logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest?

mariukonie 20 Mar 2024 18:05 1839 49
Najlepsze odpowiedzi

Co oznacza nalot na płycie sterownika pralko-suszarki przy przetwornicy i MOSFET-cie oraz czy wskazuje on na usterkę sekcji sterowania silnikiem?

To najprawdopodobniej ślady wilgoci/korozji po zalaniu albo pracy w wilgotnym miejscu, a nie wyciek z kondensatora; autor później znalazł nawet dziurkę w obudowie suszarki, przez którą mogła dostawać się wilgoć [#21013430] [#21013608] Samo wyczyszczenie nalotu nie rozwiązało problemu, bo po naprawie przetwornicy moduł nadal zachowuje się jak uszkodzony falownik [#21013196] [#21023805] Wskazano, że w sekcji napędu mogą być uszkodzone tranzystory, drivery lub inne elementy SMD, nawet jeśli część zasilania DSP jest jeszcze poprawna [#21023805] Padła też sugestia, że po takim uszkodzeniu warto sprawdzić napięcia po stronie wtórnej przetwornicy, przelotki i błędy w trybie serwisowym [#21013196] Ostatecznie pojawiła się rada, że może być potrzebny inny moduł sterujący i jego zaprogramowanie [#21053188]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21012306
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Witam i proszę o pomoc.
    Indesit BI WDIL 861284 EU
    Pralko-suszarka nagle przestała działać - nie było mocy w ogóle. Odkryłem dziwny nalot przy przetwornicy. Myślałem, że to z kondensatora, ale po drugiej stronie, przy mosfecie, też jest coś takiego. Co to może być? Kondensatory, mimo że były dobre, zostały wylutowane i zamierzone, ale i tak je wymieniłem. Nie widzę nigdzie śladów wycieku wody, bo myślałem, że może to być wyschnięty proszek do prania. Przetwornicę naprawiłem i wyczyściłem nalot, ale teraz, gdy próbuję włączyć wirowanie albo każdy inny program, błyska lampka zamka co sekundę i pika co 4 sekundy. Nie blokuje zamek drzwi. Zamek sprawdziłem i wydaje się być w porządku.

Czy ktoś mógłby mi napisać, co to za nalot i czy ten nalot obok Mosfeta oznacza, że powinienem szukać usterki w sterowaniu silnikiem? Będę bardzo wdzięczny. Nie ma tam żadnego elektrolitu obok, więc zastanawia mnie, skąd to się wzięło.
    Dzięki za pomoc

Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest? Indesit BI WDIL 861284 EU nalot przy przetwornicy i mosfecie w pralko-suszarce - co to jest?
  • Pomocny post
    #2 21012650
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 857
    Jak dla mnie, to nie jest nalot, tylko odparzony lakier na płycie(o ile jest lakierowana) Zjarany rezystor lub jakiś inny półprzewodnik, nie oznacza nic dobrego przy układzie falownika.
  • #3 21012755
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedź. Wyciągnąłem wszystkie 6 IGBT i sprawdziłem tak jak na wideo i na pewno wszystkie są sprawne.

Takich miejsc jest jeszcze dwa, zaraz dodam zdjęcia. Jednak po wyczyszczeniu alkoholem nie widać nic spalonego, a płyta nie wygląda na lakierowaną.
    Płytka drukowana z widocznymi komponentami elektronicznymi i lekką korozją. Tranzystor IGBT na zielonej płytce drukowanej. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną urządzenia elektronicznego z różnymi komponentami, w tym kondensatorem i diodami. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widoczną korozją wokół komponentów elektronicznych. Zbliżenie na płytę elektroniczną z kilkoma przekaźnikami i elementami.

Po wyczyszczeniu widać lekką korozję. Znalazłem małe rozszczelnienie w obudowie suszarki wiec to uszkodzenie jest od wilgoci. Jest szansa przywrócić ten moduł do życia jakoś?
  • Pomocny post
    #4 21013196
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Układ przetwornicy był faktycznie uszkodzony, jakie jeszcze elementy były uszkodzone?
    Czy po naprawie zmierzyłeś napięcia zasilające na module? Po co wylutowałeś tranzystory IGBT od sterowania silnikiem?
    Możliwe, że masz gdzieś podżartą przelotkę, może trzeba jeżeli to możliwe odczytać błędy w trybie serwisowym?

Moduł na początku był martwy?
  • #5 21013241
    mariukonie
    Poziom 31  
    Raczej układ przetwornicy na pewno był zły bo między Vcc i Gnd było tylko 11Ω oporu. Na razie podałem z zasilacza napięcie na stronę wtórna bo czekam na scalaka. Trochę ciężko je znaleźć tylko u Chińczyków widzę, a IGBT wylutowałem w celu sprawdzenia i sprawdzę przelotki.
    Procesor dostaje 5V, a opór mierzony na kondensatorach obok jest od 5kΩ do 15kΩ.

Na mostku pod radiatorem od zasilania IGBT brak napięcia. Jest ono włączane przekaźnikiem przez procesor, ale widocznie musi być jakiś inny warunek najpierw spełniony.
  • Pomocny post
    #6 21013319
    Telo
    Serwisant RTV
    Możliwe ,ze masz jeszcze jedno potrzebne napięcie po stronie wtórnej przetwornicy układ to ICE3AR4780VJZ jest dostępny w Polsce.
    Tylko droga przesyłka.
    Może jak zamontujesz układ to wszystko zadziała poprawnie?

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Infineon-...ICE3AR4780VJZ?qs=y2kkmE52mdMlgDoa3kpdGA%3D%3D

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3906516.html
  • Pomocny post
    #7 21013430
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    Jakubserwis napisał:
    Jak dla mnie, to nie jest nalot, tylko odparzony lakier na płycie(o ile jest lakierowana) Zjarany rezystor lub jakiś inny półprzewodnik, nie oznacza nic dobrego przy układzie falownika.

To nie jest żaden lakier, tylko było zalane lub pralka stoi w wilgotnym miejscu i ruda bierze płytę :)

mariukonie napisał:
    Pralko-suszarka nagle przestała działać - nie było mocy w ogóle.

Jakiej "mocy"?? Zasilania? Zasilania falownika? Silnik nie kręci? Noo może chodziło o FullMocny?
  • #8 21013601
    mariukonie
    Poziom 31  
    Haha Nie było mocy w sensie, że zapanowała ciemność, zero oznak życia, nic się nie włączało XD
    Próbowałem dać w tryb serwisowy, ale nie wchodzi. Dalej tylko pika i miga lampka zamka. Robiłem tak jak tu:
    https://www.youtube.com/watch?v=rxumPA4arZc
    Dalem na bogato topnika i przelutowałem wszystkie miejsca, gdzie była rdza i sprawdziłem wszystkie przelotki w tamtych miejscach. Wszystkie przelotki są ok.
    Może rzeczywiście bez ICE3AR4780VJZ nie wystartuje. Muszę poczekać, aż przyjdzie.
  • Pomocny post
    #9 21013605
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Próbowałem dać w tryb serwisowy, ale nie wchodzi. Dalej tylko pika i miga lampka zamka. Robiłem tak jak tu:

Skoro miga i pika to jest "moc" ... po co zatem wymieniałeś driver?
  • #10 21013608
    mariukonie
    Poziom 31  
    Tak to od wilgoci, znalazłem dziurkę w obudowie suszarki wydartą przez wkręta który trzyma tylną klapę w miejscu. Niezły patent Indesit opracował.

Dodano po 1 [minuty]:

Sorki ale o który driver pytasz?
  • Pomocny post
    #11 21013628
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Sorki ale o który driver pytasz?

Driver zasilacza, a o jaki inny mam pytać?
  • #12 21013748
    mariukonie
    Poziom 31  
    Skąd mam wiedzieć o jaki driver Ci chodzi. Taxi driver czy kij do golfa? ;)
    Nie wymieniłem go jeszcze, Czekam na nowy. Na razie dałem osobne zasilanie z zasilacza żeby sprawdzić czy w ogóle żyje druga strona modułu. Wcześniej nie było mocy. Na wyjściu drivera Vcc i GND jest 11 Ω oporu więc wydaje mi się, że nie sprawny.
  • #13 21013764
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Skąd mam wiedzieć o jaki driver Ci chodzi. Taxi driver czy kij do golfa?

Ten tutaj xD

Fragment schematu elektronicznego z układem ICE3AR4780VJZ
  • #14 21013799
    mariukonie
    Poziom 31  
    Wiem, wiem. Żartowałem. Nie wiedziałem, czy chodzi Ci o to, czy o IGBTy. :)
    Dzięki za schemat
  • #15 21015419
    mariukonie
    Poziom 31  
    Na kondensatorze C148 z schematu jest poprawna pojemność, ale w teście diody wskazuje około 1.5V. Wszystko w zasięgu było wylutowaneone, więc nie ma możliwości, że przez coś innego przechodziło napięcie, musi to być przez kondensator. Czy to jest normalne, czy do wymiany? Dzięki.
  • #16 21015473
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Czy to jest normalne, czy do wymiany?

Skąd ja mam wiedzieć xD? Myślisz, że pamiętam wszystkie aplikacje? Wersje SW może i owszem, ale nie wartości pomiarowe, mało co reperuje złomki -> musiał bym sprawdzić.

Na zdjęciu nie ma całego modułu? Która to wersja Windy Strip czy Full?
  • #17 21015558
    mariukonie
    Poziom 31  
    Tak tylko ogólnie pytałem bo myślałem, że na kondensatorze zawsze ma być OL opór, a ten coś tam przewodzi, ale niby pojemność ma OK.Tak szczerze to właśnie myślałem, że wszystko pamiętasz haha, zawsze celnie diagnozujesz wszystkie usterki, szacun. Nie potrafię odczytać która to wersja, więc może lepiej jak wrzucę zdjęcia.
    Zdjęcie zielonej płytki drukowanej z widocznymi oznaczeniami. Etykieta z kodem kreskowym i informacjami technicznymi na żółtym tle Etykieta techniczna urządzenia Indesit ze specyfikacjami i kodami kreskowymi.
  • Pomocny post
    #18 21015820
    Telo
    Serwisant RTV
    Co to ma być:
    Na kondensatorze C148 z schematu jest poprawna pojemność, ale w teście diody wskazuje około 1.5V

Zwykły kondensator nie rozumiem Twojego wpisu
  • #19 21015932
    mariukonie
    Poziom 31  
    Czyli to normalne, że pomiar kondensatora w funkcji diody zatrzymuje się na 1.5V? Do tej pory zawsze, jak mierzyłem, to miernik ładował kondensator do 3V i pokazywał OL.
  • #20 21016144
    Telo
    Serwisant RTV
    Zostaw kondensatory, napraw przetwornicę. Czy są napięcia na wyjściu?
  • #21 21016150
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Nie potrafię odczytać która to wersja, więc może lepiej jak wrzucę zdjęcia.

Myślisz, że mi się chce myśleć i szukać który to jest C148? Zaznacz to Ci sprawdzę i tyle.
  • #22 21016276
    mariukonie
    Poziom 31  
    Chodzi o ten malutki kolo drivera przetwornicy.

Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczoną strzałką w kolorze żółtym wskazującą na komponent. Schemat elektryczny z zaznaczonym elementem przez żółtą strzałkę.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21016144
    Czekam na Driver. Pewnie w następnym tygodniu przyjdzie.
  • Pomocny post
    #23 21016393
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    mariukonie napisał:
    Chodzi o ten malutki koło drivera przetwornicy
    Zatem jakiej oczekujesz odpowiedzi? Ewentualnie czego nie rozumiesz skoro tam masz wszystko, a nawet więcej bo napisane, wyrysowane i opisane?
  • #24 21016400
    mariukonie
    Poziom 31  
    Chciałbym się dowiedzieć, czy to jest OK, że kondensator pokazuje w teście diody 1.5V zamiast OL. Myślałem, że miernik go naładuje i wskaże OL, a ten nie chce się naładować ponad 1.5V. Dzieje się tak tylko z czerwoną probierką na masie, po odwróceniu probierki z czarnym na masie jest OL. Kondensator odizolowany, więc na pewno nie ma żadnej diody w obwodzie. I tak go wymienię bo już idzie zestaw kondensatorów do mnie poczta ale chciałem się tak na przyszłość dowiedzieć czy taki pomiar oznacza zły kondensator. Dzięki.
  • Pomocny post
    #25 21016422
    TONI_2003
    Moderator
    Wszelkie pomiary nieodpowiednim miernikiem dla danego elementu bez jego odlutowania przynajmniej z jednej strony z reguły w prowadzają tylko zamieszanie i tyle w temacie! Interpretacje mogą służyć tylko porównawczo i tylko dla osób świadomych swych pomiarów i ich interpretacji (wejdź na internet i np. na YouTube) możesz posłuchać po naszemu przez cały deszczowy weekend i dalej aż do dostania układu scalonego :)
  • #26 21016789
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki. Słucham codziennie czegoś w temacie. Ostatnio odkryłem fajny kanał RS Elektronika. Jakie jeszcze kanały są godne polecenia? Polskie albo anglojęzyczne też.
  • Pomocny post
    #27 21017036
    TONI_2003
    Moderator
    Jest wiele, aby nie powiedzieć, że krocie... Lecz powinieneś w trakcie swego doskonalenia skierować się do podstaw lub do dociekliwego wyjaśniania swoich zainteresowań i braków wiedzy, i tego nie da się jednoznacznie określić i przyswoić. To raczej temat na lata, a i tak jest to tak wiele kierunków, a każdy ma swoje niuanse, podstawy i różne rozwiązania. Jednak o ile znasz nawet na poziomie dobrym język angielski, to jednoznacznie polecam i preferowałbym nasz (ponieważ to język techniczny i wiele zwrotów byłoby i tak dla Ciebie obcych), a i tak w naszym jest tego słownictwa za wiele :) Trzymaj się tego, co Ci odpowiada pod kątem przyswajania, a zresztą każdy kanał ma dość rozległą tematykę i trzeba wybierać swoje tematy... Popatrz np. na te:
    https://www.youtube.com/@rubens7498/featured
    https://www.youtube.com/watch?v=IQBO4hfgRgY
  • #28 21018001
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dziękuję za rekomendacje. Pierwsze wrażenie to super, że głośno i wyraźnie mówią, więc mogę na podwójnej prędkości słuchać i szybciej się uczyć.
  • #29 21023716
    mariukonie
    Poziom 31  
    Założyłem sterownik przetwornicy i ruszyła, napięcia są poprawne na wtórnej stronie,
    Jest jednak dalej problem: pralko-suszarka się włącza, ale gdy dałem na wirowanie na test, to tylko słychać pompę, nie kręci bębnem i jednocześnie włącza się na chwilę wentylator suszarki.
    Po około 20 minutach pikuje, że zakończony program, ale drzwi się nie odblokowują, tak samo gdy dam pauzę albo wyłączę i włączę urządzenie, drzwi zostają zablokowane.
    Proszę poradźcie coś bo już nie wiem co robić.
  • #30 21023726
    AsReeX
    Poziom 40  
    mariukonie napisał:
    Proszę poradźcie coś bo już nie wiem co robić.

Poszukać innego modułu xD

Swoją drogą jak zamierzałeś "przytwierdzić" oderwane tranzystory IGBT? Przecież one wiszą w powietrzu xD Teraz by pewnie się chciało obejrzeć kawałek schematu falownika xD

Złom i tyle -> na recykling albo wschód (do mistrzów - rzemieślników).

1. Ps. Pralka nie ma nawet dwóch lat - powinna być na gwarancji :)

2. Ps. Procesor DSP żyje i odpowiada poprzez UART (gdyby było inaczej to miałbyś migającą osiemnaste) xD

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Indesit BI WDIL 861284 EU przestała działać z powodu uszkodzonego modułu przetwornicy falownika. Na płycie pojawił się nalot, który okazał się korozją spowodowaną wilgocią, wynikającą z nieszczelności obudowy suszarki. Wymieniono kondensatory, tranzystory IGBT, sterowniki bramek L6388ED oraz wzmacniacz operacyjny MC33274ADG, jednak problem z uruchomieniem silnika i blokadą drzwi pozostał. Moduł falownika wykazywał poprawne napięcia zasilające, sygnały sterujące IGBT były obecne na wyjściach driverów, ale brakowało sygnałów LIN i HIN z procesora M30J6V. Procesor wymaga programowania firmware (FW1, FW2, FW3) i nie jest możliwa jego prosta wymiana bez odpowiedniego oprogramowania. Użytkownik ostatecznie zrezygnował z naprawy, wskazując na konstrukcyjną wadę – uszkodzenie obudowy przez śrubę mocującą tylną klapę, co doprowadziło do korozji modułu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące konieczności wymiany scalaka ICE3AR4780VJZ oraz poszukiwania kompletnego modułu falownika z zaprogramowanym procesorem. Wskazano również na potrzebę odczytu błędów w trybie serwisowym i sprawdzenia przelotek na płycie. Pomiar kondensatora w funkcji diody wykazywał napięcie około 1.5V, co budziło wątpliwości, ale zalecano wymianę kondensatorów i ostrożność przy interpretacji pomiarów bez odlutowania elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA