logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wyjścia audio z wejściem mikrofonowym

Brayan10 18 Gru 2018 09:26 1638 11
REKLAMA
  • #1 17635015
    Brayan10
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, chciałem zapytać czy możliwe jest połączenie wyjścia audio (jeden tor stereo, prawy lub lewy) z komputera z wejściem mikrofonu w smartfonie?
  • REKLAMA
  • #2 17635064
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    Dlaczego nie? Tak się kiedyś kopiowało muzykę ale przy użyciu magnetofonu i radia, gramofonu lub drugiego magnetofonu. Tylko trzeba odpowiednie poziomy sygnałów ustawić.

Ale przy takim układzie będziesz miał szumy, także jesli zależy ci na jakości to raczej poszukałbym drogi cyfrowej.
  • #3 17635104
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Ja widział by dwa sposoby. 1 to kupił bym gotowy zestaw do samodzielnego montażu
    tam miałbym możliwość wzmocnienia i ustalenia barwę tonu.
    2 to zastosował bym transformatorek - taki jak dawniej do mikrofonu,to by oddzieliło wyjście od wejścia. Transformatory stosują domy kultury do podłączeń różnych wejść by chronić wzmacniaczy.Transformator powinien być 1 do1.
  • #4 17635213
    Brayan10
    Poziom 11  
    1.Jaki gotowy zestaw masz na myśli? Pod jaką nazwą tego szukać?

2. Mógłbyś podać mi jakiś przykład takiego transformatorka, który sprawdziłby się w tym zastosowaniu? W jakim celu stosuje się taki transformator?

Dodam że nie zależy mi jakoś specjalnie na jakości, chodzi o możliwość odtworzenia fragmentu utworu muzycznego podczas rozmowy telefonicznej.
  • REKLAMA
  • #5 17635281
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    Oj tam, od razu zestaw.
    Trzeba kupić to:

i to:

Potezm trzeba podłaczyć żółty od telefonu do białego lub czerwonego od komputera i szfa gra. Jeśli oczywiście kody kolorów się zgadzają, ale próby podłaczania niczego nie zepsują.
  • #6 17635293
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    a moze kolega rozwinac potrzebe takiego ukladu?
    Nie do konca sie zgadzam a przedmowca:
    - gotowy zestaw ale czego? masz na mysli prosty mikser ? tu misisz stanowczo zmniejszy poziom sygnalu, srednio sygnal z komputera to kulkaset mV a mikrofonowe wejscia to pojedyncze mV. Barwa dzwieku a po co skoro sygnal z komputera tam masz software'owa kontrole czego potrzeba.
    - transformator? chodzi ci o separacyjny ? one sa 1:1 tu bys potrzebowal raczej 100:1 ale te szumy !!
    Pozdrawiam
  • #7 17635313
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Porócz kabli zaprezentowanych w poście nr 5 nalezy wykonać tłumik rezystorowy ( lub zastosować potencjometr żeby dopasować poziom sygnału do wejścia mikrofonowego. Pisze o tym kolega wyżej
    viayner napisał:
    tu misisz stanowczo zmniejszy poziom sygnalu, srednio sygnal z komputera to kulkaset mV a mikrofonowe wejscia to pojedyncze mV.

Ten dzielnik czy potencjometr powinien być w ekranie ( ekranująca obudowa ) żeby nie "zbierać" zakłóceń z otoczenia.
  • #8 17635362
    Brayan10
    Poziom 11  
    ok czyli jak rozumiem z punktu widzenia sygnałów audio nie ma problemu żeby przekierować ten dźwięk z kompa na mikrofon telefonu (+ zmniejszenie mocy sygnału).

Co do samej realizacji to chciałbym to sobie zrobić ma płytce pcb z dwoma gniazdami jack a pomiędzy nimi cała zabawa z zamianą sygnałów i zmniejszeniem jego mocy. Potem spiąć to razem dwoma kablami typu jack-jack.

Zrobiłem już pewne testy na płytce stykowej i połączyłem ze sobą:
    -piny masowe
    -wyjście audio komputera(L lub R) z wejściem mikrofonu w telefonie
    -pin słuchawek z telefonu(L lub R) z mikrofonem komputera (choć przesyłanie sygnału z telefonu do komputera nie jest mi potrzebne.)

Problem jest w tym momencie taki że telefon wykrywa mi jedynie podłączenie słuchawek jednak nie wykrywa podłączenia mikrofonu i w dalszym ciągu zbiera dźwięk z mikrofonu wbudowanego, zastanawiam się w jaki sposób telefon rozpoznaje to że podłączony zestaw słuchawkowy zawiera również mikrofon?
  • REKLAMA
  • #9 17635403
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    prawdopodobnie wykrywa odpowiednia impedancje na danym pinie.
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z jakimi sygnalami mamy tu do czynienia, plytka prototypowe = zaklucenia, nie dales redukcji sygnalu - sam sprawdz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 17635474
    Brayan10
    Poziom 11  
    Skoro nawet na płytce stykowej działa to dla mnie akceptowalnie to na pcb będzie tylko lepiej (chyba że o czymś nie wiem?)

Czy istnieje jakaś możliwość żeby zasymulować impedancję mikrofonu aby telefon rozpoznawał podłączone wyjście głośnikowe jako mikrofon i pobierał z niego sygnał?
  • Pomocny post
    #11 17635787
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Brayan10 napisał:
    Czy istnieje jakaś możliwość żeby zasymulować impedancję mikrofonu aby telefon rozpoznawał podłączone wyjście głośnikowe jako mikrofon i pobierał z niego sygnał?
    Między masę ( ekran) a przewód mikrofonowy dajesz potencjometr 47kiloomów i powoli zmniejszasz jego rezystancję aż telefon "znajdzie" zewnętrzny mikrofon. Potem mierzysz wartość tej rezystancji potencjometru i w to miejsce wlutowujesz stały rezystor o podobnej lub nieco nizszej wartości. Przy okazji będzie to jedna część dzielnika poziomu sygnału. To zadziała jesli telefon śledzi impedancję zewnętrznego mikrofonu.
  • #12 17635915
    Brayan10
    Poziom 11  
    zworys napisał:
    Brayan10 napisał:
    Między masę ( ekran) a przewód mikrofonowy dajesz potencjometr 47kiloomów i powoli zmniejszasz jego rezystancję aż telefon "znajdzie" zewnętrzny mikrofon. Potem mierzysz wartość tej rezystancji potencjometru i w to miejsce wlutowujesz stały rezystor o podobnej lub nieco nizszej wartości. Przy okazji będzie to jedna część dzielnika poziomu sygnału. To zadziała jesli telefon śledzi impedancję zewnętrznego mikrofonu.

Bardzo dziękuję, przetestuję to i dam znać co z tego wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość podłączenia wyjścia audio z komputera do wejścia mikrofonowego w smartfonie. Uczestnicy sugerowali różne metody, w tym użycie transformatora separacyjnego oraz potencjometru do regulacji poziomu sygnału. Zwrócono uwagę na konieczność dostosowania impedancji, aby telefon rozpoznał zewnętrzny mikrofon. Użytkownik planuje stworzyć układ na płytce PCB z gniazdami jack, a także przeprowadził testy na płytce stykowej. Wskazano, że telefon wykrywa mikrofon na podstawie impedancji, a także zaproponowano użycie potencjometru w celu symulacji impedancji mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA