolicy 18 Ω.

Głośnik mikrofonogłośnika podłączasz do wyjścia EXT w radiu (poprzez szeregowo wlutowany rezystor)

Dioda 1N4148.

Natomiast kondensator C dobierz doświadczalnie (coś w okolicy 100 µF) żeby głośnik nie pukał po zwolnieniu PTT.

Piny 1 i 4 gniazda mikrofonu należy zewrzeć ze sobą.

Odręczny schemat podłączenia mikrofonu do urządzenia Uniden z modyfikacjami.

Idąc dalej zestyk przekaźnika jest rozwierny i należy podłączyć go w miejscu przeciętej ścieżki. Miejsce jej przecięcia zaznaczone jest żółtą strzałką. Natomiast punkty wlutowania zestyku rozwiernego przekaźnika zaznaczone są w zielonych okręgach.

Płytka drukowana z zaznaczoną ścieżką i punktami lutowniczymi

A dokładniej tu:

Płytka drukowana z zaznaczonym punktem w lutowania w zielonym okręgu

I tu:

Płytka drukowana z żółtą strzałką i zielonym okręgiem.

Edycja postu: poprawiłem błąd na schemacie.
  • #15 21015461
    jakintos
    Poziom 13  
    yes2mike napisał:
    Miernik może pokazywać głupoty. Sprawdź np. 1,5-woltową baterią, czy głośnik będzie "pukał" przy podłączaniu i odłączaniu. Zresztą przy mierniku powinno być podobnie.

Sugerowałem się "wyciem" miernika, a nie patrzyłem na wskazania. Między stykami oraz między plusem a minusem jest 8 Ω.
  • #16 21015477
    gumisie
    Poziom 43  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Schemat jest dobry.
    Ten z #5?
    Marcin, nigdy nie miałem na warsztacie takiego mikrofonu, dlatego pytam.
    Jak dla mnie, przydałoby się zdjęcie wnętrza tego urządzenia.

EDIT:

Znalezione w necie:
    Załączniki:
    • Jak zrobić adapter dla Unidena wykorzystując adapter Bao i wtyk mic 4pin oraz EXT? baofeng-mic-pin-out-and-programming-cable-schematics.jpg (16.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21015572
    jakintos
    Poziom 13  
    Otwarta mysz komputerowa z widoczną płytką drukowaną i przewodami.
    gumisie napisał:
    Hektar Zahle.r napisał:
    Schemat jest dobry.
    Ten z #5?
    Marcin, nigdy nie miałem na warsztacie takiego mikrofonu, dlatego pytam.
    Jak dla mnie, przydałoby się zdjęcie wnętrza tego urządzenia.

EDIT:

Znalezione w necie:

Otwarta mysz komputerowa z widocznym obwodem drukowanym i przewodami
  • #18 21015991
    yes2mike
    Gra nie warta świeczki. Za dużo rzeźbienia...
  • #19 21016123
    jakintos
    Poziom 13  
    yes2mike napisał:
    Gra niewarta świeczki. Za dużo rzeźbienia...

Oj warta, nie dla samego mikrofonogłośnika Baofenga ta rzeźba, nawet by mi się nie chciało.
  • #20 21016159
    gumisie
    Poziom 43  
    jakintos napisał:
    Oj warta,
    Podziel się informacją, dlaczego tak uważasz.
  • REKLAMA
  • #21 21016598
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Chłopaki wyluzujcie. Nadmienię, że doposażenie radia o przekaźnik nie ma żadnego wpływu na jego działanie i jest prostym zabiegiem, który nie powinien zająć więcej jak 20 minut pracy. Przekaźnik kosztuje grosze, a radio będzie współpracować tak samo "po staremu" z oryginalnym mikrofonem jak i "po nowemu" na tym od Baofenga. Zrobiłem tak wiele radiotelefonów i nie marudziłem, że te 20 minut to strata czasu.

PS. Kiedyś tak robiłem też na potrzeby własnego "radio shacku", bo cholernie podobał mi się pewien szczególny mikrofonogłośnik od Yaesu - malutki, dyskretny i poręczny.
  • #22 21016675
    gumisie
    Poziom 43  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Chłopaki wyluzujcie. Nadmienię, że doposażenie radia o przekaźnik nie ma żadnego wpływu na jego działanie i jest prostym zabiegiem,
    Marcin, mi tego nie musisz tłumaczyć. Ja również wielokrotnie z pewnych powodów montowałem w TRX-ach przekaźniki. Mnie jedynie zastanawia to, w jakim celu Autor tematu chce zastosować ten mikrofon do tego Unidena.
  • #23 21017603
    jakintos
    Poziom 13  
    Idąc dalej zestyk przekaźnika jest rozwierny i należy podłączyć go w miejscu przeciętej ścieżki. Miejsce jej przecięcia zaznaczone jest żółtą strzałką. Natomiast punkty wlutowania zestyku rozwiernego przekaźnika zaznaczone są w zielonych okręgach.

Płytka drukowana z zaznaczoną ścieżką i punktami lutowniczymi

A dokładniej tu:

Płytka drukowana z zaznaczonym punktem w lutowania w zielonym okręgu

I tu:

Płytka drukowana z żółtą strzałką i zielonym okręgiem.

Kawał dobrej roboty odwaliłeś, tylko że zrobiło się dla mnie skoplikowanie, jeszcze ta ingerencja w radio to ponad moje siły.
    Wygląda na to że będę musiał kogoś szukać, co gorsza serwisy CB nie lubią takiej rzeźby.
    Chyba będziemy powoli kończyć, wykonanie adaptera dla mikrofonogłośnika Bao
    jest tylko wstępem do dalszej "zabawy".

PS. Czy masz czas na odpowiadanie PW?

Pozdrawiam
  • #24 21019802
    jakintos
    Poziom 13  
    Motocyklowy kask z zamontowanym interkomem i elektroniką na stole roboczym
    Hektar Zahle.r napisał:
    Chłopaki wyluzujcie. Nadmienię, że doposażenie radia o przekaźnik nie ma żadnego wpływu na jego działanie i jest prostym zabiegiem, który nie powinien zająć więcej jak 20 minut pracy. Przekaźnik kosztuje grosze, a radio będzie współpracować tak samo "po staremu" z oryginalnym mikrofonem jak i "po nowemu" na tym od Baofenga. Zrobiłem tak wiele radiotelefonów i nie marudziłem, że te 20 minut to strata czasu.

PS. Kiedyś tak robiłem też na potrzeby własnego "radio shacku", bo cholernie podobał mi się pewien szczególny mikrofonogłośnik od Yaesu - malutki, dyskretny i poręczny.

Podsunąłeś mi pomysł z Harrym III i łatwiejszym montażem.
    Nie problem, wyjąłem z szafy, tylko że Harry ma 6 pinów na mikrofonie i dlatego nie brałem go pod uwagę.
    Finalnie powinno to tak wyglądać, w miejsce dedykowanego adaptera Bao który ma osobne PTT i wtyk do intercomu pasuje również mikrofonogłośnik którego będę testował czy wszystko działa poprawnie.
    Czy dasz radę zrobić schemat łopatologicznie dla tego zwariowanego pomysłu?
  • Pomocny post
    #25 21019936
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    No widzisz. Dobrze, że go masz i żeśmy się zgadali na PW, bo teraz pinologia jest znacznie łatwiejsza , tj. na 3 piny i bez korowodu.

Rysunek techniczny przedstawiający złącze 6-stykowe i schemat połączeń.

MIC to gniazdo mikrofonu, SPK wyjście na głośnik, zaś R to rezystor ograniczający moc do 1 W - wstępnie zastosuj coś w okolicy 18 Ω. Z tym, ze nie wiem ile Ω ma interkom i pasuje żebyś to zmierzył żeby dobrać rezystor do słuchawek interkomu (żeby ich nie spalić).

Przestroga - uważaj żeby nie zewrzeć przypadkiem pinów 5 i 6, bo upalisz takie dławiki (bo czasem problem z tym jest).

Jak coś nie jasne, to pisz.

P. S.

Małe wyjaśnienie - chodzi nam tu o interkom motocyklowy, do którego chcemy podłączyć radio CB Harry III.
  • #26 21025038
    jakintos
    Poziom 13  
    Hektar Zahle.r napisał:
    No widzisz. Dobrze, że go masz i żeśmy się zgadali na PW, bo teraz pinologia jest znacznie łatwiejsza , tj. na 3 piny i bez korowodu.

MIC to gniazdo mikrofonu, SPK wyjście na głośnik, zaś R to rezystor ograniczający moc do 1 W - wstępnie zastosuj coś w okolicy 18 Ω. Z tym, ze nie wiem ile Ω ma interkom i pasuje żebyś to zmierzył żeby dobrać rezystor do słuchawek interkomu (żeby ich nie spalić).

Przestroga - uważaj żeby nie zewrzeć przypadkiem pinów 5 i 6, bo upalisz takie dławiki (bo czasem problem z tym jest).

Jak coś nie jasne, to pisz.

P. S.

Małe wyjaśnienie - chodzi nam tu o interkom motocyklowy, do którego chcemy podłączyć radio CB Harry III.

Dzisiaj trochę znalazłem czas żeby zmierzyć rezystancje głośników w kasku.
    Trochę jest kłopot, połączenie głośników, luty są zalane czarną masą.
    Mimo wszystko udało mi się zmierzyć opór między plusem a minusem głośnikowym jest 62Ω??
    Wydaje mi się że w głośniku jest przylutowany rezystor, który jest również zalany masą, niestety tego dobrze nie widać.
    Wartość 62Ω jest taka sama, czy głośniki są podpięte do intercomu czy nie.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale głośnikowe mono które idzie przez wtyk Baofenga jest rozbijane w adapterze na 2 x mono i znajduje się na wtyku minijack 4 pin 2,5mm zmierzone na dwóch środkowych pinach.
    Ten minijack 2,5mm wpinany jest bezpośrednio do intercomu.
    Sadzę, że w zgrubieniu adaptera też coś jest, mam na myśli jakaś mała elektronika, między plusami na podwójnym mono jest 2,5Ω.
    Chciałem jeszcze zaznaczyć że intercom ma rozbudowaną kartę dźwiękową, daje niezłego "kopa" na uszy.
    Jeśli, rozumiem dam rezystor 18Ω i sygnał będzie cichy, to stopniowo zastosować
    słabszy np:10Ω?

Przewody z interkomu motocyklowego z wtyczkami
  • #27 21027544
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Kolego wiesz co zamotałem się teraz na maksa i chyba za bardzo nie wiem o co chodzi.

Uściślijmy więc od początku.

jakintos napisał:
    Krótki podwójny adapter gniazda radia Baofeng, który zdobyłem, ma tylko 4 przewody, a 6 styków, masa (-) jest chyba wspólna dla mikrofonu i głośnika, czyli 1 przewód mniej.
    Jeden ze styków minijacka 3,5 mm (zewnętrzny) jest oznaczony jako V+ i tego chyba nie potrzebuję, czyli według mnie 4 przewody wystarczą.

Wiemy już, że do mikrofonogłośnika potrzebne są 4 przewody:
    - masa
    - mikrofon
    - PTT
    - głośnik

Wiemy już jak to podłączyć do Harrego wg. schematu:

Hektar Zahle.r napisał:
    Odręczny schemat podłączenia mikrofonogłośnika z zaznaczonymi punktami i oznaczeniami dla różnych przewodów.

I teraz nie wiemy czy adapter mikrofonogłośnik-Harry się nadaje.

jakintos napisał:
    Jeśli się okaże, że adapter gniazda radia Baofeng ma za mało przewodów, mogę kupić gniazdo stereo minijack 3,5 mm i gniazdo stereo minijack 2,5 mm, będę miał możliwość podłączenia 6 przewodów.
    Czy pomierzyłeś adapter mikrofonogłośnik-Harry ? Czy nie brakuje któregoś przewodu ? I czy w końcu uruchomileś mikrofonogłośnik z Harrym ?

To ten adapter.

jakintos napisał:
    Zestawienie elementów elektrycznych, w tym mikrofonogłośnik, adaptery i przewody na białym tle.

Następnie piszesz, że.

jakintos napisał:
    Finalnie powinno to tak wyglądać, że w miejsce dedykowanego adaptera Bao, który ma osobne PTT i wtyk do intercomu, pasuje również mikrofonogłośnik, którego będę testował czy wszystko działa poprawnie.
    Rozumiem, że mówiąc teraz "dedykowany adapter" masz na myśli ten "rozdzielacz" od interkomu jak na tym zdjęciu ?

jakintos napisał:
    Kabel adaptera z różnymi typami wtyczek na jasnym tle.

Jeśli się mylę to mnie popraw.

Co do rezystora dajmy temu spokój. Narysowałem go dlatego żeby nie spalić glosniczka w mikrofonogłośniku, bo moc Harry'ego jest większa, niż Bao. Załóżmy, że w kasku też są rezystory.
  • #28 21027669
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Rozumiem, że chodzi o zaadaptowanie mikrofonu z pasma CB jako zewnętrzny mikrofonogłośnik do radia Baofeng... 3 miesiące temu robiłem taki projekt. Jeżeli kolega będzie zainteresowany, to zrobię zdjęcia i wrzucę schemat, zrobiłem po prostu "pająka". Ja po prostu przystosowałem mikrofon Pan DM-432M do radia Baofeng UV-5R - zrobiłem z niego mikrofonogłośnik do Baofenga. Trzeba jedynie podłączyć zewnętrzny jakiś głośnik, żeby to grało. Nie potrzeba tu żadnych przekaźników ani innych cudów-wianków, projekt działa od kopa.
  • #29 21028506
    jakintos
    Poziom 13  
    >>21027544

Wszystko dobrze zrozumiałeś. Jest specjalny adapter, który ma przycisk PTT z jednej strony, połączę go z kaskiem, a drugi koniec z adapterem, który ja zrobię. Zrobiony adapter z kawałkiem kabli połączę również z Harrym.
    Wszystko jest na zdjęciu z kaskiem, powiększ je trochę, a zobaczysz, co trzeba.
    Na Twoim schemacie są 4 przewody, czyli tyle samo, co ma krótki adapter, który zrobię. Mikrofonogłośnik Baofeng będzie tylko testerem przed podłączeniem wszystkiego.

Adapter, który jest jeszcze nie gotowy:
    Niekompletny adapter z przewodami
  • #30 21042115
    jakintos
    Poziom 13  
    Rysunek techniczny przedstawiający złącze 6-stykowe i schemat połączeń.
    Zapytam jeszcze z przezorności. Znalazłem chwilę czasu na zabawę, ale nie zgadza mi się układ wyprowadzeń.
    To, co jest na rysunku, jest - rozumiem - gniazdem 6-stykowym w radiu? Mój wtyk, który zastosuję, jest lustrzanym odbiciem tego, co jest na rysunku. Jeśli tak, to numery na wtyku się zgadzają, jedynie układ jest odwrócony.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie adaptera, który umożliwi podłączenie mikrofonogłośnika Baofeng do radia Uniden, wykorzystując wtyk mikrofonowy 4-stykowy oraz minijack. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące liczby przewodów, ich połączeń oraz konieczności zastosowania przekaźnika w radiu Uniden, aby umożliwić prawidłowe działanie głośnika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi modelami mikrofonów i radiów, a także sugerują konkretne rozwiązania techniczne, takie jak dobór rezystorów oraz schematy połączeń. Wskazują również na różnice w zasilaniu mikrofonów oraz potrzebę przetestowania układów przed finalnym montażem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA