logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzy przy wyłączaniu pieca akumulacyjnego statycznego oraz bezpiecznik wyłącza się przy nagrzaniu

robikq 19 Mar 2024 17:34 648 16
REKLAMA
  • #1 21010829
    robikq
    Poziom 2  
    Szanowni Państwo,
    Długo wzbraniałem się od napisania postu w serwisie Elektroda obawiając się hejtu za niewiedzę. Na większość pytań znalazłem odpowiedzi przeszukując forum elektroda.
    Niestety wydarzył się problem, z którym nie mogę poradzić sobie sam.
    Mój niewielki domek ogrzewam energią elektryczną, poprzez piece akumulacyjne. Uważam je za bardzo dobry sposób ogrzewania domu przy moim rygorze godzinowym i taryfie G12.
    Jeden z piecy akumulacyjnych statycznych w tym roku odmówił grzania. Rozebrałem go i okazało się, że grzałki po 20 latach się spaliły. Pozwolę sobie nadmienić, że owe grzałki są już niedostępne w ofercie firmy Technotherm. Piec posiadał 3 grzałki po 850W, zatem skorzystałem z najpopularniejszego portalu do zakupów online w Polsce i kupiłem 3 grzałki rurkowe U-kształtne po 700W. Wyżej wymienione grzałki zamontowałem i rozpoczęły się problemy.
    Piec zaczął grzać, jednakże w sposób niekontrolowany, nagrzewał się bardzo mocno - było to dnia pierwszego od zamontowania grzałek. Drugiego dnia podczas oglądania telewizora wywaliło korki w domu (nowa instalacja elektryczna miedziana). Po sprawdzeniu wyrzuciło bezpiecznik różnicowy, bezpiecznik od obwodu pieca (16A) oraz bezpieczniki w skrzynce na zewnątrz, założone przez Polską Grupę Energetyczną.
    Dokonałem wówczas wymiany:
    1. Bezpiecznika termicznego bimetalicznego na 85 stopni Celsjusza NC.
    2. Przewodów wewnątrz pieca na przekrój 2,5, ponieważ były 1,5 [mm^2].
    3. Regulatora naładowania(termostat) - KST341.
    Obecnie piec grzeje do zadanego momentu przez regulator, podczas osiągnięcia tej temperatury i jego rozłączaniu wyrzuca korki w wymieniony w tym poście sposób.
    Ponadto załączam filmik, na którym podczas wyłączania za pomocą regulatora (termostatu) pieca idzie iskra (proszę się nie przejmować kolorem przewodów, brązowego zabrakło, ale później pomalowałem go markerem). Link do filmiku poniżej:
    youtube.com/video/o9gelvlnxM8/

Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego bezpieczniki elektryczne w domu tak dostają w brzydko pisząc pupę?
    Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki. Posiadam oczywiście multimetr i mogę pomierzyć co trzeba.

Jeszcze raz pragnę z góry podziękować każdej osobie, która pomoże mi w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam,
    RZ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21010839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21010881
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    robikq napisał:
    Jeszcze raz pragnę z góry podziękować każdej osobie, która pomoże mi w rozwiązaniu tego problemu.
    Nie oczekuję podziękowań za to, co napiszę poniżej:
    Instalacje grzewcze należą do tych, których wadliwe działanie jest przyczyną pożarów.
    Powinien tym zająć się kumaty elektryk, a nie laik oglądający filmiki na YT i czytający posty na elektroda.pl pisane często przez przypadkowe osoby.
    Bez urazy, ale takim działaniem możesz sobie napytać znacznie większych problemów, ze spaleniem chałupy włącznie.
    Powiem wprost: jeżeli życie własne, życie twojej rodziny i ewentualnych gości, jest dla ciebie mniej cenne niż zapłata fachowcowi, to nic więcej nie mam tu do powiedzenia.
  • #4 21011042
    robikq
    Poziom 2  
    Panie zbich70,
    Podziękuję Panu za tą radę, mimo że Pan tego nie chce, ponieważ już częściowo została wdrożona w życie.
    Jestem człowiekiem przezornym przez co posiadałem zapasowy piec akumulacyjny, który działa poprawnie w zamian za ten, o którego uszkodzeniu piszę.
    Lubię jednak przezwyciężać przeszkody i staram się wykonywać tego typu naprawy samemu. Uważam również, że na tym forum znajduje się bardzo dużo użytkowników mądrych oraz kompetentnych na tyle by podzielić się swoją wiedzą i pomóc w rozwiązaniu problemu.
    Oczywiście, zgodnie z Pana radą, jeżeli nie uda mi się pieca naprawić samemu to odpowiedni specjalista zostanie wezwany i piec naprawi.

Pozdrawiam,
    RZ
  • #5 21011055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21011123
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    Erbit napisał:
    T...dlatego pomimo kąśliwej uwagi kolegi zbich70 zgadzam się z jej merytoryczną częścią....

Tam nie ma kąśliwej uwagi, jest zwrócenie w sposób wyraźny i dosadny na konsekwencje pracy tak połatanego pieca. To jest piec pracujący bez dozoru, przeważnie w nocy. Takie urządzenie musi być 100% sprawne.

pozdrawiam
  • #7 21011488
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    robikq napisał:
    problemy.
    Piec zaczął grzać, jednakże w sposób niekontrolowany, nagrzewał się bardzo mocno - było to dnia pierwszego od zamontowania grzałek.

Mi to wygląda na podłączenie grzałek 230V pod napięcie miedzyfazowe 400V. Zastosowano nieodpowiednie grzałki lub popełniono błąd w połączeniu. Najpierw z powodu zeiększonego obciążenia zadziała zabezpieczenie nadprądowe, a wystarczy, że jedna z grzałek po przegrzaniu ma przebicie do obudowy i wówczas prawidłowo zadziałał RCD.
  • #8 21011628
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21011633
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    Erbit napisał:
    Tomek.K. napisał:
    Mi to wygląda na podłączenie grzałek 230V pod napięcie miedzyfazowe 400V.

Do gniazdka w ścianie ? Naprawdę ?

Nie widziałeś nigdy pieca akumulacyjnego na 400V? Nie widziałeś nigdy gniazda 400V w ścianie?
  • REKLAMA
  • #10 21011642
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Erbit napisał:
    Tomek.K. napisał:
    Mi to wygląda na podłączenie grzałek 230V pod napięcie miedzyfazowe 400V.

Do gniazdka w ścianie ? Naprawdę ?

A gdzie autor napisał, że piec jest zasilany jednofazowo z gniazdka w ścianie? Można domniemywać, że skoro są 3 grzałki, to prawdopodobnie zasilanie pieca jest trójfazowe. To były moje domysły i nie sugerowałem się niską mocą grzałek, która mogłaby wskazywać na zasilanie z jednej fazy, ale niczego nie można wykluczyć, bo być może regulację temperatury przed modyfikacją autora uzyskiwało się przez dołączanie lub wyłączanie kolejnych grzałek o czym autor nie napisał.
  • #11 21011735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21011782
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Erbit napisał:
    Niska moc urządzenia sugeruje 1F, KST341 jest także 1F, więc 3F można i należy wykluczyć.

Nie wiadomo jak to zostało połączone, więc można tylko zgadywać.
    Cytat:
    Autor nie napisał także, że jest zasilany trójfazowo, za to napisał o zabezpieczeniu 16A (nie 3 * 16A).

To o niczym nie świadczy, bo autor niekoniecznie musi uznać to za istotne, ponieważ 3P jest to jeden aparat, więc jemu to może nie robić różnicy.
    Może autor napisałby coś więcej, chociażby odnośnie zasilania oraz podał model pieca i fotkę z tabliczki znamionowej, to mogłoby troszkę wyjaśnić, bo dotychczas tylko zgadujemy.
  • #13 21011785
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Zacznijmy od grzałek, bo to one są problemem - daj namiary na to, co kupiłeś, wstaw fotki nadruku na grzałkach.
    Grzałka grzałce nierówna i są takie,które pracują w wodzie( bardzo skuteczne odbieranie ciepła przez co sama jest niewielka), do pracy w powietrzu, gdzie odbiór ciepła jest mierny, więc powierzchnia grzewcza jest dużo większa. I wiele pośrednich.
    Jest też napięcie pracy i sposób podłączenia trzech grzałek podłączonych pod trzy fazy.
    W przypadku pieca trójfazowego przydałby się schemat.
    Ciekawo, czy przy składaniu nie ma jakiś "myków" w postaci kanałów czy innych niespodzianek, które mogą spowodować złe działanie.
  • #14 21011791
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    robikq napisał:
    3 grzałki rurkowe U-kształtne po 700W.
    To nie były przypadkiem grzałki do pracy w cieczy?
  • #15 21011811
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Są też takie do piecyków w saunach - są na gęsto obłożone kamieniami i dają radę.
    Tylko własnie jakie kupił autor?
  • #16 21011821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21012940
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Polecam wrzucić zdięcie i będzie można coś doradzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem akumulacyjnym statycznym, który przestał grzać po wymianie grzałek. Zainstalowane grzałki rurkowe U-kształtne o mocy 700W każda powodują iskrzenie i wyłączanie bezpiecznika przy nagrzewaniu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia termostatu lub zastosowania niewłaściwych grzałek. Wskazują również na ryzyko pożaru związane z wadliwym działaniem instalacji grzewczej i zalecają konsultację z elektrykiem. Pojawiają się spekulacje dotyczące zasilania pieca (jednofazowe vs trójfazowe) oraz konieczności dostarczenia dodatkowych informacji, takich jak zdjęcia grzałek i tabliczki znamionowej pieca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA