logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy jack 3.5mm w smartfonie ma napięcie stałe? Reakcja na przycisk słuchawek

JacekCz 18 Mar 2024 15:02 486 4
REKLAMA
  • #1 21009144
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    1.
    czy na gnieżdzie słuchakowo-mikrofonowym smartfona, w która wtykamy jack 4 pin 3.5mm, czy na nim jest napięcie stałe?
    Inaczej mówiąc pytam o zasilanie typu phantom na urządzonko low-power tam wpięte, wszystko jest zadowalające, np 3V 5mA

2.
    czy jest, chyba jest, niektóre słuchawki mają / miały (*) przycisk / klawisz on/off.
    Jak by to się po angielsku mówiło ?
    Czy da się napisać apkę, która by na taki stan on/off reagowała ? (napisanie po mojej stronie - tylko potwierdzenie i hasło kluczowe)

(*) nie wiem czy w czasach androida to istnieje
  • REKLAMA
  • #2 21009172
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    Coś takiego już istnieje:
    Natec SmartKey 3.5mm Jack (NTA-0673) (Dodatkowy przycisk do telefonu z Androidem).
    Apki to obsługują np youtube. Na tej samej zasadzie działają przyciski przy słuchawkach z mikrofonem do telefonów. Android jest wstanie obsłużyć myszkę jak się da ją na przejściówkę USB-C. Tak samo klawiatura. W USB C masz zasilanie i komunikację.
  • REKLAMA
  • #3 21009200
    JacekCz
    Poziom 42  
    Czy dobrze rozumiem ... pytałem o jedno złącze, przynajmniej na pewnym etapie tego wątku, jak na razie nie o USB

O tym dodatkowym widzę opisy mówią jako o "inteligentnym". Jeśli to nie bełkot marketingowy, to znaczy że jego protokół jest nieco ambitniejszy niż omowe styk / bez tyku.
    Znasz jego bebechy, jak to w nim pracuje ?

Dodano po 3 [minuty]:

JacekCz napisał:
    Znasz jego bebechy, jak to w nim pracuje ?

Nie tyle chcę go użyć, ale zbudować trochę podobną funkcjonalność (dalekie podobieństwo), nie tracąc dźwięku, przynajmniej słuchawek.
  • REKLAMA
  • #4 21009371
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    Dla Androidów jest to tak wyspecyfikowane:
    https://source.android.com/docs/compatibility/14/android-14-cdd#7821_analog_audio_ports
    Pin wejściowy mikrofonu może być alternatywnie zwierany do masy poprzez odpowiedni rezystor.
    https://source.android.com/docs/core/interaction/accessories/headset/plug-headset-spec

Jest to źródło napięcia ok. 2.2V udostępnione poprzez rezystor 2.2KOhm. Wraz z mikrofonem o spodziewanej impedancji 1KOhm daje to szacowaną wydajność źródła ok.0.7mA, a to trochę mniej, niż to, czego potrzebujesz.

W Apple'ach jest podobnie, z tym, że używane są inne rezystancje.

Od strony programowej niestety nie podpowiem.
  • #5 21014433
    JacekCz
    Poziom 42  
    Uzyskałem informacje w linku od @gps79

Parametry elektryczne poniżej oczekiwań, więc taka linia projektowa nie będzie realizowana.
    (Na marginesie, nawet było kawowe wyobrażenie odkładać energię "na lepsze czasy" na superkondensatorze itd, ale to wszystko większe niż mały LiPo albo pastylka)

Dzięki za dyskusję.
REKLAMA