logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa obrzeży chodnika: Czy nadlewka betonu się przyklei?

MarcinM2020 18 Mar 2024 18:53 1359 10
REKLAMA
  • #1 21009511
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 246
    Witam. Mam pewien problem, obrzeża w moim chodniku pod domem po 10 latach są do poprawy... Niestety wszystkie się "położyły". Rozgrzebałem to dziś i widzę że gość który to robił bardzo płytko je osadził w betonie aż dziwne że tyle wytrzymały... Sama podstawa betonowa jest nienaruszona, niespękana i solidnie siedzi w ziemi.
    Czy w związku z tym że mam możliwość podnieść chodnik o ok 5 cm to czy jest szansa za taka nadlewka betonu solidnie przyklei się do tego co zostawię w ziemi? Oczywiście same krawężniki zabetonuje wyżej a beton który mam w ziemi wyczyszcze i ewentualnie zdrapkę żeby powierzchnia była chropowata.
    Ma sens taka opcja? Czy sobie darować i usunąć co jest w ziemi i zrobić od nowa?
  • REKLAMA
  • #2 21009527
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3714
    Zostaw to, co jest w ziemi, ponawiercaj otwory, powbijaj kawałki pręta zbrojeniowego (w ostateczności mogą być gwoździe), posplataj je drutem i to zalej. Będzie trzymać.
  • #3 21009530
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Super! Miałem nadzieję na taką odpowiedź. A proszę Cię o info jaki beton zastosować? Będę raczej kupował gotowca w worku
  • REKLAMA
  • #4 21009545
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    MarcinM2020 napisał:
    Ma sens taka opcja? Czy sobie darować i usunąć co jest w ziemi i zrobić od nowa?
    Tylko ta opcja. Beton "nie przyklei" się.
  • #5 21009554
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Spróbuję może opcje z wierceniem, zbrojeniem.... Beton mam solidnie i bardzo grubo wlany, aż szkoda to rwać. A nóż się uda ta naprawa....
  • #6 21009602
    balonika3
    Poziom 43  
    freebsd napisał:
    MarcinM2020 napisał:
    Tylko ta opcja. Beton "nie przyklei" się.
    Niby dlaczego ma się nie "przykleić", jak to nazwałeś? Słyszałeś o laniu ławy, a później fundamentu?
  • #7 21009703
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    balonika3 napisał:
    Niby dlaczego ma się nie "przykleić", jak to nazwałeś? Słyszałeś o laniu ławy, a później fundamentu?
    Nowy beton nie "klei się" do starego betonu. Chyba wiesz o tym, skoro pisałeś pisałeś o zastosowaniu prętów zbrojeniowych w tym zastosowaniu.

MarcinM2020 napisał:
    A nóż się uda ta naprawa....
    Jak podejdzie woda i zamarznie może to być trudne.
  • REKLAMA
  • #8 21009718
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Nie chce mi się tego wyrywać z ziemi kurcze. Nawet nie mam za bardzo narzędzi do tego.... A do tego skąd ja wezmę później tyle betonu żeby zastąpić. Muszę to zrobić jakimś półśrodkiem
  • REKLAMA
  • #9 21009738
    balonika3
    Poziom 43  
    freebsd napisał:
    Nowy beton nie "klei się" do starego betonu.
    A co to za nowa teoria? A jak "klei się" np. zaprawa do bloczków?
  • #10 21016129
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Dobra panowie sprawa się rozwiazała... Zacząłem wiercić pod zbrojenia i beton się rozpadł.... Więc do usunięcia i krawężniki na nowo będę musiał zrobić.
    Czy będzie problem jak podsypie ok 10cm kamieniem a dopiero później na to beton i krawężniki? Kurde jest to sens żeby betonu pod krawężnikiem było 20cm? To tylko chodnik i nigdy żadne auto nie będzie po tym jeździć.
  • #11 21016223
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    >>21009602
    Heh, znawca. Ława fundamentowa jest częścią fundamentu. Chyba się koledze pomyliła ława ze ścianą fundamentową (nie, nie jest przyklejona, leży na ławie). Prawda jest taka, że szczególnie na zewnątrz jest trudno uzyskać prawidłowe połączenie cienkich warstw betonu. Da się uzyskać jakieś. Przy czym to jakieś najczęściej pęka i kruszy się jak jesienne i wiosenne doraźne naprawy polskich dróg. Żeby była szansa by się dobrze skleiło przy stosunkowo niewielkiej nadlewce trzeba b. dobrze oczyścić, zagruntować stary beton i dobrze wykonać nadlewkę, a dla wzmocnienia i zabezpieczenia przed wilgocią dobrze jest po związaniu i wyschnięciu porządnie zaimpregnować roztworem szkła wodnego litowego, które wnika głębiej niż potasowe i sodowe.

A co do bloczków betonowych fundamentowych to nie wiem czy próbował kolega kiedyś taką ścianę rozebrać... oczywiście pęka na fudze zdecydowanie szybciej niż na samym bloczku. Bo to nie ma żadnej szczególnej wytrzymałości na rozciąganie (i nie musi), ma na ściskanie (i musi). Jak kolega poczyta podręczniki z budownictwa to zauważy, że jednym z istotnych wyzwań w renowacji budynków czy retrofittingu konstrukcji jest bonding między starym betonem a nowym. Do tego celu stosowane są specjalne mieszanki wzbogacane polimerami, a także primery. A kolega traktuje to tak jakby takowego problemu nie było...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z obrzeżami chodnika, które po 10 latach osłabły i się "położyły". Zastanawia się, czy nadlewka betonu przyczepi się do istniejącej, solidnej podstawy. Otrzymuje różne sugestie, w tym pozostawienie starego betonu, wiercenie otworów i wzmocnienie prętami zbrojeniowymi. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że nowy beton nie "przyklei się" do starego, a inne metody mogą prowadzić do pęknięć. Ostatecznie użytkownik decyduje się na usunięcie starego betonu, ponieważ podczas wiercenia stary materiał się rozpadł. Zastanawia się nad podsypaniem kamieniem przed wylaniem nowego betonu, co może wpłynąć na stabilność krawężników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA